Jak správně uvařit hnědou rýži jako přílohu?

Jak správně uvařit hnědou rýži jako přílohu

Jak správně uvařit hnědou rýži? Je považována za zdravější než obvyklá leštěná, téměř rafinovaná bílá rýže. Hnědá rýže má jemnou oříškovou chuť, ale ve srovnání s bílou rýží ztrácí kvůli své hutné žvýkací struktuře. Je velmi obtížné zachytit okamžik, kdy je rýže hotová a může se podávat jako příloha. Chcete, aby rýže byla křehká a dobře se žvýkala, ale pokud se trochu netrefíte, zrnka se již rozvařila a změnila v kaši. Hnědá rýže však může být báječnou přílohou! Jen se ji naučíme vařit.

O čem si povíme v článku:Jak správně uvařit hnědou rýžiJak připravit hnědou rýžiJak dlouho vařit hnědou rýžiZpůsoby vaření hnědé rýže (multicooker, parní hrnec, hrnec)Hnědá rýže na přílohy.

Jak správně uvařit hnědou rýži

Jakákoli rýže je původně hnědá rýže ve své přírodní podobě. Zrno rýže má tři složky: endosperm, klíček a vrchní obal – otruby. Hnědá rýže se prodává jako hnědá rýže – není zcela zbavena slupky, která jí dodává barvu a příjemnou oříškovou chuť.

Bílá rýže je zpracovaná hnědá, hnědá rýže – je zcela zbavená otrub, takže se rychleji vaří, lépe se žvýká, klíček je odstraněn – bílá rýže vydrží po odstranění klíčku déle. Co zůstává v bílé rýži? – Jen endosperm. Hnědá rýže tedy není samostatný druh rýže, ale obyčejná rýže, která neprošla cyklem úplného rozmělnění na bílou rýži.

Hnědá rýže je samozřejmě zdravější než rýže bílá. Obsahuje vlákninu ze slupky a další vitaminy a stopové prvky z cenných klíčků. Její hustota nás však někdy nutí vzdát se jí ve prospěch bílé rýže. Je to jen z důvodu nemožnosti vaření, abychom získali příjemnou strukturu.

Hnědá rýže se vaří déle než bílá, ale ne nekontrolovatelně. Vyplatí se vynechat dobu nutnou k uvaření a místo drobivé rýže získáte nerozvařená rýžová zrnka. Správně uvařená hnědá rýže by měla po uvaření zůstat „zrnko na zrnko“, mít příjemnou žvýkací strukturu a jemnou oříškovou chuť. Tato rýže bude vynikající přílohou k masu, drůbeži a zelenině.

Jak připravit hnědou rýži

Hnědou rýži je třeba před vařením vždy propláchnout, nejlépe ve studené vodě.
Hnědou rýži je třeba před vařením vždy propláchnout, nejlépe ve studené vodě.

Hnědou rýži je třeba před vařením vždy propláchnout. Propláchnutí rýže ve studené vodě nejen zlepší její stravitelnost a chuť, ale také jí dodá pevnější strukturu.

Namáčet či nenamáčet rýži před vařením? O této otázce se vedou diskuse již řadu let. Někteří lidé jsou přesvědčeni, že rýže by se měla namáčet, zatímco jiní se domnívají, že na tom vůbec nezáleží. Jaká je tedy pravda? Je hnědá rýže díky namáčení měkčí? Ve skutečnosti ji nutně nezměkčí, ale může pomoci zlepšit její strukturu.

Namáčení hnědé rýže před vařením zkrátí dobu vaření, takže je křehčí. Dokonce i namáčení rýže po dobu 30 minut zkrátí dobu vaření o 10 minut. Namáčením se do vody uvolňují některé přirozeně se vyskytující toxiny. Hnědou rýži jako přílohu však můžete uvařit i bez namáčení. Zkuste propláchnutou rýži před vařením namočit přes noc. Jindy uvařte rýži bez namáčení. A sami se rozhodněte, která možnost je pro vás přijatelnější.

Jak dlouho vařit hnědou rýži

Rýži lze v běžném hrnci uvařit za 40 minut: 30 minut aktivního vaření a 10 minut na ztuhnutí rýže.

Pokud chcete rýži uvařit rychleji, namočte ji před vařením. Rozhodněte se, jakou variantu preferujete – namočte rýži alespoň na 30 minut a vařte ji 20 minut místo 30 minut. Nebo ji vařte 30 minut bez namáčení. V každém případě musíte dát rýži čas na namočení, vstřebání zbytkové vody a oleje (pokud jej používáte).

To se týká nejběžnějšího vaření rýže v hrnci s vodou. Existují však i jiné způsoby vaření rýže, a pak se doba bude lišit.

Jak uvařit hnědou rýži (multifunkční vařič, parní hrnec, hrnec)

Hnědou rýži lze vařit na plotně, v multicookeru nebo v parním hrnci.
Hnědou rýži lze vařit na vařiči, v multicookeru nebo v parním hrnci.

Díky dostupnosti moderních přístrojů lze obiloviny vařit nejen v hrnci. Na pomoc vám přijde multicooker, pařák. Rýži můžete v běžném hrnci uvařit dvěma způsoby.

Nejjednodušší a nejznámější způsob – uvařit rýži v nádobí, které je vždy po ruce, v hrnci. Existuje několik způsobů, jak to udělat.

Rýži propláchnutou na čistou vodu vložte do hrnce, zalijte studenou vodou v poměru 1 díl hnědé rýže na 2 díly vody, osolte a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte na mírném ohni 30 minut (20 minut, pokud byla rýže předem namočená). Po dokončení vypněte oheň, přikryjte hrnec utěrkou a nechte rýži 10 minut odpočívat. V případě potřeby přidejte na konci vaření máslo a oblíbené koření. Pokud měříte na šálky, pak z 1 šálku rýže a 2 šálků vody připravíte 3 šálky křehké přílohy z hnědé rýže.
Rýži lze vařit ve větším množství vody – například vezměte na 1 šálek rýže 5 šálků vody.6 šálků vody. Vařte také 30 minut, poté rýži slijte přes cedník a nechte ji odpočinout.

Multifunkční vařič/parní hrnec má obvykle funkce „Obiloviny“, „Rýže“ a „Pilaf“. Tyto možnosti umožňují uvařit křehkou hnědou rýži jako přílohu.

Na dno mísy multicookeru pro vaření rýže nalijte trochu rostlinného oleje. Do multicookeru vložte propláchnutou a případně předem namočenou rýži, osolte ji a zalijte vodou v poměru 1:2. Vložte rýži do hrnce. V režimu vaření krupice nebo hnědé rýže se bude rýže vařit 30 minut.35 minut, v závislosti na tom, zda byla rýže předem namočená. Pára vznikající během vaření rýži spaří a zajistí, aby byla měkká a křehká.

Hnědá rýže na přílohy

Pro vyznavače zdravého životního stylu jsou pokrmy z hnědé rýže ideálním jídlem. Hnědou rýži lze vařit jakýmkoli způsobem, pokud se z ní stane křehká a dobře se žvýká. Vše ostatní už v ní je – chuť a kouzelné oříškové aroma. Stačí kousek másla nebo trocha rostlinného oleje, oblíbené koření – a tuto přílohu z hnědé rýže můžete podávat k jakémukoli masu, drůbeži i zelenině. Máte rádi křupavou zeleninu? Rýži můžete před podáváním osmažit: oříšková chuť bude výraznější.

Hnědou rýži můžete smíchat s osmaženou cibulí a mrkví, smaženými houbami, brokolicí, dýní, zeleným hráškem. Příloha z hnědé rýže zazáří novými chuťovými barvami.

Mimochodem. Glykemický index hnědé rýže je 50, zatímco bílá rýže basmati (jedna z nejoblíbenějších odrůd) má index 67. Je zřejmé, že z výživového hlediska vítězí rýže nevařená.

Pro hospodyňky ve vašem životě. Zkuste do přílohy z hnědé rýže přidat čerstvé bylinky – koriandr, petrželku nebo zelenou cibulku a lehkou citrusovou příchuť – citronovou nebo pomerančovou kůru. Není špatný nápad posypat přílohu strouhaným parmazánem.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #jak vařit #porady #jak vařit**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: