Šalotku často najdete v obchodech. Obvykle je dražší než tuřín a červená cibule a nabízí se otázka: v čem je jiná? Prozradíme vám, kdy byste si měli vybrat šalotku a jaké jsou její výhody.
O čem si povíme v článku:Jak jíst šalotkuJak skladovat šalotku
Šalotka se svou strukturou liší od tuřínu, přestože patří do stejné čeledi. Je snadné je rozlišit: cibule jsou malé a podlouhlé. Pod slupkou šalotky se nachází několik plátků, z nichž každý je mnohem menší velikosti a hmotnosti než plátky cibule. Pírka šalotky dosahují až 35–50 cm dlouhé, mají světle zelenou barvu a jemnou chuť.
Jak jíst šalotku
Šalotka je spolu s máslem jedním z hlavních produktů francouzské kuchyně. Kuchaři ji používají k tomu, aby pokrmům dodali zvláštní sladkou a krémovou chuť, kterou obyčejná cibule nedodá. Zvláště dobře se s ní připravují krémové omáčky a polévky, ale i pečené maso a zelenina. Nakládaná šalotka je vynikající – lze ji přidávat do salátů a teplých pokrmů.
Protože šalotka má bohatou chuť, která mezi chutí ostatních ingrediencí příliš nevyčnívá, často se používá k přípravě dresinků a marinád.
Tato cibule se hodí k rybám, kuřecímu masu a zelenině – k chřestu, fazolkám a k houbám.
Zatímco cibule je ideální na smažení a karamelizování a červená cibule se často používá syrová do salátů a sendvičů, šalotka je dobrá jak syrová, tak dušená. Je však třeba dbát na to, aby se při tepelné úpravě nepřevařila, jinak zhořkne.
Šalotka i cibule mají podobnou chuť a strukturu – šalotka je však jemnější a jemnější chuti a vítězněji ozvláštňuje pokrmy. Šalotka nezanechává v ústech nepříjemný zápach a na rozdíl od cibule nezpůsobuje při krájení slzy. Při krájení se z ní uvolňují éterické oleje, které způsobují nepříjemnou reakci.
A cibule má také více vitaminů A, C a kyseliny listové, vyšší obsah bílkovin, vlákniny a některých minerálních látek, jako je železo a draslík.
Šalotky lze podle vzhledu snadno odlišit od červené i tuřínové cibule.
Zajímavé je, že běžná cibule obsahuje téměř o polovinu méně kalorií než šalotka, a to 40 kalorií na 100 g, zatímco šalotka 72 kalorií. Ale také potřebujete méně ochucené šalotky než běžné šalotky. Zpravidla stačí jedna cibulka i na velký pokrm.
Jak skladovat šalotku
Při správném skladování vydrží šalotka čerstvá až 2 měsíce. Lze ji uložit do chladné spíže nebo dobře větraného sklepa. Aby cibule neklíčila a nehnila, chraňte ji před vlhkem a přímým slunečním světlem.
Šalotku lze skladovat v chladničce až 3 měsíce. Mějte však na paměti, že v chladu může cibule změknout a ztratit svou chuť.
Tento druh cibule můžete také zmrazit. Měla by být nakrájená na plátky a poté uložená v mrazicím sáčku nebo vzduchotěsné nádobě.
Šalotku lze zmrazit až na šest měsíců. Po rozmrazení však mohou ztratit strukturu – to však nevadí, pokud je posíláte na pánev nebo do hrnce na polévku.
Šalotku je důležité skladovat odděleně od ostatních produktů – brambor, jiné cibule a ostatní zeleniny. Vylučuje totiž etylen, který může urychlit kažení ostatních potravin.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #onions #shallots #shallots**]. ? Další nápady a recepty na našich sociálních sítích