Vídeňské oplatky: historie původu a tajemství přípravy

Vídeňské vafle: historie původu a tajemství přípravy

Vídeňské vafle jsou rafinovanou pochoutkou, která se hodí k snídani, obědu i večeři. Dezert se silným historickým pozadím a vítězným vzhledem se snadno stane ozdobou rodinných oslav a dětských večírků a nahradí opulentní narozeninový dort.

O čem vám budeme vyprávět v článku:Co jsou to vídeňské vafle: historie vznikuJak se liší vídeňské vafle od belgických vaflíTěsto na vídeňské vafle: 5 důležitých tipůJak připravit vídeňské vafle doma: v elektrickém vaflovači, v multicookeru, na sporáku a v trouběRecepty na vídeňské vafleVídeňské vafle: Vídeňské vafle s mlékemVídeňské vafle s kefíremVídeňské vafle s tvarohemVídeňské vafle se zakysanou smetanouVídeňské vafle na zelené pohanceVídeňské vafle s banánemVídeňské vafle se sýremVídeňské vafle s bramboremNejlepší přílohy: Vídeňské vafle jako v restauraci.

Co jsou vídeňské vafle: historie původu

Historie dezertu, který se stal symbolem rakouské metropole, nezačala tak dávno – v roce 1898 napadlo majitele čokoládovny Josefa Mannera přidat do receptu na domácí vafle, který zdědil po své babičce a který se do továrny dovážel z Neapole, vrstvu lískooříškového nugátu. Tento podnikavý cukrář také přišel s nápadem péct vafle průmyslově – na obrovských šachovnicových deskách rozdělených na stejné plátky, které usnadňovaly dělení vaflí na porce. První vídeňské vafle se začaly prodávat pod názvem „neapolské“ – jak kvůli náplni, tak kvůli marketingu. V Itálii se vždy dobře prodávají.

Je zajímavé, že společnost Způsob existuje dodnes, památná továrna a firemní prodejna zůstávají na stejném místě v centru města, na známém náměstí Stephanplatz. Neapolské nugátové oplatky jsou stále v prodeji, vyrábějí se ve stejné velikosti jako ve starobylém zařízení a podle internetových stránek společnosti se každou sekundu na světě snědí dvě balení oplatek Manner.

Jak se vídeňské vafle liší od belgických vaflí

Vafle mohou být víc než jen dezert - přidáním neslazených ingrediencí z nich lze připravit chutnou snídani.
Vafle mohou být víc než jen dezert – přidáním neslazených ingrediencí z nich můžete připravit lahodnou snídani (Shutterstock/FOTODOM)

Existuje mnoho druhů vaflí: kulaté liéžské vafle, tenké a křehké karlovarské vafle, tlusté newyorské vafle, holandské vafle s tenkou karamelovou krustou, americké vafle, které vypadají jako nadýchané palačinky, nebo hongkongské vafle s obřími bublinami v těstě. Hlavními konkurenty vídeňských vaflí jsou však belgické vafle, tzv. bruselské vafle. Milují je a pečou po celém světě, ale často se zaměňují.

  • Tvar: Tvarově se jedná o vafle, které se dají použít na výrobu vaflí. Bruselské vafle jsou nutně čtvercové nebo obdélníkové, vídeňské vafle mohou být jakékoliv: čtvercové, kulaté, ve tvaru hvězdy nebo kopretiny, vše záleží na tvaru vaflovače.
  • Textura. Bruselské vafle jsou nadýchanější, měkčí, těsto se připravuje z droždí a vejce se vždy šlehají do nadýchané pěny. Vídeňské vafle jsou opečenější, měkké, ale křupavé, těsto se obvykle připravuje s kváskem a mlékem.
  • Zadání. Bruselské vafle jsou výhradně samostatným dezertem nebo snídaní s různými přílohami. Vídeňské vafle mohou být součástí vícesložkových dezertů, vícevrstvých dortů nebo se podávají jako sendvič, kdy jsou dvě vafle spojeny vrstvou džemu, nugátu nebo suflé.
  • Příchuť. Belgické vafle jsou vždy sladké a vídeňské vafle nemusí být nutně dezertní vafle, mohou se podávat například k snídani s míchaným sýrem, se sýrem a šunkou nebo s pošírovaným vejcem.
  • Teplota. Belgické vafle se podávají vždy horké, čerstvě upečené, neohřívají se. Vídeňské vafle se jedí teplé nebo studené a mohou se péct s rezervou, zmrazit a poté ohřát v troubě.

