Co je na šalotce dobrého ve srovnání s běžnou cibulí

Jaké jsou výhody šalotky ve srovnání s běžnou cibulí?

Šalotku často najdete v obchodech. Obvykle je dražší než tuřín a červená cibule a nabízí se otázka: v čem je jiná? Prozradíme vám, kdy byste si měli vybrat šalotku a jaké jsou její výhody.

O čem si povíme v článku:Jak jíst šalotkuJak skladovat šalotku

Šalotka se svou strukturou liší od tuřínu, přestože patří do stejné čeledi. Je snadné je rozlišit: cibule jsou malé a podlouhlé. Pod slupkou šalotky se nachází několik plátků, z nichž každý je mnohem menší velikosti a hmotnosti než plátky cibule. Pírka šalotky dosahují až 3550 cm dlouhé, mají světle zelenou barvu a jemnou chuť.

Jak jíst šalotku

Šalotka je spolu s máslem jedním z hlavních produktů francouzské kuchyně. Kuchaři ji používají k tomu, aby pokrmům dodali zvláštní sladkou a krémovou chuť, kterou obyčejná cibule nedodá. Zvláště dobře se s ní připravují krémové omáčky a polévky, ale i pečené maso a zelenina. Nakládaná šalotka je vynikající – lze ji přidávat do salátů a teplých pokrmů.

Protože šalotka má bohatou chuť, která mezi chutí ostatních ingrediencí příliš nevyčnívá, často se používá k přípravě dresinků a marinád.

Tato cibule se hodí k rybám, kuřecímu masu a zelenině – k chřestu, fazolkám a k houbám.

Zatímco cibule je ideální na smažení a karamelizování a červená cibule se často používá syrová do salátů a sendvičů, šalotka je dobrá jak syrová, tak dušená. Je však třeba dbát na to, aby se při tepelné úpravě nepřevařila, jinak zhořkne.

Šalotka i cibule mají podobnou chuť a strukturu – šalotka je však jemnější a jemnější chuti a vítězněji ozvláštňuje pokrmy. Šalotka nezanechává v ústech nepříjemný zápach a na rozdíl od cibule nezpůsobuje při krájení slzy. Při krájení se z ní uvolňují éterické oleje, které způsobují nepříjemnou reakci.

A cibule má také více vitaminů A, C a kyseliny listové, vyšší obsah bílkovin, vlákniny a některých minerálních látek, jako je železo a draslík.

Šalotky se od červené cibule i cibule snadno odliší podle vzhledu.
Šalotky lze podle vzhledu snadno odlišit od červené i tuřínové cibule.

Zajímavé je, že běžná cibule obsahuje téměř o polovinu méně kalorií než šalotka, a to 40 kalorií na 100 g, zatímco šalotka 72 kalorií. Ale také potřebujete méně ochucené šalotky než běžné šalotky. Zpravidla stačí jedna cibulka i na velký pokrm.

Jak skladovat šalotku

Při správném skladování vydrží šalotka čerstvá až 2 měsíce. Lze ji uložit do chladné spíže nebo dobře větraného sklepa. Aby cibule neklíčila a nehnila, chraňte ji před vlhkem a přímým slunečním světlem.

Šalotku lze skladovat v chladničce až 3 měsíce. Mějte však na paměti, že v chladu může cibule změknout a ztratit svou chuť.

Tento druh cibule můžete také zmrazit. Měla by být nakrájená na plátky a poté uložená v mrazicím sáčku nebo vzduchotěsné nádobě.

Šalotku lze zmrazit až na šest měsíců. Po rozmrazení však mohou ztratit strukturu – to však nevadí, pokud je posíláte na pánev nebo do hrnce na polévku.

Šalotku je důležité skladovat odděleně od ostatních produktů – brambor, jiné cibule a ostatní zeleniny. Vylučuje totiž etylen, který může urychlit kažení ostatních potravin.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #onions #shallots #shallots**]. ? Další nápady a recepty na našich sociálních sítích

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: