Jak si vybrat šproty na novoroční stůl a nejen to

Jak vybrat šproty na novoroční stůl a nejen to

Novoroční svátky jsou před námi a mnoho lidí kupuje šproty na stůl. Tyto konzervy patří k novoročním tradicím. Jak ale vybrat dobré, pravé šproty? Prozradíme vám, co je třeba udělat, než šproty vložíte do nákupního košíku.

O čem budeme v článku hovořit:Co jsou šprotyJaké ryby se používají k výrobě pravých šprotů v olejiŠproty: výhody a škodlivostJak vybrat dobré šprotyPodívejte se na obalPodívejte se na oblast výrobyDůkladně prostudujte složeníJak a jak dlouho se šproty skladují před a po otevření.

Co jsou šproty

Stručně řečeno – oblíbené rybí konzervy. Klasické šproty jsou sklenice s malými horkými uzenými rybami naplněnými rostlinným olejem. Myšlenka takového přípravku není nikterak nová. Už v 18. století bylo vymyšleno polévat uzené ryby olejem, aby déle vydržely. Samotné šproty se „narodily“ v Lotyšsku v roce 1890, kdy rižská udírna začala poprvé konzervovat šproty baltské.

Dlouhou dobu byly šproty považovány za vzácnost a delikatesu. Bylo to hlavně proto, že se vše dělalo ručně, včetně uzavírání konzerv. Ve 20. století se tento proces výrazně zmodernizoval a v SSSR se výroba stala masovou. První GOST pro šproty byl vypracován v roce 1955. Tyto konzervy však stále nebyly dostupné a na sovětských stolech se objevovaly hlavně o svátcích.

Dnes už šproty nikoho nepřekvapí, i když jsou stále součástí novoroční kulinářské tradice. Jediné, co je potřeba si uvědomit, je to, že ne všichni výrobci těchto právě „rižských šprotů“ udržují referenční kvalitu.

Z jakých ryb se vyrábějí pravé šproty v oleji?

Pravé šproty se vyrábějí ze šprotů, a to z šprotů baltských. Tuto malou rybu lze lovit ne po celý rok, ale od listopadu do března, kdy se neživí planktonem a netře se. Šprot baltský je poměrně drahá surovina, takže moderní výroba umožňuje jeho nahrazení sleďem obecným, tulcem kaspickým, tlamou bahenní a dokonce i mladým sleďem. Je dobré, když je to uvedeno na obalu ve složení nebo na etiketě a značka se nesnaží svůj výrobek nazývat „klasickými“ nebo „rižskými“ šprotami. Horší je, když se pod označením „baltský šprot“ skrývá úplně jiná, levnější ryba. V takovém případě jsou konzervy považovány za padělky.

Někdy je možné určit padělek i bez odborného zkoumání. Pokud část ryb ve sklenici vyniká velikostí, například jsou velké mezi standardními deseticentimetrovými, s největší pravděpodobností se jedná o šproty smíšené sleďové. Před nákupem výrobku od neznámého výrobce je vhodné přečíst si recenze na různých webových stránkách.

Pro výrobu šprotů se šproty udí na olšových pilinách. Takto ryba získá svou rozpoznatelnou zlatavou barvu, uzenou vůni a chuť. Alternativním, modernějším a u mnoha lidí ne příliš oblíbeným způsobem je použití tekutého kouře. To se nepovažuje za porušení předpisů, pokud na plechovce není ctěná zkratka GOST. Chuť ryby však bude jiná.

Šproty: výhody a škody

Šproty rozhodně nepatří mezi dietní produkty a měly by se jíst s mírou, jako součást pestré stravy, která zahrnuje i jiné ryby a mořské plody. Jsou šproty užitečné? Těžko, protože se jedná o uzený výrobek. Některé zdroje upozorňují na obsah vitaminu E ve šprotech a také na jejich schopnost snižovat riziko cukrovky a osteoporózy. Neexistují však žádné objektivní údaje o tom, kolik takových ryb by se mělo jíst, aby přínosy nepřevážily nad škodlivostmi. Vždyť spolu s vitamíny a minerály se pod plechovým víčkem může skrývat benzapyren, ve velkých dávkách nebezpečná látka. Současné výzkumy však potvrzují, že naše supermarkety prodávají šproty bez karcinogenních látek ve složení.

Šproty již nejsou neobvyklé, ale neměly by být každodenním produktem.
Šproty už nejsou vzácné, ale neměly by být každodenní potravinou (Shutterstock/FOTODOM)

Každopádně i když se vám podaří vybrat si kvalitní šproty v oleji, je důležité si uvědomit, že kvůli vysokému obsahu tuku velmi zatěžují játra. Spolu s alkoholem, který se o svátcích podává, získáte složitý a pro tělo těžký gastronomický koktejl. Odborníci proto doporučují nenechat se šproty unést.

Jak vybrat dobré šproty

Podívejte se na obal

Pokud nevíte, které šproty si vybrat, a nemáte důvěryhodnou značku, je vhodnější koupit konzervované šproty ve skleněných nádobách. Na plechovce si nemusíte všimnout žádného nafouknutí nebo deformace. Ve skleněné nádobě můžete lépe prozkoumat strukturu výrobku, jeho velikost a rozložení – výrobce má méně šancí spotřebitele oklamat.

Ve skleněné nádobě bude pohodlné uchovávat konzervované potraviny i po otevření a lze ji také opakovaně použít. Pokud si koupíte konzervu, je třeba rybu přendat do nádoby.

Sklo je chemicky nejneutrálnější obal. To znamená, že s potravinou nereaguje a nemění její chuť.

Dalším důležitým bodem, kterému je třeba věnovat pozornost při výběru konzervy šprotů, je označení. Na něm musí být povinně písmeno „R“ – jedná se o označení produkce ryb. Nejlepší je vybrat si šproty, v jejichž označení je ve druhém řádku uveden kód „137“. To znamená, že se jedná o šproty baltské ve složení nejchutnější a největší. Číslo 379 znamená, že uvnitř je sleď, K21 – šprot z Černého moře, 52A – šprot ze Severního moře.

Při nákupu šprotů se nezapomeňte podívat na datum spotřeby. Šproty v konzervě lze skladovat 2 roky i déle, ale pokud se datum spotřeby blíží ke konci, je lepší vybrat jinou konzervu. Záleží také na datu výroby: šproty ulovené na podzim a v zimě jsou chutnější než šproty jarní a letní.

Podívejte se na oblast produkce

Čím blíže je výroba k regionu, kde se vyskytují baltské šproty, z nichž se šproty vyrábějí, tím lépe. V takovém případě nebude mít výrobce důvod nahrazovat ryby levnějšími protějšky nebo nedostatečně dodávat suroviny. V Rusku je za nejvhodnější region pro produkci šprotů považován Kaliningrad.

Šproty by měly být husté, ne suché, s měkkými kostmi a kůží.
Šproty by měly být pevné, ne suché, s měkkými kostmi a kůží.

Pozorně si prohlédněte složení

Složení šprotů by mělo obsahovat pouze ryby, rostlinný olej a sůl. Je dobré, když je uveden druh oleje, šproty a procento soli ve složení – podle GOST by nemělo překročit 2,2 %. Pokud jsou ve složení ochucovadla – je to známka toho, že se snažili zamaskovat nekvalitní složky. Dávejte přednost těm variantám, kde je jako ryba uveden šprot baltský.

Pokud vás zajímá, jak sestavit levnou sváteční tabuli z konzervovaných potravin, pak se podívejte na náš materiál.

Jak a jak dlouho se skladují šproty před a po otevření balení

Trvanlivost uzavřených šprotů je přibližně 30 měsíců. Po otevření se konzervované šproty téměř nikdy neskladují: měly by se sníst do jednoho dne. V takovém případě je lepší přenést rybu z konzervy do vzduchotěsné nádoby. Ze skleněné nádoby ji nemusíte vyndávat, hlavní je uchovávat ji v chladničce.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #konzervované potraviny #šprcky #novoroční stůl**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: