Jsou jako pozdrav z dětství, kdy jsme se zatajeným dechem čekali na novoroční zázraky a vůně oranžových „kuliček“ slibovala brzký příchod svátků. Prozradíme vám, jaké jsou výhody a škody mandarinek, jak ovlivňují zdraví, kolik jich mohou jíst dospělí a děti a kdo by si je měl odepřít.
O čem vám budeme vyprávět v článku:Historie oblíbenosti mandarinekKalorie a složeníPřínosy mandarinek: 8 pozitivních účinkůPřínosy mandarinek pro mužePřínosy mandarinek pro ženyJaké mandarinky jsou dobré pro dětiCo je mandarinková dietaJak mohou mandarinky škoditJak se mandarinky používají v medicíněJak se používají v kuchyniRecept: dokonalý rýžový nákyp s mandarinkami a čokoládouČasté dotazy
Historie oblíbenosti mandarinek
Než se pro nás mandarinky staly báječným symbolem, urazily dlouhou cestu. Historie nám říká, že jsou jedním z nejstarších citrusových plodů, které se lidem podařilo „domestikovat“. Dlouhou dobu si na nich pochutnávali výhradně obyvatelé Číny – v jihovýchodní Asii se začaly pěstovat asi před 3 000 lety.
Do Evropy se tato pochoutka dostala až na počátku 19. století. Je zajímavé, že název „tangerine“ se v angličtině ujal, protože první velké partie byly dovezeny z Tangeru, významného přístavu v Maroku. Slovo „mandarinka“ se používá pro označení některých odrůd, zatímco v ruštině a řadě dalších jazyků se stalo hlavním názvem pro „mini pomeranče“. Mimochodem, známý název pochází ze staroindického „mantrín“, což znamená důležitý úředník, ministr.
V Rusku se moderní symbol Nového roku objevil ve stejné době jako v jiných evropských zemích – na počátku 19. století a do konce století se stal velmi populárním. Skutečný rozmach však nastal v 60. letech 20. století: v té době se mandarinky dovážely do SSSR ve velkém množství a byly cenově dostupnější než mnohé jiné ovoce. Právě v tomto období začaly být spojovány se zimními svátky.
Z botanického hlediska se nejedná o ovoce, ale o vícesemennou bobuli jako ostatní citrusové plody. Na rozdíl od pomerančů a grapefruitů má mandarinka sladší chuť a mnoho odrůd se díky vzdušné vrstvě mezi kůrou a dužinou mnohem lépe loupe.
Kalorie a složení
Mandarinka je celá prospěšná – jak chutná dužina, tak bílá část, žilky a kůra.
Energetická hodnota se může mírně lišit v závislosti na odrůdě a stupni sladkosti, ale průměrná hodnota je 38-40 kcal/100 g. Průměrná hmotnost plodu je 70-80 g, větší plody mohou vážit až 100-120 g, menší 50-60 g.
Glykemický index, který udává, o kolik se po konzumaci výrobku zvýší hladina cukru v krevní plazmě, se pohybuje od 30 do 40, ale i 40 je poměrně málo. To znamená, že ovoce nezatěžuje slinivku břišní a lze ho doporučit při cukrovce 2. typu a nízké citlivosti na inzulin.
Ve 100 g je 7,5 g sacharidů – méně než v pomerančích, méně než 1 g bílkovin, tuky prakticky žádné. Zároveň 100 g porce obsahuje téměř 2 g vlákniny (na takovou šťavnatost poměrně hodně) a přes 40 % denní dávky vitaminu C. Stejné množství dužiny pomůže pokrýt 20 % denní potřeby křemíku, minerálu, který slouží k udržení pružnosti pokožky, pevnosti kostí a zdraví vlasů. Malé množství vitaminů skupiny B, draslíku, vápníku, hořčíku, mědi, fluoridu je v nich také přítomno.
Užitečné vlastnosti jsou spojeny s přítomností účinných sloučenin, které mohou poskytovat nezbytnou podporu každé buňce těla:
- Bioflavonoidy hesperidin a naringin: stimulují průtok krve, neutralizují volné radikály, potlačují záněty, snižují hladinu cholesterolu, prospívají srdci.
- Kvercetin: jeden z nejsilnějších přírodních antioxidantů, pomáhá předcházet stárnutí a nemocem souvisejícím s věkem.
- Karotenoidy beta-karoten, lutein a zeaxantin: podporují zdraví pokožky, ostrost zraku, chrání oči před negativními procesy spojenými se stárnutím.
- Limonen a citrusové terpeny geraniol a linalool: látky spojené s jasnou vůní, zlepšují psycho-emocionální stav, působí protizánětlivě.
Přínosy mandarinek: 8 pozitivních účinků
- Jsou skutečnými malými zachránci naší imunity během „zimního útlumu“, kdy se obsah kyseliny askorbové v místních zásobách stává minimálním a její potřeba roste v souvislosti se sezónními útoky bakterií a virů.
- Podpora kardiovaskulárního systému: pomáhají posilovat stěny tepen a vlásečnic, snižují hladinu cholesterolu, zabraňují ateroskleróze.
- Zlepšení trávení: vláknina stimuluje růst prospěšné mikroflóry ve střevě, zlepšuje jeho pohyblivost.
- Ochrana před nemocemi souvisejícími s věkem a systémovým zánětem, včetně osteoporózy, cukrovky.
- Stabilizace psychoemočního stavu, podpora nervového systému: k tomu přispívají bioflavonoidy, vitaminy skupiny B.
- Prevence demence, zlepšení kognitivních funkcí, paměti, koncentrace.
- Zlepšení zraku díky karotenoidům a dalším bioaktivním molekulám.
- Prevence metabolických poruch, cukrovky: antioxidační sloučeniny chrání slinivku břišní před agresí volných radikálů, vláknina zpomaluje vstřebávání glukózy a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.
Chutné ovoce je bohaté na karoten, který pomáhá udržovat zdravou funkci sítnice a rohovky. U lidí s chronickým nedostatkem této látky se může vyvinout onemocnění zvané xeroftalmie – neschopnost vidět při slabém osvětlení. Konzumace potravin s vysokou koncentrací karotenu pomáhá předcházet jeho nedostatku a poruchám zraku.
Barbie Cervoniová,
dietoložka, endokrinoložka, University of Chicago (USA)
Přínos mandarinek pro muže
Mandarinky jsou velmi prospěšné pro zdraví mužů
Kromě obecných pozitivních účinků spojených s konzumací vícehlavých plodů – prevence nachlazení, podpora metabolických procesů, normalizace trávení – má silnější polovina lidstva další důvody, proč chutné ovoce lépe poznat.
- Podpora libida: antioxidanty jsou velmi důležité pro prevenci zhoršování sexuálních funkcí spojených s věkem, častým stresem, nezdravou stravou.
- Studie ukazují, že kyselina askorbová v kombinaci s bioflavonoidy chrání prostatu před nepříznivými přeměnami, snižuje riziko vzniku adenomu prostaty.
- Významným aspektem pro muže je psychoemoční podpora, snižování hladiny chronického stresu.
- Zlepšení cévního zdraví, prevence aterosklerózy, ochrana před infarkty a mrtvicemi.
- Dobrý zdroj využitelné energie před fyzickou námahou, sportem: výrobek „dodává energii“, aniž by zatěžoval trávení.
Výhody mandarinek pro ženy
Sladké a šťavnaté plátky jsou nejlepšími přáteli něžného pohlaví na cestě ke štíhlosti, aby zůstaly co nejdéle krásné a mladé. Nízkokalorický a glykemický index, celá armáda biologicky aktivních látek pomáhá pozitivně ovlivňovat všechny orgány a tkáně.
- Každá „sluneční kulička“ je jako injekce krásy: vitamin C stimuluje syntézu kolagenu v pokožce, karotenoidy ji zachraňují před vyblednutím, bioflavonoidy chrání před oxidačním stresem, křemík posiluje vlasy a nehty.
- Jejich zařazení do stravy přispívá k normalizaci metabolických procesů, prevenci obezity, inzulinové rezistence a cukrovky.
- Studie ukazují, že jejich konzumace zmírňuje příznaky PMS a menopauzy, zlepšuje náladu a k pozitivním změnám dochází v okamžiku, kdy oddělíme slupku od dužiny, vdechneme omamnou vůni, ochutnáme chuť a blahodárné složky pak poskytují podporu zevnitř.
- Schopnost účinně bojovat proti zánětům je pro ženy po padesátce velmi důležitá, protože imunitní mechanismy se v průběhu let zhoršují.
Přínos mandarinek pro děti
Mandarinky pomáhají posílit imunitu dítěte a udržet hladinu energie (shutterstock)
Celosvětové problémy s nadváhou u současných dospívajících a mladých lidí, omlazení mnoha nemocí – důsledek vášně pro rychlé občerstvení, nadměrná konzumace sladkých nápojů. Proto je jedním z klíčových úkolů, které stojí před rodiči, formovat u dítěte zdravé stravovací návyky již od raného dětství. Šťavnaté plátky jsou skvělým důkazem toho, že zdravé jídlo může být i velmi chutné. Jaké další bonusy navíc malým strávníkům přinášejí?
- Prevence nachlazení, podpora obranyschopnosti organismu.
- Zdroj lehké energie pro malé neposedy.
- Stimulace střevní funkce a podpora ochranné mikroflóry, která zlepšuje vstřebávání cenných mikro- a makroživin.
- Zlepšení metabolických procesů, prevence metabolických poruch a obezity v budoucnu.
- Udržování hydratace: dostatek šťávy pomáhá dodávat tělu dítěte dodatečnou vlhkost.
V jakém věku lze tyto citrusové plody dítěti podávat? Lékaři se domnívají, že ne dříve než v roce – pokud dítě není alergické nebo nemá rodinné predispozice. Někteří pediatři se domnívají, že je lepší počkat do 2 let věku. V každém případě jim je představujte postupně, začněte s půlkou plátku a sledujte reakci. Také kvůli mírnému diuretickému účinku byste je neměli podávat na noc.
Co je mandarinková dieta
V 80. letech bylo pro obyvatele SSSR módou „vykládat“ před zimními svátky pomocí novoročních plodů: ženy jimi omezovaly svůj jídelníček, někdy snědly 2-3 kg denně. Tento styl stravování samozřejmě téměř zaručuje úbytek hmotnosti, ale riziko „vedlejších účinků“ – podráždění žaludku, nadýmání břicha atd. je velmi vysoké. – je velmi vysoké. Navíc, jako každá monodieta, i tato cesta ke štíhlosti nás připravuje o cenné makro- a mikroživiny.
Proto v dnešní době odborníci na výživu doporučují používat je jako zdravou svačinu, použít pár kousků jako druhou snídani a odpolední svačinu a obecně omezit kalorický obsah každého jídla, vyloučit sladkosti, pečivo, fast food. Přidejte více potravin, které pomáhají hubnout a rychle spalovat tuky.
Co může škodit
- Každý produkt, i když se jedná o superpotravinu s milionem cenných složek, může mít nepříznivé vedlejší účinky, například pokud to s množstvím přeženete. Přínosy i škodlivost mandarinek se také liší v závislosti na snězeném množství. Některým lidem se podaří „vymést“ několik kilogramů najednou, a pak si stěžují na bolesti a nadýmání žaludku. To není překvapivé, protože trávicí trakt většiny z nás není zvyklý na jednorázový příjem takového množství vlákniny. Střeva bez větších obtíží zpracují 2-3, maximálně 4 plody, ale cokoli navíc může dopadnout špatně.
- Při setkání s některými potravinami, jako je mléko, v trávicím traktu hrozí také riziko nadměrného…