Jak snadno a rychle připravit večeři? Salát – zde je ideální volba! Lehký nebo vydatný – záleží jen na vás. V našem výběru najdete 10 receptů na saláty, jejichž příprava vám nezabere více než 20 minut.
O čem si budeme povídat v článku:Salát „Caprese“ Klasický salát „Nicoise“ s tuňákemSalát s mrkví, česnekem a majonézouKrabí salát s havajskou směsíSalát z uzeného pstruha s jablkem a sýremSalát se šunkou a sýremSalát s masovým sortimentemŘecký salát s avokádemSalát „Metelka“ Salát s fazolemi a korejskou mrkví.
Salát Caprese
Salát Caprese se zrodil na ostrově Capri již dávno – asi před 250 lety. Nyní je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších jídel středomořské kuchyně. Jeho příprava je snadná – v podstatě stačí nakrájet rajčata a mozzarellu a zastříknout dresinkem. Navrhujeme trochu změnit formu servírování a rozložit ji nikoliv lineárně, ale ve tvaru světlé pyramidy.
Salát Caprese
10 minut
4 porce
K přípravě budete potřebovat:
- rajčata – 2-3 ks.
- mozzarella – 150 g
- čerstvá bazalka – 2-3 snítky
- olivový olej – 3 polévkové lžíce. l.
- balzamikový ocet – 1 polévková lžíce.
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
1 Rajčata nakrájejte na tenká kolečka. Mozzarellu vyjměte z nálevu a nakrájejte stejným způsobem jako rajčata. Oddělte lístky bazalky od stonků.
2 Na plochý talíř naskládejte střídavě na sebe plátky rajčat, plátky mozzarelly a lístky bazalky. Osolte, opepřete, pokapejte olivovým olejem a balzamikovou omáčkou a ihned podávejte.
QUOTE.
Bufetová verze podávání tohoto salátu je mini mozzarella s cherry rajčátkem a lístkem bazalky na špejli. Můžete k nim také přidat olivu nebo olivy.
TIP PRO DOMÁCÍ ŽENY
Nezapomeňte talíř ozdobit kapkami balsamica nebo jím nakreslit abstrakci. Umělecký vzhled má skvělý vliv na chuť k jídlu!
Klasický salát Nicoise s tuňákem
Klasický salát „Nicoise“ s tuňákem se vyznačuje vynikající chutí. Díky vysokému obsahu „správných“ sacharidů je tento pokrm velmi vydatný, ale ne těžký, takže jej lze připravit i k večeři.
Klasický salát Nicoise s tuňákem
15 minut
4 porce
K přípravě budete potřebovat:
- brambory – 2 ks.
- bílé fazole v konzervě – 400 g
- zelené fazolky – 200 g
- tuňák v konzervě – 350-400 g
- cherry rajčata – 8 ks
- olivy bez semínek – 100 g
- hlávkový salát – 2 výhonky
- vejce – 2 ks
- sůl
Dresink:
- česnek – 1 stroužek
- olivový olej – 4 polévkové lžíce.
- cukr – 1 lžička.
- zrnitá hořčice – 2 lžičky.
- vinný ocet – 2 polévkové lžíce.
1 Česnek oloupejte a rozmělněte, smíchejte v míse s hořčicí, cukrem, octem a olivovým olejem. Podle chuti osolte a opepřete. Přikryjte a nechte 15 minut stát.
2 – Brambory na salát omyjte, uvařte je ve slupce doměkka. Vejce uvařte natvrdo.
3. Omyjte zelené fazolky, vložte je do cedníku a ponořte na 6 minut do vroucí vody, poté je ihned přendejte do mísy s ledovou vodou a zchlaďte; slijte je. Bílé fazolky také slijte do cedníku a nechte okapat. Olivy nakrájejte na kolečka.
4 Tuňáka z konzervy položte na talíř a jemně z něj vymačkejte tekutinu. Vidličkou ho rozlámejte na větší kousky. Vejce nechte vychladnout a oloupejte je.
5. Salát rozdělte na listy, omyjte a dobře osušte na papírových utěrkách. Listy salátu vyložte dno velkého talíře nebo salátové mísy. Pokapejte 2 lžícemi dresinku.
6 Nakrájejte brambory a vejce na velké plátky. Cherry rajčátka omyjte, dobře osušte a nakrájejte na půlky. Brambory, vejce a rajčata naaranžujte po okrajích talíře nebo salátové mísy.
7. Bílé a zelené fazolky smíchejte s olivami a položte je doprostřed talíře k ostatním ingrediencím salátu. Navrch položte plátky konzervovaného tuňáka. Pokapejte zálivkou.
TIP PRO ŽENY V DOMÁCNOSTI
Cherry rajčata v klasickém salátu „Nicoise“ lze nahradit běžnými rajčaty malé velikosti. Výborně se hodí například švestková nebo koktejlová rajčata.
KSTATI
Pokud máte čas a příležitost, připravte si tuňáka do salátu Nicoise sami. Nejlepší je jednoduše ho upéct v alobalu nebo rychle osmažit na olivovém oleji.
Salát s mrkví, česnekem a majonézou
Tento salát je velmi snadný na přípravu, co se týče surovin, cenově co nejpříznivější, a přitom lahodný a chutný. Vyberte šťavnatou a sladkou mrkev: vytvoří příjemný kontrast s majonézou a česnekem. Ideální je středně silné nebo jemné struhadlo. V druhém případě po smíchání mrkve s česnekem a majonézou získáte vynikající pomazánku na toasty.
Salát s mrkví, česnekem a majonézou
10 minut
2 porce
K přípravě budete potřebovat:
- mrkev – 400 g
- česnek – 2 stroužky
- majonéza – 80 g
- čerstvě mletý černý pepř
- sůl
1. Připravte si ingredience na salát. Oloupejte mrkev a odřízněte její konce. Opláchněte ji a nastrouhejte na středně silném struhadle do mísy.
2. Mrkev lehce osolte a promíchejte. Nechte 5 minut odšťavňovat. Oloupejte stroužky česneku. Prolisujte je přes lis a přidejte do mísy s nastrouhanou mrkví.
3. Nastrouhanou mrkev a česnek opepřete. Přidáme majonézu, promícháme. Přendáme do salátové mísy a ihned podáváme.
TIP
Místo majonézy můžete do tohoto salátu použít přírodní jogurt nebo zakysanou smetanu s libovolným obsahem tuku.
TIP PRO ŽENY V DOMÁCNOSTI
Mrkev s česnekem a majonézou lze doplnit nasekanými vlašskými ořechy. Aby byla ještě chutnější, opražte je předem na suché pánvi, dokud nejsou voňavé.
Krabí salát s havajskou směsí
Krabí salát s havajskou směsí je zdařilou a originální interpretací oblíbeného salátu s krabími tyčinkami. K jeho přípravě budete potřebovat minimum dalších surovin, protože havajská směs již obsahuje vše potřebné! Váš salát se navíc bude příznivě lišit od standardní verze – k obvyklé sadě produktů zde bude přidán hrášek a kostičky sladké papriky. Havajskou směs můžete jednoduše uvařit nebo, jako v našem receptu, osmažit na olivovém oleji – chuť zeleniny bude jasnější.
Krabí salát s havajskou směsí
20 minut
6 porcí
K přípravě budete potřebovat:
- mražená havajská směs – 400 g
- krabí tyčinky – 200 g
- nakládané okurky – 3 ks.
- vejce – 2 ks
- majonéza – 4 polévkové lžíce.
- olivový olej – 2 polévkové lžíce.
- zelená cibulka – 2 ks.
- kopr – 2 snítky
- čerstvě mletý černý pepř
- sůl
1. V hluboké pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej. Vložte havajskou směs, osolte ji a okořeňte mletým černým pepřem (nemusí být předem rozmražená).
2. Do pánve nalijte 3-4 lžíce vody, přiklopte a vařte 5 minut. Odstraňte pokličku, směs promíchejte a vařte další 3-4 minuty.
3. Havajskou směs přendejte do velké salátové mísy a nechte zcela vychladnout.
4. Vejce vložte do malé naběračky a zalijte vodou. Vařte na mírném ohni 10 minut. Během této doby budou vejce uvařená natvrdo. Vejce slijte a zchlaďte ve studené vodě.
5 Krabí tyčinky vyjměte z potravinové fólie. Každou tyčinku podélně rozřízněte na dvě části, položte na prkénko a nakrájejte na 3-4 mm silné plátky.
6. Nakládané okurky nakrájejte na 5mm kostičky. Vejce oloupejte ze skořápek a nakrájejte na podobně velké kostky. Odstraňte hrubé stonky a najemno nasekejte koprové listy. Zelenou cibulku nakrájejte na malé kousky.
7. Do salátové mísy s havajskou směsí vložte nakrájené krabí tyčinky, nasekaný kopr, nasekaná vejce a nakládané okurky. Přidejte majonézu, zelené cibulky a salát důkladně promíchejte.
