Víno pro svařené víno: které je nejlepší a jak ho správně vybrat

Víno na svařené víno: jaké je nejlepší a jak ho správně vybrat

Vytvořit kouzelnou vánoční atmosféru je snadné: strávit čas doma u rodinného filmu se sklenkou kořeněného svařeného vína. Pro voňavý, chutný a hřejivý nápoj je důležité vybrat správné víno a přísady. Poradíme vám, které víno je pro svařené víno nejlepší, a uvedeme recepty na svařené víno s vínem i bez něj.

O čem budeme v článku hovořit:Co je potřeba k výrobě svařeného vínaJaké víno se používá k výrobě svařeného vínaJaké koření se přidává do horkého vínaJaké pomeranče je třeba zvolitJaké další ingredience se přidávají do svařeného vínaJak se nápoj připravujeZ čeho se svařené víno pijeRecepty na výrobu svařeného vínaSvařené víno z červeného vínaNealkoholické svařené víno v domácnostiSvařené víno s whisky

Ve středověké Evropě byla směs vína a koření považována za léčivou a její předobraz pochází ze starého Říma, kdy se do vína přidávaly datle a koření bez zahřívání. V sychravém a pošmourném počasí je sklenka horkého svařeného vína skvělým způsobem, jak se doma nebo na procházce zahřát. Receptů na tento horký nápoj je tolik, že můžete neustále experimentovat, hlavní je pochopit základy přípravy.

Co potřebujete k přípravě svařeného vína

Hlavní ingredience, které se do svařeného vína přidávají, jsou: červené víno, koření v podobě skořice, hřebíčku a badyánu, trochu medu a pomeranče na ozdobu.

Počet porcí na láhev vína: 4-5 sklenic.

Jaké víno se používá k výrobě svařeného vína

Klasické svařené víno se vyrábí z červeného vína, ale vhodné je i bílé víno.
Klasické svařené víno se vyrábí z červeného vína, ale vhodné je i bílé víno (Shutterstock/FOTODOM)

Aby svařené víno nebylo příliš sladké, zvolte suché nebo polosuché víno a sladkost upravte medem nebo cukrem. Předpokládá se, že ideální chuť má třtinový cukr. Nesnažte se kupovat co nejdražší víno: postačí kvalitní stolní víno.

Klasické svařené víno se vaří z červeného vína, ale svařené víno můžete vyrobit i z bílého vína. Aby byl nápoj s ním chuťově výraznější, budete muset přidat více sladidel.

Svařené víno nemusí být nutně alkoholické, může být vyrobeno z hroznové, jablečné nebo brusinkové šťávy – dopadne neméně chutně. Další možností je svařené víno vyrobené z mrkvového čaje: zahřeje vás a pomůže vám uvolnit se.

Jaké koření přidat do horkého vína

Pro chuť se svařené víno ochucuje kardamomem, kardamonem, muškátovým oříškem, kořením a samozřejmě citrusovými plody.
Pro chuť se svařené víno ochucuje kardamomem, kardamonem, muškátovým oříškem, kořením a samozřejmě citrusovými plody.

Je těžké si tento zimní nápoj představit bez klasického tandemu skořice a hřebíčku. Badián, kardamom, muškátový oříšek, oregano a nové koření ho ještě více rozzáří a provoní. Hlavní je to s nimi nepřehnat.

V obchodech se prodávají hotové sady koření na svařené víno. Existují různé varianty: kdy jsou všechna koření smíchána dohromady v jednom sáčku nebo v různých sáčcích, což vám umožní přidat jen to, co máte rádi.

Svařené víno nepřivádějte k varu, pouze zahřejte víno a koření, stáhněte z ohně a nechte nápoj 5-10 minut louhovat. Nemusíte louhovat déle, jinak hřebíček a skořice zhořknou.

Jaké pomeranče vybrat

Pomeranče a citrony na svařené víno by se měly kupovat v malých velikostech, aby se jejich plátky vešly do sklenice.
Pomeranče a citrony na svařené víno by se měly kupovat v malých velikostech, aby se jejich plátky vešly do sklenice.

Plátky pomeranče a citronu jsou klasikou svařeného vína: dodávají nápoji jas a svěžest. Citrusové plátky vybírejte malé, aby se do sklenice volně vešly. Na jednu láhev vína budete potřebovat 2 pomeranče: jeden půjde do nápoje jako šťáva a druhý na ozdobu.

Co se ještě přidává do svařeného vína

Pro bohatší chuť můžete přidat oblíbené čerstvé nebo sušené ovoce: sultánky nápoj osladí a jablka dokonale vyváží bílé svařené víno. Pro letní sangrii jsou vhodné broskve, nektarinky, hroznové víno a pro silvestrovskou atmosféru přidejte do vína mandarinky.

Chcete zvýšit stupeň? Do hotového svařeného vína můžete nalít panáka koňaku nebo whisky.

V čem nápoj připravit

Svařené víno se vaří v hrncích a naběračkách se silným dnem.
Výroba svařeného vína v hrncích a naběračkách se silným dnem (Shutterstock/FOTODOM)

Nápoj by se nikdy neměl vařit a měl by se postupně zahřívat na mírném ohni, jinak se alkoholy odpaří a chuť bude příliš ostrá. Pro tento postup jsou ideální naběračky nebo hrnce se silným dnem, které lze dlouho vařit.

Z čeho se svařené víno vyrábí

Aby nápoj vydržel déle horký, pijte ho z keramických hrnků nebo speciálních sklenic ze žáruvzdorného skla. Hlavně svařené víno nenalévejte do plastových kelímků. Jakmile ho však nalijete do termohrnku, můžete se s horkým, hřejivým nápojem vydat na procházku do parku.

