Takové různé fazole: jak je chutně vařit

Takové různé fazole: jak je chutně uvařit

Luštěniny, včetně fazolí, si mnozí oblíbili pro jejich vydatnost, dostupnost a možnost použití v jednoduchých a pestrých pokrmech. Pojďme zjistit, jak správně a chutně uvařit různé druhy fazolí.

O čem si povíme v článku:Co jsou bílé fazole a jak je vařitCo jsou fazole pinto a jak vařit fazole skvrnitéCo jsou ledvinové fazole a jak vařit červené fazoleJak vařit černé fazoleJak vařit zelené fazoleJak vařit zelené fazoleJak vařit zelené fazoleDobré recepty s fazolemiVelmi užitečné recepty s fazolemi.

Fazole – luštěniny, která má stovky druhů a odrůd. Fazole a další luštěniny byly po dlouhou dobu hlavně potravou chudých, pro které bylo maso luxusem. Faktem je, že fazole obsahují lehce stravitelné bílkoviny a jsou v podstatě rostlinnou obdobou masa. Fazole mají také vysoký obsah rostlinných bílkovin a vitamínů skupiny B, draslíku a fosforu.яmagnoяvitamínа C, vláknoи и další živiny. Nejvíce konzumovanými fazolemi na světě jsou suché fazole různých odrůd., еe prodává na trzích a v obchodech. Suché fazole je třeba před vařením namočit. Každá odrůda mají její charakter, tajemství vaření a recepty.

Co jsou bílé fazole a jak je vařit

Z bílých fazolí se připravuje bramborová kaše, polévky a dušené maso.
Z bílých fazolí se připravuje bramborová kaše, polévky a dušené maso.

Bílá fazole nejneutrálnější: působí společně s jinými produkty, nezastíní, ale pouze zjemní jejich chuť., пproto se často používá v pikantních pokrmech, rozmačkaná a přidávaná do hustých polévek a dušených jídel. Mouka z bílých fazolí se používá při pečení chleba.

Lima, nebo jak se také říká, máslové fazole, druh bílých fazolí., s plochými, hrubými zrny. Оose vyznačuje výraznou krémovou chutí. Je ceněna pro svou vysokou nutriční a kulinářskou hodnotu.ale tvyžaduje obzvláště dlouhé namáčení a vaří se asi 1,5 hodiny. Tato odrůda má tenčí slupku a jemnou dužinu oříškové chuti. Fazole Lima jsou dobré do polévek a salátů, často se podávají s máslem jako příloha. Bílé fazole odrůdy cannellini se obzvláště dobře vaří v Itálii a Španělsku.

Co jsou fazole pinto a jak vařit fazole skvrnité

Fazole pinto se používají k dušení zeleniny a přípravě polévek.
Fazole strakaté se používají k dušení zeleniny a přípravě polévek.

Fazole pinto je nejběžnější odrůdou fazolí. Používá se v mnoha různých kuchyních po celém světě. Před vařením je namočte na 6 dní.8 hodin a pak se vaří 35 hodin50 minut. Někdy se nejprve několik minut vaří, pak se sundají z ohně a nechají se několik hodin odstát, pak se voda slije, zrna se propláchnou a vaří se, dokud nejsou hotová. 2025 minut. Tyto fazole se používají k dušení se zeleninou.: cibule, mrkev, rajčata, česnek a bylinky.

Co je to ledvina a jak vařit červené fazole

Fazole ledvinky se přidávají do polévek téměř úplně uvařené, jinak mohou změnit barvu vývaru.
Ledvinové fazole se do polévek přidávají téměř úplně uvařené, jinak mohou změnit barvu vývaru (Shutterstock/FOTODOM)

Ledvinky – červené, fialové nebo skvrnité červené fazole, ledvinovitého tvaru, odtud jeho název ledvina. ledviny). Má poměrně hustou slupku a výraznou chuť. Díky své hustotě si při vaření nejlépe zachovává svůj tvar. Z ledvina připravují velmi chutné pokrmy: jeho použitípoužívá se do polévek, salátů a druhých chodů. Všechny odrůdy fazolí se namáčejí po dobu 6 dnů.8 hodin a vařte asi hodinu. Do polévek je žádoucí přidávat téměř úplně uvařené fazole, aby se při vaření to nezměnil barvu vývaru. Po uvaření změní zrna barvu na jemně růžovou.

Jak uvařit černé fazole

Černé fazole se hodí k rýži
Černé fazole se hodí k rýži (Shuttestock/TASS)

Černé fazole jsou oblíbené zejména v Latinské Americe. Tato odrůda má jedinečnou nasládlou chuť s houbovým nádechem. Při vaření černé fazole černé fazole velmi rychle ztrácejí tvar, proto je lze místo namáčení vařit na velmi mírném ohni alespoň 2 hodiny. Černé fazole se dobře hodí k rýži, lze je přidávat do polévek a používat k přípravě složitých příloh. Ona je bohatý na bílkoviny, vitaminy skupiny B a vlákninu.

Jak vařit zelené fazolky

Dlouhé fazolové lusky se před vařením obvykle rozříznou na polovinu.
Dlouhé fazolové lusky se před vařením obvykle rozkrojí napůl

Tento druh fazolí má zelenou, zelenofialovou, skvrnitou barvu. Dlouhé lusky obsahují jemně mléčná semena. Před vařením se fazolové lusky z obou stran oříznou, v případě potřeby se rozříznou napůl, aby se lépe vařily. Vaří se 35 minut ve vroucí osolené vodě, poté scedíme a necháme vychladnout. Оvařené fazole lze dusit se zeleninou, přidávat do polévek a salátů nebo zmrazit.

Užitečné recepty s fazolemi

Fazolová tusha

Tato stránka recept na tradiční arménskou svačinu – fermentované fazole. Pokrm je považován za ideální doplněk ke kebabu a jinému smaženému masu, protože fermentovaná zelenina pomáhá tělu lépe se vyrovnat s těžkým jídlem. Na přání lze tushu připravit i na zimu: дK tomuto účelu je třeba převařit solný roztok získaný při kvašení a poté jím zalít zeleninu uloženou ve sterilizovaných sklenicích.

Fazolová tusha
Fazole tarša ()

45 minut

Čas navíc: 34 dny

Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:

  • zelené fazolky – 600 g
  • červená paprika – 150 g
  • mrkev – 80 g
  • červená chilli paprička – 1 ks.
  • česnek – 5 stroužků
  • sůl

Pro slaný nálev:

  • voda – 1 litr
  • sůl – 45 g
  • cukr krystal – 15 g
  • zrnka černého pepře – 4 ks.
  • nové koření – 2 ks.
  • bobkový list – 1 ks.

1. Do hrnce nalijte 1 litr pitné vody, přidejte cukr, sůl, bobkový list a oba druhy pepře. Dejte na oheň a přiveďte k varu, poté odstavte z plotny a nechte vychladnout.

2 – Z obou stran každého fazolového lusku odřízněte špičky. Ve 2-3litrovém hrnci přiveďte vodu k varu, osolte, vložte fazole a po opětovném varu vařte 3 minuty.

3. Naplňte další velký hrnec studenou vodou, přidejte kostky ledu. Fazole vyklopte do síta, poté je ihned vhoďte do ledové vody a nechte 5 minut odstát.

4. Nastrouhejte mrkev, nadrobno nakrájejte sladkou papriku a nakrájejte chilli papričky (pokud máte rádi pálivé, můžete nechat semínka). Česnek nakrájejte nadrobno.

5. Ve velkém čistém hrnci smíchejte zelené fazolky, mrkev, sladkou papriku, chilli a česnek. Jemně promíchejte a zalijte vychladlým nálevem. Položte na něj talíř vypouklou stranou dolů a položte na něj 500g závaží.

6. Zeleninu nechte 3-4 dny při pokojové teplotě. Druhý den již ucítíte kyselou příchuť, což znamená, že proces kysání začal. Třetí den byste měli fazole ochutnat – pokud je kyselost slabá, nechte tushu ještě alespoň 24 hodin.

7. Hotovou přesnídávku urovnejte do suchých a čistých sklenic. Naplňte je solným roztokem z hrnce, ve kterém kvasily. Při podávání posypte turšu nasekanými bylinkami a pokapejte aromatickým olejem.

Užitečný tip

Pokud neustále nakládáte и quassification, POZNÁMKA: Ve specializovaných obchodech a na tržištích jsou nyní k dostání velmi praktické nádoby s pružinovým lisem na víku. Tyto nádoby se dodávají v různých velikostech a lze je pohodlně uložit do lednice nebo do sklepa i s jejich obsahem.

Fazolový hummus se zeleninou

Nevíte, že, jak vařit bílé fazole? Jednoduše je rozdrobte spolu s tahinou, olivovým olejem a kořením a podávejte s plátky sušeného pita chleba, chlebovými tyčinkami a čerstvou zeleninou. Výslednou svačinu samozřejmě nelze nazvat pravým klasickým hummusem (musí se skládat z cizrny), ale je mnohem rychlejší a jednodušší na přípravu.

Fazolový hummus se zeleninou
Fazolový hummus se zeleninou (Gastronom Publishing House LLC)

15 min.

Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:

  • bílé fazole – 2 plechovky (každá 400 g)
  • Tešina – 4 polévkové lžíce.
  • citron (šťáva a kůra) – 1/2 ks.
  • čerstvý kořen zázvoru – 2 cm
  • česnek – 4 stroužky
  • semínka citronu – 1 polévková lžíce.
  • olivový olej
  • chilli vločky
  • čerstvě mletý černý pepř
  • sůl

K podávání:

  • mrkvové tyčinky
  • řapíkatý celer

1. Fazole vyhoďte do cedníku, případně je propláchněte studenou vodou. Osušte.

2. Smíchejte techinu, polovinu česneku, citronovou šťávu, kůru, sůl, čerstvě mletý černý pepř a trochu vody. Lehce prošlehejte, pak přilijte 100 ml olivového oleje a přidejte fazole. Ponorným mixérem hmotu rozmělněte na pyré. Hummus dejte do mísy a uprostřed udělejte malý důlek.

3 Zbývající česnek a zázvor nasekejte najemno. V malé pánvi lehce rozehřejte 6-7 lžic olivového oleje, vložte zázvor, česnek a ziru. Za častého míchání smažte na mírném ohni asi 1,5 minuty.

4. Fazolový „hummus“ přelijte horkým pikantním olejem, nechte olej zcela vychladnout a podávejte s celerovými a mrkvovými tyčinkami.

Lobio na gruzínský způsob

Pro fazole na gruzínský způsob (tak se překládá slovo „lobio“) jsou ideální malé červené fazole Gurian nebo pinto. Někteří kuchaři však používají také bílé fazole nebo dokonce fazole z konzervy. Pokrm se podává s kyselými rajčaty, nakládanou kedlubnou, pálivou paprikou a spoustou bylinek.

Lobio po gruzínsku
Lobio v gruzínštině (Gastronom Publishing House LLC)

1 hodina 30 minut

Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:

  • Fazole Guria – 500 g
  • cibule – 1 ks.
  • rostlinný olej – 1 polévková lžíce.
  • cukr

Dresink:

  • loupané vlašské ořechy – 1 šálek
  • šťáva z granátového jablka – 1/2 šálku
  • pálivá paprika – 1 ks.
  • česnek – 2 stroužky
  • mletá skořice – 1 špetka
  • Imereti šafrán – 1 špetka
  • mletý hřebíček – 1 špetka
  • čerstvý koriandr
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

Podáváme:

  • semínka granátového jablka – 3 polévkové lžíce.

1. Připravené fazole zalijeme pitnou vodou, postavíme na oheň a přivedeme k varu. Odstavte z plotny a slijte. Znovu přilijte čistou vodu, přiveďte k varu, vařte 3 minuty, slijte v cedníku.

2. Fazole naplňte čerstvou vodou, přidejte rostlinný olej a cukr. Přiveďte k varu a vařte do změknutí, 1 hodinu.

3. Vlašské ořechy umelte na masovém mlýnku nebo je rozdrťte v hmoždíři. Papriku nakrájejte na tenká kolečka. Česnek nasekejte.

4. Zelený koriandr nakrájejte nadrobno. Na zálivku smíchejte v malé misce vlašské ořechy, česnek, koriandr, papriku, všechno koření a šťávu z granátových jablek. Podle chuti osolte.

5. K horkým fazolím přidejte na tenké plátky nakrájenou cibuli, zalijte zálivkou a důkladně promíchejte. Při podávání posypte lobio zrníčky granátového jablka.

Salát „Tři fazole a sýr“

Fazole z konzervy mohou být základem chutné a vydatné večeře pro celou rodinu, jejíž příprava nezabere více než půl hodiny. Nemusíte však používat fazole z konzervy, budou se vám hodit. и předvařená sušená bílá ali červené fazole. Jen je třeba je předem namočit na 8 hodin.10 hodin a nezapomeňte ho uložit do chladničky. Jde o to, že oligosacharidy vzniklé při dlouhém namáčení podléhají fermentaci při pokojové teplotě. V takovém případě se fazole stanou nepříjemně slizkými a na povrchu vody se může vytvořit lehká pěna.

Salát se třemi fazolemi a sýrem
Salát se třemi fazolemi a sýrem

30 minut

Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:

  • bílé fazole – 1 plechovka (400 g)
  • červené fazole – 1 plechovka (400 g)
  • mražené zelené fazolky – 200 g
  • malá červená cibule – 100 g
  • rostlinný olej – 60 ml
  • tvrdý sýr – 30 g
  • česnek – 2 stroužky
  • bazalka – 34 větvičky
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

1. Bílé a červené fazole vyhoďte do cedníku, případně propláchněte vroucí vodou. Přebytečnou tekutinu nechte odkapat,….

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: