Daikon: výhody, jak vybrat, skladovat, vařit

Daikon: výhody, jak vybrat, skladovat, vařit

Tato zelenina se zvenku podobá spíše mrkvi a chutí připomíná ředkvičku. Je oblíbená pro svou pikantnost a neobvyklý nádech, který daikon dodává známým pokrmům. Zároveň je tato zelenina velmi užitečná: napomáhá snadnějšímu trávení potravin bohatých na sacharidy a hodí se k různým pochutinám a salátům.

Čtěte níže:

  • Užitečné vlastnosti daikonu
  • Jak vybrat daikon
  • Jak vařit daikon
  • Jak skladovat daikon

Užitečné vlastnosti daikonu

Tato bílá zelenina, která vypadá jako obří mrkev, se v Asii pěstuje již od starověku. Je velmi oblíbená v Číně, Japonsku, Koreji a Vietnamu. Daikon má potřebnou pikantnost a dokonale vyváženou sladkost, ale není hořký jako ředkvička, protože neobsahuje hořčičný olej.

Daikon je ceněn pro svou šetrnost k životnímu prostředí: neabsorbuje těžké kovy ani radionuklidy. Obsahuje také vitamin C (100 gramů obsahuje více než třetinu denní hodnoty) a vitamin B9, známý jako kyselina listová, důležitý mikroživinový prvek pro zdraví žen.

Kromě toho je daikon skutečným přínosem pro lidi, kteří si hlídají váhu. Ve 100 gramech této kořenové zeleniny je pouze 18 kalorií a hodně vlákniny, která zajišťuje normální funkci střev. Předpokládá se, že brukvovité plody, včetně daikonu, pomáhají posilovat imunitní systém, pomáhají tělu při sezónním nachlazení, chrání před cukrovkou a snižují riziko vzniku rakoviny.

Jak vybrat daikon

Čerstvé, křupavé plody se dostávají na pulty našich obchodů. Šťavnatý daikon poznáte pouhým pohledem. Podívejte se na barvu (měla by být světlá a lesklá), vzhled (bez škrábanců, poškození nebo tmavých skvrn) a velikost (nejšťavnatější plody obvykle nejsou větší než 30 cm).

Nejchutnější a nejšťavnatější daikon je středně velký, vybírejte hladké a pevné plody bez viditelných poškození.
Nejchutnější a nejšťavnatější daikon je středně velký, vybírejte hladké a pevné plody bez viditelného poškození.

Jak vařit daikon

Daikon lze jíst syrový nakrájený na kolečka. Někdy se podává k sushi nebo sašimi pro osvěžení chuťových pohárků. Zeleninový salát s daikonem bude také chutnější a získá novou chuť.

Daikon se nejí jen syrový: plátky lze smažit, péct nebo míchat.
Daikon se nejí jen syrový: plátky lze smažit, péct nebo míchat.

Může se také nakládat nebo fermentovat. V různých zemích se plátky ředkve smaží s krevetami, česnekem, rajčaty, přidávají se k nudlím nebo se smaží na másle a slouží jako příloha k vydatným masovým pokrmům.

Mimochodem

Díky speciálnímu enzymu daikon zmírní těžkost v žaludku po sacharidovém jídle: bramborách nebo mouce.

Jak daikon skladovat

Pokud nemůžete kořenovou zeleninu sníst najednou, zabalte ji do papírové utěrky nebo fólie, vložte do nádoby a pošlete do lednice. Tím prodloužíte čerstvost daikonu na 5-6 dní. Kromě toho ji lze zmrazit.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #zelenina #daikon #Můj magnet**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: