Chebureky jsou chutné, ale v původní verzi nepříliš užitečné. Stačí pár změn v receptu a oblíbený pokrm zazáří novými barvami.
„Zdravé chebureky“ se lidově nazývají kutaby. V nich je masová náplň nahrazena bylinkami. Teoreticky lze přidat cokoli – brambory, sýr, vejce, zeleninu jako dýni nebo mrkev.
Na těsto potřebujete 375 g mouky, 6 g soli, 200 ml vody a 30 ml rostlinného oleje. Na klasickou náplň – 200 g různých bylinek, 1 cibuli, 50 g másla a sůl.
Hlavní tajemství přípravy kutabů spočívá ve správném uhnětení těsta. V kopečku mouky se udělá důlek, do kterého se přidá sůl, voda a polovina rostlinného oleje. Těsto se hněte vidličkou, opatrně se nabírá a přidává mouka ze stran.
Stejným způsobem se do kopečku mouky přidá sůl, 200 ml horké vody a zbylý rostlinný olej. Uhněťte druhou část těsta.
Spojte „horké“ a „studené“ těsto a hněťte, dokud není pružné. Přikryjte mísu a nechte 1 hodinu kynout. Během této doby můžete nasekat bylinky, nadrobno nakrájet cibuli a rychle osmažit náplň.
Vykynuté těsto rozdělte na malé porce a každou z nich rozválejte do kuličky – během pečení bude třeba každou z nich srolovat do tenkého kolečka. Jednu polovinu naplňte cibulí a bylinkami a nechte 1 cm od okraje. Druhou polovinu přikryjte náplní. Okraje přišpendlete k sobě a odstraňte přebytečné těsto.
Kutaby smažte z každé strany 2 minuty na suché pánvi. Hotové „zdravé chebureky“ potřete máslem.
Již dříve jsme se s vámi podělili o recept na tu „nejklasičtější“ šawarmu.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #kutabs #chebureks**]. ?