Jsme zvyklí přidávat koření do pokrmů, ale téměř nikdy je nepřidáváme do nápojů, jako je čaj. A to je, jak ujišťuje odbornice na výživu Světlana Siničenko, skvělý nápad.
Koření dodá vašemu čaji nové odstíny chuti a vůně a také prospěšné látky. Co je ideálním doplňkem známého nápoje? Především je to zázvor. Toto koření zlepší krevní oběh, pomůže při nachlazení a zbaví vás nevolnosti. Kořen můžete nastrouhat, nebo ho můžete nakrájet a smíchat s nálevem.
Kurkuma je známá svými protizánětlivými účinky. Vanilka nahradí cukr, stejně jako skořice ve formě tyčinek a prášku – zejména pokud do nápoje přidáte trochu medu.
K přípravě můžete užít malé množství hřebíčku, kardamonu, anýzu nebo muškátového oříšku.
Mezi neobjevnější možnosti patří černý pepř. Zvýší zahřívací účinek a zároveň normalizuje trávení. Je žádoucí používat čerstvě namletý pepř.
„Tato koření lze vzájemně kombinovat a vytvářet tak různé čajové směsi. Například oblíbená indická směs masala obsahuje zázvor, skořici, kardamom, hřebíček a černý pepř,“ uzavírá odborník v rozhovoru se sb.by.
Již dříve Gastronom.ru informoval o jednoduchém nápoji, který zbavuje kašle, ucpaného nosu a zimnice.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #čaj #koření**]. ?