Hlavní chyby při skladování salátů, které mohou zkazit nový rok: vysvětluje Rospotrebnadzor

Hlavní chyby při skladování salátů, které mohou zkazit nový rok: vysvětluje Rospotrebnadzor

V Rusku se na Silvestra tradičně připravuje několik salátů. Krátce před úderem zvonkohry se dávají na stůl, kde stráví několik hodin. Někdy saláty zůstávají při pokojové teplotě až do rána, protože po hostině není vždy energie na úklid. Je možné saláty takto skladovat a kolik, nebo by se měly uchovávat pouze v lednici? Podívejme se na tuto otázku s pomocí odborných rad.

O čem budeme v článku hovořit:Proč je důležité vědět, jak správně skladovat salátyObecná pravidla, jak a jak dlouho můžete saláty skladovatMohou se saláty skladovat bez chladničkyCo je vhodnější pro skladování salátůRospotrebnadzor doporučeníSkladovatelnost konkrétních salátů

Saláty jsou nedílnou součástí novoročního menu. Často se začínají připravovat s předstihem – jako například olivier, který zahrnuje vaření nebo pečení zeleniny v předvečer podávání. Někdy se dochucují omáčkami a nechávají se odležet. Předpokládá se, že takto si produkty lépe vyměňují chutě, nasáknou je. Za tímto přístupem se však skrývá hlavní záludnost složitých studených svačin.

Proč je důležité vědět, jak správně skladovat saláty?

Naděžda Rajevová, vedoucí oddělení dozoru nad hygienou potravin moskevského oblastního ředitelství Rospotrebnadzor, upozorňuje, že není nutné připravovat pokrmy ve velkém množství, pokud je rodina a hosté neplánují sníst v nejbližších hodinách.

„Saláty jsou zařazeny do jedné z nejnebezpečnějších, z epidemiologického hlediska, skupin. Jsou to vícesložkové pokrmy, které se skládají ze složek s různými mikrobiologickými ukazateli. Při krájení navíc může dojít ke kontaminaci některých složek. Všichni víme, že hospodyňky rády vaří více a některé nejenže všechny ingredience najednou smíchají, ale ještě je přelijí majonézou nebo jinými omáčkami. Trvanlivost takových pokrmů je poměrně krátká,“ vysvětluje Naděžda Raeva.

Zelený hrášek v uzavřené plechovce se bezpečně skladuje při pokojové teplotě několik let. Ale pokud se smíchá například s klobásou, vařenou mrkví, oblékne se to celé do majonézy, bakterie se začnou vyvíjet rychleji, protože pro ně bude příznivé prostředí. Salát sice může chutnat stále stejně, ale bezpečný je jen stěží.

Obecná pravidla o způsobu a době skladování salátů

Aby se snížilo riziko otravy, měl by být každý novoroční salát uchováván v chladničce a bez zálivky až do podávání – co nejdéle. Skladování pokrmu v první řadě silně ovlivňuje dresink. Dokonce ani rostlinný olej, který se zdá být považován za konzervant, není vaším přítelem, pokud jde o zachování bezpečnosti a čerstvosti.

Proto má smysl mít tyto věci na paměti:

  • Jak dlouho můžete uchovávat salát bez ledničky, je otázka, na kterou existuje poměrně překvapivá odpověď: ne déle než 2 hodiny.
  • Všechny saláty patří k pokrmům podléhajícím rychlé zkáze, proto byste je měli uchovávat v lednici, kdykoli je to možné.
  • Používání konzervované zeleniny, přidávání dresinků a nakládané zeleniny k ostatním ingrediencím výrazně snižuje čerstvost.
  • Pokud je na jídelním lístku plánováno několik různých salátů, je lepší připravit každý z nich v malém množství. Velikost porce zkuste vypočítat podle počtu hostů.
  • Ideální je připravit salát těsně před podáváním. Obětovat spánek pro silvestrovský stůl je však také špatný nápad. Ingredience (např. uvařenou a nakrájenou mrkev a brambory) připravené k promíchání skladujte předem v oddělených nádobách s těsně přiléhajícími víčky.

Lze saláty skladovat bez chlazení

Ruské i mezinárodní odborné organizace nedoporučují uchovávat uvařený salát dlouho v teple. Pokud nemůžete pokrm udržet při teplotě nižší než 6 °C (např. s chladicími prvky), nechte ji na stole maximálně 2 hodiny. Poté ji zkuste dát do chladničky – tam bude trvanlivost podstatně delší.

V čem je vhodnější skladovat saláty

Olivier v misce – vynucené opatření, nikoliv referenční skladování, které stojí za povšimnutí. Moderní technologie nám poskytly různé možnosti nádobí pro uchování čerstvosti a bezpečnosti pokrmů. Je lepší používat nádoby se vzduchotěsnými víky. Ta minimalizují kontakt potravin se vzduchem.

A pokrm byste měli oblékat po malých dávkách, podle potřeby. Používejte malé salátové mísy a snažte se předkrm neukládat přímo do nich.

Podáváním salátu v malých porcích vyřešíte dva problémy: vyhnete se přejídání a zkažení zbytků.
Podáváním salátu v malých porcích vyřešíte dva problémy: vyhnete se přejídání a zkažení zbytků (Shutterstock/FOTODOM)

Doporučení Rospotrebnadzoru

Naděžda Rajevová upřesňuje, že pokud jsou do salátu přidány všechny ingredience kromě omáčky, lze jej skladovat v chladničce nejdéle 12 hodin. Pokud je pokrm již přelitý majonézou, měl by se spotřebovat do 6 hodin.

„Pokud je salát přelitý majonézou najednou, bude 1. ledna ráno plavat ve vodě, protože naložené a slané složky způsobí uvolnění vlhkosti. V salátu již začnou probíhat mikrobiologické procesy kažení, což znamená, že ho nelze jíst. Může to být nebezpečné pro vaše zdraví,“ říká odborník.

Pro přípravu salátu na několik dní dopředu doporučuje vedoucí oddělení dozoru nad hygienou potravin správy Rospotrebnadzor nakrájet všechny ingredience a zabalit je do nádob. Podle potřeby pak můžete rychle připravit požadovanou porci pokrmu a těsně před podáváním ji přelít omáčkou.

Trvanlivost konkrétních salátů

Se základními pravidly, jak a jak dlouho můžete nakládaný salát skladovat, byly vyřešeny, přejděme ke konkrétním informacím. Trvanlivost závisí především na receptuře, kvalitě surovin a jejich čerstvosti. Není možné vypočítat vše na minutu přesně, ale existují obecná doporučení Rospotrebnadzoru, která můžete vzít na vědomí.

  • Ovocné a zeleninové saláty, které nebyly nijak zpracovány, pouze oloupány, omyty a nakrájeny, vydrží 18 hodin. Po přidání zálivky je to jen 12.
  • Stejně tak studené předkrmy s masovými přísadami, drůbežím masem a uzeninami: 18 hodin v nesloženém stavu a 12 hodin v plně složeném stavu.
  • Saláty jako vinaigrette, kde je hodně vařené zeleniny, je lepší před podáváním rozmixovat a upravit. Před zálivkou vydrží 18 hodin, ale po ní jen 12 hodin.
  • Konzervovaná a vařená vejce výrazně zkracují dobu čerstvosti. Takový pokrm neskladujte déle než 6 hodin.
  • Saláty z mořských plodů vydrží 12 hodin, pokud nejsou upravené.
  • Pokrmy z nakládané a solené zeleniny se doporučuje uchovávat nejdéle 36 hodin.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #jak skladovat #nový rok #saláty s majonézou**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: