Jak správně loupat a jíst pomelo: pochopit otázku

Jak správně loupat a jíst pomelo: pochopení podstaty problému

Pomelo je zimní sezónní ovoce, velké a nápadné. Mnozí ho však obcházejí, protože nerozumějí tomu, jak pomelo doma správně oloupat a sníst. Přitom existuje vhodný způsob, a ne jeden! Zde je to, co vám můžeme poradit.

O čem se v článku dozvíte:Jak vybrat pomeloJak oloupat a nakrájet pomeloJak oloupat a nakrájet pomelo klasickým způsobemJak oloupat pomelo jedním řezemJak snadno oloupat pomelo nakrájením na půlkolečkaDalší šikovný hack: jak oloupat pomelo nakrájením na kouskyJak a s čím jíst pomeloČasté otázkyMůžete jíst pomelo se slupkouMůžete jíst bílou část slupky pomelaS čím byste neměli jíst pomelo?

Jak vybrat pomelo

První pomelo se v supermarketech objevuje koncem podzimu, přibližně v listopadu. V této době je výběr obvykle malý a ceny vysoké. Je rozumné počkat na hlavní sezónu, která trvá od prosince do března. Nákup pomela v těchto měsících je mnohem výhodnější. Navíc je větší pravděpodobnost, že vás potěší svou chutí – bude poměrně šťavnaté a sladké.

Pomelo se prodává v obalu: tím se liší od ostatních citrusových plodů, u nichž lze kůru pečlivě prozkoumat. Velká, jasně zbarvená pomela se nejprve zabalí do potravinářské fólie a poté se přikryjí síťovinou. Je to z důvodu lepšího skladování a přepravy. Ovoce se dováží z velké dálky: pro Rusko jsou hlavními dodavateli Brazílie, Jižní Afrika a Indie. Jinými slovy, ovoce musí urazit dlouhou cestu, aby se dostalo na náš stůl. Fólie chrání každé pomelo před plísní a částečně i před poškozením. Síťka usnadňuje přepravu, protože ovoce je těžké a velké.

Pomelo mimochodem není sourozencem pomeranče, ale zcela samostatným druhem z čeledi citrusových. Tvar plodů může připomínat plochou nebo zploštělou kouli nebo velkou hrušku. Kůra je obvykle žlutá nebo zelenožlutá, ale může být i tmavě zelená. Dužina je bílá, růžová nebo červená. V Rusku se obvykle prodávají 2 druhy pomela: bílé a červené.

V obchodě jich je spousta:

  • Podržte pomelo v rukou – mělo by být těžké. Čím větší váha, tím šťavnatější ovoce. Průměrná velikost pomela v Rusku je -1,5 kg.2kg.
  • Pokud máte možnost, přivoňte si k pomelu. Vůně by měla být jemná, ale rozpoznatelně citrusová.
  • Prozkoumejte kůru. Zralé pomelo má obvykle jednotnou barvu. Neměly by se na ní vyskytovat jasně zelené rozptýlené skvrny.
  • Jakékoli známky hniloby a plísně jsou důvodem, proč pomelo nekupovat a poohlédnout se jinde. Abyste se ujistili, že na slupce nejsou žádné důlky, můžete plod jemně prohmatat.

Jak nakrájet a oloupat pomelo

Možná vás to překvapí, ale na otázku, jak oloupat pomelo, může existovat několik různých odpovědí. Vyberte si libovolný způsob, vyzkoušejte nový nebo prostě odmítněte experimentovat.

Ihned stanovte, že před jakoukoli manipulací s nožem je třeba pomelo omýt v teplé tekoucí vodě. To stačí k tomu, aby se z ovoce smyl prach a škodlivé látky a ovoce bylo bezpečné.

O tom, jak správně omývat různé druhy ovoce, jsme psali v tomto článku. Nezapomeňte, že není nutné používat jedlou sodu, sůl a ocet. Výjimka – pokud obavy o zdraví převáží nad touhou sníst čerstvé ovoce nebo zeleninu.

Jak loupat a krájet pomelo klasickým způsobem

  1. Vezměte čisté pomelo a položte ho na velké prkénko. Nejprve tence odkrojte vrchní část. Stejný řez zopakujte i na opačné straně.
  2. Nyní si buďme jistější. Proveďte několik hlubokých podélných řezů do slupky, jako byste chtěli ovoce rozdělit na plátky. Snažte se proříznout slupku až k dužině, aniž byste ji příliš poškodili. Nejlépe to jde příčně po obvodu plodu.
  3. Oloupejte slupku a odstraňte i bílou houbovitou část.
  4. Dužinu nakrájejte na plátky. Nejlépe je odstranit silnou průsvitnou vrstvu.

Jak oloupat pomelo jedním řezem

Tentokrát budeme postupovat rychle – provedeme pouze jeden řez. Možná to není fyzicky nejsnazší způsob, jak si doma oloupat pomelo, ale je velmi účinný.

  1. Jednou rukou vezměte pomelo a druhým nožem rozkrojte jeho slupku dokola na dvě poloviny. Dávejte pozor, abyste nepoškodili dužinu.
  2. Nyní uchopte okraj jedné části rozdělené kožešiny a začněte ji stahovat. Pokračujte krouživým pohybem, dokud ji neodstraníte celou. Totéž proveďte s druhou polovinou.
  3. Nyní dužinu rozlomte a odstraňte fólii. Dobrou chuť!

Jak snadno oloupat pomelo nakrájením na půlkolečka

Tento způsob je vhodný, když neplánujete sníst pomelo celé najednou. To není neobvyklé, protože v plodu je spousta dužiny.

  1. Tentokrát nebudeme dužinu šetřit. Vezměte ostrý nůž a rozkrojte pomelo napůl. Pokud se nechystáte oloupat všechny najednou, můžete jednu z částí pevně zabalit do potravinové fólie a dát do lednice (na 24 hodin, ne déle).
  2. Nyní musíme proříznout slupku stejně jako při prvním způsobu – křížem, hluboko, až k dužině.
  3. Odstraňte kůže. Čím menší kousky, tím snadněji se to dělá, takže z hlediska námahy je to jeden z nejjednodušších způsobů.
  4. Dužinu pomela rozdělte na malé kousky a odstraňte silnou vrstvu.

Oloupané pomelo lze přidávat do salátů a lehkých studených svačinek.
Oloupané pomelo lze přidat do salátů a lehkých studených svačinek (Shutterstock/FOTODOM)

A zde je ještě jeden rychlý trik: jak oloupat pomelo nakrájením na kousky.

Extravagantní, ale poněkud pohodlná metoda. Na začátku dá trochu práce, ale pak nebudete muset pracně loupat fólii před ochutnávkou dužiny.

  1. Ostrým nožem odřízněte horní a spodní část plodu (v místě, kde se sbíhají laloky).
  2. Ovoce nakrájejte na 1,5 cm silná kolečka.
  3. Každé kolečko prořízněte skrz fólii až do středu, přičemž dávejte pozor, abyste se nedotkli dužiny.
  4. Rozložte kroužek a získáte proužek s dužinou. V této verzi se bude zdát, že film byl již vystřižen a je daleko od sebe.
  5. Dužinu vytáhněte prsty. V případě potřeby odlepte fólii.

Jak a s čím jíst pomelo

Naučili jsme se, jak pomelo správně oloupat. Nyní si odpovíme na otázku, s čím pomelo jíst. Obvykle se ovoce podává jako samostatný dezert po úplném odstranění slupky a fólií. Dužina, mírně šťavnatá a sladká, se v ústech rozplývá.

Kyselé pomelo lze podávat s cukrem v malé misce. Tento způsob si mnoho lidí pamatuje z dětství. Nakousnete dužinu, šťavnatou část namočíte do cukru, aby se přilepila, a pošlete si ji do úst. Úžasné! Možná to není nejlepší způsob, jak pomelo správně sníst, ale rozhodně je to jeden ze způsobů, jak si ho vychutnat, pokud jste si utrhli nešťastné ovoce.

V kuchyni se ovoce používá k přípravě studených svačin. Pomelo se dobře hodí k asijskému koření, k mořským plodům (např. krevetám), k pikantně kyselým omáčkám. Jeho dužinu lze také kombinovat s jiným tropickým ovocem a připravit z ní lehký dezert. Takový pokrm ozdobí a doplní lehká šlehačka.

Často kladené otázky

Můžete jíst pomelo se slupkou?

Čerstvá slupka pomela je bohatá na vlákninu a éterické oleje. Chutná jasně a hořce a její struktura se špatně žvýká. To však neznamená, že nemůžete jíst pomelo se slupkou. Odborníci doporučují kůru důkladně omýt, nakrájet na malé kousky, nastrouhat nebo nakrájet na tenké plátky a přidat do pečiva. Také se z kůry citrusových plodů často vyrábí kandované ovoce. K tomu je třeba ji povařit v cukrovém sirupu. Na 500 ml vody budete potřebovat 300 g cukru.

Lze jíst bílou část slupky pomela?

Bílá, houbovitá část pomela se zpravidla samostatně nekonzumuje; plod je poměrně hořký a vzdušný. Pokud však chcete konzumovat pomelo s minimem odpadu, oloupejte celou slupku, nakrájejte ji na tenké plátky a osušte spolu s bílou částí. Můžete to udělat v troubě nebo v sušičce.

S čím pomelo nejíst

Neexistují žádná přísná pravidla, s čím se pomelo nesmí jíst nebo kombinovat. Můžete se prostě řídit vlastními chutěmi. Ale existují bezpečnostní opatření. Doporučuje se vyloučit pomelo z jídelníčku v případě zhoršení onemocnění trávicího traktu, kdy příliš kyselá potrava může způsobit potíže. Zánět jater a zánět ledvin vyžadují radu ošetřujícího lékaře. Nedoporučuje se také jíst pomelo současně s léky – je lepší udělat pauzu, aby se léky řádně vstřebaly.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #jak si vybrat #fakta o potravinách**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: