Přidejte k těstovinám kousek másla a už jsou vynikající. Posypte je sýrem a jsou skvělé. Ale jsou i jiné možnosti! Víme, jak uvařit těstoviny jako přílohu a co k nim můžete přidat, aby se z nich stalo plnohodnotné jídlo. V našem výběru najdete 15 osvědčených receptů na skvělé těstovinové pokrmy – od jednoduchých až po originální.
O čem vám budeme vyprávět v článku:Jak uvařit těstoviny chutně na přílohuNejlepší recepty těstovinových jídel
Jak uvařit těstoviny jako přílohu
Vaření makaróny se zdá být nejjednodušším kulinářským úkolem, který zvládne každý. Aby však těstoviny byly nejen jedlé, ale i skutečně chutné, je třeba je připravit tak, aby se z nich chutnéJe třeba mít na paměti několik důležitých nuancí.
- Chcete-li si připravit chutné těstoviny jako přílohu, vyberte si těstoviny z tvrdé pšenice (na obalu často označené jako „skupina A“) – takové těstoviny si při vaření lépe zachovávají tvar a mají bohatší chuť. Jsou také zdravější, protože obsahují více vlákniny a rostlinných bílkovin.
- Těstoviny vařte, dokud nejsou al dente, tedy „na zub“ – obvykle o 1-2 minuty kratší dobu, než je uvedeno na obalu. Tak se nerozvaří a zůstanou uvnitř mírně pevné. Pokud je později znovu ohřejete s omáčkou, budou těstoviny dokonale uvařené.
- Nejběžnějším a nejjednodušším způsobem, jak udělat vařené těstoviny chutnými, je přidat do horkých těstovin kousek másla nebo je pokapat extra panenským olivovým olejem. Díky této technice jsou těstoviny nejen mnohonásobně chutnější, ale také pomáhají zabránit jejich slepování.
- Monotónnost je nepřítelem chuti! Těstoviny proto podávejte s různými omáčkami: rajčatovou, smetanovou, sýrovou, houbovou nebo zeleninovou. To dodá pokrmu nové odstíny chuti a učiní ho zajímavějším.
- Skvělým způsobem, jak zpestřit těstoviny na příloze, je podávat je s dušenou zeleninou. Může to být směs sladkých paprik, cuket, rajčat nebo lilků. Můžete použít čerstvou nebo mraženou zeleninu – obojí je dobré.
- Ještě jednodušší způsob, jak těstovinám dodat živou chuť, je přidat koření a čerstvé bylinky. K těstovinám se skvěle hodí bazalka, oregano nebo tymián. Pro zvýraznění vůně a chuti můžete použít také česnek nebo sladkou papriku.
- A konečně, super doplňkem k těstovinám je sýr, který z vařených těstovin udělá víc než jen přílohu – je to plnohodnotné vydatné jídlo. Sýr můžete nastrouhat přímo do horkých těstovin nebo jím posypat jejich povrch před podáváním. Pikantní parmezán nebo pecorino, jemný smetanový sýr nebo hustá mozzarella – pokaždé budou mít těstoviny novou strukturu a chuť.
Nejlepší recepty na těstoviny
Těstoviny s vejcem
Příprava tohoto pokrmu trvá pouhých 15 minut a je ideální pro k snídani, obědu nebo večeře. No a pokud máte v lednici zbytky vařených těstovin ze včerejšího jídla, nezabere vám příprava více než 5 minut. Za prvé – těstoviny dejte na vymaštěnou pánev, za druhé – zalijte rozšlehanými vejci, za třetí – smažte do hněda. Při servírování nezapomeňte na metodu zdravého talíře a těstoviny s vejci doplňte zeleninovými tyčinkami nebo salátem z čerstvé zeleniny.
Těstoviny s vejcem ()
15 minut
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- těstoviny – 200 g
- vejce – 3 ks.
- máslo – 20 g
- rafinovaný rostlinný olej – 1 polévková lžíce.
- voda – 1 litr
- sůl
- koření
1. Nalijte vodu do hrnce a postavte na oheň, počkejte, až se začne vařit. Do vroucí vody nasypte těstoviny. Hodí se jakékoli těstoviny, které máte v kuchyňské skříňce (šišky, mušle, mušličky, spirály atd.), promíchejte, aby se neslepily, osolte.
2. Vařte, dokud nejsou uvařené podle pokynů na obalu, asi 7 minut.–10 minut – v závislosti na druhu těstovin. Poté je slijte v cedníku a propláchněte studenou vodou.
3 Na pánvi na mírném ohni rozpusťte máslo a přidejte rostlinný olej. Uvařené těstoviny přendejte na pánev. Promíchejte, vařte asi 3 minuty–4 tak, aby byly těstoviny horké.
4. V hluboké míse rozšlehejte vejce, sůl a případně koření. Vaječnou směs nalijte na těstoviny a promíchejte. Pánev přikryjte pokličkou a nechte asi 5 minut přikrytou. Spodní vrstva by měla zhnědnout. Poté těstoviny promíchejte nebo je zkuste obrátit vcelku jako nadýchanou placku.
5. Vařte dalších 5 minut–7, aby se vaječná směs zahřála a „ztuhla“. Pánev stáhněte z ohně. Smažené těstoviny a vejce rozdělte stěrkou na porce a podávejte. Nezapomeňte na čerstvou zeleninu – dokonalou přílohu k tomuto jednoduchému pokrmu.
Užitečná rada
Do seznamu ingrediencí na těstoviny s vejci na pánvi můžete zařadit sýr: nastrouhejte ho a přidejte do vaječné směsi před nalitím na pánev. Hodit se bude také nasekaná petrželka nebo kopr – fю můžete hotový pokrm při podávání posypat.
Těstoviny s rajčatovým protlakem
Pokud si chcete připravit vynikající těstoviny jako příloha k řízkům nebo pečené kuře, udělejte rajčatovou omáčku. Pro tento recept jsou nejlepší špagety, ale hodí se i jiné těstoviny než jemné. pavučiny, lze použít také. V našem receptu jsme podrobně popsali, jak správně vaření těstovin a připravte omáčku. Pokud z nějakého důvodu nemáte rádi rajčatovou omáčku, máme pro vás jiný recept – těstoviny s omáčkou bez rajčatového protlaku.
Těstoviny s rajčatovým protlakem ()
20 minut
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- špagety – 250 g
- rajčatový protlak – 4 polévkové lžíce. l.
- cibule – 1 ks.
- česnek – 2 stroužky
- olivový olej – 2 polévkové lžíce. l.
- sušené bylinky – 1 lžička.
- krystalový cukr – 1 lžička.
- sůl
- černý pepř čerstvěmleté
1. Těstoviny uvařte v osolené vroucí vodě podle návodu na obalu a poté je slijte v cedníku. Doporučujeme vařit těstoviny al dente – na zub, když jsou ještě mírně tuhé. To je obvykle o 2 minuty méně než úplně uvařené.
2 – Oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte je nadrobno. Na pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji, dokud nezprůhlední, asi 3 minuty.–4 minuty. K cibuli přidejte nasekaný česnek a vařte další 1 minutu, dokud nezačne uvolňovat své aroma. Česnek není třeba příliš osmahnout.
3. Do pánve přidejte rajčatový protlak a dobře promíchejte s cibulí a česnekem. Vařte na mírném ohni asi 2 minuty, aby pasta trochu zhnědla.
4. Do pánve nalijte půl šálku vody nebo vývaru, promíchejte, aby se rajčatový protlak zředil, a přiveďte k varu. Přidejte sůl, černý pepř a případně cukr. Snižte teplotu a omáčku vařte 5 minut.–7 minut. Hustotu omáčky můžete upravit přidáním většího nebo menšího množství tekutiny.
5. Do omáčky přidejte suché bylinky a promíchejte. Bazalka a oregano jsou výborné bylinky na špagety v rajčatové omáčce. Omáčku ochutnejte a v případě potřeby ji ještě osolte nebo opepřete.
6. Do pánve vložte uvařené špagety a důkladně promíchejte, aby byly těstoviny zcela pokryty omáčkou. Vařte 2–3 minuty, aby špagety nasákly chutí omáčky.
7. Špagety v rajčatové omáčce podávejte horké. Posypte strouhaným parmazánem a ozdobte lístkem čerstvé bazalky.
Užitečný tip
Pokud máte rádi pokrmy se sýrovou kůrkou, udělejte následující: po smíchání špaget a omáčky z rajčatového protlaku vše vložte do žáruvzdorné formy, posypte strouhaným sýrem a pošlete do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečení nebude trvat dlouho: už po 10 minutách se na povrchu vytvoří lahodná zlatavá kůrka.
Těstoviny s mléčnou omáčkou
Další recept na jednoduchou omáčku na těstoviny, která se hodí i na slavnostní stůl nebo romantickou večeři. Toto je těstovinový pokrm je velmi jemný a pikantní, když se do mléčné omáčky přidá sýr s modrou plísní.
Makaróny s mléčnou omáčkou (Gastronom Publishing House LLC)
15 min.
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- těstoviny – 250 g
- mléko – 2,5 šálku
- máslo – 100 g
- mouka – 1,5 polévkové lžíce.
- žloutky – 2 ks
- dvojitá smetana – 1/2 šálku
- tvrdý sýr – 100 g
- sýr s modrou plísní – 50 g
- sůl
- čerstvémletý černý pepř
1. V hluboké pánvi se silným dnem rozpusťte máslo a nechte ho mírně zhnědnout. Do másla vsypte mouku, promíchejte a osmažte dozlatova.
2 Do pánve přilévejte tenkým proudem teplé mléko a neustále míchejte. Podle chuti okořeňte a za stálého míchání vařte 10 minut.
3. Vyšlehejte smetanu se žloutky do hladka. Tvrdý sýr nastrouháme na jemném struhadle, nivu nadrobíme najemno.
4. Pánev stáhněte z ohně. Přidejte smetanu se žloutky a sýrem, promíchejte, vraťte na oheň a za stálého míchání zahřívejte, dokud nezhoustne (nevařte!).
5. Těstoviny uvařte al dente. Omáčku smíchejte s právě uvařenými těstovinami a podávejte v předehřátých hlubokých talířích.
Užitečná rada
Nejjednodušší a nejbezpečnější je ohřívat talíře ve dřezu. nebo dokonce в pánev с horká voda. Těsně před podáváním je stačí osušit. Pokud talíře ohříváte v troubě nebo mikrovlnné troubě, riskujete, že se přehřejí a spálíte se.
Makaróny se sýrem s mlékem a sýrem na pánvi
Tento recept není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát. Nabízíme netradiční způsob vaření makarónyMísto vaření je osmahněte na másle v hrnci nebo hluboké pánvi, přidejte horké mléko a těstoviny uvařte pod pokličkou al dente. Zbývá jen přidat oblíbený sýr, dochutit kořením a ozdobit bylinkami.
Makaróny s mlékem a sýrem na pánvi (Gastronomické nakladatelství s.r.o.)
25 min.
Příprava 4 porcí:
- extra panenské těstoviny – 200 g
- mléko – 500 ml
- sýr – 100 g
- máslo – 50 g
- bazalka – 1 snítka
- sušený česnek – 1/4 lžičky.
- mletý černý pepř
- sůl – 1/2 lžičky.
1. Sýr nastrouhejte na struhadle. Do těstovin můžete dát jakýkoli měkký sýr, například Tilsiter, mozzarellu nebo ruský sýr. Dobře poslouží i nastrouhaný parmazán nebo čedar. Do makarónů můžete přidat také smetanový sýr.
2. Pro přípravu makarónů s mlékem a sýrem je třeba zvolit pánev o průměru alespoň 26 cm s vysokými stěnami. Pánev postavte na plotýnku a zahřívejte ji na středním ohni po dobu 30 sekund.
3. Do pánve vložte máslo a nechte ho rozpustit, 10 sekund. Vsypte suché těstoviny a smažte je do lehce zlatavé barvy, 1 minutu. Těstoviny často míchejte stěrkou a dbejte na to, aby příliš nezhnědly.
4. V malé naběračce svařte mléko. Pro výrobu makaronů a sýra je vhodné sterilované mléko s obsahem tuku 1 až 4 %. Pokrm můžete připravit také z pasterizovaného mléka s podobným obsahem tuku.
5. Horké mléko nalijte do pánve s těstovinami. Snižte teplotu na minimum. Těstoviny osolte, ochuťte sušeným česnekem a mletým černým pepřem a jemně promíchejte.
6. Pánev přikryjte pokličkou a těstoviny vařte v mléce, dokud neztuhnou. Řiďte se pokyny výrobce – různé druhy těstovin mají různou dobu vaření. Obvykle trvá 8 až 11 minut. Během vaření těstoviny několikrát promíchejte…..