5 potravin, které byste měli v lednu rozhodně jíst a vařit

5 potravin, které byste měli v lednu rozhodně jíst a vařit

Leden je měsícem povánočního detoxu, kdy máte chuť na něco lehkého a povzbuzujícího. Zároveň je to měsíc chladného počasí, kdy chcete jíst spoustu chutných a výživných potravin. Ani v lednu byste neměli zapomínat na ovoce a zeleninu a také na ryby. Prozradíme vám, jakých 5 potravin byste měli v lednu rozhodně jíst a vařit.

  • Grapefruit
  • Burbot
  • Růžičková kapusta
  • Kdoule
  • Pórek

Grapefruit

Grapefruit nemusí být vhodný pro osoby, které užívají nějaké léky.
Grapefruit nemusí být vhodný pro osoby užívající jakékoli léky

Grapefruit je vynikajícím zdrojem vitaminu C, který podporuje imunitní systém. Tento vitamin pomáhá udržovat zdravou pokožku a vlasy a podporuje tvorbu kolagenu. Grapefruit má také vysoký obsah vitaminu A, komplexu vitaminů B a E a minerálních látek draslíku a hořčíku.

Antioxidanty, flavonoidy a karotenoidy obsažené v ovoci pomáhají neutralizovat volné radikály v těle, snižují oxidační stres a úroveň zánětu. Některé studie ukazují, že grapefruit může napomáhat hubnutí tím, že snižuje hladinu inzulínu a zlepšuje kontrolu hladiny cukru v krvi. Je to také jen nízkokalorická, zdravá svačina s vysokým obsahem vody, která může pomoci předcházet dehydrataci.

Nezapomeňte, že zvláštností grapefruitu je, že se může vzájemně ovlivňovat s některými léky, takže pokud užíváte léky, je lepší se před konzumací většího množství tohoto ovoce nebo šťávy z něj poradit s lékařem.

Co vařit z grapefruitu

Grapefruit má téměř vždy místo v salátu. Oloupané plátky grapefruitu můžete například smíchat se zelení, avokádem, sýrem a lehkou zálivkou na bázi oleje a hořčice. Nebo si z tohoto ovoce připravte jakýkoli jiný salát z naší nabídky.

Grapefruit můžete podávat také jako přílohu. Cože? Ano! Může to být například grapefruitová salsa. Na ni nakrájejte oloupaný grapefruit, rajčata, cibuli, koriandr a limetkovou šťávu. Podávejte ke grilované rybě nebo kuřeti. Grapefruitový salát s mátou se bude hodit i k tučným masovým pokrmům.

Pro vegany může grapefruit sehrát roli lososa na sendviči s avokádovou pěnou. A pokud chcete z grapefruitu připravit něco zcela neobvyklého a překvapivého, smíchejte ho se sangrií na růžovém víně nebo si připravte grapefruitový krém na dezerty.

Grapefruit bude vždy dobrý jako marináda na maso, přísada do smoothies a dezertů.

Burbot

Z okounů je výborná polévka
Z karase je chutná polévka

Zkušení rybáři loví ryby i v zimě. Dobře se loví zejména okoun: tento nenasytný dravec se tře v nejchladnějším počasí: od poloviny prosince do poloviny ledna. Pokud tedy máte přístup k čerstvě uloveným sladkovodním rybám, měli byste si burbota koupit.

Burbot obsahuje různé vitaminy a minerály, včetně vitaminu B12, vitaminu D, selenu a fosforu, které jsou důležité pro udržení dobrého zdraví. Stejně jako mnoho jiných studenovodních ryb je i karas bohatý na omega-3 mastné kyseliny. Ty jsou prospěšné pro zdraví srdce, funkci mozku a snižování zánětů v těle.

Játra karase jsou považována za delikatesu, jakýsi druh rybích foie gras. Pravidelná konzumace burboních jater snižuje riziko neurologických a kardiovaskulárních onemocnění, zvyšuje imunitu a zlepšuje stav pokožky a zubů.

Co vařit z hřbetu mořského vlka

Nálevníka lze smažit na pánvi nebo grilovat. Filety z hřbetu posypte bylinkami a kořením a potřete trochou olivového oleje. Poté smažte na pánvi nebo grilujte, dokud se ryba nezačne snadno rozpadat. Při pečení filety z hřbetu předem ochuťte bylinkami, citronem a česnekem, abyste získali zdravý a chutný pokrm.

Chutná bude například polévka z karase, polévka z této ryby s rulami. A jako předkrm můžete připravit „růžičky“ ze pstruha a burbota se zeleninovými špagetami.

Dbejte na to, abyste maso z okouna řádně očistili a důkladně uvařili při dostatečně vysoké teplotě. Stejně jako u jiných ryb dbejte na to, aby byl karas uloven v přiměřeně čisté vodě.

Růžičková kapusta

Růžičková kapusta má vysoký obsah sulforafanu, který chrání před mnoha nemocemi.
Růžičková kapusta má vysoký obsah sulforafanu, který chrání před mnoha nemocemi.

