Často můžete slyšet, že k snídani jsou ideální „superpotraviny“: nízkotučný tvaroh, bezlepkový chléb a další hypované produkty. Které z nich jsou ve skutečnosti zbytečné a někdy dokonce škodlivé? Prozradí nám to terapeutka Oksana Drapkina.
Trendem je nyní zdravé stravování. A vše by bylo v pořádku, kdyby nebylo pochybných zdravých přívlastků. Jsou vydávány za užitečné, ale ve skutečnosti o ně tělo nestojí.
Například odtučněné mléko, tvaroh nebo zakysaná smetana nemusí být nutně zdravější. Bez tuku „mléko“ ztrácí svou výživovou hodnotu a jeho užitečnost se rovná „nule“. Pro zlepšení chuti odtučněných výrobků se však hojně přidávají sladidla a stabilizátory.
Stejně škodlivé jsou i bezlepkové výrobky (rozhodně ne pro osoby s celiakií, tedy nesnášenlivostí lepku). Bezlepkové výrobky obsahují více tuku a cukru a stejně tak mnoho kalorií.
V rozhovoru s doktorem Petrem považoval odborník za nesmyslné detoxikační šťávy, o kterých Gastronom.ru vyprávěl dříve, a mnohé PP dezerty (tyto výrobky mají obvykle příliš mnoho sladidel a aditiv).
Lékař také doporučil nevzdávat se červeného masa, ale jíst ho 1-2krát týdně, aby se předešlo poruchám metabolismu lipidů a předešlo se anémii, a nesoustředit se na konzumaci drahých „superpotravin“.
„Strava by měla být pestrá, ale omezit by se měly pouze uzeniny a salámy, rychlé občerstvení, slané a sladké pochutiny, slazené nápoje, cukrovinky, konzervy. Občas si však můžete dát kousek dortu nebo pizzy, pokud vám to udělá radost,“ shrnula Oksana Drapkina.
Již dříve jsme se dozvěděli, k čemu povede odmítání přidaného cukru.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #superpotraviny**]. ?