Jak a jak dlouho lze olej ghí skladovat

Jak a jak dlouho lze olej ghí skladovat

Olej ghí se v jídelníčku Rusů objevil poměrně nedávno, ale příznivci správné výživy ho okamžitě ocenili na první pohled. Přesto je kolem produktu, který k nám přišel z Indie, stále mnoho otázek. Prozradíme vám, jak se ghí liší od přepuštěného másla, zda se může smažit, jak dlouho by se mělo skladovat a co z něj uvařit, abyste potěšili celou rodinu.

O čem si povíme v článku:Co je ghí olej a jak se liší od obyčejného ghíJak se ghí olej vyrábíJak se ghí olej vyrábíJak dlouho se ghí olej skladujeJak a kde ghí olej skladovatMůže se ghí olej zmrazitCo vařit s ghí olejemPórky s houbami a ghí olejemCuketové lívance s ghí olejemRýže s ghí olejem a kořenímQuinoa salát se zeleninou a ghí olejemZapečená zelenina s ghí olejem

Co je ghí olej a jak se liší od běžného ghí oleje

Olej ghí je druh přepuštěného másla. Pochází z indické ájurvédské kuchyně a dodnes je považován za dar bohů: ghí se vyrábí z kravského mléka a kráva je v Indii posvátné zvíře. Indové od pradávna obdařovali ghí léčivou silou. Věřilo se, že dodává energii, zajišťuje vynikající paměť a jasnou mysl, oživuje nervový systém a pomáhá déle zachovat přirozenou krásu. Indové dokonce definovali ideální dobu pro konzumaci ghí: mezi 10:00 a 15:00.

Můžete tomu věřit nebo ne, stejně jako považovat olej ghí za skutečný lék a všelék na všechny nemoci, ale skutečně jsou v něm užitečné látky, a to hodně. Tak ghí je bohaté na vitaminy A, D, E, K a minerály: sodík, fosfor, draslík, hořčík, užitečné mastné kyseliny omega-3 a omega-6 a butyrát – mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem, které pomáhají trávicímu traktu.

Na první pohled jsou ghí a přepuštěné máslo dvojčata. Přinejmenším jsou si velmi podobné jak chutí, tak barvou. Je tu však rozdíl, a to podstatný. Hlavním rozdílem mezi ghí a přepuštěným máslem je způsob a doba výroby.

Jak se ghí vyrábí

Máslo se zahřívá, a když se začne vařit a na jeho povrchu se objeví bílé vločky, které se pečlivě odstraní filtrací. Po dokončení procesu je hotové klasické přepuštěné máslo.

Jak se vyrábí máslo ghí

Hotový olej se přecedí přes několik vrstev gázy a přelije se do čisté, suché nádoby.
Hotový olej se přecedí přes několik vrstev gázy a nalije se do čisté, suché nádoby (Shutterstock/FOTODOM)

Podobně jako přepuštěné máslo se máslo nejprve rozpustí, pak se přivede k varu, ale nesundává se z ohně, nýbrž se sníží teplota a dusí se na mírném ohni po dobu 2 hodin. Během této doby se s ghí dějí hlavní zázraky a metamorfózy: odpařují se z něj tekuté složky, bílkoviny se usazují na stěnách a dně nádoby a tuk zprůhlední jako jantar. Poté se olej ghí přefiltruje a přecedí a vzácný produkt ryzí zlaté barvy je hotov. Mimochodem, pokud se rozhodnete vyrobit ghí doma, recept krok za krokem vám pomůže, abyste to zvládli bez větších obtíží.

Dlouhodobým dušením se ghí zbavuje bílkovinných molekul: ty se rozdělí na frakce, po jejichž odfiltrování se snadno oddělí, stejně jako mléčné cukry – laktóza a galaktóza. Proto se olej ghí často objevuje v doporučeních pro alergiky: je bezpečný a mohou ho konzumovat lidé s nesnášenlivostí bílkovin a kaseinu.

Máslo ghí je tedy čistý mononenasycený mléčný tuk, který je kromě jiných výhod chemicky stabilní, a proto na másle ghí můžete smažit. Má vysoký bod zakouření až 250 °C a neuvolňuje karcinogenní látky. Ghí je tedy opravdovou spásou pro milovníky zlatavé kůrčičky, která se vyklube nejen křupavá, ale také s úžasnou chutí, v níž se prolínají tóny vanilky, pražených oříšků a karamelu. Zkuste si připravit smažené kuře nebo rybu tak, že obvyklý rostlinný olej vyměníte za ghí – výsledek se vám jistě bude líbit.

Jak dlouho lze olej ghí skladovat

Olej ghí lze skladovat dlouho, velmi dlouho. Pokud lze věřit indickým kulinářským tradicím, olej ghí se nikdy nekazí, takže se může předávat z generace na generaci jako rodinný poklad. Na jedné straně se olej ghí skutečně nemá co zkazit – nežlukne ani neoxiduje. Na druhou stranu je to stále produkt určený ke konzumaci, takže byste ho neměli natahovat na staletí. Obecně uznávaná trvanlivost oleje ghí v chladničce je až jeden rok (pokud je nádoba hermeticky uzavřená) a až šest měsíců, pokud je nádoba otevřená.

Pokud kupujete olej ghí v obchodě, pečlivě prostudujte etiketu. Svědomití výrobci nezapomínají napsat, jak dlouho a za jakých podmínek by měl být výrobek skladován před a po otevření balení.

Jak správně skladovat olej ghí a kde ho uchovávat

Abyste zabránili vzniku škodlivých mikroorganismů ve sklenici, je důležité brát olej ghí vždy s čistým a suchým příborem.
Aby se zabránilo škodlivým mikroorganismům ve sklenici, je důležité brát olej ghí vždy s čistým, suchým příborem (Shutterstock/FOTODOM)

Olej ghí lze skladovat nejen v chladničce, ale i při pokojové teplotě, ale trvanlivost v chladničce a ve skříni se bude výrazně lišit. Při pokojové teplotě lze olej skladovat až 6 měsíců v uzavřené nádobě a až 3 měsíce v otevřené nádobě. Sklenici s olejem můžete umístit do kuchyňské skříňky, do spíže, na poličku – kamkoli, kde je to pro vás výhodnější. Hlavní je, aby v blízkosti nebyl horký radiátor ani přímé sluneční světlo.

Upozornění: olej ghí by se měl ze sklenice vždy odebírat čistým a suchým příborem. Špinavý nůž nebo mokrá lžíce vytvoří prostředí pro rychlý výskyt škodlivých mikroorganismů a tím rychle sníží trvanlivost oleje. Toto pravidlo však platí pro všechny oleje.

Dbejte na to, aby nádoba s olejem byla těsně uzavřená, aby neabsorbovala cizí pachy. Pokud na povrchu dlouho skladovaného oleje objevíte stopy plísně (může to být způsobeno porušením pravidel skladování, např. vysokou vlhkostí v místnosti nebo byly použity špinavé lžíce), vyhoďte jej – takový výrobek se nedoporučuje konzumovat.

Pokud olej změní barvu nebo chutná výrazně kysele, měli byste se s ním také rozloučit: stává se to zřídka, ale žádný výrobek není bezpečný před zkažením.

Lze olej ghí zmrazit

Pokud olej používáte zřídka a v malém množství, je zcela přijatelné jej zmrazit po částech a vyjmout z mrazáku pouze v případě potřeby.

Zvolte vzduchotěsnou plastovou nádobu správné velikosti. Nezapomeňte: nemůžete mrazit ve skleněných nádobách, protože hrozí, že se obsah při nízkých teplotách rozpíná a sklo praskne. Vhodné jsou speciální mrazicí sáčky z hustého polyethylenu.

Nezapomeňte víčko nebo sáček pevně uzavřít, aby se dovnitř nedostal vzduch. A nezapomeňte na olej v mrazničce, protože jeho příliš dlouhé skladování má obvykle špatný vliv na chuť a strukturu potravin.

Co připravit z oleje ghí

Olej ghí má v kuchyni velmi široké využití: lze ho použít na smažení, přidávat do kaší, omáček, polévek a pečiva, aby získal výraznější chuť a příjemnou vůni. Olej ghí dodá již známým pokrmům nové odstíny a samozřejmě je učiní užitečnějšími. Zde je 5 nápadů, jak olej ghí použít v domácí kuchyni.

Pohanka s houbami a olejem ghí

Pohanka s houbami a olejem ghí
Pohanka s houbami a olejem ghí (Shutterstock/FOTODOM)

Klasický, tolik oblíbený pokrm lze snadno zmodernizovat.

Uvařte pohanku v poměru 1 šálek krupice na 2 šálky vody. Na pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje ghí, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a osmažte ji do průhledna. Poté vložíme houby nakrájené na kousky a smažíme, dokud nezískají zlatavou barvu. Pohanku smícháme s houbami a cibulí, podle chuti přidáme bylinky. Rychlé a velmi chutné!

Cuketové lívance s ghí olejem

Cuketové lívance milují děti i dospělí a můžete je připravit v každém ročním období – cukety jsou v obchodech k dostání v zimě i v létě.

Nastrouhejte 2 středně velké cukety na hrubém struhadle, přidejte 1 vejce, půl hrnku mouky, sůl a pepř podle chuti. Všechny ingredience důkladně promíchejte. Na pánvi rozehřejte několik lžic oleje ghí. Pomocí lžíce tvoříme na pánvi úhledné lívanečky. Smažíme nejprve z jedné strany a poté z druhé strany, dokud nezískají zlatavou barvu. Podáváme se zakysanou smetanou nebo s řeckým jogurtem. Olej ghí dodá lívancům lehkou oříškovou příchuť.

Rýže s ghí olejem a kořením

Rýže je jednou z nejoblíbenějších příloh, ale mnoha lidem připadá prázdná a nezajímavá. Přidáním koření a oleje ghí se tato situace radikálně změní: rýže bude sytá a ne suchá.

Šálek dlouhozrnné rýže propláchněte pod studenou vodou: měla by zprůhlednět. V hrnci rozehřejte ghí olej, přidejte trochu ziry, muškátový oříšek a smažte, dokud se neobjeví charakteristické aroma. Do hrnce vložte rýži, několik minut ji smažte, poté přilijte 2 šálky vody a přidejte kurkumu a sůl. Přiveďte k varu, snižte teplotu na minimum a přikryjte rýži pokličkou. Vařte do změknutí asi 15 minut. Tuto přílohu lze kombinovat s masem, rybou nebo kuřecím masem.

Salát z quinoy se zeleninou a olejem ghí

Salát z quinoy se zeleninou a ghí olejem
Salát z quinoy se zeleninou a olejem ghí (Shutterstock/FOTODOM)

Tento salát zaujme každého, kdo se chce správně stravovat. Je lehký, chutný a přitom výživný.

Propláchněte 1 šálek quinoy pod studenou vodou, uvařte kroupy do měkka – asi 15 minut. Quinou nechte vychladnout a přendejte ji do velké mísy. Nakrájejte 1 okurku, 1 rajče a 1 avokádo na stejně velké kostky a přidejte je do mísy s quinoou. V hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje ghí a přelijte jím salát. Přidejte citronovou šťávu, sůl a pepř podle chuti a dobře promíchejte. Podávejte ozdobené koriandrem.

Zapečená zelenina s olejem ghí

Tento recept je známý mnoha kuchařkám, pouze v klasické verzi se používá olivový olej. Olej ghí pomůže zelenině zachovat šťavnatost a dodá jí krémovou chuť.

Předehřejte troubu na 200 °C. Nakrájejte 2 brambory, 1 mrkev, 1 sladkou papriku a 1 cuketu na velké kousky. V hluboké míse smíchejte nakrájenou zeleninu s rozpuštěným olejem ghí (3 lžíce), solí, pepřem a kořením: paprikou, oreganem. Zeleninu položte na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v troubě asi 25 minut dozlatova, občas ji otočíme.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #porady #jak skladovat #pomocné tipy**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: