Mandarinky: přínosy a škody, mandarinková dieta

Mandarinky: přínosy a škodlivost, mandarinková dieta

Jsou jako pozdrav z dětství, kdy jsme se zatajeným dechem čekali na novoroční zázraky a vůně oranžových „kuliček“ slibovala brzký příchod svátků. Prozradíme vám, jaké jsou výhody a škody mandarinek, jak ovlivňují zdraví, kolik jich mohou jíst dospělí a děti a kdo by si je měl odepřít.

O čem vám budeme vyprávět v článku:Historie oblíbenosti mandarinekKalorie a složeníPřínosy mandarinek: 8 pozitivních účinkůPřínosy mandarinek pro mužePřínosy mandarinek pro ženyJaké mandarinky jsou dobré pro dětiCo je mandarinková dietaJak mohou mandarinky škoditJak se mandarinky používají v medicíněJak se používají v kuchyniRecept: dokonalý rýžový nákyp s mandarinkami a čokoládouČasté dotazy

Historie oblíbenosti mandarinek

Než se pro nás mandarinky staly báječným symbolem, urazily dlouhou cestu. Historie nám říká, že jsou jedním z nejstarších citrusových plodů, které se lidem podařilo „domestikovat“. Dlouhou dobu si na nich pochutnávali výhradně obyvatelé Číny – v jihovýchodní Asii se začaly pěstovat asi před 3 000 lety.

Do Evropy se tato pochoutka dostala až na počátku 19. století. Je zajímavé, že název „tangerine“ se v angličtině ujal, protože první velké partie byly dovezeny z Tangeru, významného přístavu v Maroku. Slovo „mandarinka“ se používá pro označení některých odrůd, zatímco v ruštině a řadě dalších jazyků se stalo hlavním názvem pro „mini pomeranče“. Mimochodem, známý název pochází ze staroindického „mantrín“, což znamená důležitý úředník, ministr.

V Rusku se moderní symbol Nového roku objevil ve stejné době jako v jiných evropských zemích – na počátku 19. století a do konce století se stal velmi populárním. Skutečný rozmach však nastal v 60. letech 20. století: v té době se mandarinky dovážely do SSSR ve velkém množství a byly cenově dostupnější než mnohé jiné ovoce. Právě v tomto období začaly být spojovány se zimními svátky.

Z botanického hlediska se nejedná o ovoce, ale o vícesemennou bobuli jako ostatní citrusové plody. Na rozdíl od pomerančů a grapefruitů má mandarinka sladší chuť a mnoho odrůd se díky vzdušné vrstvě mezi kůrou a dužinou mnohem lépe loupe.

Kalorie a složení

Mandarinka je zcela prospěšná - jak chutná dužina, tak bílá část, žilky a kůra.
Mandarinka je celá prospěšná – jak chutná dužina, tak bílá část, žilky a kůra.

Energetická hodnota se může mírně lišit v závislosti na odrůdě a stupni sladkosti, ale průměrná hodnota je 38-40 kcal/100 g. Průměrná hmotnost plodu je 70-80 g, větší plody mohou vážit až 100-120 g, menší 50-60 g.

Glykemický index, který udává, o kolik se po konzumaci výrobku zvýší hladina cukru v krevní plazmě, se pohybuje od 30 do 40, ale i 40 je poměrně málo. To znamená, že ovoce nezatěžuje slinivku břišní a lze ho doporučit při cukrovce 2. typu a nízké citlivosti na inzulin.

Ve 100 g je 7,5 g sacharidů – méně než v pomerančích, méně než 1 g bílkovin, tuky prakticky žádné. Zároveň 100 g porce obsahuje téměř 2 g vlákniny (na takovou šťavnatost poměrně hodně) a přes 40 % denní dávky vitaminu C. Stejné množství dužiny pomůže pokrýt 20 % denní potřeby křemíku, minerálu, který slouží k udržení pružnosti pokožky, pevnosti kostí a zdraví vlasů. Malé množství vitaminů skupiny B, draslíku, vápníku, hořčíku, mědi, fluoridu je v nich také přítomno.

Užitečné vlastnosti jsou spojeny s přítomností účinných sloučenin, které mohou poskytovat nezbytnou podporu každé buňce těla:

  • Bioflavonoidy hesperidin a naringin: stimulují průtok krve, neutralizují volné radikály, potlačují záněty, snižují hladinu cholesterolu, prospívají srdci.
  • Kvercetin: jeden z nejsilnějších přírodních antioxidantů, pomáhá předcházet stárnutí a nemocem souvisejícím s věkem.
  • Karotenoidy beta-karoten, lutein a zeaxantin: podporují zdraví pokožky, ostrost zraku, chrání oči před negativními procesy spojenými se stárnutím.
  • Limonen a citrusové terpeny geraniol a linalool: látky spojené s jasnou vůní, zlepšují psycho-emocionální stav, působí protizánětlivě.

Přínosy mandarinek: 8 pozitivních účinků

  1. Jsou skutečnými malými zachránci naší imunity během „zimního útlumu“, kdy se obsah kyseliny askorbové v místních zásobách stává minimálním a její potřeba roste v souvislosti se sezónními útoky bakterií a virů.
  2. Podpora kardiovaskulárního systému: pomáhají posilovat stěny tepen a vlásečnic, snižují hladinu cholesterolu, zabraňují ateroskleróze.
  3. Zlepšení trávení: vláknina stimuluje růst prospěšné mikroflóry ve střevě, zlepšuje jeho pohyblivost.
  4. Ochrana před nemocemi souvisejícími s věkem a systémovým zánětem, včetně osteoporózy, cukrovky.
  5. Stabilizace psychoemočního stavu, podpora nervového systému: k tomu přispívají bioflavonoidy, vitaminy skupiny B.
  6. Prevence demence, zlepšení kognitivních funkcí, paměti, koncentrace.
  7. Zlepšení zraku díky karotenoidům a dalším bioaktivním molekulám.
  8. Prevence metabolických poruch, cukrovky: antioxidační sloučeniny chrání slinivku břišní před agresí volných radikálů, vláknina zpomaluje vstřebávání glukózy a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.

Chutné ovoce je bohaté na karoten, který pomáhá udržovat zdravou funkci sítnice a rohovky. U lidí s chronickým nedostatkem této látky se může vyvinout onemocnění zvané xeroftalmie – neschopnost vidět při slabém osvětlení. Konzumace potravin s vysokou koncentrací karotenu pomáhá předcházet jeho nedostatku a poruchám zraku.

Barbie Cervoniová,

dietoložka, endokrinoložka, University of Chicago (USA)

Přínos mandarinek pro muže

Mandarinky jsou velmi prospěšné pro zdraví mužů.
Mandarinky jsou velmi prospěšné pro zdraví mužů

Kromě obecných pozitivních účinků spojených s konzumací vícehlavých plodů – prevence nachlazení, podpora metabolických procesů, normalizace trávení – má silnější polovina lidstva další důvody, proč chutné ovoce lépe poznat.

  1. Podpora libida: antioxidanty jsou velmi důležité pro prevenci zhoršování sexuálních funkcí spojených s věkem, častým stresem, nezdravou stravou.
  2. Studie ukazují, že kyselina askorbová v kombinaci s bioflavonoidy chrání prostatu před nepříznivými přeměnami, snižuje riziko vzniku adenomu prostaty.
  3. Významným aspektem pro muže je psychoemoční podpora, snižování hladiny chronického stresu.
  4. Zlepšení cévního zdraví, prevence aterosklerózy, ochrana před infarkty a mrtvicemi.
  5. Dobrý zdroj využitelné energie před fyzickou námahou, sportem: výrobek „dodává energii“, aniž by zatěžoval trávení.

Výhody mandarinek pro ženy

Sladké a šťavnaté plátky jsou nejlepšími přáteli něžného pohlaví na cestě ke štíhlosti, aby zůstaly co nejdéle krásné a mladé. Nízkokalorický a glykemický index, celá armáda biologicky aktivních látek pomáhá pozitivně ovlivňovat všechny orgány a tkáně.

  • Každá „sluneční kulička“ je jako injekce krásy: vitamin C stimuluje syntézu kolagenu v pokožce, karotenoidy ji zachraňují před vyblednutím, bioflavonoidy chrání před oxidačním stresem, křemík posiluje vlasy a nehty.
  • Jejich zařazení do stravy přispívá k normalizaci metabolických procesů, prevenci obezity, inzulinové rezistence a cukrovky.
  • Studie ukazují, že jejich konzumace zmírňuje příznaky PMS a menopauzy, zlepšuje náladu a k pozitivním změnám dochází v okamžiku, kdy oddělíme slupku od dužiny, vdechneme omamnou vůni, ochutnáme chuť a blahodárné složky pak poskytují podporu zevnitř.
  • Schopnost účinně bojovat proti zánětům je pro ženy po padesátce velmi důležitá, protože imunitní mechanismy se v průběhu let zhoršují.

Přínos mandarinek pro děti

Mandarinky pomáhají posilovat dětskou imunitu a udržovat hladinu energie.
Mandarinky pomáhají posílit imunitu dítěte a udržet hladinu energie (shutterstock)

Celosvětové problémy s nadváhou u současných dospívajících a mladých lidí, omlazení mnoha nemocí – důsledek vášně pro rychlé občerstvení, nadměrná konzumace sladkých nápojů. Proto je jedním z klíčových úkolů, které stojí před rodiči, formovat u dítěte zdravé stravovací návyky již od raného dětství. Šťavnaté plátky jsou skvělým důkazem toho, že zdravé jídlo může být i velmi chutné. Jaké další bonusy navíc malým strávníkům přinášejí?

  1. Prevence nachlazení, podpora obranyschopnosti organismu.
  2. Zdroj lehké energie pro malé neposedy.
  3. Stimulace střevní funkce a podpora ochranné mikroflóry, která zlepšuje vstřebávání cenných mikro- a makroživin.
  4. Zlepšení metabolických procesů, prevence metabolických poruch a obezity v budoucnu.
  5. Udržování hydratace: dostatek šťávy pomáhá dodávat tělu dítěte dodatečnou vlhkost.

V jakém věku lze tyto citrusové plody dítěti podávat? Lékaři se domnívají, že ne dříve než v roce – pokud dítě není alergické nebo nemá rodinné predispozice. Někteří pediatři se domnívají, že je lepší počkat do 2 let věku. V každém případě jim je představujte postupně, začněte s půlkou plátku a sledujte reakci. Také kvůli mírnému diuretickému účinku byste je neměli podávat na noc.

Co je mandarinková dieta

V 80. letech bylo pro obyvatele SSSR módou „vykládat“ před zimními svátky pomocí novoročních plodů: ženy jimi omezovaly svůj jídelníček, někdy snědly 2-3 kg denně. Tento styl stravování samozřejmě téměř zaručuje úbytek hmotnosti, ale riziko „vedlejších účinků“ – podráždění žaludku, nadýmání břicha atd. je velmi vysoké. – je velmi vysoké. Navíc, jako každá monodieta, i tato cesta ke štíhlosti nás připravuje o cenné makro- a mikroživiny.

Proto v dnešní době odborníci na výživu doporučují používat je jako zdravou svačinu, použít pár kousků jako druhou snídani a odpolední svačinu a obecně omezit kalorický obsah každého jídla, vyloučit sladkosti, pečivo, fast food. Přidejte více potravin, které pomáhají hubnout a rychle spalovat tuky.

Co může škodit

  1. Každý produkt, i když se jedná o superpotravinu s milionem cenných složek, může mít nepříznivé vedlejší účinky, například pokud to s množstvím přeženete. Přínosy i škodlivost mandarinek se také liší v závislosti na snězeném množství. Některým lidem se podaří „vymést“ několik kilogramů najednou, a pak si stěžují na bolesti a nadýmání žaludku. To není překvapivé, protože trávicí trakt většiny z nás není zvyklý na jednorázový příjem takového množství vlákniny. Střeva bez větších obtíží zpracují 2-3, maximálně 4 plody, ale cokoli navíc může dopadnout špatně.
  2. Při setkání s některými potravinami, jako je mléko, v trávicím traktu hrozí také riziko nadměrného…

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: