Ovoce s neobvyklým názvem se na pultech obchodů neobjevilo tak dávno, ale už si získalo srdce lidí – a to z dobrého důvodu. Pomelo obsahuje velké množství vitaminů a minerálních látek, ale málo kalorií. Mnoho lidí si toto ovoce oblíbilo také proto, že v závislosti na odrůdě může mít různou chuť: s hořkostí, s kyselostí nebo prostě sladkou. Ne každý však ví, jak vybrat dobré pomelo, nebo se po koupi jednou nezralého ovoce bojí, aby neudělal chybu znovu. V tomto článku se s vámi podělíme o triky, které vám pomohou rozpoznat zralé a chutné pomelo.
O čem se v článku dozvíte:Odrůdy pomelaJak vybrat zralé a sladké pomelo v obchoděJak vybrat pomelo podle barvy a stavu slupkyJak vybrat zralé plody pomela podle hmotnosti
Odrůdy pomela
Odrůda pomela Khao namphung (Shutterstock/FOTODOM)
Ujasněme si, jaké existují odrůdy tohoto ovoce, abychom měli představu, jak správně vybrat pomelo v obchodě. Na pultech obchodů se nejčastěji setkáte s následujícími odrůdami pomela.
- Khao horn: ovoce chutná jako grapefruit a poznáte ho podle zelenožluté slupky.
- Khao paen se od předchozích liší mírně zploštělým tvarem a barva slupky této odrůdy může být zcela zelená.
- Khao namphung a Khao phuang: pomela těchto odrůd mají tvar velké hrušky. Chuť a vzhled jsou téměř totožné, ale plody druhé odrůdy často postrádají semena.
- Thongdi: průměr plodů této odrůdy obvykle nepřesahuje 15 cm, slupka plodů je tenčí a má tmavě zelený odstín. Chutnají sladčeji než výše uvedené odrůdy.
- Banpeiyu je sladkokyselé pomelo se světle žlutou slupkou, poměrně velké a pravidelného tvaru.
Jak vybrat zralé a sladké pomelo v obchodě
Jak tedy poznáte, že je pomelo zralé? Při nákupu tohoto ovoce je důležité zohlednit několik faktorů: věnujte pozornost barvě a stavu slupky a také hmotnosti plodu.
Jak vybrat pomelo podle barvy a stavu slupky
Barva plodů pomela se může lišit od zelené po narůžovělou (Shutterstock/FOTODOM)
V první řadě zhodnoťte vzhled plodů. Vybírejte pomelo, které má hladkou slupku bez promáčklin a nelze ho otlačit. Barva plodu by měla být stejnoměrná – může se pohybovat od zelené po narůžovělou, ale hlavní je, aby na slupce nebyly žádné skvrny. Pokud tam jsou, může to znamenat, že pomelo bylo sklizeno nezralé nebo se začíná kazit. Kromě toho věnujte pozornost tomu, zda se na slupce nevyskytují malé načervenalé skvrny – jejich přítomnost naznačuje, že ovoce mohlo být ošetřeno chemickými látkami. Příznakem je také nadměrný lesk slupky.
Jak vybrat zralé plody pomela podle hmotnosti
Pokud se rozhodujete mezi několika plody pomela stejné velikosti, doporučuje se dát přednost tomu nejtěžšímu. Hmotnost plodu dodává šťavnatá dužina, takže čím je těžší, tím je chuťově výraznější.
Důležité je, aby plody vážily více než jeden kilogram – to znamená, že plody jsou před utržením plně zralé.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #jak si vybrat #pomocné tipy #jak si vybrat**]. ?