Recepty na Gluhwein

Svařené víno z červeného vína

Jedná se o skvělý horký nápoj, který vás v chladném dni zahřeje a zvedne vám náladu. Je přirozené se jím zahřát při procházce po vánočních trzích nebo při nespoutané zábavě na ulici na počest svátků.

Červené svařené víno
Glintwein z červeného vína (Gastronomické nakladatelství LLC)

20 min.

Na přípravu 8 porcí budete potřebovat:

  • červené suché víno – 1 láhev
  • pomeranče – 2 ks
  • citron – 1 ks
  • zelené jablko – 1 ks.
  • sušené švestky – 4 ks
  • med – 4 polévkové lžíce. l.
  • skořice – 2 tyčinky
  • fenykl – 2 větvičky
  • hřebíček – 5-10 pupenů

1. Připravte si ingredience na svařené víno. Naplňte velký hrnec 1/2 litrem studené vody se skořicí, hřebíčkem, kardamomem a sušenými švestkami a přiveďte k varu. Přidejte med a vařte na mírném ohni 10 minut.

2. Pomeranče a citron omyjte kartáčkem a nakrájejte na plátky. Jablko zbavte jádřince a nakrájejte na plátky. Přidejte do hrnce a na mírném ohni vařte dalších 5-7 minut.

3. Přilijte červené víno, přiveďte téměř k varu (nevařte!) a ihned nalijte do žáruvzdorných hrnků nebo sklenic. Svařené víno neohřívejte.

Předpokládá se, že do svařeného vína byste neměli přidávat více než 5 koření, jinak získáte příliš efektní směs, ze které vás bude jen bolet hlava. V ideálním případě by v nápoji měly jasně zaznít 2 tóny a všechny ostatní by je měly jen jemně odstínit.

Domácí nealkoholické svařené víno

Nealkoholické víno není jen šťáva z hroznů cabernet sauvignon nebo merlot – je to víno vytvořené podle všech pravidel, ale nakonec podrobené procesu dealkoholizace, tj. odstranění alkoholů. Ve svařeném víně však bude vynikající: lepší než hroznová šťáva.

Nealkoholické svařené víno v domácích podmínkách
Nealkoholické svařené víno v domácích podmínkách ()

20 minut

Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:

  • nealkoholické červené víno – 750 ml
  • skořice – 1 ks.
  • kardamon – 2 ks
  • hřebíček – 3 ks
  • kardamon – 4 ks.
  • pomeranč – 1 ks
  • třtinový cukr
  • voda – 150 ml

1. Z pomeranče odkrojte tenkou vrstvu kůry. Snažte se to udělat tak, abyste získali spíše dlouhé proužky než malé kousky – usnadníte tak jejich odstranění ze svařeného vína.

2 Vymačkejte šťávu z poloviny pomeranče – to lze snadno udělat ručně tak, že oloupanou polovinu zabalíte do plátna a vymačkáte. Druhou polovinu pomeranče nakrájejte na půlkruhové plátky.

3. V hrnci svařte 150 ml vody a přidejte skořici, hřebíček, kardamom, kardamon, fenykl a pomerančovou kůru. Koření vařte 10 minut na mírném ohni.

4. Do hrnce s vývarem z koření nalijte nealkoholické víno a pomerančovou šťávu. Směs zahřejte na mírném ohni na teplotu asi 40 °C, přidejte 1 PL cukru, míchejte, dokud se nerozpustí, a ochutnejte. V případě potřeby přidejte další cukr.

5. Směs přiveďte k teplotě 80-90 °C, hlavně ne k varu. Přikryjte pánev pokličkou a nechte nealkoholický svařák 3-4 minuty louhovat. Nalijte do hrnků nebo sklenic na svařené víno, přidejte plátky pomeranče.

Do nealkoholického svařeného vína můžete po zahřátí přidat plátky jakéhokoli ovoce: jablka, hrušky, broskve. Ve svařeném víně dobře hrají ostružiny nebo třešně, lze použít i mražené.

Místo nealkoholického vína můžete vždy vzít džus. Obvykle se užívá hroznová šťáva smíchaná s višňovou nebo jablečnou šťávou. Ale jednou z nejchutnějších možností je přírodní šťáva z granátového jablka. Do šťávy je lepší nepřidávat cukr.

Svařené víno s whisky

V receptech na svařené víno se nezřídka objevuje silný alkohol: rum, koňak nebo whisky, který dodává již tak bohaté chuti vlastní tóny a zvyšuje hřejivý účinek nápoje.

Svařené víno s whisky
Svařené víno s whisky (My Magnet)

Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:

  • suché červené víno – 750 ml
  • whisky – 100 ml
  • kůra z poloviny pomeranče
  • šťáva z 1 pomeranče
  • cukr – 3 polévkové lžíce.
  • skořice – 2 tyčinky
  • hřebíček – 6 poupat
  • vanilka – 1 lusk
  • kumkváty na ozdobu – 8 ks.

1. Cukr, skořici, hřebíček, vanilku a kůru (pohodlně odstraněnou ostrým nožem nebo škrabkou na zeleninu) vložte do hrnce. Přilijte 60 ml vody, pomerančovou šťávu a whisky. Pánev postavte na mírný oheň a za stálého míchání zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí, 3 až 4 minuty.

2. Přilijte víno, zvyšte teplotu na střední a přiveďte svařené víno k varu. Odstavte hrnec z ohně.

3. Kumkváty nakrájejte na kolečka. Nalijte svařené víno do sklenic, do každé sklenice dejte několik kumkvatů a ihned podávejte.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #víno #gluhwein #zahřívací nápoje #horké alkoholické nápoje**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: