Příprava piškotového dortu obvykle vyžaduje poměrně velké úsilí a čas. Obojí můžete ušetřit, pokud máte v zásobě hotové domácí dorty. Jak a kde je správně skladovat, aby piškoty zůstaly co nejdéle chutné, krásné, voňavé a lákavé?
O čem si povíme v článku:Historie vzniku a složení piškotůJak a kde doma skladovat piškotyJak skladovat domácí piškotyJak skladovat dorty na „Medovník“, „Napoleon“ a dort „Mléčná holka „Jak skladovat v obchodě zakoupené piškotyMá složení piškotů vliv na jejich trvanlivostSkladování piškotů v ledniciSkladování piškotů v mrazákuJak poznat, že je s dorty něco v nepořádku? Podmínky skladování dortůJak dlouho můžete skladovat dort v lednici?
Historie vzniku a složení piškotového dortu
Výrobek z vajec, mouky a cukru, který dnes nazýváme klasickým piškotem a který je základem mnoha vynikajících dezertů – dortů, zákusků, rolád a piškotů – má staletou historii. Jméno člověka, který se poprvé rozhodl tyto produkty spojit a upéct, se nedochovalo, protože se jednalo o velmi dávnou záležitost. Podle předpokladu vědců se sušenkové těsto naučili připravovat už v době, kdy se v VII století př. n. l. ve starověké Persii, kdy byla zvládnuta a uvedena do provozu výroba třtinového cukru. Později, v období renesance, se myšlenka sušenek dostala do Itálie: suchý chléb, který neobsahoval žádný olej, bylo možné dlouhodobě skladovat, takže se doslova cpal do podpalubí lodí – lidově se mu říkalo „mořský chléb“.
Slovo „sušenka“ pochází z italštiny biscotto, což znamená „dvakrát pečený“: chléb z piškotového těsta se tehdy skutečně pekl dvakrát – poprvé v peci na velmi vysoké teplotě a podruhé s dodatečným sušením.
Díky mořeplavbě se sušenky dostaly až do Anglie. A tam a ke královské kuchyni nebylo daleko: Alžběta Tudorovna zbožňovala sladké a dvorní kuchaři ve snaze jí sloužit neúnavně pracovali a vymýšleli různé pochoutky na bázi stejných „chlebových sušenek“. Přibližně ve stejné době se sušenkové těsto stalo oblíbeným ve Francii a také mezi panovníky. Tak se jednoduchá, trvanlivá strouhanka stala nedílnou součástí umění vysoké kuchyně.
Do dnešní doby se zdá, že lidé vymysleli stovky variant sušenek: ke klasickým sušenkám, které obsahují pouze vejce, mouku a cukr, přibyly sušenky s čokoládou a kakaovým práškem, s mlékem a zakysanými mléčnými výrobky, s máslem nebo rostlinným olejem, úplně bez mouky a s různými druhy mouky, s přídavkem ovoce a zeleniny, bez cukru, bez vajec… Nutně vyvstává otázka: jak doma skladovat sušenky bez ztráty kvality?
Jak a kde doma skladovat sušenky
Sušenky se doma skladují v lednici, v mrazáku nebo při pokojové teplotě. Klasické sušenky z vajec, mouky a cukru vydrží na stole několik dní, protože však v jejich složení není téměř žádná vlhkost, hrozí, že se velmi rychle vysuší. Pokud je tedy potřeba nechat sušenku při pokojové teplotě, dobře ji zabalte do několika vrstev potravinářské fólie, aby se do ní nedostal vzduch.
Pravidla pro skladování domácích sušenek
Čerstvě upečený piškot se před přípravou dortu bez rozkrájení na dílky zabalí do potravinářské fólie a uloží na 8-12 hodin do chladničky (Shutterstock/FOTODOM).
- Právě upečený piškot je nežádoucí používat k přípravě moučníků. Bez ohledu na to, jaké je jeho složení, bude čerstvý piškot přímo z trouby křehký, lámavý a při krájení se bude špatně rozpadat. Teoreticky je možné s ním pracovat, ale v praxi to není příliš vhodné. Proto se sušenky po upečení přirozeně zchladí při pokojové teplotě tak, že se obrátí na mřížku a poté se pečlivě zabalí do potravinové fólie a uloží na 8-12 hodin do chladničky.
- Je žádoucí skladovat sušenky vcelku, bez krájení na placky. Jde o to, aby se během pečení vytvořila na všech stranách sušenky kůrka, která chrání drobenku před vysycháním a nasáváním nežádoucích chutí. A je mnohem větší pravděpodobnost, že se poškodí tenké koláče než jeden tlustý.
- Pokud jste piškoty upekli s dostatečným předstihem, měli byste je zabalit nejen do několika vrstev potravinové fólie, ale také do fólie, protože pečivo velmi snadno a rychle absorbuje všechny cizí pachy z lednice.
- Na obal vždy čitelně napište datum výroby sušenky. Je vhodné mít k tomuto účelu speciální samolepicí etikety a fix. Takto se budete moci v sušenkách přesně orientovat.
- Zabalené a označené sušenky vložte do lednice. Mohou tam zůstat až 5 dní, aniž by ztratily své vlastnosti. Poté je použijte nebo vložte do mrazničky na dobu maximálně 3 týdnů.
Jak skladovat dorty Honey, Napoleon a Milk Girl
Pokud milujete pečení s medem, pravděpodobně jste již někdy pekli medové dorty. pro „Мedowicka„ předem. Stejné požadavky platí i pro jejich skladování. Zabalte koláče do potravinářské fólie, poté do fólie a vložte je do mrazáku, kde budou bezpečně čekat na svou hodinu po dobu jednoho měsíce. Nebo je můžete dát do chladničky maximálně na týden.
Pevně zabalené medové koláče můžete skladovat i při pokojové teplotě, ne však déle než 2-3 dny.
V závislosti na receptu mohou být medové koláče sušší nebo mírně lepkavé. Před zabalením lepivých koláčů do potravinářské fólie mezi ně vložte listy pergamenu na pečení. Tak je lze snadno oddělit.
Totéž platí pro tento velmi oblíbený dort. „Milk Girl.“ Její koláče jsou vždy trochu lepkavé, a abyste se při sestavování nepokazili, měli byste je určitě proložit pečicím papírem a teprve potom zabalit do potravinářské fólie.
Koláče pro „Napoleon„ jsou obvykle samy suché, takže není třeba je přikrývat papírem. Abyste je však ochránili před nadměrnou vlhkostí, budete muset opět použít potravinovou fólii. Trvanlivost domácích koláčů pro „Napoleon и „Milk Girl.“ stejně jako u sušenek.
Jak skladovat sušenky zakoupené v obchodě
Hotové koláče z obchodu xobsahují různé přísady a konzervační látky, které výrazně prodlužují trvanlivost výrobku při pokojové teplotě. Pokud jsou sušenky balené, pak jsou na krabici obvykle uvedeny podmínky skladování. Nejrozumnější a nejsprávnější je se jich držet.
Hotové dortové korpusy lze v uzavřeném vakuovém obalu skladovat v průměru až 6 měsíců. Pokud jste již obal otevřeli, postupujte stejně jako u domácích dortů.
Má složení sušenky vliv na její trvanlivost?
Sušenky s přidanými mléčnými a zakysanými mléčnými výrobky by se měly uchovávat v chladničce (Shutterstock/FOTODOM)
Sušenky, které se skládají pouze z vajec, mouky a cukru, lze skladovat při pokojové teplotě, nejdéle však 3 dny a nutně zabalené ve fólii, jinak se hodně vysuší, ztratí svou plasticitu a chuťové vlastnosti.
Sušenky s přídavkem mléka a zakysaných mléčných výrobků nebo ještě více ovoce a zeleniny, jako jsou mrkvové sušenky, by se neměly skladovat při pokojové teplotě: hrozí vysoké zdravotní riziko. Takové sušenky lze skladovat v chladničce nejdéle 5 dní.