POZNÁMKA HOSPODYNĚ
Na základě krabího salátu s havajskou směsí můžete připravit efektní předkrm na recepci. Salát podávejte v křupavých tartaletkách nebo jej naaranžujte do malých pohárků – tato varianta je vhodná zejména pro raut. Každou porci ozdobte bylinkami, plátkem krabí tyčinky nebo plátkem okurky.
KSTATI
Nakládané okurky v salátu lze nahradit čerstvými. Pokud navíc dáváte přednost pokrmům s minimálním počtem ingrediencí, můžete se přidávání vajec do salátu vyhnout. Obě varianty mají právo na existenci – vejce rozhodně zjemní chuť salátu, ale hlavní důraz se mírně posune.
Salát z uzeného pstruha s jablky a sýrem
Ryby z čeledi lososovitých jsou vynikající pochoutkou. Každý pokrm s ní získá jedinečnou ušlechtilou chuť. Doporučujeme připravit salát se studeně uzeným pstruhem: jeho maso je hutné, poměrně pevné a má jemnou chuť a pachuť.
Salát z uzeného pstruha s jablkem a sýrem
20 minut
4 porce
K přípravě budete potřebovat:
- uzený pstruh – 200 g
- Sýr Adygea – 200 g
- zelené jablko – 1 ks
- malá červená cibule – 1 ks.
- dubový listový salát – 150 g
- rukola – 50 g
- citron – 1 ks.
Na dresink:
- Řecký jogurt – 200 g
- hořčice – 1 polévková lžíce.
- kopr – 2 větvičky
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
1 Jablko a rybu nakrájejte na plátky, cibuli na tenká kolečka, citron na plátky a sýr na trojúhelníčky. Salátové listy natrhejte rukama.
2 Sýr opečte z obou stran na suché pánvi dozlatova.
3 Na zálivku vyšlehejte jogurt s hořčicí a nadrobno nasekaným koprem, osolte a opepřete.
4 Všechny ingredience na salát dejte na talíř. Zalijte zálivkou a ihned podávejte ozdobené plátky citronu.
TIP PRO ŽENY V DOMÁCNOSTI
Pokud nejste zvyklí na kombinaci ryby a jablka, můžete ovoce nahradit čerstvou okurkou. Pokud chcete, můžete salát připravit i s lehce nasoleným pstruhem nebo jinou uzenou či solenou červenou rybou.
QUOTE
Studené kouření je považováno za zdravější variantu než horké kouření. Ryby uzené za studena si zachovávají všechny živiny, včetně omega-3 polynenasycených kyselin.
Salát se šunkou a sýrem
Salát se šunkou a sýrem se připravuje velmi rychle a jednoduše. Tento pokrm se hodí i na slavnostní stůl nebo když se hosté rozhodnou nečekaně přijít. Stačí 15 minut – a vše je hotové!
Salát se šunkou a sýrem
15 minut
6 porcí
K přípravě budete potřebovat:
- vařenou šunku – 300 g
- polotvrdý sýr – 300 g
- loupané vlašské ořechy – 60 g
- petržel – 5 snítek
- majonéza – 200 g
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
1 Připravte si všechny ingredience na salát. Vlašské ořechy nasypte na suchou pánev a na středním plameni je za stálého míchání 2-3 minuty opékejte. Nechte je vychladnout a nasekejte je velmi najemno.
2 Uvařenou šunku nakrájejte nejprve na tenké plátky a poté na tenká brčka. Polotvrdý sýr nastrouhejte na jemném nebo středně hrubém struhadle. Petrželku omyjte, dobře osušte a z velkých větviček otrhejte listy. Nasekejte ji najemno.
3 Petrželku smíchejte se šunkou a sýrem, osolte a opepřete. Salát přelijte majonézou. Hotový salát dejte na talíře a posypte nasekanými ořechy.
TIP PRO ŽENY V DOMÁCNOSTI
Salát se šunkou a sýrem bude vypadat obzvlášť efektně, když ho dáte na talíře porcované pomocí kroužků z pečiva. Získáte tak svačinové minidortíky.
TAGY
Salát se šunkou a sýrem lze doplnit vejci, nadrobno nakrájenou kyselou okurkou nebo konzervovanou paprikou. Vyzkoušejte různé varianty a vyberte si „tu svou“.
Salát s masovým sortimentem
Masový a sýrový sortiment lze jednoduše servírovat na stůl v podobě plátků, ale proč z nich nepřipravit něco originálního, například takový pikantní salát? Tento recept se vám bude hodit zejména den po svátku: v…