Co jíst, je jedna otázka. Kolikrát denně byste měli jíst, je jiná, ale neméně důležitá.
Za normální se považují tři jídla denně. Stále častěji se však diskutuje o zavedení dělené stravy. Podle odbornice na výživu Aleny Kapustinové bude vhodná jakákoli varianta, ale především je třeba vzít v úvahu údaje konkrétního člověka. Důležitý je životní styl, metabolismus, úroveň fyzické aktivity.
Je také nutné vzít v úvahu přítomnost onemocnění. Pokud máte například cukrovku nebo onemocnění trávicího traktu, může vám lékař předepsat přísnou hodinovou dietu.
Tři jídla denně byla vždy považována za měřítko. Při snídani, obědě a večeři zůstává hladina glukózy v krvi stabilní. Člověk bude mít dostatek energie a vyhne se neplánovaným svačinám a výpadkům.
Co se týče frakcionovaného stravování, odborník na výživu upozornil na jeho klady i zápory. Častá jídla pomáhají zabránit prudkým výkyvům cukru a stabilizují trávení. Malé porce také odrazují od přejídání.
Ne každý však má možnost jíst pět nebo šestkrát denně.
„Dílčí stravování vyžaduje pečlivější plánování a přípravu potravin,“ shrnula Alena Kapustina v rozhovoru pro RuNews24.ru.
Je lepší vůbec nehledat univerzální recept, poslouchat své tělo, jíst včas a držet se pestré stravy.
Dříve jsme se dozvěděli, proč byste měli míchat kávu a kakao.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #výživa**]. ?