Růžičková kapusta je vynikajícím zdrojem vitaminů C, K a A, kyseliny listové a manganu. Obsahuje také sulforafan (který se nachází také v brokolici a dalších brukvovitých rostlinách). Tato látka může podle výzkumů snižovat riziko cukrovky 2. typu, rakoviny a bojuje proti volným radikálům v těle dokonce účinněji než některé antioxidanty.

Růžičková kapusta má vysoký obsah vlákniny, která podporuje zdraví trávicího traktu, pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a podporuje pocit sytosti, což je dobré pro ty, kteří chtějí zhubnout a dodržet své novoroční sliby. Kombinace vlákniny, draslíku a antioxidantů v růžičkové kapustě pomáhá podporovat zdraví kardiovaskulárního systému tím, že snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak.

Co připravit z růžičkové kapusty

Zapomeňte na to, že byste tuto kapustu jen uvařili a snědli a překonali tak pocit, že není chutná. Z růžičkové kapusty lze připravit mnoho zajímavých pokrmů, kde její specifickou chuť a vůni nepocítíte tak ostře.

Z kapusty můžete například připravit předkrm nebo přílohu s česnekem a ořechovým kořením. Můžete také zapéct zelí s bílou omáčkou a sýrem, upéct z něj koláč nebo uvařit vynikající krémovou polévku s hlívou ústřičnou a nakládanou růžičkovou kapustou.

Kdoule

Ayva
Ayva

Kdoule se sklízejí od září a jejich sezóna trvá až do února. Ještě v lednu si můžete pochutnat na jejích trpkých a aromatických plodech, které doporučujeme ochutnat. Kdoule je plná antioxidantů a flavonoidů, které pomáhají předcházet chronickým srdečním onemocněním a zlepšují imunitu. Kdoule je také bohatá na vitaminy B a C, minerály hořčík, draslík a železo.

Zajímavé je, že podle studií kdoule pomáhá těhotným ženám vypořádat se s nevolností. V jedné studii dostalo 76 žen čekajících dítě polévkovou lžíci kdoulového sirupu. Ukázalo se, že příznaky zvládal lépe než vitamin B6. Podle jiných studií kdoule pomáhá snižovat příznaky pálení žáhy a předcházet a léčit žaludeční vředy tím, že potlačuje růst Helicobacter pylori (který způsobuje gastritidu). Kdoule může také chránit před některými alergickými reakcemi, ale výzkum stále probíhá.

Co vařit z kdoulí

V syrovém stavu je kdoule většinou nechutná, proto se před použitím vaří. Nejčastěji se kdoule používá k výrobě džemu. Kdoule obsahuje pektin, takže džem z ní vyjde chutný a je vhodný k výrobě pomazánky na toasty nebo jako příloha k sýrům. Kdoule lze také jednoduše zapéct s cukrem, medem a hřebíčkem.

Pokud chcete kdoule přidat do slaného pokrmu, připravte zapečené mini karbanátky s ořechy, dolmu s bulgurem nebo zapečte kdoule s mascarpone a piniovými oříšky. Mezi sladké pokrmy patří zapečená kdoulová pěna s medem a kdoulemi a brusinková galette.

Pórek

Pórek
Pórek

Pórek je bohatý na vitaminy K, A, C a kyselinu listovou. Pórek má vysoký obsah rozpustné vlákniny, zejména inulinu, který může podporovat zdraví trávicího traktu, růst prospěšných střevních bakterií a předcházet zácpě. Kyselina listová je vhodná pro těhotné ženy a osoby plánující těhotenství a draslík podporuje zdraví srdce tím, že pomáhá regulovat krevní tlak, což v konečném důsledku snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Kromě toho je pórek bohatý na organické kyseliny, esenciální oleje, zeaxantin, lutein a flavonoidy kaempferol a kvercetin.

Díky svému bohatému složení je pórek účinný:

  • pomáhá posilovat imunitní systém a odolávat bakteriím a virům
  • snižuje záněty v těle
  • zlepšuje střevní peristaltiku

Co vařit s pórkem

Pórek má jemnější a delikátnější chuť než cibule, takže se dá přidat téměř do každého pokrmu. Před vařením je třeba ho velmi dobře omýt, protože se do jeho kroužků často dostanou nečistoty. Pórek nakrájejte na kolečka a osmažte na olivovém oleji nebo másle doměkka. Pórek používejte jako přílohu nebo jej přidávejte do omelet, koláčů nebo těstovin a příloh.

Chcete-li z pórku vytvořit samostatnou přílohu, nakrájejte ho podélně, potřete olivovým olejem a grilujte nebo pečte, dokud nezkaramelizuje a nezměkne. Pórek lze také nakrájet do salátu.

S pórkem můžete zapéct tresku, připravit předkrm s krabími tyčinkami, zapéct v jeho listech rybu nebo maso, případně zapéct samotný pórek ve slanině.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #leden #zdravé potraviny #co vyzkoušet**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: