Jak skladovat a zmrazovat sledě

Jak skladovat a zmrazovat sledě

Snad všichni milovníci solených sleďů někdy přemýšleli o tom, jak si udělat zásoby sleďů, aby pro ně nemuseli v předvečer svátku chodit na nákupy. Zde se dozvíte, jak sledě doma skladovat a zda se dá zmrazit.

O čem si povíme v článku:Jak a jak dlouho můžete doma skladovat sleděKteré sledě je vhodné skladovatZpůsoby skladování sleďů v chladničceJak zmrazit solené sleděJak používat zmrazené solené sledě?

Jak a jak dlouho můžete doma skladovat sledě

Pokud jste slanečka koupili a přímo v továrním plastovém obalu uložili do lednice, vydrží tam perfektně „žít“ asi 3 měsíce. Pokud je obal vakuový – je lepší rybu do měsíce sníst. Nejdelší trvanlivost sleďů v plechovce: až 4 měsíce. Je však třeba mít na paměti, že tyto údaje jsou zprůměrované. Proto nezapomeňte zkontrolovat dobu trvanlivosti uvedenou výrobcem na obalu.

Snědli jste jednoho sledě z velkého balení a zbytek jste dali do lednice? Skladujte je nejdéle 48 hodin. Nebo slanečky přendejte do skleněné nádoby, zalijte je nálevem z obalu (měl by rybu zcela zakrýt), pevně uzavřete a také vložte do lednice. V tomto případě lze produkt skladovat až 3 týdny.

Pokud však nasolené sledě zmrazíte, vydrží vám perfektně po dobu šesti měsíců.

Kteří sledi jsou vhodní ke skladování

Šupiny kvalitních sleďů by měly být stříbrné. Pokud mají červený nádech, znamená to, že se sleď začal kazit.
Šupiny kvalitního sledě by měly být stříbrné. Pokud mají červený nádech, sleď se začal kazit (Shutterstock/FOTODOM)

Chcete-li nakládané sledě uchovat déle, je důležité věnovat velkou pozornost kvalitě ryb.

Sledě zkontrolujte. Jeho šupiny by měly být stříbřité, lesklé a bez poškození. Červená barva znamená, že se sleď začíná kazit. Samozřejmě byste jej neměli skladovat ani mrazit. Zásadně byste ho neměli ani kupovat.

Pokud na hřbet dobrého nasoleného sledě jemně zatlačíte prstem, „důlek“ se rychle obnoví. Když zatlačíte na žábry, neměla by z nich vytékat krev. V opačném případě máte co do činění se sleďem, který byl špatně uvařen. A nakonec ten zápach! Sleď musí lahodně vonět a vyvolat ve vás chuť ho okamžitě ochutnat.

Jak skladovat sledě v lednici

Ve vzduchotěsném obalu z výroby

Nejpohodlnější varianta: zakoupené, vložené do chladničky a skladované až 4 měsíce. Nebo podle pokynů výrobce na obalu. Jen mějte na paměti, že tyto podmínky se vztahují na skladování při teplotách do 5°.C.

Ve slané vodě

Rybu přendejte do skleněné nádoby, zalijte nálevem ze sklenice nebo plastového obalu a pevně uzavřete víčkem. Může se však stát, že tekutina nebude stačit na úplné zakrytí sledě. V takovém případě si připravte vlastní solný nálev. Do hrnce nalijte vodu, přiveďte ji k varu, vsypte sůl, zamíchejte a nechte vychladnout. Poté přidejte trochu octa a vzniklým roztokem zalijte celou rybu. Na 1 litr vody budete potřebovat 200 g soli a 1 polévkovou lžíci stolního octa (9 %). Pokud chcete tímto způsobem konzervovat filety ze sleďů, můžete množství soli snížit na 150 g na litr.

V rostlinném oleji

Sleď v oleji se skladuje ve skleněné nádobě s těsným víkem.
Sleď v oleji je uložen ve skleněné nádobě s těsným víkem (Shutterstock/FOTODOM)

Je to skvělá osvědčená metoda! Olej obalí sledě a vyloučí kyslík ze vzduchu, takže se ryba dlouho nekazí. Tato metoda je ideální pro skladování filetů nebo sleďů nakrájených na plátky. Vložte rybu do skleněné nádoby, zalijte ji rafinovaným rostlinným olejem tak, aby zcela pokryl výrobek, a zavřete víko. Takto upravené sledě lze skladovat v chladničce až 4 týdny.

V marinádě

Marináda nejen prodlužuje trvanlivost sleďů, ale také jim dodává pikantní chuť. Nejjednodušší způsob je nakrájet sledě na plátky a zalít je pivem! Nikoli však tím obvyklým, z plechovky nebo z láhve, ale speciálně připraveným – předem uvařeným s bobkovým listem a hráškem černého nebo oreganového pepře. Samozřejmě vychlazeného! Poměry koření jsou libovolné. Kousky ryby vložíme do skleněné misky, zalijeme pivem a uzavřeme. Takové sledě lze uchovávat v chladničce 2-3 týdny.

Další recept na marinádu pro tuto nasolenou rybu se skládá z majonézy a hořčice odebraných ve stejném poměru, nakrájené cibule a bylinek (například kopru). Směsí přelijte kousky sleďů v misce, pevně ji uzavřete a uložte do chladničky. Je pravda, že tento způsob skladování není příliš spolehlivý: majonéza je přece jen produkt podléhající rychlé zkáze. Proto by se sleď v takové marinádě měl spotřebovat do 2-3 dnů.

Na sucho (bez solného nálevu)

Zde je vše velmi jednoduché: „suché“ sledě (nenaložené) můžete uchovávat v chladničce maximálně 1,5 dne. A nejde ani o to, že by se velmi brzy zkazil, ale o znatelné zhoršení jeho chuti a vzhledu. Zároveň byste neměli nechávat rybu v otevřeném obalu: přendejte ji do nádoby s víkem a položte ji na nejchladnější polici.

Jak zmrazit soleného sledě

Před zmrazením je třeba sledě očistit a nakrájet na plátky.
Sledě je třeba před zmrazením očistit a nakrájet na plátky (Shutterstock/FOTODOM)

V obchodech se někdy můžete setkat s již hotovými mraženými solenými sledi, a to již vykuchanými. Pokud byly přísně dodrženy podmínky skladování, může být taková ryba po řádném rozmrazení velmi chutná. Pro získání takového produktu se sledi solí přímo na lodi, ihned po ulovení, a poté se průmyslově zmrazí.

Pokud však věříte jen sami sobě, kupte si dobrého soleného nebo málo soleného sledě a pošlete ho „na přezimování“ do mrazáku. Předběžně je třeba rybu očistit, vykuchat, odstranit páteř a filet nakrájet na plátky. Plátky vložte do plastové nádoby, uzavřete ji a vložte do mrazáku.

Jak používat zmrazené nakládané sledě

Aby byly ryby šťavnaté a křehké, nespěchejte. Nádobu se solenými sledi přemístěte z mrazáku do chladničky a nechte ji tam asi 24 hodin. Sleď se bude pomalu rozmrazovat, aniž by ztratil šťávu. Stejně je třeba postupovat i u zmrazených sleďů zakoupených v obchodě.

Po rozmrazení použijte sledě stejným způsobem jako běžného sledě. To znamená, že ho podávejte obyčejný, doplněný zelenou nebo cibulí, nebo ho použijte k přípravě oblíbené svačiny národa „pod kožichem“ či jiných salátů.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. # herring # herring**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: