Jak a jak dlouho můžete hotové těsto skladovat

Jak a jak dlouho můžete skladovat hotové těsto

Existuje nespočet oblíbených pokrmů, jejichž základem je těsto. Nadýchané koláče a rudé kulebyaki, pískové košíčky z dětství a znamenité ekléry, manty a knedlíky, pizza a chačapuri, různé sladké i nesladké koláče… Seznam je nekonečný. Ne vždy je však pro moderního kuchaře vhodné těsto před vařením uhníst. Tento proces je často pracný a vyžaduje další čas. Mnohem pohodlnější je připravit si výrobek předem a odkazovat na něj podle potřeby. Hlavní je v tomto případě vědět, jak těsto správně skladovat.

O čem si povíme v článku:Jak správně skladovat hotové těstoJak skladovat těsto v mrazákuJak správně skladovat těsto v chladničcePravidla pro skladování těstaPekáčMrazákPiškotové těstoPísčité těstoJak zjistit, že se těsto zkazilo?

Jak správně skladovat hotové těsto

Uvařené těsto, bez ohledu na jeho typ, by se nemělo skladovat při pokojové teplotě, ale buď v hlavním prostoru chladničky, nebo v mrazničce. Těsto by se mělo v chladničce uchovávat maximálně 2 dny, v některých případech i méně. Podle SanPiN 2.3.2.2.1324-03 je doba skladování kynutého těsta při teplotě +2 ºC až +4 ºC pouze 9 hodin, listové těsto lze skladovat jeden den a pískové těsto 36 hodin. Proto těsto uchovávejte v chladničce pouze tehdy, pokud jste si jisti, že ho v blízké budoucnosti použijete. Ve všech ostatních případech těsto uložte do mrazničky. Tam ho můžete skladovat při teplotě -18 ºC až -24 ºC po dobu 1 měsíce (těsto choux) až 6 měsíců (těsto na perníky nebo nekynuté knedlíky). Kynuté a listové těsto si obvykle uchovává své vlastnosti v mrazničce po dobu 2 měsíců. Pískové těsto vydrží bez problémů 3 měsíce. Existují však těsta, která nevydrží vůbec, například klasické piškotové těsto.

Jak skladovat těsto v mrazničce

Těsto se skladuje v mrazničce v pevně uzavřených sáčcích nebo v několika vrstvách potravinové fólie.
V mrazničce se těsto skladuje v pevně uzavřených sáčcích nebo v několika vrstvách potravinové fólie (Shutterstock/FOTODOM)

Každý typ těsta má svá vlastní pravidla skladování. Existují však i některá společná. Například je důležité těsto před zmrazením rozdělit na porce: objemná vrstva těsta může být příliš velká pro jeden pokrm, ale zbytky nelze znovu zmrazit.

U každé porce byste také měli nezapomenout podepsat datum a čas zmrazení. Tak budete mít vždy jistotu kvality výrobků. K označování používejte speciální nálepky a nesmazatelné fixy.

Většinu druhů těsta lze skladovat v pevně uzavřených sáčcích nebo v několika vrstvách potravinové fólie. Výjimkou je kynuté těsto: potřebuje vzduch, proto při jeho balení nechte malé mezery nebo použijte o něco větší sáček.

Při ukládání těsta do mrazničky pečlivě prohlédněte skladovací prostor: v blízkosti by neměli být žádní silně zapáchající „sousedé“. Zkušení kuchaři vědí, že v každém mrazáku se již vyskytuje specifický zápach, který se přenáší na výrobky, které tam leží delší dobu. Abyste minimalizovali následky dlouhého skladování, měli byste přípravky alespoň rozdělit na police: například na jedné – maso a ryby, na druhé – houby a bobuloviny, ovoce a zeleninu a ve třetím oddíle – těsto.

Abyste se vyhnuli náhlým změnám teploty (potraviny to nemají rády), rozmrazování těsta je nejlepší provádět přirozeně. Chcete-li to udělat, měli byste si to dobře rozmyslet a přesně spočítat, kdy to budete potřebovat. Vyjměte těsto z mrazničky a odložte ho do hlavního prostoru chladničky, dokud se nerozmrazí. Poté s ním ihned pracujte, pokud se jedná o listové nebo pískové těsto, nebo ho nechte ležet na stole při pokojové teplotě ještě hodinu, pokud se jedná o kynuté těsto.

Jak správně skladovat těsto v chladničce

Pokud jste si jisti, že dnes-zítra budete z těsta něco vařit, samozřejmě byste ho neměli zmrazovat. Nechte ho počkat na svůj čas v lednici. Aby však těsto neztuhlo a práce s ním byla pohodlná a příjemná, je třeba vědět, jak v lednici skladovat různé druhy těsta: kynuté těsto, těsto na pirohy, těsto na knedlíky, těsto na křehké pečivo nebo dokonce těsto na piškoty (ale ne na klasické piškoty, pamatujte – to nepočká ani minutu!).

Těsto musí být ve všech případech pevně zabalené, s výjimkou kynutého těsta – u něj je třeba nechat v sáčku vzduch. Pokud je těsto tekuté, použijte vzduchotěsnou nádobu. Pokud je tekuté, ale kynuté, přikryjte ho víkem, ale ne těsně, opět kvůli přístupu vzduchu. Také se ujistěte, že v blízkosti těsta není nic příliš aromatického. Jak dlouho můžete těsto skladovat v chladničce, jsme probírali dříve. Ale i s přihlédnutím k uvedeným lhůtám platí, že čím dříve přípravek použijete, tím lépe: těsto patří k trvanlivým výrobkům.

Pravidla pro skladování těsta

Kynuté těsto

Po rozmrazení nechte těsto asi hodinu odpočívat na kuchyňské lince.
Po rozmrazení těsta ho nechte asi hodinu odpočívat na kuchyňské lince (Shutterstock/FOTODOM)

Mnoho lidí se ptá, zda lze kynuté těsto zmrazit. Ano, v mrazáku lze takové těsto skladovat asi 2 měsíce. K tomu je třeba hotový výrobek rozdělit na porce, například 300 g, 500 g nebo dokonce kilogram, podle toho, jaké pokrmy máte v plánu. Poté je třeba každou část sestavit do kuličky, potřít ji rostlinným olejem a vložit do polyethylenového sáčku na potraviny a zavázat ji tak, aby v ní ještě zbylo místo. Do obalu můžete také udělat několik nebo tři otvory pro přístup vzduchu. Před zmrazením nalepte na obal nálepku s datem, kdy bylo těsto vyrobeno.

Pro použití kynuté těsto zcela rozmrazte v chladničce a před prací ho nechte asi hodinu stát na kuchyňské lince.

Zda lze kynuté těsto skladovat v chladničce, je další otázka, jejíž odpověď zní ano, ale s výhradou. V chladničce droždí pracuje dál, i když pomaleji, takže déle než 9 (podle oficiálních dokumentů) nebo 12 (podle zkušeností praktikujících kuchařek) hodin by takové těsto v hlavní komoře chladničky uchovávat nemělo. Hrozí riziko překynutí výrobku, což znamená, že výrobky nevykynou a budou nechutné a dokonce nebezpečné.

Nekvašené

Chcete-li těsto bez droždí uchovat delší dobu, rozdělte je na vhodné porce, potřete rostlinným olejem nebo poprašte moukou. Každý kousek zabalte do potravinové fólie nebo do sáčku, pouze v tomto případě pevně, podepište datem a dejte na 2 měsíce do mrazáku.

Listové těsto

Listové těsto může být kynuté nebo nekynuté, takže platí pravidla. Existuje nuance v době skladování: pokud se použije přírodní máslo, lze takové těsto uchovávat v mrazničce nejdéle 2 měsíce, zatímco listové těsto na bázi margarínu bude vhodné k dalšímu použití po dobu šesti měsíců. Listové těsto by se také nemělo před balením mazat olejem, je lepší ho ze všech stran dobře poprášit předem prosátou moukou. Listové těsto rozmrazujte v chladničce a nenechávejte ho dlouho při pokojové teplotě. Vzhledem k velkému množství oleje v těstě se s ním mnohem lépe pracuje, když není příliš měkké a drží tvar.

Na pizzu

Kynuté těsto na pizzu se dělí na části, z nichž každá je budoucím základem pizzy.
Kynuté těsto na pizzu je rozděleno na části, z nichž každá je budoucím základem pizzy (Shutterstock/FOTODOM)

Těsto na pizzu může být také kynuté nebo bezkynuté. Kynuté těsto na pizzu se ihned po uhnětení rozdělí na části. Každá část je budoucím základem pizzy. Každý díl se rozválí do hladké koule. Poté se těsto potře rostlinným olejem nebo posype moukou a zabalí tak, aby byl stále přístup vzduchu. V této podobě se odloží ke skladování do chladničky na 9 (maximálně 12) hodin nebo do mrazničky na 2 měsíce. Balení se označí nálepkou s datem a časem výroby.

Sandy

Pískové těsto není vůbec náročné. Dá se pískové těsto zmrazit? Ano! Až 3 měsíce. Navíc se po zmrazení „pískové“ vydaří téměř více – je drobivé a křupavé. Může se pískové těsto skladovat v chladničce? Také ano! Dokonce podle dokumentů má tento polotovar nejdelší trvanlivost – 36 hodin. Stačí přípravek dobře zabalit, označit a vyhnout se sousedství se silně zapáchajícími výrobky. Pískové těsto rozmrazujte, stejně jako každé jiné těsto, v chladničce, nenechávejte ho stát při pokojové teplotě!

Jak poznat, že se těsto zkazilo

Pokud bylo těsto nesprávně nebo příliš dlouho skladováno, může se bohužel zkazit a stát se nepoužitelným.

Čerstvé těsto má pěknou světlou barvu. Pokud se jedná o pečivo, tj. s velkým obsahem másla a dalších mléčných výrobků, a pokud obsahuje vejce s jasně zbarvenými žloutky, je přípustný mírný nažloutlý nádech. Pokud se barva změnila na šedou, nazelenalou nebo namodralou, těsto vypadá nepříjemně a nevzbuzuje důvěru – to je důvod k zamyšlení.

Znepokojit by vás měl zápach, pokud je štiplavý, kyselý a odpudivý, stejně jako stopy plísně – bílé nebo zelené.

Pokud bylo těsto správně skladováno, neměla by na něm být suchá, hustá kůrka. Samozřejmě, když s jistotou víte, že těsto bylo skladováno krátkou dobu, při správné teplotě a jednoduše zvětralo, můžete kůrky odstranit a s výrobkem pracovat. Pokud jsou však kůrky staré, těsto zhoustlo a zůstává tvrdé i po úplném rozmrazení, je to signál k jeho vyhození a uhnětení nové dávky.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #jak vařit #jak skladovat #tajemství vaření**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: