Kostní vývar nevyléčí všechno a všechny, ale určitě udělá něco dobrého.

Kostní vývar nevyléčí všechno a všechny, ale určitě přinese užitek

Vývar z kostí není všelék, ale to neznamená, že vývar z kostí nemá prospěšné vlastnosti. Má! Napočítali jsme 7 důvodů, proč si ho připravovat znovu a znovu. Nezapomněli jsme ani na tipy pro přípravu kostního vývaru.

O čem se v článku dozvíte:Co je to vývar z kostíJe vývar z kostí vegetariánská verzeKterý typ vývaru z kostí je považován za nejzdravější7 zdravotních přínosů vývaru z kostíVývar z kostí je zdrojem živočišných bílkovinVývar z kostí je zdrojem kolagenuVývar z kostí je zdrojem mikroživinVývar z kostí je zdrojem Kostní vývar je zdrojem glycinuKostní vývar podporuje imunituKostní vývar má nízký glykemický index (GI)Kostní vývar lahodí trávicímu traktuKomu je kontraindikován kostní vývarJak vařit kostní vývarCo dělat s kostním vývaremRecept na kostní vývar ze smažených kuřecích tělRecept na kostní vývar z hovězích kostí, pečený v troubě

Co je vývar z kostí

Vývar z kostí je vývar z kostí, nejčastěji předem opečených nebo pečených v troubě. Při dlouhém vaření, od 67 a více hodin se v nich obsažená bílkovina kolagen (základ pojivové tkáně, která zajišťuje pevnost a pružnost těla) mění na vodu. Výsledkem je obzvláště hodnotný vývar z kostí, bohatý na chuť a vůni a neprůhledný.

V dnešní době – době oslav zdravého životního stylu – je vývar z kostí velmi módní a žádaný, ale způsob jeho přípravy rozhodně není nový! Již před 2500 lety se vývar z kostí používal v čínské medicíně k podpoře zdraví ledvin a trávicích orgánů.

Existuje vegetariánská verze vývaru z kostí?

Vegetariáni věří, že vývar bez použití zvířecích kostí je stejně výživný jako správně připravený zeleninový vývar.

K přípravě zeleninové verze vývaru z kostí můžete použít nejen samotnou zeleninu, ale také různé zeleninové slupky a odřezky, pitnou vodu, mořskou sůl a koření/koření. Vše vložte do velkého hrnce a přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum, přikryjte pokličkou a vývar vařte 2 hodiny.2,5 hodiny. Hotový vývar sceďte.

Pro zvýraznění chuti a prospěšnosti zpestřete základní jídlo.

  • Řasy wakame dodávají vývaru z kostí extra porci draslíku, vápníku, kyseliny listové, jódu a omega-3.
  • Kurkuma a zázvor zvyšují protizánětlivý potenciál.
  • Houby dodávají vývaru z kostí bohatou, hlubokou chuť a doplňují vitaminy skupiny B, aminokyseliny a vitamin D.

Který typ vývaru z kostí je považován za nejzdravější

  • Ti, kteří se rozhodnou pro tradiční vývar z kostí, by měli mít na paměti, že vývar z hovězích kostí obsahuje vysoké množství kyseliny linolové (LCA). Jedná se o přírodní mastnou kyselinu, která podporuje spalování tuků (včetně oblasti břicha), tonizuje a pomáhá zachovat svalovou tkáň a kontroluje cukrovku 2. typu.
  • Vývar z kuřecích nebo krůtích kostí poskytuje více bílkovin v jedné porci.
  • Rybí kosti, které lze mimochodem také použít k přípravě vývaru z kostí, jsou vynikajícím zdrojem jódu. Rybí vývar je osvědčeným zdrojem kolagenu a rybí kolagen se lépe vstřebává než hovězí, zeleninový a kuřecí kolagen. Podle některých zpráv 1,5krát rychleji než bílkoviny získané z hovězích kostí.

Jíst vývar z kostí každý den rozhodně není dobrý nápad, ale s mírou je vývar z kostí součástí zdravého jídelníčku – nasytí tělo živočišnými bílkovinami, kolagenem a dalšími živinami. Mnozí odborníci na výživu se domnívají, že výsledek pocítíte, pokud ho budete jíst pravidelně po dobu 6 dnů.8 měsíců. Čas od času je třeba upravit sadu ingrediencí a použít různé druhy koření, zeleniny a kostí, aby se v pokrmu využilo co nejvíce živin.

Více se dočtete na o prospěšnosti a škodlivosti špenátu: Špenát, užitečné vlastnosti a škodlivost. Je možné jíst špenát syrový?

7 zdravotních přínosů vývaru z kostí

Kostní vývar je zdrojem živočišných bílkovin

Jeden šálek vývaru z kuřecích kostí (asi 240 ml) obsahuje asi 10 g bílkovin.

Vývar z kostí je zdrojem kolagenu

Kostní vývar je vynikajícím zdrojem kolagenu. Tento protein je nezbytný pro hojení ran, pružnost pokožky (snižuje tvorbu vrásek a strií), silné nehty a růst vlasů a zdraví kloubů.

Zajímavé je, že kolagen se osvědčil při hubnutí. U žen po menopauze zvýšený příjem kolagenu v kombinaci se silovým tréninkem zlepšil svalovou hmotu a zvýšil úbytek tuku.

Studie ukazují, že kolagen získaný z kuřecí chrupavky je účinný při snižování bolesti a ztuhlosti kloubů u pacientů s osteoartrózou.

Kolagen může být užitečný také při prevenci zranění a obnově tkání.

Kostní vývar je zdrojem mikroživin

Kostní vývar jich obsahuje mnoho, včetně vápníku, fosforu, hořčíku, vitaminu A, vitaminu K.2, železo, zinek, selen a mangan.

Kostní vývar je zdrojem glycinu

Aminokyselina glycin je jedním ze stavebních kamenů ve složení kolagenu. Glycin hraje roli v metabolismu, zlepšuje funkci jater, reguluje hladinu cholesterolu, inzulínu a kyselost žaludku.

TIP. Pro vegetariánskou variantu vývaru z kostí, která doplňuje glycin, použijte k přípravě pokrmu mořské řasy, řeřichu, tuřín, špenát a květák.

Glycin obsažený ve vývaru z kostí plní v těle mnoho funkcí, včetně podpory zdravého spánku. Podle studií se glycin osvědčil při zlepšování kvality spánku pacientů trpících nespavostí. Předpokládá se, že reguluje naše vnitřní biologické hodiny tím, že snižuje tělesnou teplotu a připravuje nás tak na spánek.

Kostní vývar podporuje imunitu

Tenké střevo je nejen hlavním místem vstřebávání živin, ale také první obrannou linií našeho imunitního systému. Pokud je střevní bariéra poškozena nebo narušena, může to ohrozit imunitu. Aminokyseliny ve vývaru z kostí mají ochranný účinek.

Kostní vývar má nízký glykemický index (GI).

Domácí vegetariánský nebo masový vývar má nízký glykemický index a je nízkokalorický, takže pokud vás mezi plnohodnotnými jídly přepadne hlad, můžete se „občerstvit“ vývarem z kostí, aniž by došlo ke zvýšení hladiny inzulínu.

Kostní vývar prospívá trávicímu traktu

Žaludek je někdy nazýván druhým mozkem našeho těla. Pokud není spolu se střevy v pořádku, může rychle dojít k selhání celého organismu. Bílkovina z kostního vývaru vytváří zdravé prostředí pro trávicí trakt, opravuje střevní sliznici a snižuje negativní signály vysílané do mozku. Když protein z kostního vývaru udělá střevům radost, zlepší to i naši náladu!

Pro koho je vývar z kostí kontraindikován

Kostní vývar je částečně bílkovinný koncentrát, takže někteří lidé mohou po jeho konzumaci pociťovat následující příznaky:

  • zažívací potíže
  • bolesti hlavy
  • zvýšená srdeční frekvence
  • zvýšené pocení
  • edém rukou nebo nohou
  • bolesti svalů nebo kloubů
  • sucho v ústech nebo kýchání

Tyto příznaky jsou obvykle způsobeny buď reakcí na glutamin (jednu z 20 standardních aminokyselin, které tvoří bílkoviny), nebo na histamin (organickou sloučeninu, která zprostředkovává okamžité alergické reakce) obsažený ve vývaru z kostí. Kolagen zvyšuje hladinu histaminu, takže lidé s nesnášenlivostí na něj mohou mít problémy s dobrým pocitem.

Pokud jste někdy měli ledvinové kameny, raději se poraďte se svým lékařem, zda byste měli jíst vývar z kostí. DŮLEŽITÉ: Jídla s vysokým obsahem bílkovin snižují hladinu citrátu, chemické látky v moči, která pomáhá předcházet tvorbě kamenů.

Hovězí vývar z kostí byste neměli jíst, pokud máte problémy s kyselinou močovou, například dnu. Červené maso obsahuje puriny (sloučeniny obsahující dusík, které pocházejí z potravy a/nebo jsou syntetizovány v těle). Právě ty mají vliv na zvýšení koncentrace kyseliny močové. Puriny se ukládají v kloubech a způsobují bolest. Poraďte se se svým lékařem – ostatně vývar z kostí, jak jsme psali výše, lze připravit z kuřecích kostí i ve vegetariánské verzi. Podle nedávné studie měli lidé, kteří konzumovali rostlinné bílkoviny ve velkém množství (2 a více porcí denně), o 27 % nižší riziko vzniku dny ve srovnání s těmi, kteří konzumovali menší množství.

Jak připravit vývar z kostí

K výrobě vývaru z kostí se nejčastěji používají kosti hovězí, vepřové, kuřecí nebo krůtí. Pro dosažení nejlepších výsledků kuchaři doporučují vybírat kosti s chrupavkami, zejména kuřecí. Čím více chrupavek, kůže, šlach a dřeně ze zvířat k přípravě vývaru použijete, tím lépe pro chuť a prospěšnost.

Základním pravidlem pro vaření vývaru z kostí je pomalé a dlouhé vaření. Vývar se vaří na mírném ohni po dostatečně dlouhou dobu. Někteří lidé ho vaří 12 hodin i déle, aby z kostí „vyždímali“ maximum živin. To je správná volba, pokud máte čas.

Má se za to, že objem vývaru by se měl oproti původnímu snížit o 1/3 nebo 1/2, pak lze masový nebo kuřecí vývar vařený s použitím kostí poctivě nazývat „vývarem z kostí“. Čím více se vývar vaří, tím intenzivnější je jeho chuť a tím více kolagenu se z kostí získá. Zkrátka a dobře, ideální doba pro vaření vývaru z kostí je 12 hodin.

Na kuchařských fórech bylo zaznamenáno, že pomalé a dlouhé vaření vývaru z kostí s kyselými přísadami (ocet a/nebo citron) zlepší extrakci živin z kostí a má dobrý vliv na výslednou chuť pokrmu.

Co dělat s vývarem z kostí

  1. Vývar z kostí lze pít jako tonikum. Rádi do něj přidáváme (nepovinně) nutriční kvasnice, mořskou sůl a čerstvě mletý černý pepř, chilli papričku, trochu misa, zelenou cibulku, koriandr, špetku zira, nasekaný čerstvý česnek nebo rozmačkaný pečený česnek. Vývar z kostí skvěle zahřeje a vyživí.
  2. Vývar z kostí lze použít všude tam, kde se používá masový nebo kuřecí vývar, například do polévek, omáček, omáček.
  3. Vývar z kostí lze zmrazit a skladovat v chladničce až do 1 roku.2 měsíce nebo déle. Jen nenaplňujte nádobu na potraviny, sklenici nebo sáček na zip úplně – nechte prostor pro „roztažení“ tekutiny v mrazničce. A ještě jedna věc: díky obsahu kolagenu vývar z kostí při chlazení dokonale želíruje. Nemějte však obavy – je to normální. Když ho znovu ohřejete, stane se z něj opět vývar.

Recept na vývar z kostí z pečených kuřecích těl

Jedná se o jednu z domácích možností přípravy vývaru z kostí. Kuře jste upekli, téměř všechno jste snědli, ale kosti a zbytky masa neukládejte do lednice na později. To „později“ je teď – udělejte si vývar z kostí.

Buďme upřímní, tento druh vývaru se nejvíce vaří pro úžasnou kuřecí chuť, …..

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: