Jak správně skladovat uzeniny

Jak správně skladovat uzeniny

Velmi chutnou klobásu obvykle nelze sníst najednou. Už jen proto, že si vždycky chcete nějaký schovat na později. Jak dlouho můžete klobásu uchovávat v lednici a jak? A lze ji zmrazit? Odpovíme vám na všechny otázky.

O čem budeme v článku hovořit:Jak a jak dlouho se uchovávají uzeniny v chladničceJak skladovat různé druhy uzeninUvařená uzenina.
Uzené a polouzené klobásyUzené a nevařené klobásyKrvavé klobásyKlobásy a párkyJak poznat, že se klobása zkazilaKteré klobásy lze skladovat bez chladničkyDají se klobásy zmrazit?

Jak a jak dlouho lze uzeniny skladovat v lednici

Technologie nestojí na místě a moderní recepty umožňují skladovat masné výrobky mnohem déle než dříve. Velké množství soli a konzervačních látek však nedokáže udělat zázrak. Uzeniny, zejména vařené, jsou tedy stále produktem podléhajícím rychlé zkáze.

Nejčastěji skladujeme všechny uzeniny v lednici. Trvanlivost celého bochníku a kusu s otevřeným řezem se však může velmi lišit. Zejména pokud uzenina není zabalena v továrním vakuu nebo ve vaničce s určitou směsí plynů, díky níž se výrobek déle nekazí.

V moderních supermarketech však lze nalézt i vařené uzeniny s dlouhou dobou trvanlivosti. Existují výjimky, které ledničku vůbec nepotřebují. O nich si povíme dále.

Skladování uzenin je ovlivněno nejen složením, ale také typem pláště. Klobásy v přírodním střívku stále není neobvyklé. Takto se například vyrábí Krakovská. Plusem je, že je jedlá, minusem, že se špatně loupe a snižuje se její trvanlivost. Klobása v přírodním střívku rychleji ztrácí vlhkost a kazí se. Proto se neprodává bez dalšího balení ve vakuovém nebo plynovém prostředí. Takto ji lze skladovat asi měsíc, ale jen do otevření. Poté se trvanlivost zkrátí na několik dní.

В syntetický plášť se často používá pro vařené klobásy a párky. V polyamidovém materiálu lze výrobek ihned umístit na pult a je dobře chráněn před veškerým znehodnocením z okolního prostředí. Pro párky se obvykle volí polymerový obal, po jehož použití se umístí do obalu s určitým prostředím, aby nedošlo k jejich zvětrání. V syntetickém střívku se uzenina dobře uchovává až do otevření, ale i poté se musí do několika dnů spotřebovat.

Jak skladovat různé druhy uzenin

Vařená klobása

Zakoupená vařená klobása – lékařská, telecí nebo jakákoli jiná – by se měla skladovat v chladničce při teplotě 0-6 °C. °C a relativní vlhkost vzduchu nepřesahuje 75 %. Přesná doba trvanlivosti závisí na receptuře a nuancích výroby, proto byste se měli řídit především doporučeními výrobce.

Trvanlivost celého bochníku vařeného salámu je obvykle asi 30-50 dní, plátku s řezem 20 dní, plátku maximálně 30 dní. To vše má význam, pokud je výrobek nedotčený a leží v továrním obalu.

Po otevření továrního obalu se doporučuje uchovávat uzeninu nejdéle 3-5 dní. Nejrychleji se vypořádáte s krájením – i když to je již snadno rozptýlené, protože balení obvykle neobsahuje více než 150-200 g.

Pro skladování otevřeného bochníku uzeniny je nutné jej dobře zabalit. Vhodná je potravinová fólie nebo sáček se zipem, ze kterého nezapomeňte odstranit vzduch.

Uzené a polouzené klobásy

Tento typ by se měl rovněž skladovat pouze v chladničce. Optimální teplotní režim je 4 °C, ale je povolen rozsah 0 až 6. °C. Doba skladovatelnosti je přibližně 45 dní. Nejkratší doba trvanlivosti plátků je maximálně 35 dní.

Po otevření balení se uzenina skladuje pouze v chladničce a doba skladování závisí na způsobu skladování. Je lepší nenechávat jej v továrním sáčku: v místě řezu se rychle vysuší. Vůbec bez ničeho, jen na talíři, si nezachová svůj vzhled ani chuť ani několik dní. Uvařenou uzeninu je lepší zabalit do fólie nebo potravinářské fólie. A snězte ji do 5 až 6 dnů.

Syrová uzená a tepelně neupravená klobása

Tento druh uzeniny se velmi dobře skladuje. Je to proto, že tento způsob přípravy dobře odvádí vlhkost.

Přesná trvanlivost syrové uzeniny závisí na receptuře a konkrétním výrobci. Například fouette se skladuje 45-60 dní, syrové uzené plátky 60 dní, braunschweigský salám 45 dní a salám až 90 dní. Než si koupíte ochucenou tyčinku nebo kořeněné plátky, nezapomeňte se podívat na datum výroby a kolonku „trvanlivost“.

Po otevření obalu by se syrové uzené a uzenářské výrobky neměly skladovat déle než 5 dní. Lze je zabalit do kraftového papíru, umístit do těsně uzavřené nádoby nebo do sáčku se zámkem.

Krájený salám je nejhůře skladovaný ze všech salámů
Krájená klobása je nejhůře skladovatelná (Shutterstock/FOTODOM)

Krvavá klobása

Vzácnější produkt, soudě podle nabídky supermarketů. Krvavá klobása se obvykle vyrábí z potravinářské krve, pohanky, vedlejších produktů z vepřového masa, cibule, koření. Takovou klobásu je lepší skladovat v chladničce v továrním obalu a ve fólii nebo v kraftovém papíru, pokud je již otevřená a částečně nakrájená.

Krvavá klobása má kratší trvanlivost než například vařená klobása – asi 20 dní. Potřebuje teplotu maximálně 6 °C. Standard 4 °Ckterou udržuje běžná domácí chladnička, bude dostačující.

Klobásy a párky

Klobásy a párky jsou výrobky určené k přímé spotřebě. Lze je ohřát a podávat. Za studena vypadají jako vařená klobása.

Rozdíl je však stále citelný, a to nejen z hlediska výroby a receptur, ale i skladování. Trvanlivost uzenin není příliš dlouhá – 20-30 dní. Po celou tuto dobu by měly být uchovávány v chladničce při teplotě nejvýše 6 °C. °C.

Po otevření by se měly uzeniny spotřebovat okamžitě nebo do několika dnů. Pokud je necháte v otevřeném obalu, rychle ztvrdnou a ztratí svůj atraktivní vzhled. Následně se projeví i jejich nevábná chuť.

Jak poznat, že se zkazila klobása

U klobásy je často vše hned jasné. Nepříjemný zápach, změněná barva (na šedou nebo nazelenalou), plíseň a povlak – jakýkoli z těchto příznaků je červenou vlajkou. Takový výrobek by měl být okamžitě vyřazen. Je také vhodné umýt regál, kde byl zkažený salám uložen.

Nejlepší je neobracet se na žádné osvědčené rodinné know-how. Kdysi se doporučovalo dobře propečený párek uvařit nebo osmažit. To je lepší nedělat. Nebo se rovnou smiřte s tím, že ani po tepelné úpravě nemusí být její konzumace bezpečná.

Které uzeniny lze skladovat bez chlazení

Něco takového opravdu existuje! Existuje celá kategorie masových pochutin a snacků, které není třeba skladovat v lednici.

Někteří výrobci například zdokonalili výrobní technologii a rozšířili svůj sortiment o výrobky, které lze umístit na „teplý“ regál a skladovat při teplotě až 24 °C. °C. A to je docela dost místa.

Nabídka těchto uzenin je poměrně široká: celé špalíky syrových uzených klobás, plátky, vakuované prosciutto, slanina, jamon, mini klobásy, cervelat, salchichon. Aby se vše podařilo, je důležitý proces uzení, kvalitní suroviny a výběr koření.

Takovou syrovou uzeninu lze skladovat bez chlazení po dlouhou dobu – od 90 dnů (jak dlouho přesně – je lepší se podívat na obal).

Lze uzeniny zmrazit

Vařené i uzené klobásy a párky lze zmrazit. Na jejich chuť to nemá žádný vliv. Do mrazničky je lepší poslat čerstvě zakoupený výrobek – přímo v obalu. Je to nejpohodlnější způsob skladování uzenin, které pak můžete bez rozmrazování vhodit do vroucí vody.

Klobásu je však třeba nejprve uvést do normálního stavu, jinak ji jednoduše nelze nakrájet. S rozmrazováním klobásy při pokojové teplotě nespěchejte: není to bezpečné. Lepší je dát klobásu večer do lednice: tam se pomalu a neškodně rozmrazí. Ráno ji můžete podávat k snídani.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #uzeniny #jak skladovat**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: