Který kaviár je lepší – kaviár z kumy nebo z růžového lososa a jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Který je lepší – kaviár z kumy nebo růžového lososa a jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Blíží se Nový rok a jako obvykle je tu důležitá otázka, která je až na druhém místě po výběru dárků: jaký kaviár vybrat? Někteří lidé jsou věrní určitému druhu nebo značce, jiní hledají stále nové příchutě. Dnes se podíváme na rozdíly mezi růžovým a kaviárem z lososa a pokusíme se odpovědět na otázku, který kaviár je lepší.

O čem si povíme v článku:Obecná charakteristika kaviáru z čeledi kaviárovitých a růžových lososůKalorický obsah kaviáruSlibnost a škodlivost kaviáruRozdíly kaviáru z čeledi kaviárovitých a růžových lososů v chuti, barvěKterý kaviár chutná lépeTipy na výběr kaviáru z čeledi kaviárovitých a růžových lososů.

Obecná charakteristika kaviáru kmene kenta a růžového lososa

Losos růžový a keta jsou dva oblíbené druhy z čeledi lososovitých, spolu se pstruhem, cejnem a lososem stříbřitým. Obě ryby jsou poměrně velké a jejich maso je červené, tučné a chutné. Oběma lze ozdobit salát a zpestřit plátek bagety.

Oba tyto druhy červeného kaviáru jsou žádané a relativně dostupné. Jejich cena se může lišit, ale ne výrazně: v průměru stojí 500 g kaviáru na konci roku 2024 4000-5000 rublů. A hlavní požadavky jsou následující: mírně slaný, ne tekutý, křehký a příjemně praskající v ústech.

Abyste si vybrali opravdu dobrý kaviár, který bude nejen skvěle vypadat na stole, ale také vám přinese wow zážitek, nestačí jen vědět, kde ho koupit. S konečným rozhodnutím vám pomůže i pochopení nuancí, jako je rozdíl mezi kaviárem z kumy a růžového lososa.

Obsah kalorií v kaviáru

Červený kaviár je kalorický bez ohledu na druh ryby. Pokud nepočítáme vodu, pak asi 30 % každého kaviáru tvoří bílkoviny a 15 % tuk. Kalorická hodnota 100 g výrobku je 230-250 kcal (jedná se o průměrnou hodnotu). Kaviár z růžového lososa může být o něco méně kalorický než kaviár z kumy, ale vyplatí se zaměřit se na informace na konkrétní konzervě, protože hodně záleží na složení a kvalitě surovin. Dokonce i kaviár stejného druhu ryby od různých výrobců se může lišit v kalorické hodnotě o významných 20-30 kcal.

Jikry lososa obecného
Jikry lososa obecného (Shutterstock/FOTODOM)

Přínosy a škodlivost kaviáru

Kaviár se obvykle konzumuje zřídka a v malém množství, takže nemá cenu ho považovat za „pilulku“ proti nemocem. Nelze to však popřít – složení každého kaviáru je tak bohaté, že se jen těžko hledá obdoba.

Zde je hlavní věc, na kterou je kaviár dobrý:

  • Nenasycené omega-3 mastné kyseliny. Hlavní důvod, proč zařadit rybí produkty do svého každodenního jídelníčku. Omega-3 jsou důležité pro zdraví kardiovaskulárního systému a normální hladinu cholesterolu v krvi.
  • Proteiny. Kaviár jich obsahuje hodně (asi 30 %) a navíc je snadno stravitelný.
  • Vitamíny A, D, B, E. Každý je důležitý svým způsobem. Například vitamin A je užitečný pro kůži, skupina B pro nervový systém. Tělo je však potřebuje všechny v komplexu.
  • Minerály: jód, železo, vápník a fosfor.

Je však třeba mít na paměti, že kaviár se solí, a to často vydatně. Odborníci na výživu doporučují omezit výrobky s vysokým obsahem soli a tuku, a to i pro zdravé lidi. A v případě srdečních onemocnění a vysokého krevního tlaku jezte se zvláštní opatrností.

Mezi kaviárem z kumy a kaviárem z lososa růžového není v tomto ohledu žádný rozdíl – oba druhy se připravují přibližně stejným způsobem. Sůl nejen komplikuje chuť, ale také prodlužuje trvanlivost. Bez ní se nikam nedostanete.

Rozdíly mezi kaviárem z kumy a kaviárem z růžového lososa v chuti a barvě

Na otázku, čí kaviár je lepší – z lososa obecného nebo z lososa růžového – nelze odpovědět jednoznačně. Jednak se vždy najdou příznivci určitého druhu s řadou přesvědčivých argumentů. A za druhé, rozhodnutí je stále na vás. Nejprve se však podívejme na hlavní rozdíly.

Kaviár z růžového lososa
Růžové jikry lososa (Shutterstock/FOTODOM)

  1. Velikost. Jikry lososa kenta jsou větší a na každém sendviči budou vypadat vítězněji. A na ozdobu salátů se lépe hodí jikry lososa růžového. Pamatujte si: jikry lososa kenta mají průměr asi 5-7 mm, zatímco jikry lososa růžového 3-5 mm.
  2. Barva. Kaviár obou druhů je jantarově oranžový, ale s určitými rozdíly: u kumy je barva zlatavější, u lososa růžovočervená.
  3. Tvar. Vtip je v tom, že jikry lososa obecného mají hustší skořápku, takže jsou častěji dokonale kulaté. Jikry lososa růžového mohou být o něco méně bezchybné – jako mírně nafouklý balonek.

Chuťově se liší také kaviár z kumy a růžového lososa. První je díky obsahu tuku krémovější, zatímco druhý je světlý, bohatý, ale s mírnou hořkostí. Mnoho lidí si všímá, že kaviár z lososa obecného má jemnější chuť, ne tak rybí jako kaviár z lososa růžového. Druhý jmenovaný má však jemnější strukturu.

Který kaviár chutná lépe

Kaviár z lososa obecného je často dražší a je považován za delikátnější, protože má hustou skořápku a jemnou chuť. To však neznamená, že je mnohonásobně lepší než jeho konkurent. Který kaviár chutná lépe – růžový nebo keta (nebo snad stříbrný losos?) – je na vás.

Tipy pro výběr kaviáru z lososa obecného a růžového

Každý kaviár by měl být vybírán pečlivě. Záleží na výrobci, typu balení, datu spotřeby a dokonce i na složení.

Chlazený kaviár skladovaný při teplotách od -4 do 0 °C. °CPokud ho dáte do běžné chladničky, po chvíli zhořkne. Pokud ji dáte do normální lednice, po chvíli zhořkne. Pokud ji však sníte rychle, její chuť vás nezklame. Další možností je poohlédnout se po výrobku bez konzervačních látek ve složení (pouze kaviár a sůl). Obvykle se takové výrobky prodávají mražené.

Kaviár se balí do plechovek, skla a plastů. Cín je pevný a dokonale uchovává produkt. Často je díky tomuto typu balení kaviár levnější. Před koupí si ho však nebudete moci prohlédnout. Skleněný to však umožňuje. Kaviár v průhledné sklenici je také příjemnější koupit jako dárek.

Plastové obaly s kaviárem se mohou při přepravě poškodit. Před nákupem zkontrolujte, zda je sklenice neporušená. I když držíte v ruce plechový obal, otočte jím v rukou: neměl by být promáčknutý. Jakékoli poškození, nafouknutí, netěsnost jsou železnými argumenty proti nákupu.

Nezapomeňte zkontrolovat datum spotřeby. Ujistěte se, že jste spokojeni se složením výrobku a že výrobce je důvěryhodný.

Nekonzumujte kaviár, pokud nepříjemně zapáchá, má nerovnoměrnou barvu a tmavé skvrny. Vzhled a chuť kaviáru by se vám měly líbit: křehký, ne příliš tekutý, zlatavě červený, slavnostní. Ať vám přináší jen potěšení. A pocit svátku.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #gorbusha #keta #ikra**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: