Avokádo pro nás už dávno není exotické. Toto neslazené ovoce se přidává do salátů, pomazánek na chleba a studených omáček, jako je guacamole. Stojí za to vzdát hold tak skvělému produktu! Je zdravé (bohaté na zdravé tuky, vitaminy A, E, vitaminy skupiny B, draslík, železo, měď), chutné a všestranně využitelné v kulinářství. Kromě již zmíněných salátů, pomazánek a omáček lze z avokáda připravovat polévky, přílohy a dokonce i dezerty! Zde je 17 nejlepších receptů s tímto úžasným ovocem.
Salát s avokádem, krevetami a okurkou
Ingredience tohoto salátu se navzájem kombinují opravdu dokonale! Proto je tak oblíbený, a také díky své snadné a rychlé přípravě. Salát s krevetami a avokádem si často objednáváme v restauracích, ale tento pokrm lze snadno připravit i doma, zejména pokud máte po ruce osvědčený recept. Stejně jako ten náš!
Salát s avokádem, krevetami a okurkou
20 minut
Na přípravu 2 porcí budete potřebovat:
- loupané krevety – 200 g
- avokádo – 300 g
- okurka – 200 g
- česnek – 2 stroužky
- limetka – 1 ks.
- bazalka – 2 snítky
- rostlinný olej – 3 polévkové lžíce.
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- Česnek rozdrťte, oloupejte a nasekejte najemno. Ze stonků bazalky odstraňte listy a dejte je stranou, poté stonky nakrájejte na co nejtenčí kolečka.
- Ve velké pánvi rozehřejte rostlinný olej. Krevety smíchejte s česnekem a bazalkou, osolte a vložte na pánev. Smažte na prudkém ohni asi 2 minuty z každé strany. Hotové krevety přendejte na talíř, osolte a opepřete.
- Okurku oloupejte, podélně rozkrojte, ostrou lžící odstraňte semínka (nebudete je potřebovat). Dužinu nakrájejte napříč na 1 cm silné plátky. Limetky omyjte kartáčkem, osušte, kůru nastrouhejte na jemném struhadle a vymačkejte šťávu. Okurky přelijte polovinou limetkové šťávy, posypte kůrou a osolte.
- Avokádo oloupejte, odstraňte pecku a dužinu nakrájejte na středně velké plátky. Pokapejte zbylou limetkovou šťávou. Všechny připravené ingredience smíchejte, dochuťte nasekanými lístky bazalky a dalším olejem, solí a pepřem.
Užitečný tip
Do tohoto salátu můžete použít i vařené mražené krevety. Měly by se nechat rozmrazit a poté velmi rychle osmažit na pánvi.
Salát z tuňáka a avokáda
Rychlost přípravy tohoto pokrmu závisí pouze na vašich kulinářských schopnostech. Pokud zvládnete rychle nakrájet okurku, cibuli a petrželku, salát vám nezabere více než 10 minut. To je expresní recept, který vám pomůže v mnoha případech, včetně toho, když se u vašich dveří objeví nezvaní hosté.
Salát s tuňákem a avokádem (Gastronom Publishing House LLC)
15 min.
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- okurka – 1 ks.
- avokádo – 2 ks
- červená cibule – 1 ks.
- petržel – 4 snítky
- tuňák ve vlastní šťávě – 185 g
- citronová šťáva – 30 g
- olivový olej – 2 polévkové lžíce. l.
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- Připravte si ingredience na salát. Čerstvou okurku omyjte a osušte papírovou utěrkou. Rozkrojte ji podélně na polovinu. Okurku nakrájejte na malé tenké plátky.
- Avokádo na salát omyjte a osušte. Každé avokádo rozkrojte na polovinu a odstraňte pecky. Oloupejte dužinu od slupky a nakrájejte ji na tenké plátky.
- Petrželku omyjte a osušte. Odstraňte hrubé stonky a zbylé bylinky nasekejte nadrobno. Oloupejte červenou cibuli a nakrájejte ji na tenká půlkolečka nebo kostičky.
- Konzervy z ryb vyhoďte do síta, abyste z nich scedili přebytečnou tekutinu. Přendejte do mísy. Přidejte na plátky nakrájenou okurku, avokádo a cibuli. Zakápněte citronovou šťávou a olivovým olejem. Osolte, opepřete a promíchejte.
- Pokud má čerstvá okurka, kterou se chystáte dát do salátu s tuňákem z konzervy, velká semena, odstraňte je. Pokud je slupka příliš tlustá, můžete ji odříznout ostrým nožem.
Užitečná rada
Chuť salátu můžete ještě více ozvláštnit, pokud do něj přidáte nadrobno nakrájený řapíkatý celer a malé zelené jablko.
Řecký salát s avokádem
„Proč ne!“ – řekli jsme si a přidali avokádo ke klasickým ingrediencím řeckého salátu. Ukázalo se, že je výživnější a zároveň velmi chutný. S dresinkem jsme se neobtěžovali a jednoduše jsme smíchali dobrý olivový olej s balzamikovým octem, abychom zachovali středomořský charakter pokrmu.
Řecký salát s avokádem (Gastronom Publishing House LLC)
15 min.
Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:
- rajčata – 2 ks.
- čerstvé okurky střední velikosti – 2 ks.
- hlávkový salát – 4 listy
- petržel – 2 snítky
- sladká paprika – 1 ks
- červená cibule – 1 ks.
- velké avokádo – 1 ks.
- šťáva z 1/2 citronu
- černé olivy bez semínek – 10 kusů.
- olivový olej – 5 polévkových lžic. l.
- balzamikový ocet – 1 polévková lžíce.
- sušené oregano – 1/2 lžičky.
- feta – 150 g
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- Rajčata omyjte a dobře osušte. Odstraňte spodní část stopek a dužinu nakrájejte na plátky. Vložte je do velké mísy.
- Čerstvé okurky omyjte a osušte. Odřízněte špičky. Ovoce nakrájejte na plátky. Salát a petržel dobře omyjte a osušte. Salát natrhejte. Z petrželových snítek odstraňte listy a nasekejte je nadrobno.
- Sladkou papriku na salát omyjte, rozkrojte napůl a odstraňte stopku a semínka. Dužinu nakrájejte na plátky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká půlkolečka.
- Avokádo omyjte, rozkrojte napůl a odstraňte pecku. Oloupejte dužinu ze slupky a nakrájejte ji na kostičky. Vložte do mísy, pokapejte citronovou šťávou a promíchejte.
- Olivy na salát nakrájejte na půlky. Přidejte je k rajčatům v míse spolu s ostatní zeleninou a petrželkou. Na zálivku vyšlehejte olivový olej vidličkou s octem, oreganem, solí a pepřem.
- Vzniklou zálivkou přelijte suroviny na řecký salát a jemně promíchejte. Fetu nakrájejte na velké kostky. Položte na ni a řecký salát podávejte.
Salát s avokádem a červenou rybou
Kombinaci avokáda, čerstvé okurky a lososa, která tvoří základ tohoto salátu, lze použít i jinak. Například nakrájejte ingredience na stejně velké kostičky a zalijte je olivovým olejem smíchaným s citronovou šťávou: skvělá každodenní svačina. Nebo avokádové pyré rozetřete na opečený toast a doplňte lososem. Ale pro slavnostní tabuli je samozřejmě ideální vrstvený salát, jehož recept na vás čeká níže.
Salát s avokádem a červenou rybou ()
20 minut
Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:
- Uzený nebo lehce solený filet z lososa – 350 g
- avokádo – 3 ks
- citronová šťáva – 1 polévková lžíce.
- malá bílá cibule – 1 ks.
- střední okurky – 2 ks.
- kopr – 5 snítek
- mikrozelenina na ozdobu
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- Avokádo na salát z červené ryby nakrájejte na plátky a půlky otočte různými směry, odstraňte pecku. Lžící vyjměte dužinu a vložte ji do mísy mixéru, pokapejte citronovou šťávou, osolte a opepřete a rozmixujte dohladka.
- Okurky na salát s avokádem a červenou rybou oloupejte od slupky a semínek a nakrájejte velmi najemno. Cibuli oloupejte a nakrájejte na velmi malé kostičky. Kopr nasekejte nadrobno.
- K rozmačkanému avokádu přidejte bílou cibuli, kopr a čerstvé okurky. Důkladně promíchejte vidličkou. Až do použití nechte na chladném místě (můžete dát do lednice).
- Rybí filé nakrájejte na velmi malé kostičky. Dávejte pozor, abyste nezachytili drobné kosti (odstraňte je při krájení ryby).
- Na talíře položte kroužky o průměru 6-8 cm. Na dno rozetřete polovinu avokádového pyré a povrch uhlaďte. Dále navrstvěte červenou rybu. Pak opět avokádové pyré. Kroužky přikryjte potravinovou fólií a předkrm dejte do chladničky až do podávání.
- Před podáváním opatrně odstraňte fólii a servírovací kroužky z každé porce salátu z avokáda, červené ryby a okurky. Předkrm můžete ozdobit mikrozeleninou.
Užitečná rada
Tento salát je připraven opravdu rychle, ale aby byla jeho struktura stabilnější, nechte ho 30-60 minut odležet v lednici.
Avokádové guacamole
Omáčka guacamole je stejně jako avokádo mexického původu. Název pochází od aztéckého náčiní molcajete. Tak se nazývala nádoba, ve které se avokádo rozmačkalo se solí a rajčaty. Mimochodem, základ omáčky se již několik století nemění, ale v současnosti se do ní přidává limetková šťáva, červená cibule, česnek a čerstvý koriandr.
Avokádové guacamole (Shutterstock/FOTODOM)
30 min.
Na přípravu 8 porcí budete potřebovat:
- velké zralé avokádo – 2 ks.
- střední červená cibule – 1 ks.
- středně zralá rajčata – 2 ks.
- česnek – 3 stroužky
- limetky – 2 ks.
- malá pálivá chilli paprička – 1 ks.
- koriandr – 50 g
- špetka mleté ziry
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- Do rajčat udělejte zářezy ve tvaru kříže. Rajčata ponořte na 30 sekund do vroucí vody, poté je přelijte studenou vodou a oloupejte slupku. Rajčata rozkrojte na čtvrtiny a odstraňte z nich semínka a tekutinu. Dužinu nakrájejte na malé kostičky.
- Z chilli papriček odstraňte semínka a bílou přepážku a dužinu nakrájejte velmi najemno. Česnek a cibuli nasekejte, smíchejte s chilli a rajčaty; posypte cingrlátky a černým pepřem.
- Avokádo podélně rozkrojte na polovinu kolem pecky, rozdělte na poloviny otočením kolem osy v opačných směrech. Pecku odstraňte. Avokádo oloupejte, dužinu nakrájejte na velmi malé kostičky nebo rozmačkejte vidličkou. Dužinu ihned pokapejte limetkovou šťávou a částí limetkové dužiny, osolte a promíchejte.
- Avokádo smíchejte s cibulovo-paprikovou směsí, přidejte nasekaný koriandr, podle chuti ještě osolte a opepřete. Podávejte ihned nebo po 30 minutách uchovávání v chladničce.
Užitečný tip
Guacamole lze podávat s trojúhelníčky nakrájenými na tenké pita chleby nebo s plátky pity potřenými olivovým olejem a opečenými v troubě do křupava.
Avokádo plněné krabími saláty
Takový předkrm lze podávat na slavnostní tabuli a příjemně překvapit hosty. A pokud plněné avokádo ozdobíte lžičkou červeného kaviáru, pokrm se okamžitě posune na novou gastronomickou úroveň.
Avokádo plněné krabími saláty (Gastronom Publishing House LLC)
30 min.
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- krabí maso – 100 g
- avokádo – 2 ks.
- sušená rajčata – 3-4 ks.
- bazalka – 2 snítky
- chilli paprička – 1 ks.
- šťáva z poloviny citronu
- strouhanka z čerstvého bílého chleba – 3 polévkové lžíce.
- dijonská hořčice – 1 polévková lžíce.
- olivový olej – 2 polévkové lžíce.
- červený kaviár na ozdobu – 2-3 lžičky.
- sůl
- Sušená rajčata nakrájejte nadrobno. Nakrájejte lístky bazalky (4 lístky si nechte na ozdobu).
- Z chilli papriček odstraňte semínka a nakrájejte je na tenké plátky. Krabí maso rozdělte na vlákna. Strouhanku nasucho opečte na suché pánvi dozlatova.
- Avokádo rozkrojte na polovinu, odstraňte pecku. Dužinu vyjměte lžící (slupku si ponechte). Dužinu dejte do mísy, rozmačkejte a pokapejte citronovou šťávou.
- Avokádo promíchejte se všemi ostatními ingrediencemi. Ochutnejte a v případě potřeby dosolte.
- Směsí naplňte půlky avokáda, položte na talíř, ozdobte červeným kaviárem a lístky bazalky.
Užitečný tip
Tento předkrm je lepší připravit těsně před podáváním, jinak avokádo i přes citronovou šťávu ztmavne a vzhled pokrmu není příliš lákavý.
Avokádo s…