K receptu
Eryngi, neboli hlíva ústřičná stepní, neboli hlíva královská, neboli hříbek stepní, má bohatou, zajímavou chuť a řadu léčivých a dietetických vlastností.
Složitost: Hlíva je velmi složitá, ale její složení je velmi složité: střední Kalorie: 1068,29 kcal/porce Porce: 2 Vaření: 30 min. B/L/U: 30.10 g/56.93 g/97.87BlenderVařeníPečeníNa pánviVečeřeVečeřeDruhý chodHlavní chodVegetariánství: přísněPŘÍSADY PRO 2 PORCE220 g quinoy100 ml sójového mléka2 velké houby erringa2 velké žampiony4 stroužky česneku3-4 zelená cibulová pírka2 lžíce kešu oříšků4 lžíce olivového oleje1 polévková lžíce medu1 lžička sójové omáčky0,25 listu mořské řasy norisůl Tabulka měr a vah RECEPT NA VAŘENÍZtlumená obrazovka
Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního režimu.
Krok 1
Rozřízněte eringy podélně na polovinu. Ostrým nožem udělejte na řezné straně mělké zářezy ve tvaru kosočtverce. Žampiony nakrájejte na plátky. Česnek nasekejte. Zelenou cibuli nakrájejte na dlouhé plátky. Quinou důkladně propláchněte a vložte do hrnce se silným dnem, zalijte 350 ml horké vody, osolte a vařte pod pokličkou 10 minut.
Krok 2
Rozehřejte suchou pánev a na prudkém ohni osmahněte houby, dokud se nevytvoří výrazná houbová chuť (2-3 minuty). Přilijte 2 lžíce olivového oleje, přidejte česnek a za stálého míchání smažte dozlatova 5 min. Přendejte do sklenice ponorného mixéru, zalijte sójovým mlékem a nasekejte. Smíchejte houbovou směs s uvařenou quinoou, promíchejte a prohřejte, 1 min. Přidejte zelenou cibulku a promíchejte. Uchovávejte v teple.
Krok 3
Na suché pánvi opražte kešu oříšky dozlatova. Přidejte med, sójovou omáčku a 1-2 lžíce vody. Vařte na středním plameni 2-3 minuty, přendejte na talíř a nechte vychladnout. Na stejné pánvi rozehřejte zbývající olivový olej, vložte houby erringa řeznou stranou dolů a smažte je dozlatova, 2-3 min. Houby otočte, snižte teplotu na středně nízkou, pánev přikryjte pokličkou a smažte další 3 minuty.
Krok 4
Quinou vložte do hlubokých talířů, navrch položte 2 půlky eringi, posypte solí, tenkými plátky řasy nori a ozdobte kešu oříšky.
UŽITEČNÝ TIP
Eringa má stejně jako ostatní houby mnoho užitečných vlastností: obsahuje různé vitamíny a minerály, je lehká, dietní, ale také bohatá na bílkoviny. Pokrm ze 150 g hub vám dodá energii na několik hodin. Zároveň jsou houby v těle rychle stravitelné. Systematická konzumace bílé houby stepní pročistí tělo od toxinů, posílí imunitu, sníží hladinu cholesterolu a cukru u diabetiků.
KSTATI
Na 100 g: bílkoviny 5,13 g (6,41 % denní hodnoty)
– tuky 11,37 g (12,63 %)
– sacharidy 20,12 g (11,98 %)
– kcal 190,74 (10,60 %)
– sodík 261,25 mg (18,02 %)
– celkový obsah cukru 3,92 g (7,84 %)
– mastné kyseliny 1,57 g (7,85 %)
– vláknina 2,30 g (7,67 %)
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. Zdroj: My Magnet #houby #vaření #Můj Magnet #druhý chod #večeře #oběd #skillet #blender #smažení #klub zdraví #Můj Magnet leden*****]. ?