Pokud snížíte spotřebu cukru, budete chytřejší. Řekl to lékárník Andrej Kondrachin.
Cukr je rychlý sacharid. Začíná se trávit již v ústech, rychle se šíří tělem, dodává krátkodobé přívaly energie a pocit radosti. Poté však přichází proces „zpomalení“. Je pozoruhodné, že mozek má cukr obzvlášť rád.
„Předpokládá se, že cukr a alkohol jsou rozpoznávány stejnými receptory, takže člověk má stejný požitek z cukru i alkoholu,“ vysvětlil odborník v rozhovoru pro Gazeta.ru.
Andrej Kondrachin si je však jistý: rychlé sacharidy nepotřebujeme. Například bobuloviny a ovoce, které jsou také zdrojem cukru, se tráví déle, protože obsahují vlákninu. Nedochází tak k náhlým výkyvům hladiny glukózy v krvi. Při konzumaci sladkostí, dortů a sladkých nápojů se vše odehrává úplně jinak.
Lékárník je přesvědčen, že pokud přestanete jíst potraviny s přidaným cukrem, přestanete ho používat jako sladidlo do čaje a kávy, pak po 3 týdnech začne mozek pracovat lépe. Zlepší se také vaše nálada a ustálí se funkce střev.
Dříve jsme se dozvěděli, kdo by neměl jíst hořkou čokoládu.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #cukr**]. ?