V mrazničce lze pevně zabalené sušenky skladovat až 3 týdny. Déle se je tam nevyplatí uchovávat: ani po měsíci se neotrávíte, ale ani si nijak zvlášť nepochutnáte, protože časem se sušenky jednoduše stanou nechutnými. Navíc kazí obrázek specifické pachy mrazničky, o kterých jsme se již zmínili. Takové sušenky se nehodí ani do „bramborových“ dortů: chuť lednice se nedá skrýt ani pod vanilkovým, ani pod čokoládovým krémem.
Skladování sušenek v chladničce
Při skladování sušenek nebo tenkých dortových korpusů v chladničce je nezapomeňte, jak jsme již uvedli, pečlivě zabalit do potravinové fólie.
Dbejte na dodržování „sousedství výrobků“: vedle dortů by nemělo být například syrové maso nebo uzené, silně zapáchající ryby.
Chladnička musí být dobře umytá. Dodržováním této podmínky předejdete vážným potížím, protože v čisté lednici se i bakterie množí pomaleji.
Skladování sušenek v mrazničce
Sušenky lze také skladovat v mrazničce pouze pevně zabalené v potravinové fólii.
Stejně jako v chladničce je i zde důležité dodržovat „sousedství výrobků“ a neukládat vedle pečiva maso, kuřecí maso nebo ryby.
Sušenky rozmrazujte v chladničce, nikoliv na stole: náhlé změny teploty jsou pro většinu cukrářských výrobků nežádoucí. Sušenky podruhé nezmrazujte.
Jak poznat, že je s koláči něco v nepořádku
Je pravděpodobné, že to poznáte podle chuti a vůně. Čerstvé cukroví voní božsky: vanilkou nebo čokoládou, kořením a medem, útulností, kouzlem, slavností, vánočním zázrakem a prostě štěstím.
Vůně prošlého cukroví s tím nemá nic společného, často nevoní skoro vůbec nebo je cítit jako „lednice“. Špatně zkažené bude cítit plísní. Její stopy se mohou objevit i vizuálně. Takové sušenky by se neměly používat jako potrava nebo se jimi pokoušet krmit ptáky: jsou pro ně také škodlivé, stejně jako každé pečivo.
Podmínky skladování koláčů
Nedoporučuje se zmrazovat dorty se šlehačkou a zakysanou smetanou (Shutterstock/FOTODOM)
Hotový, již sestavený domácí dort s korpusy, krémem, různými přísadami a zdobením, by se měl skladovat pouze v chladničce a velmi nejlépe v krabici, aby se zabránilo zvětrávání.
Některé piškoty lze zmrazit. Například u evropských pěnových dezertů je zmrazení nezbytnou součástí procesu jejich výroby. Rozhodně se však nedoporučuje zmrazovat dorty se šlehačkou a zakysanou smetanou.
Veškeré dorty by se měly rozmrazovat pouze v chladničce, nikoli při pokojové teplotě.
Jak dlouho můžete dort uchovávat v chladničce
Trvanlivost doma připraveného dortu silně závisí na jeho složení. Pokud dort obsahuje čerstvé bobule nebo kousky ovoce, měl by se spotřebovat nejlépe do 6 hodin. Nechcete riskovat? – Nedávejte do něj tepelně nezpracované produkty, ale použijte místo toho omáčku z bobulovin nebo ovoce – v profesionálním jazyce cukrářů kuli nebo konfit.
Špatně se skladují také dorty se šlehačkou a pudinkem. Podle GOST je jejich doba realizace pouze 6 hodin.
Dorty s tvarohovým krémem lze skladovat v chladničce 24 hodin a s krémem na bázi tvarohu/mascarpone 72 hodin. Totéž platí pro dorty s máslovým krémem a krémem ganache.
Nezapomeňte však, že všechny tyto lhůty jsou oficiální a upravuje je GOST. Poživatelnost a bezpečnost domácího dortu obvykle posuzujeme podle jeho vzhledu, vůně a chuti. Přesto byste se měli řídit doporučeními odborníků.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #biscuit #crusts**]. ? Přihlaste se nebo zanechte komentář…