Co lze vařit s avokádem: 17 nejlepších receptů

Co se dá připravit z avokáda: 17 nejlepších receptů

Avokádo pro nás už dávno není exotické. Toto neslazené ovoce se přidává do salátů, pomazánek na chleba a studených omáček, jako je guacamole. Stojí za to vzdát hold tak skvělému produktu! Je zdravé (bohaté na zdravé tuky, vitaminy A, E, vitaminy skupiny B, draslík, železo, měď), chutné a všestranně využitelné v kulinářství. Kromě již zmíněných salátů, pomazánek a omáček lze z avokáda připravovat polévky, přílohy a dokonce i dezerty! Zde je 17 nejlepších receptů s tímto úžasným ovocem.

Salát s avokádem, krevetami a okurkou

Ingredience tohoto salátu se navzájem kombinují opravdu dokonale! Proto je tak oblíbený, a také díky své snadné a rychlé přípravě. Salát s krevetami a avokádem si často objednáváme v restauracích, ale tento pokrm lze snadno připravit i doma, zejména pokud máte po ruce osvědčený recept. Stejně jako ten náš!

Salát z avokáda, krevet a okurek
Salát s avokádem, krevetami a okurkou

20 minut

Na přípravu 2 porcí budete potřebovat:

  • loupané krevety – 200 g
  • avokádo – 300 g
  • okurka – 200 g
  • česnek – 2 stroužky
  • limetka – 1 ks.
  • bazalka – 2 snítky
  • rostlinný olej – 3 polévkové lžíce.
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  1. Česnek rozdrťte, oloupejte a nasekejte najemno. Ze stonků bazalky odstraňte listy a dejte je stranou, poté stonky nakrájejte na co nejtenčí kolečka.
  2. Ve velké pánvi rozehřejte rostlinný olej. Krevety smíchejte s česnekem a bazalkou, osolte a vložte na pánev. Smažte na prudkém ohni asi 2 minuty z každé strany. Hotové krevety přendejte na talíř, osolte a opepřete.
  3. Okurku oloupejte, podélně rozkrojte, ostrou lžící odstraňte semínka (nebudete je potřebovat). Dužinu nakrájejte napříč na 1 cm silné plátky. Limetky omyjte kartáčkem, osušte, kůru nastrouhejte na jemném struhadle a vymačkejte šťávu. Okurky přelijte polovinou limetkové šťávy, posypte kůrou a osolte.
  4. Avokádo oloupejte, odstraňte pecku a dužinu nakrájejte na středně velké plátky. Pokapejte zbylou limetkovou šťávou. Všechny připravené ingredience smíchejte, dochuťte nasekanými lístky bazalky a dalším olejem, solí a pepřem.

Užitečný tip

Do tohoto salátu můžete použít i vařené mražené krevety. Měly by se nechat rozmrazit a poté velmi rychle osmažit na pánvi.

Salát z tuňáka a avokáda

Rychlost přípravy tohoto pokrmu závisí pouze na vašich kulinářských schopnostech. Pokud zvládnete rychle nakrájet okurku, cibuli a petrželku, salát vám nezabere více než 10 minut. To je expresní recept, který vám pomůže v mnoha případech, včetně toho, když se u vašich dveří objeví nezvaní hosté.

Salát z tuňáka a avokáda
Salát s tuňákem a avokádem (Gastronom Publishing House LLC)

15 min.

Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:

  • okurka – 1 ks.
  • avokádo – 2 ks
  • červená cibule – 1 ks.
  • petržel – 4 snítky
  • tuňák ve vlastní šťávě – 185 g
  • citronová šťáva – 30 g
  • olivový olej – 2 polévkové lžíce. l.
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  1. Připravte si ingredience na salát. Čerstvou okurku omyjte a osušte papírovou utěrkou. Rozkrojte ji podélně na polovinu. Okurku nakrájejte na malé tenké plátky.
  2. Avokádo na salát omyjte a osušte. Každé avokádo rozkrojte na polovinu a odstraňte pecky. Oloupejte dužinu od slupky a nakrájejte ji na tenké plátky.
  3. Petrželku omyjte a osušte. Odstraňte hrubé stonky a zbylé bylinky nasekejte nadrobno. Oloupejte červenou cibuli a nakrájejte ji na tenká půlkolečka nebo kostičky.
  4. Konzervy z ryb vyhoďte do síta, abyste z nich scedili přebytečnou tekutinu. Přendejte do mísy. Přidejte na plátky nakrájenou okurku, avokádo a cibuli. Zakápněte citronovou šťávou a olivovým olejem. Osolte, opepřete a promíchejte.
  5. Pokud má čerstvá okurka, kterou se chystáte dát do salátu s tuňákem z konzervy, velká semena, odstraňte je. Pokud je slupka příliš tlustá, můžete ji odříznout ostrým nožem.

Užitečná rada

Chuť salátu můžete ještě více ozvláštnit, pokud do něj přidáte nadrobno nakrájený řapíkatý celer a malé zelené jablko.

Řecký salát s avokádem

„Proč ne!“ – řekli jsme si a přidali avokádo ke klasickým ingrediencím řeckého salátu. Ukázalo se, že je výživnější a zároveň velmi chutný. S dresinkem jsme se neobtěžovali a jednoduše jsme smíchali dobrý olivový olej s balzamikovým octem, abychom zachovali středomořský charakter pokrmu.

Řecký salát s avokádem
Řecký salát s avokádem (Gastronom Publishing House LLC)

15 min.

Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:

  • rajčata – 2 ks.
  • čerstvé okurky střední velikosti – 2 ks.
  • hlávkový salát – 4 listy
  • petržel – 2 snítky
  • sladká paprika – 1 ks
  • červená cibule – 1 ks.
  • velké avokádo – 1 ks.
  • šťáva z 1/2 citronu
  • černé olivy bez semínek – 10 kusů.
  • olivový olej – 5 polévkových lžic. l.
  • balzamikový ocet – 1 polévková lžíce.
  • sušené oregano – 1/2 lžičky.
  • feta – 150 g
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  1. Rajčata omyjte a dobře osušte. Odstraňte spodní část stopek a dužinu nakrájejte na plátky. Vložte je do velké mísy.
  2. Čerstvé okurky omyjte a osušte. Odřízněte špičky. Ovoce nakrájejte na plátky. Salát a petržel dobře omyjte a osušte. Salát natrhejte. Z petrželových snítek odstraňte listy a nasekejte je nadrobno.
  3. Sladkou papriku na salát omyjte, rozkrojte napůl a odstraňte stopku a semínka. Dužinu nakrájejte na plátky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká půlkolečka.
  4. Avokádo omyjte, rozkrojte napůl a odstraňte pecku. Oloupejte dužinu ze slupky a nakrájejte ji na kostičky. Vložte do mísy, pokapejte citronovou šťávou a promíchejte.
  5. Olivy na salát nakrájejte na půlky. Přidejte je k rajčatům v míse spolu s ostatní zeleninou a petrželkou. Na zálivku vyšlehejte olivový olej vidličkou s octem, oreganem, solí a pepřem.
  6. Vzniklou zálivkou přelijte suroviny na řecký salát a jemně promíchejte. Fetu nakrájejte na velké kostky. Položte na ni a řecký salát podávejte.

Salát s avokádem a červenou rybou

Kombinaci avokáda, čerstvé okurky a lososa, která tvoří základ tohoto salátu, lze použít i jinak. Například nakrájejte ingredience na stejně velké kostičky a zalijte je olivovým olejem smíchaným s citronovou šťávou: skvělá každodenní svačina. Nebo avokádové pyré rozetřete na opečený toast a doplňte lososem. Ale pro slavnostní tabuli je samozřejmě ideální vrstvený salát, jehož recept na vás čeká níže.

Salát s avokádem a červenou rybou
Salát s avokádem a červenou rybou ()

20 minut

Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:

  • Uzený nebo lehce solený filet z lososa – 350 g
  • avokádo – 3 ks
  • citronová šťáva – 1 polévková lžíce.
  • malá bílá cibule – 1 ks.
  • střední okurky – 2 ks.
  • kopr – 5 snítek
  • mikrozelenina na ozdobu
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  1. Avokádo na salát z červené ryby nakrájejte na plátky a půlky otočte různými směry, odstraňte pecku. Lžící vyjměte dužinu a vložte ji do mísy mixéru, pokapejte citronovou šťávou, osolte a opepřete a rozmixujte dohladka.
  2. Okurky na salát s avokádem a červenou rybou oloupejte od slupky a semínek a nakrájejte velmi najemno. Cibuli oloupejte a nakrájejte na velmi malé kostičky. Kopr nasekejte nadrobno.
  3. K rozmačkanému avokádu přidejte bílou cibuli, kopr a čerstvé okurky. Důkladně promíchejte vidličkou. Až do použití nechte na chladném místě (můžete dát do lednice).
  4. Rybí filé nakrájejte na velmi malé kostičky. Dávejte pozor, abyste nezachytili drobné kosti (odstraňte je při krájení ryby).
  5. Na talíře položte kroužky o průměru 6-8 cm. Na dno rozetřete polovinu avokádového pyré a povrch uhlaďte. Dále navrstvěte červenou rybu. Pak opět avokádové pyré. Kroužky přikryjte potravinovou fólií a předkrm dejte do chladničky až do podávání.
  6. Před podáváním opatrně odstraňte fólii a servírovací kroužky z každé porce salátu z avokáda, červené ryby a okurky. Předkrm můžete ozdobit mikrozeleninou.

Užitečná rada

Tento salát je připraven opravdu rychle, ale aby byla jeho struktura stabilnější, nechte ho 30-60 minut odležet v lednici.

Avokádové guacamole

Omáčka guacamole je stejně jako avokádo mexického původu. Název pochází od aztéckého náčiní molcajete. Tak se nazývala nádoba, ve které se avokádo rozmačkalo se solí a rajčaty. Mimochodem, základ omáčky se již několik století nemění, ale v současnosti se do ní přidává limetková šťáva, červená cibule, česnek a čerstvý koriandr.

Avokádové guacamole
Avokádové guacamole (Shutterstock/FOTODOM)

30 min.

Na přípravu 8 porcí budete potřebovat:

  • velké zralé avokádo – 2 ks.
  • střední červená cibule – 1 ks.
  • středně zralá rajčata – 2 ks.
  • česnek – 3 stroužky
  • limetky – 2 ks.
  • malá pálivá chilli paprička – 1 ks.
  • koriandr – 50 g
  • špetka mleté ziry
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  1. Do rajčat udělejte zářezy ve tvaru kříže. Rajčata ponořte na 30 sekund do vroucí vody, poté je přelijte studenou vodou a oloupejte slupku. Rajčata rozkrojte na čtvrtiny a odstraňte z nich semínka a tekutinu. Dužinu nakrájejte na malé kostičky.
  2. Z chilli papriček odstraňte semínka a bílou přepážku a dužinu nakrájejte velmi najemno. Česnek a cibuli nasekejte, smíchejte s chilli a rajčaty; posypte cingrlátky a černým pepřem.
  3. Avokádo podélně rozkrojte na polovinu kolem pecky, rozdělte na poloviny otočením kolem osy v opačných směrech. Pecku odstraňte. Avokádo oloupejte, dužinu nakrájejte na velmi malé kostičky nebo rozmačkejte vidličkou. Dužinu ihned pokapejte limetkovou šťávou a částí limetkové dužiny, osolte a promíchejte.
  4. Avokádo smíchejte s cibulovo-paprikovou směsí, přidejte nasekaný koriandr, podle chuti ještě osolte a opepřete. Podávejte ihned nebo po 30 minutách uchovávání v chladničce.

Užitečný tip

Guacamole lze podávat s trojúhelníčky nakrájenými na tenké pita chleby nebo s plátky pity potřenými olivovým olejem a opečenými v troubě do křupava.

Avokádo plněné krabími saláty

Takový předkrm lze podávat na slavnostní tabuli a příjemně překvapit hosty. A pokud plněné avokádo ozdobíte lžičkou červeného kaviáru, pokrm se okamžitě posune na novou gastronomickou úroveň.

Avokádo plněné krabími saláty
Avokádo plněné krabími saláty (Gastronom Publishing House LLC)

30 min.

Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:

  • krabí maso – 100 g
  • avokádo – 2 ks.
  • sušená rajčata – 3-4 ks.
  • bazalka – 2 snítky
  • chilli paprička – 1 ks.
  • šťáva z poloviny citronu
  • strouhanka z čerstvého bílého chleba – 3 polévkové lžíce.
  • dijonská hořčice – 1 polévková lžíce.
  • olivový olej – 2 polévkové lžíce.
  • červený kaviár na ozdobu – 2-3 lžičky.
  • sůl
  1. Sušená rajčata nakrájejte nadrobno. Nakrájejte lístky bazalky (4 lístky si nechte na ozdobu).
  2. Z chilli papriček odstraňte semínka a nakrájejte je na tenké plátky. Krabí maso rozdělte na vlákna. Strouhanku nasucho opečte na suché pánvi dozlatova.
  3. Avokádo rozkrojte na polovinu, odstraňte pecku. Dužinu vyjměte lžící (slupku si ponechte). Dužinu dejte do mísy, rozmačkejte a pokapejte citronovou šťávou.
  4. Avokádo promíchejte se všemi ostatními ingrediencemi. Ochutnejte a v případě potřeby dosolte.
  5. Směsí naplňte půlky avokáda, položte na talíř, ozdobte červeným kaviárem a lístky bazalky.

Užitečný tip

Tento předkrm je lepší připravit těsně před podáváním, jinak avokádo i přes citronovou šťávu ztmavne a vzhled pokrmu není příliš lákavý.

Avokádo s…

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: