Bez majonézy se během svátků těžko obejdeme. Uzavírá vrstvy ve sledech pod kožichem a pomáhá zelenině, klobáse a vejcím v Olivier se spřátelit. V prosinci je tedy nejlepší mít omáčku po ruce. A nezapomeňte, kolik majonézy lze doma skladovat.
O čem budeme hovořit v článku:Kde je nejlepší skladovat majonézuJakou majonézu skladovat, při jaké teplotěJakou majonézu skladovat v ledniciJakou majonézu skladovat bez ledniceJakou majonézu skladovat po otevřeníJak a kolik skladovat domácí majonézuJak poznat, že se majonéza zkazila?
Kde nejlépe skladovat majonézu
Složení zakoupené majonézy je málokdy velmi dlouhé. Obvykle se vyrábí z rostlinného oleje (slunečnicového a olivového), vaječného žloutku nebo sušené vaječné melanže, octa, citronové šťávy, hořčice nebo hořčičného oleje a koření, jako je sůl a cukr. Existují také přísady: zahušťovadlo, ochucovadlo, stabilizátor.
Pro zatraktivnění a zpestření vyrábějí výrobci modifikace: například „light“ majonézu, v níž je rostlinný olej částečně nahrazen vodou, takže na 100 g je 30 g tuku, ne více než 60. Místo běžných vajec se mohou dávat křepelčí vejce. A pro „čistší“ složení se místo cukru volí sirup z agáve.
Ať už je složení jakékoliv, podstata zůstává stejná: majonéza je omáčka na bázi rostlinného oleje, vajec a koření. A tuto směs, uvedenou do stavu hladké emulze, nelze skladovat neomezeně dlouho. БBezpečnější a pohodlnější je skladovat ji v chladničce.
Při jaké teplotě by měla být majonéza skladována
Oblíbené značky balí majonézu do měkkých obalů doy-pak s plastovým šroubovacím uzávěrem, méně často do skleněných nebo plastových nádob. Doba trvanlivosti a podmínky skladování se mohou lišit, proto byste se měli řídit především údaji výrobce.
Nejčastějším doporučením je skladovat majonézu při teplotách od 0 do 10 °C. °C. Někdy je v informacích o skladování majonézy v měkkém obalu uveden teplotní rozsah do 18 °C. °C. V tomto případě je doba skladování obvykle kratší.
Kolik majonézy lze skladovat v chladničce
Omáčka se skladuje déle v neporušeném továrním balení. A pokud je vyrobena v souladu s normami GOST, TU nebo jinými objektivními bezpečnostními normami, nemělo by se s ní stát nic, co by mohlo zkazit její strukturu nebo chuť. Jak dlouho majonézu skladovat, je uvedeno na obalu. Obvykle od měsíce do 90-120 dnů, v závislosti na složení a výrobci. Průměrná trvanlivost klasické „provensálské“ bez nadměrného množství přísad ve složení – 90 dní. Složitější soubor přísad omáčky může dobře „žít“ v uzavřeném obalu až 180 dní.
Kupovanou i domácí majonézu byste měli uchovávat v lednici (Shutterstock/FOTODOM)
Kolik majonézy lze skladovat bez lednice
Majonéza se obvykle neskladuje při pokojové teplotě. Může však zůstat čerstvá při teplotě 18 °C. °C. Tuto teplotu lze jen stěží zajistit v městském bytě s ústředním topením, ale ve sklepě je to reálnější. Pokud máte k dispozici vhodné místo pro skladování, kde je vždy chladno, není tam příliš vlhko a nemá tam přístup to nejlepší slunce, můžete tam zakoupenou majonézu nechat. Její trvanlivost se však zkrátí na 30-60 dní.
Mimochodem, ukládání omáčky do mrazáku není dobrý nápad. Po rozmrazení se s největší pravděpodobností oddělí a zvodnatí. Bude téměř nemožné vrátit jí původní hladkost a stejnoměrnost. A chuť bude zkažená.
Jak dlouho lze majonézu skladovat po otevření obalu
Málokdy přemýšlíme o tom, jak dlouho můžeme majonézu uchovávat neotevřenou. Dokonce ani to ne – prostě ji uchováváme, dokud nedojde.
Odborníci doporučují používat omáčku po otevření obalu v souladu s doporučeními výrobce. Čím méně konzervačních látek je ve složení, tím rychleji se výrobek kazí.
Vybírejte majonézu, kterou lze pevně uzavřít – ve sklenici se šroubovacím víčkem nebo v doy-paku. Měkké sáčky, které je třeba v rohu seříznout, jsou vhodné do salátů, kdy se celý objem spotřebuje najednou.
Majonézu s konzervačními látkami ve složení je povoleno používat po celou dobu její trvanlivosti i po otevření. V každém případě by však měla být skladována v chladničce.
Jak a jak dlouho skladovat domácí majonézu
Domácí majonéza obvykle neobsahuje žádné přídatné látky a navíc se v ní používají syrová vejce namísto vajec v prášku. V součtu se tedy jedná o pokrm, který podléhá rychlé zkáze. Údaje o tom, jak dlouho můžete domácí majonézu skladovat, se liší, protože hodně záleží na kvalitě a čerstvosti surovin. Snažte se však omáčku spotřebovat do 5 dnů od přípravy.
Domácí majonézu skladujte v těsně uzavřené nádobě. Ideální je, když je vzduchotěsná. Vhodná je také sklenice s uzávěrem.
Nezapomeňte, že majonéza se syrovými vejci také představuje riziko výskytu bakterií salmonely. Proto se nedoporučuje nabízet ji dětem do 5 let, stejně jako těhotným ženám a starším lidem. Zkrátka všem, pro které může salmonelóza znamenat obzvlášť těžkou zdravotní ránu.
Přečtěte si také
Majonéza
Domácí majonéza s hořčicí
Přidejte do svého oblíbeného salátu domácí zálivku a budete překvapeni, jak moc se promění!
gastronom
Jak zjistit, že se majonéza zkazila?
- Posuďte konzistenci. Pokud má majonéza hrudky nebo tekutinu, která se zřetelně oddělila od celkové hmoty, neriskujte a kupte čerstvou.
- Barva a vůně jsou také jakýmsi signálem. Čerstvá majonéza má krémově bílou barvu a neutrální chuť. Pokud omáčka více zežloutla, dokonce zhnědla, pokud cítíte kyselý, hnilobný zápach, takovou majonézu nejezte.
- Přítomnost plísní je také argumentem pro okamžité vyhození majonézy.
- Pokud vás nic vizuálně neznepokojuje, ale víte, že majonéza byla delší dobu skladována, zkuste to. Jakékoli změny chuti je lepší vysledovat ihned, než se velká část omáčky dostane do společného pokrmu.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #majonéza #jak skladovat**]. ?