Tito mlži svým jemným, lehce slaným masem těší lidstvo už tisíce let. Jak vybírat, na co se zaměřit, které jsou lepší – čerstvé nebo mražené, k čemu jsou slávky dobré a co z nich můžete uvařit.
O čem vám povíme v článku:Které slávky můžete jíst a které neJak skladovat čerstvé slávkyTaké různé slávky: které koupit? Na co si dát pozor při výběru mražených slávekKteré slávky jsou nejchutnějšíSlávky: rozmrazovat, nebo ne? Jak vařit slávkyJak dlouho se vaří slávky?
Které slávky můžete jíst a které ne
Jedno je jisté – říční mušle by se jíst neměly. Bez ohledu na to, jak moc jste byli přesvědčováni.
Původně se mořské a oceánské mušle sbíraly přirozeně v pobřežních oblastech, kde si je lidé mohli dovolit jíst čerstvé. Časy se však změnily a v současné době mnoho zemí chová slávky v umělých podmínkách. A do celého světa se dovážejí mražené, vařené, zmrazené nebo konzervované.
Klece na mušle existovaly už ve starém Římě. Ale až ve 13. století se lidé začali měkkýši aktivně zabývat. Podle legendy vynalezl způsob jejich pěstování Ir Patrick Walton. V roce 1235 ztroskotal na lodi a aby se uživil, lovil ptáky tak, že do vody umístil tyče a mezi ně natáhl síť. Ptáci se nechytali dobře, ale Patrick si všiml, že se na tyče přichytily mušle a překvapivě rychle rostly.
Které mušle bych si já osobně koupil raději? Nežijeme v přímořské oblasti. Takže i když jsou u nás na trhu živé slávky, kupuji čerstvé mražené a vařené mražené slávky. A konzervované – pokud je potřebuji rychle přidat do salátu.
Důvěru ve mne nevzbuzují mučené slávky v zajetí, které leží v akváriích. A cena za ně je mnohem vyšší. Pokud se přesto labužníci rozhodnou pro živé, je poměrně snadné rozeznat živého měkkýše od mrtvého. Živý pevně stiskne klapky – jeho svalovina je velmi silná, a mrtvý bude pootevřený na 2-3 mm. Při tepelné úpravě však bude vše přesně naopak: mrtvý mlž zůstane uzavřený a živý se doširoka rozevře. Mrtvý mlž může mít také čpavkový zápach. Konzumace takových mlžů je nebezpečná.
Pokud žijete v blízkosti oceánu, závidím vám – máte mnohem více příležitostí koupit si čerstvé, chutné slávky.
Jak skladovat čerstvé mušle
Čerstvé mušle vložte do misky, přikryjte vlhkou kuchyňskou utěrkou a dejte do lednice. Pokud je utěrka suchá, navlhčete ji. Mušle nemusíte zalévat vodou ani je vkládat do plastového sáčku. Čerstvé slávky je nejlepší použít co nejdříve. Skladovat je můžete nejdéle 1 den.
Mušle jsou dobré zejména od poloviny července do konce března. V zásadě se však na rozdíl od ústřic dají jíst po celý rok, nehledě na absenci písmene „P“ v názvu měsíce.
No, půjdeme do obchodu pro mražené mušle. Moderní technologie umožňují rychle zmrazit ulovené mořské plody, aniž by to bylo na úkor kvality.
Takové různé mušle: které koupit?
Světový trh s umělým pěstováním a dodávkami slávek se formuje již dlouho. Existuje poměrně velké množství druhů. Povězme si o těch nejběžnějších.
Většina měkkýšů se dnes neloví ve volné přírodě, ale chová se v umělých podmínkách. Především se jedná o východní Asii, Evropu, Severní Ameriku, Austrálii a Nový Zéland. Nový Zéland, Chile a Čína jsou lídry na našem trhu. Vezmeme-li v úvahu domácí dodavatele, jedná se právě o tu část mořských plodů, které nejsou pěstovány na akva-farmách, ale jsou loveny přirozeně.
Lídrem v dovozu je Nový Zéland se dvěma druhy velkých mušlí: zelenými a modrými. Zelené mají skutečně smaragdový lem na chlopních a jsou dlouhé 7-10 cm. Modré, které jsou ve skutečnosti téměř černé, jsou o něco menší – 5-7 cm. Modré jsou chutnější – jejich maso je na rozdíl od větších zelených měkčí. A podle toho jsou modré dražší.
Dostávají se k nám v lupíncích, pololupínkách, očištěné. A dělí se na čerstvě zmrazené a vařené zmrazené.
Na co se zaměřit při výběru mražených mušlí
Mušle by měly být neporušené, bez odštěpků nebo poškození. Uzavřené slávky se většinou dodávají v dobrém stavu, aby se daly prodávat. S vyčištěnými produkty je však třeba zacházet opatrněji. Měkkýšové maso by nemělo být zmrzlý monolit a v balení by nemělo být mnoho sněhu. Obojí může svědčit o tom, že produkty byly během přepravy rozmrazeny, a to značně ovlivňuje jejich kvalitu.
Které slávky jsou nejchutnější
Čerstvě zmrazené nebo vařené zmrazené? Samozřejmě ty první. A mezi čerstvě zmrazené výrobky patří i ty, které jsou zmrazené ve skořápkách. Ty mají uvnitř stále cennou šťávu, která kromě chuti samotných mušlí dodá každému pokrmu jas.
Mušle: rozmrazovat, či nerozmrazovat?
Očištěné mušle bez skořápek lze vařit hned po vyjmutí z mrazáku. Mušle s plášti nebo poloplášti je třeba předem rozmrazit. Několik hodin před vařením je vyjměte z mrazáku a vložte do chladničky.
Jak uvařit slávky
Mušle se dají připravit mnoha způsoby. Vše závisí na pobřežní oblasti, kde se měkkýši loví.
Mušle se připravují v páře, na grilu, smažené, smažené na pánvi s bílým vínem a petrželkou. Ve Španělsku jsou nezbytnou součástí paelly, v Itálii se používají do raviol a v Itálii je oblíbená mušlová polévka s česnekem, celerem a cibulí. Angličané dávají přednost polévce s jablečným moštem, pórkem a petrželkou, kterou doplňují smetanou. Francouzi – známí gurmáni – připravují polévku z mušlí s anýzovou tinkturou a estragonem a jako předkrm je podávají s omáčkou ravigot. Nebo co třeba tohle – brochety se slávkami? Aby bylo jasno, brochette je rožeň.
„Po uvaření je třeba vyjmout skořápky, jejich měkká těla vložit do hrnce a dlouho je dusit s celerem, muškátovým oříškem a hřebíčkem, omáčkou by mělo být pivo a máslo a měly by se podávat s krutony osmaženými na másle.“ Charles de Coster, autor nesmrtelné „Legendy o Ulenspiegelovi“, věděl, o čem mluví. Mušle v pivu jsou přece klasickým vlámským receptem.
Jak dlouho se slávky vaří
Mušle se vaří velmi rychle.
- Čerstvě zmrazené (předem rozmrazené) ve skořápkách – 7-10 minut.
- Čerstvě zmrazené bez slupky – 5-7 minut.
- Vařené mražené ve skořápkách – 3-4 minuty.
- Čerstvé ve skořápkách – 4-6 minut.
- Oloupané vařené zmražené – 2-3 minuty.
A nyní si připravíme hromadu mušlí.
Kysané zelí se slávkami na pánvi
Na přípravu 4 porcí potřebujete:
- čerstvě zmrazené očištěné mušle – 400 g
- čerstvé nebo kysané zelí – 600 g
- střední cibule – 1 ks
- střední mrkev – 1 ks.
- rajčatový protlak – 2 polévkové lžíce. l.
- rostlinný olej – 2 polévkové lžíce.
- nakládané okurky – 2 ks.
- bílé víno – 70 ml
- olivy – 10 kusů.
- kapary – 2 polévkové lžíce. l.
- Připravte dušené zelí. Cibuli nakrájejte na čtvrtky koleček. Zelí nakrouhejte na nudličky, mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Na pánvi rozehřejte rostlinný olej a osmahněte na něm cibuli spolu s mrkví.
- Přidejte rajčatový protlak, promíchejte a vařte 2 minuty.
- Navrch dejte nakrouhané zelí, přiklopte a bez míchání vařte 12-15 minut. Kysané zelí se bude vařit déle.
- V samostatné pánvi pošírujte slávky. Pánev mírně zahřejte na středním plameni a vložte do ní slávky – bez rozmrazování.
- Přilijte bílé víno a přiveďte k varu. Vařte na mírném ohni 5-7 minut.
- Vmíchejte zelí a zkontrolujte jeho provařenost. Podle chuti osolte a opepřete.
- Nakrájejte okurky a přidejte je k zelí.
- Když je zelí téměř hotové, přidejte mušle, olivy, okurky a kapary. Promíchejte.
- Přiveďte k varu a vařte 2 minuty.
- Odstavte z ohně, nechte pokrm odpočinout a podávejte posypaný petrželkou.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #tajemství vaření #mussels**]. ?