I ti, kteří umí a rádi vaří na nejrůznější způsoby, někdy přemýšlejí, co nového uvařit k večeři rychle a bez velkých potíží? V této situaci přichází na pomoc trouba. Vaření v ní nevyžaduje neustálý dohled, což je zejména ve všední dny velmi cenné. Kromě toho je pečení považováno za jeden z nejužitečnějších způsobů tepelné úpravy výrobků. Vyberte si originální recepty v naší nabídce, ušetřete čas a rozmazlujte své blízké.
Kuřecí řízek s lečem
Kuřecí maso je produkt, který má obvykle každý rád. Navíc je dostatečně rychle uvařené, takže se skvěle hodí pro večeře ve všední dny. A když ho doplníte domácím lečem, bude prostě úžasné.
Kuřecí řízek s lečem ()
40 minut
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- kuřecí řízky – 700 g
- lečo v konzervě – 500 g
- cibule – 100 g
- česnek – 3 stroužky
- olivy bez semínek – 50 g
- kapary – 1 lžička.
- rostlinný olej – 1 polévková lžíce.
- máslo – 20 g
- bílé suché víno – 100 ml
- směs sušených italských bylinek
- koriandr nebo petržel na ozdobu
- cukr
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- Kuřecí řízky nakrájejte na středně silné plátky nebo tlusté pruhy. Cibuli nakrájejte na tenká půlkolečka a česnek nasekejte. Olivy vyjměte z nálevu a nakrájejte na tenká kolečka. Koriandr nebo petrželku na ozdobu nasekejte najemno.
- Ve velké hluboké pánvi vhodné do trouby rozehřejte směs rostlinného oleje a másla. Vložte kousky kuřete a 5 minut je smažte a otáčejte.
- Ke kuřecím prsům na pánvi přidejte prolisovaný česnek a nakrájenou cibuli, promíchejte, osolte a opepřete. Vše společně smažte 3 minuty.
- Do pánve s kuřecím masem vložte lečo ze sklenice, přidejte nasekané olivy, kapary a promíchejte. Přilijte víno. Kuřecí prsa v leču posypte italskými sušenými bylinkami. Omáčku přiveďte k varu a ochutnejte podle chuti. Pokrm osolte, opepřete a přidejte špetku cukru, abyste ubrali na kyselosti. Pečeme 20 minut při teplotě 180 °CC.
- Před podáváním posypeme hotový pokrm nasekanými bylinkami a kuře podáváme s lečem a vařenými brambory, s rýží nebo jednoduše s dobrým chlebem.
Užitečný tip
Podobný pokrm lze připravit z kuřecích stehen nebo kýt. V tomto případě je třeba je osmažit stejným způsobem jako řízky a poté je uvařit podle receptu.
Kuřecí stehna pečená v zakysané smetaně
Šťavnatá kuřecí stehna můžete jednoduše usmažit a všichni budou spokojeni. Ale když je upečete v omáčce ze zakysané smetany, bude to ještě lepší! Tohle je ideální recept, který vám pomůže, pokud si chcete dát vydatné a chutné jídlo, ale nechcete dlouho stát u plotny.
Kuřecí stehna pečená v zakysané smetaně (Gastronom Publishing House LLC)
50 minut
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- kuřecí stehna – 8 ks.
- česnek – 4 stroužky
- sladká paprika – 2 ks
- červená cibule – 2 ks.
- estragon – 1 snítka
- 20% zakysaná smetana – 100 g
- zrnitá hořčice – 2 polévkové lžíce.
- zeleninový nebo kuřecí vývar – 200 ml
- med – 2 polévkové lžíce.
- citron – 1 ks.
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- Česnek nasekejte. Papriku nakrájejte na plátky a cibuli na větší kolečka. Citron nakrájejte na tenké plátky. Nakrájejte listy tarchunu.
- Předehřejte troubu na 200 °C. V míse smíchejte zakysanou smetanu, česnek, hořčici a vývar a dobře osolte.
- Kuře, papriky a cibuli vložte do velké nepřilnavé zapékací misky. Zalijte směsí zakysané smetany, osolte, opepřete a pokapejte medem. Navrch položte plátky citronu a pečte, dokud nejsou kuře a zelenina propečené, asi 40 minut. Těsně před podáváním posypte estragonem.
Užitečná rada
Pokud nemůžete sehnat estragon, použijte čerstvou petrželku nebo bazalku. Hodí se i směs sušených provensálských nebo italských bylinek.
Bramborový nákyp s mletým masem
Podle klasického receptu se brambory uvaří těsně před přípravou nákypu a poté se z nich udělá bramborová kaše. Pokud vám to čas dovolí, můžete postupovat stejně. Pokud však potřebujete večeři servírovat rychleji, použijte hotové vařené brambory.
Bramborový nákyp s mletým masem ()
40 minut
Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:
- vařené brambory – 300 g
- mleté maso – 400 g
- cibule – 1 ks.
- mrkev – 1 ks.
- polotvrdý sýr – 50 g
- 22% smetana -50 ml
- máslo – 40 g
- rostlinný olej – 1 polévková lžíce.
- strouhanka – 2 polévkové lžíce.
- sušené provensálské bylinky
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- Mrkev oloupejte, omyjte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Ve velké pánvi rozehřejte rostlinný olej. Vložte cibuli a mrkev. Smažte na mírném ohni po dobu 10 minut. Přidejte mleté maso, sůl a pepř. Mleté maso s cibulí a mrkví smažte na mírném ohni za častého míchání. Odstavte z ohně a nechte mírně vychladnout.
- Oloupejte brambory a nastrouhejte je najemno. Přidejte horkou smetanu a 30 g rozpuštěného másla. Promíchejte, podle chuti osolte a opepřete.
- Vymažte zapékací misku zbylým máslem a vysypte strouhankou. Rozetřeme polovinu bramborové směsi a urovnáme. Navrch rozprostřete mleté maso.
- Opět položte bramborovou směs. Urovnejte a posypte strouhaným sýrem. Troubu předehřejte na 210 °C. Pekáček pečte 15 minut.
Užitečná rada
Náplň takového nákypu bude mnohonásobně chutnější, pokud ji doplníte smaženými houbami, například žampiony.
Těstoviny s mletým masem v troubě
Jen těstoviny s mletým masem jsou nudné. Ale když vezmete ty, které se nazývají krásným slovem „tagliatelle“ (v překladu z italštiny „hnízda“), naplníte je právě tím masem a zapečete v omáčce, dostanete úplně jiný příběh. Velmi chutné a zajímavé!
Těstoviny s mletým masem v troubě ()
50 minut
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- tagliatelle – 8 kusů.
- mleté hovězí maso – 300 g
- konzervovaná strouhaná nebo sekaná rajčata – 400 g
- cibule – 1 ks.
- česnek – 2 stroužky
- tvrdý sýr – 80 g
- smetanový sýr – 2 polévkové lžíce. l.
- sušený česnek -1 lžička.
- petržel – 2 větvičky
- bazalka – 2 snítky
- rostlinný olej – 4 polévkové lžíce.
- sušené italské bylinky – 1 lžička.
- cukr – 1 lžička.
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- Cibuli nakrájejte na malé kostičky. Česnek prolisujte lisem nebo nasekejte nadrobno nožem. Oddělte a nasekejte petrželovou a bazalkovou nať od stonků. Malé lístky bazalky dejte stranou na ozdobení těstovin.
- V hluboké pánvi na středním ohni rozehřejte 3 lžíce rostlinného oleje. Vložte cibuli a na mírném ohni ji za častého míchání 5 minut poduste. Cibule by měla zprůsvitnět.
- Ve velké míse smíchejte mleté hovězí maso a cibuli, přidejte česnek, sůl a mletý pepř. K mletému masu přidejte smetanový sýr a polovinu bylinek a znovu promíchejte.
- Rajčata rozkrojte na polovinu a nastrouhejte je nahrubo. Rajčatový protlak dejte do pánve, kde se smažila cibule. Osolte a opepřete a přidejte cukr.
- Pánev postavte na střední teplotu, přilijte 250 ml horké vody a omáčku přiveďte k varu. Přidejte sušený česnek a italské bylinky a promíchejte metličkou. Omáčku vařte 5 minut.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte žáruvzdornou formu zbývajícím rostlinným olejem. Do formy volně naaranžujte hnízda tagliatelle.
- Dutiny v hnízdech naplňte připraveným mletým masem. Okraje formy s hnízdy přelijte rajčatovou omáčkou z pánve. Tekutina by měla hnízda téměř zcela pokrýt, v případě potřeby přidejte ještě trochu horké vody.
- Formu zakryjte fólií a postavte na střední úroveň trouby. Pečte 35 minut. Během této doby bude mleté maso zcela propečené a omáčka se vsákne do těstovin.
- Vyjměte formu z trouby a hnízda posypte strouhaným sýrem. Těstoviny naaranžujte na talíře a ozdobte zelenými lístky bazalky. A ihned podávejte.
Užitečná rada
Při vkládání tagliatelle do formy nezapomeňte, že během tepelné úpravy zvětší svůj objem. Proto mezi nimi nechte mezeru 1,5 cm, aby se porce neslepily.
Lilkové klíny
Lilkové lodičky k večeři? Proč ne, pokud milujete „modré lilky“! Příprava tohoto pokrmu se nedá nazvat snadnou, ale nebudete litovat ani minuty. Mimochodem, velké lilky, které se v našich supermarketech prodávají po celý rok, jsou pro tuto pochoutku ideální. Jejich dužina má bohatou chuť a slupka je poměrně hustá a při pečení v troubě nepraskne.
Lilkové lodičky ()
50 minut
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- lilky – 2 ks.
- konzervovaná sekaná rajčata – 250 g
- sladká paprika – 1 ks.
- cibule – 1 ks
- česnek – 3 stroužky
- mleté maso – 300 g
- polotvrdý sýr – 100 g
- citron – 1 ks
- rostlinný olej – 2 polévkové lžíce.
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- Odřízněte stopky lilků. Lilky podélně rozkrojte napůl. Odstraňte část dužiny tak, aby zůstala 5 mm silná stěna.
- Vzniklé „lodičky“ osolte a postříkejte šťávou z poloviny citronu. Dužinu lilku nakrájíme nožem nadrobno, vložíme do mísy, osolíme, promícháme a necháme chvíli odležet.
- Předehřejte troubu na 220 °C. Plech nebo formu vyložte pečicím papírem. Položte na něj lodičky z lilku a vložte je na 15-20 minut do trouby.
- Zatímco se lilky pečou, připravte si náplň. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Česnek rozdrťte plochou stranou nože a umelte. Papriky oloupejte, odstraňte semínka a přepážky a nakrájejte je na malé kostičky.
- Pánev postavte na střední teplotu. Vlijte rostlinný olej. Když je olej dostatečně rozpálený, přidejte na pánev nakrájenou cibuli a česnek a 2 minuty smažte. Přidejte sladkou papriku a smažte další 2 minuty.
- Do pánve vložte mleté hovězí maso, dobře promíchejte s osmaženými kousky zeleniny a případné hrudky mletého masa rozbijte stěrkou. Dusíme 7-8 minut.
- Vymačkejte dužinu z lilku od šťávy a vložte ji do pánve k mletému masu. Promíchejte, několik minut zahřívejte, pak přidejte nakrájená rajčata a za občasného míchání vařte na mírném ohni 8-10 minut. Podle chuti osolte a okořeňte mletým černým pepřem.
- Vyjměte upečené lodičky z lilku z trouby a naplňte je mletým masem, aniž byste je vyndávali z formy. Nastrouhejte sýr a rovnoměrně jím posypte naplněné lodičky. Plech nebo formu s lilky vložte zpět do trouby a pečte dalších 10-15 minut.
Užitečný tip
Pokud se vám sejde více mletého masa, než potřebujete na plnění lilků, nevadí: použijte ho na jiné pokrmy, například na omáčku k těstovinám.
Kastrol s masovými kuličkami
Takový nákyp lze připravit i s masovými kuličkami z obchodu, ale lepší je vzít domácí. Zkušení kuchaři si takové polotovary vyrábějí sami, zamrazí je a příležitostně použijí. Pokud patříte mezi ně, uložte si tento recept a připravte si k večeři nákyp s masovými kuličkami.
Kastrol s masovými kuličkami (My Magnet)
50 minut
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- masové kuličky – 400 g
- konzervovaná sekaná rajčata – 400 g
- mozzarella – 200 g
- rýže – 200 g
- bazalka – 3 snítky
- rostlinný olej – 3 polévkové lžíce.
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- Předehřejte troubu na 200 °C. Vymažte žáruvzdornou misku rostlinným olejem. Mozzarellu nakrájejte na kolečka. Oddělte lístky bazalky od stonků a nasekejte je nadrobno. Rýži propláchněte a vodu vyměňte, dokud se nezmění….