Těsto na vídeňské vafle: 5 důležitých rad

Ať už vafle ozdobíte čímkoli, ať už jim dáte jakýkoli efektní tvar, nejdůležitější je chuť samotného těsta. U vídeňských vaflí je důležité rozpoznat tenkou hranici: na jedné straně jsou měkké a vzdušné, ale na druhé straně vůbec nepřipomínají housku, ale spíše tenkou sušenku. Zde je několik tipů, které vám pomohou dosáhnout požadovaného výsledku.

  1. Klasické těsto na vídeňské oplatky se připravuje z mléka a vajec (i když existují recepty na kefír, podmáslí a zakysanou smetanu). Konzistencí by mělo připomínat palačinkové těsto nebo středně hustou zakysanou smetanu – pak se dobře rozetře po formě, rovnoměrně vyplní políčka a dobře ztuhne.
  2. Těsto nehněťte ani nešlehejte příliš dlouho: při přílišném hnětení se z mouky uvolní lepek, který zabrání tomu, aby byly vafle vzdušné.
  3. Těsto na každou vafli odměřte přesně, ne od oka. Pokud nalijete příliš málo, budou vafle suché a nerovnoměrné, příliš mnoho, vafle se nepropečou správně nebo se vaflovač nemusí zavřít.
  4. Před vložením těsta do vaflovače je třeba ho dobře zahřát. Teplota pečení často závisí na receptu: pro pečení vaflí je nejlepší vysoká teplota (200 °C).C) je vhodný pro tenké a křupavé vafle, pro měkčí vafle je vhodný mírný ohřev (180 °C[180°CC).
  5. Snažte se vafle nevysušit: moderní vaflovače mají časovač a speciální indikátor připravenosti. Jakmile uslyšíte signál, ihned vafle vyjměte, aniž byste čekali, až vaflovač vychladne. Připravenost můžete zkontrolovat jednoduchým zvednutím víka – pokud je kůrka zespodu hnědá a těsto se nelepí na víko, vafle jsou hotové.

Jak připravit vídeňské vafle doma: v elektrickém vaflovači, v multicookeru, na sporáku a v troubě.

Vaflovače s nepřilnavým povrchem umožňují vafle připravovat s minimálním množstvím oleje.
Vaflovače s nepřilnavým povrchem umožňují vafle připravovat s minimem oleje (Shutterstock/FOTODOM)

Elektrický vaflovač

Nejrychlejší způsob pečení vaflí je elektrický vaflovač: zahřeje se za pár minut, vafle se pečou 3-7 minut. Časovač zabrání tomu, aby se vám obsah rozpekl a připálil, což se hodí zejména v případě, že vaříte pro velkou skupinu. Vhodnější je zvolit vaflovač s nepřilnavým povrchem (takže můžete péct doslova na kapce oleje) a odnímatelnými panely (lépe se udržují).

Multibaker

Multipekač vám dává širší výběr – kromě vaflí můžete připravovat také palačinky, sušenky, sendviče a pizzu. Multipekač často obsahuje několik odnímatelných desek různých výšek a vzorů pro tenké a tlusté (belgické) vafle. Upozorňujeme, že vaflovač nemusí být součástí standardní výbavy a je nutné jej dokoupit zvlášť.

Vaflovače na sporáku

Až donedávna byly těžké litinové vaflovače na sporák (podobné dvěma do sebe zaklesnutým pánvím s buňkami na dně a uzavíracím mechanismem) vzácností; mohli jste je zdědit pouze po babičce nebo najít na bleším trhu. Nyní se však tato retro varianta objevila v mnoha firmách. Takové vaflovače jsou levnější, šetří místo a mají jisté vintage kouzlo. Tyto přístroje jsou však plně manuální: těžký vaflovač budete muset sami zapnout na hořáku, kontrolovat ohřev a dobu vaření. Proto než se rozhodnete pro jejich koupi, spočítejte si své síly.

Vaflovače do trouby

Přesněji řečeno se jedná o tvarované ploché formy na pečení vaflí: mosazné, hliníkové, měděné. Moderní silikonové formy jsou nejpohodlnější: lépe se čistí a při pečení vaflí je nemusíte mazat olejem. Formy naplněné těstem se položí na rošt nebo plech a vafle se pečou v předehřáté troubě vyhřáté na 180°.C trouba. Vyjmout vafli z plastové silikonové formy je mnohem snazší, aniž by se poškodila, než z pevných forem: stačí nechat vafli mírně vychladnout, mírně pootočit okraj formy a vyjmout křehké těsto.

Recepty na vídeňské vafle

Vídeňské vafle mohou být sladké i slané, ovocné i zeleninové a rozmanitost náplní je neomezená, takže popusťte uzdu své fantazii. A co je nejlepší, nejsou k tomu potřeba žádné složité ingredience. K upečení dokonalých vídeňských vaflí – měkkých, jemných, s krásnou zlatavou kůrkou – budete potřebovat pouze produkty, které máte vždy v lednici.

Vídeňské vafle: klasický recept pro elektrický vaflovač

Klasické vídeňské vafle se připravují z nejjednodušších surovin: mléka, cukru, mouky a vajec. Jejich ideální konzistence je poměrně měkká, ale hustá a trochu táhlá. Pokud chcete použít nesladkou polevu, můžete množství cukru ve vaflích snížit a vanilku nahradit například sušeným zázvorem nebo citronovou kůrou. I když je to věc chuti: mnoho lidí rádo zapíjí slaný rybí sendvič sladkým čajem, tento princip funguje i u vaflí.

Vídeňské vafle: klasický recept pro elektrický vaflovač
Vídeňské vafle: klasický recept na elektrický vaflovač (Shutterstock/FOTODOM)

30 min.

Na přípravu 4-6 porcí budete potřebovat:

  • vejce – 1 ks.
  • mouka – 120 g
  • cukr – 35 g
  • mléko – 90 ml
  • máslo – 60 g
  • kvásek – 5 g
  • vanilkový cukr – 5 g
  • citronová šťáva – 1 lžička.
  • sůl – špetka
  1. Máslo rozpusťte na sporáku nebo v mikrovlnné troubě. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  2. Do másla přidejte vejce a cukr, obyčejný a vanilkový, a metličkou promíchejte.
  3. Přilijte mléko a míchejte do hladka.
  4. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a prosejeme do mísy s tekutými přísadami.
  5. Přidejte citronovou šťávu a znovu promíchejte, přičemž těsto hněťte metličkou, aby se v něm netvořily hrudky.
  6. Nechte těsto odstát, zatímco budete nahřívat vaflovač.
  7. Vafle smažte v předehřátém vaflovači 3-7 minut (záleží na verzi vaflovače).

Měkké vídeňské vafle s mlékem

Stejné ingredience, ale vafle jsou ještě vzdušnější. Trik spočívá v tom, že bílky a žloutky šleháme zvlášť: žloutky se vyšlehají s cukrem a smíchají se se všemi ostatními surovinami. A bílky vyšleháme do silné pěny a nasytíme je vzduchovými bublinkami. Právě bílky nasycené vzduchem dodávají vaflím zvláštní jemnost a křehkost.

Měkké vídeňské vafle s mlékem
Měkké vídeňské vafle s mlékem (Shutterstock/FOTODOM)

30 min.

Na přípravu 4-6 porcí budete potřebovat:

  • mouka – 170 g
  • mléko – 170 ml
  • vejce – 2 ks
  • máslo – 60 g
  • kvásek – 5 g
  • cukr – 35 g
  • vanilkový cukr – 5 g
  • sůl – špetka
  1. Máslo rozpusťte na sporáku nebo v mikrovlnné troubě. Nechte ho vychladnout na pokojovou teplotu.
  2. Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Žloutky s polovinou cukru a vanilkovým cukrem vyšlehejte mixérem do světlé nadýchané hmoty.
  3. Do žloutkové směsi tenkým pramínkem prosejte mouku a prášek do pečiva a pokračujte ve šlehání.
  4. Tenkým proudem přilévejte mléko, šlehejte do hladka a poté do těsta za stálého šlehání přidejte máslo.
  5. Bílky ušlehejte zvlášť se zbývajícím cukrem a špetkou soli, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
  6. Pomocí stěrky zapracujte ušlehané bílky do těsta směrem zdola nahoru a dbejte na to, abyste neztratili objem. Výsledkem by měla být směs podobná palačinkám.
  7. Vafle smažte v předehřátém vaflovači 3-7 minut (záleží na verzi vaflovače).

Vídeňské vafle na kefíru

Příprava vídeňských vaflí s kefírem je stejně snadná jako použití mléka. A výsledek bude stejně dobrý: kefír dodá těstu vláčnost a mírnou kyselost. Oplatky jsou neslazené a mohou se podávat s dezertní náplní (marmeláda, ovoce, bobulovité ovoce, sirup, kondenzované mléko), šunkou a sýrem nebo paštikou.

Vídeňské oplatky na kefíru
Vídeňské oplatky na kefíru (Shutterstock/FOTODOM)

30 min.

Na přípravu 4-6 porcí budete potřebovat:

  • mouka 170 г
  • Kefír 200 ml.
  • vejce 1 ks.
  • cukr 30 г
  • vanilkový cukr a/nebo…

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: