V neděli jste uvařili obrovský hrnec polévky a rodina ji musí jíst 5 dní po sobě. Zní vám to povědomě? Ale můžete udělat chytrou věc tím, že část polévky zmrazíte a zpestříte si obědy.
O čem vám povíme v článku:Kolik polévky lze skladovatJaké množství polévky zmrazitJe třeba polévku podepisovatJak nejlépe skladovat polévkyJak správně rozmrazovat polévkyJak zachovat chuť rozmrazené polévkyKteré polévky by se neměly zmrazovat?
Jak dlouho můžete uchovávat polévku
Polévky a vývary lze v průměru skladovat v chladničce až 5 dní (ryby maximálně 3 dny). V mrazničce však polévky vydrží až 3 měsíce a vývary až šest měsíců.
Kolik polévky zmrazit
Takto vypadá mražený vývar
Uvařte velký hrnec polévky. Polovinu snězte a druhou polovinu zmrazte. Příští týden uvařte další hrnec polévky a polovinu zmrazte. Nyní již máte v mrazáku uloženy dvě chutné polévky, které můžete kdykoli vytáhnout. Takto můžete pokračovat donekonečna, ale 3–4 různé mražené polévky jsou podle našeho názoru dostačující.
Polévku vždy zmrazujte ve vhodných porcích (1 litr pro 4 osoby nebo 200 ml pro 1 osobu).
Klíčem k úspěchu je správný vývar. Pokud ho budete mít vždy v mrazáku, bude proces přípravy prvních chodů mnohem rychlejší. Vývar by měl být také zmrazen v porcích 200, 400, 600 ml.
A vhodné je také zmrazit vývar ve formičkách na led. To však již nepřipadá v úvahu u polévek, ale u jiných pokrmů, kde je vývar potřeba v malém množství.
Při zmrazování polévky nebo vývaru nezapomeňte nechat v nádobě trochu místa s tím, že tekutina po zmrazení zvětší svůj objem.
Musí být polévky podepsané
Ano, usnadní vám to hledání polévek, kterým končí platnost. Stačí si na nádobu vyrobit malý štítek s názvem polévky nebo vývaru a datem výroby.
Jaký je nejlepší způsob skladování polévek
Skleněné nádoby z tvrzeného skla pro skladování polévky v mrazáku
Ke skladování jsou vhodné sklenice z tvrzeného skla, speciální plastové sáčky na mražení, nádoby na potraviny z kvalitního plastu. Rozmraženou a ohřátou polévku si můžete vzít do práce nebo na procházku v termosce.
Jak správně rozmrazovat polévky
Pokud máte čas, je nejlepší přenést nádobu se zmraženou polévkou nebo vývarem do chladničky. Za 1–2 dny (v závislosti na tvaru a velikosti nádoby) vše zcela rozmrzne.
Pokud spěcháte, vložte nádobu do teplé vody, dokud se zcela nerozmrazí.
Třetí možností je polévku mírně rozmrazit v teplé vodě a pak ji uvařit na mírném ohni, aniž by se vařila.
Polévku nerozmrazujte v mikrovlnné troubě! Většina plastových nádob není určena k ohřívání. Pozor také na skleněné nádoby – musí být z tvrzeného skla, aby vydržely náhlou změnu teploty.
Jak zachovat chuť rozmrazené polévky
Kuřecí vývar
Při dlouhodobém skladování polévek má většina z nich po rozmrazení konzistenci pasty nebo smetany. Pokud je jednoduše zředíte vodou, může se stát, že dostanete mdlou polévku. Přidejte půl šálku vody nebo vývaru, trochu citronové šťávy, soli a čerstvých bylinek a chuť polévky bude intenzivnější.
Které polévky by se neměly zmrazovat
Nezamrazujte polévky se škrobnatými potravinami (rýže, quinoa, těstoviny). Vývar je lepší rozmrazit a přidat do něj obiloviny a zrní. Jinak se polévka po rozmrazení změní v lepkavou hmotu.
Nezamrazujte husté polévky s velkým množstvím brambor. To neplatí pro boršč a jiné polévky s malým množstvím brambor.
Krémové a mléčné polévky se po zmrazení rozleptají a stanou se zrnitými. Kokosové mléko však bude v pořádku.
Čerstvé bylinky je nejlepší přidávat vždy až po rozmrazení, ne před ním.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #polévka #polévka #užitečné tipy #zmrazené potraviny #zmrazování**]. ? Další nápady a recepty na našich sociálních sítích