Jak vybrat správné levné šampaňské na novoroční stůl

Jak vybrat to správné levné šampaňské na novoroční stůl

Silvestr si lze jen těžko představit bez šampaňského. Vypít skleničku pod zvonkohrou je dlouholetá dobrá tradice a někdo spolu s ní vypije i spálený papírek s přáním. Aktuální otázka zní: jak vybrat dobré šampaňské nebo sekt a neprohloupit? Prozradíme vám, na co byste si měli dát pozor.

O čem si povíme v článku:Rozdíly mezi šampaňským a šumivým vínemJak vybrat dobré a levné šumivé vínoJak podávat šampaňské a šumivé víno?

Rozdíly mezi šampaňským a šumivým vínem

Přestože naše legislativa zakotvuje pojem „ruské šampaňské“, ve skutečnosti má právo nazývat se šampaňským pouze víno vyrobené v oblasti Champagne ve Francii. Takové šampaňské je zpravidla poměrně drahé (nejméně 3 000 rublů) a ne každý si ho může dovolit.

Existuje však východisko – víno s bublinkami z jiných oblastí, tzv. šumivé, lze sehnat mnohem levněji. A co se týče chuti, někdy dokonce šampaňské předčí.

Pokud máte široký rozpočet a rozhodně si chcete vybrat dobré šumivé víno podobné šampaňskému, hledejte na etiketě nápis „Methode Traditionelle“. To znamená, že šumivé víno bylo vyrobeno stejným způsobem jako pravé šampaňské, nikoliv tankovou metodou Charme.

Tradiční metoda výroby šampaňského je dražší a časově náročnější, proto je dražší. Při klasickém procesu šampaňského dochází k druhotnému kvašení vína v lahvích. Do vína se přidává cukr a kvasinky a poté se víno stáčí do lahví. Ty se zazátkují dočasnými zátkami a odešlou do sklepa.

Tankový způsob výroby šetří vinaři čas i peníze. Stačí speciální nádrž, do které se nalije tiché víno a přidají se kvasnice a cukr. Po dokončení kvašení se víno přefiltruje a stáčí do lahví. Ve velkém tanku se zjednodušuje proces nasycení vína oxidem uhličitým. V průběhu procesu se však stává „jednodušším“. Proto vinařští snobové často tvrdí, že šumivé víno vyrobené tradiční metodou je lepší.

My ale nejsme vinařští snobové, a proto vám poradíme, jak získat dobrý sekt levněji.

Jak vybrat dobrý a levný sekt

Šumivé víno můžete podávat s lesními plody
Šumivé víno můžete podávat s lesními plody

Několik rad na etiketě vás provede vínem a pomůže vám správně si vybrat. Pokud máte rádi suché šumivé víno, hledejte na etiketě slovo „brut“. Může být ale také trochu sladké, a pokud tuto příchuť vůbec nechcete, budete chtít „extra dry“ nebo „extra sec“. Pokud chcete sladké šumivé víno, hledejte na etiketě slova „doux“, „sweet“ nebo „dulce“. Takové šumivé víno je vhodné podávat na konci večera, když je čas na dezert. I když v tuto chvíli už může být mnoha lidem jedno, jaké víno jim bylo podáno.

Při studiu etikety věnujte pozornost oblasti, kde se víno vyrábí. Měla by to být známá vinařská oblast a mělo by na ní být uvedeno, že se jedná o víno s chráněným označením původu. Takové označení znamená, že se vinařství nachází na určitém území, pro které byly stanoveny normy týkající se odrůd hroznů, způsobů pěstování a technologie výroby vína. S takovou značkou je pravděpodobnější, že získáte víno vyrobené podle jasných norem, které vás nepřekvapí.

Tradičně nejlepší poměr ceny a kvality mají italské Prosecco, španělská Cava a francouzský Crémant. Kvalita posledně jmenovaného je vždy vysoká, ale crémant může být o něco dražší. Cava má kyselejší chuť, ale na Silvestra se bude dobře hodit k tučným pokrmům, jako je maso a saláty.

Prosecco je lehké a jednoduché víno, jehož dobré příklady mohou stát 600-700 rublů.

Pokud chcete podpořit ruského výrobce, hledejte varianty ne levnější než 800-1000 rublů. Nejlepší exempláře budou stát od 1500 rublů. Na láhvi by mělo být uvedeno, z jakých odrůd je šumivé víno vyrobeno (zpravidla jde o směs 2-3 odrůd), a pokud najdete víno vyrobené tradiční metodou, rozhodně neprohloupíte. Dalším znamením, že máte před sebou slušné víno, je široká nabídka tichých vín od stejného výrobce. Pokud se pod touto značkou prodává pouze šumivé víno, jsou velké pochybnosti, že se ukáže jako dobré.

Jak podávat šampaňské a šumivé víno

Chcete-li si šumivé víno plně vychutnat, podávejte ho studené (4 hodiny).10 °C). Na tuto teplotu šampaňské zchladíte tak, že jej na 3 hodiny uložíte do lednice nebo láhev na půl hodiny vložíte do kbelíku, vany nebo umyvadla naplněného ledem. Po otevření lahve se doporučuje uchovávat ji v kbelíku s ledem a studenou vodou.

Jak správně otevřít láhev šumivého vína:

  1. Odstraňte fólii z horní části láhve. Pokud nejste příliš zkušení, nechte na láhvi musli (drátek) a mírně ji uvolněte. Stiskněte korek látkovým ubrouskem nebo kuchyňskou utěrkou a otočením začněte s odšpuntováním.
  2. Nakloňte láhev od sebe pod úhlem 45° směrem, kde nejsou žádní hosté ani křehké předměty.
  3. Jednou rukou uchopte zátku, látku nechte nad lahví a druhou rukou jemně otáčejte lahví (nikoliv zátkou). Tlakem v láhvi nechte korek jemně vytlačit.

Tip: Šampaňské a šumivá vína jsou uvnitř láhve pod vysokým tlakem, proto může být zátka nebezpečná, pokud se nechá volně uniknout z láhve. Při otevírání láhve vždy držte korek, nikdy s ním na nikoho nemiřte a nikdy nenechávejte láhev napůl otevřenou, protože to může způsobit její explozi.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #jak si vybrat**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: