Recept
Sladká černá rýže je snídaně-dezert na asijský způsob! A přestože z našeho evropského pohledu nejsou dezerty nejsilnější stránkou asijské kuchyně, Thajci sice připravují sladké pokrmy, ale zpravidla je nejedí jako dezert, ale k snídani. A v jejich snídaních samozřejmě nemá nejmenší místo ovocná složka. Recept, o který se s vámi podělíme níže, není rychlý: budete muset být trpěliví a rýži namáčet 12 hodin. Ale ve výsledku získáte chutný pokrm, který neodmítnou ani dospělí, ani děti.
Obtížnost: Rýže se připravuje z rýže, která se v průběhu roku rozvaří, a z rýže, která se v průběhu roku rozvaří: střední Porce: 8 Vaření: 1 ч Další čas: 12 чThajská kuchyněThajská kuchyněSnídaněObědVečeřeDruhý chodDezertHlavní chodVegetariánství: přísněVegetariánstvíDětské menuPiknikPŘÍSADY PRO 8 PORCÍ180 g černé lepkavé rýže180 g bílé lepkavé rýže360 g kokosového mléka60 g hnědého cukru muscovadočerstvé ovoce podle chuti (broskve, mango, kiwi) k podávání Tabulka hmotností a měr RECEPT NA VAŘENÍZtlumená obrazovka
Po opuštění stránky nebo vypnutí funkce se obrazovka vrátí do normálního režimu.
Krok 1
Ve velké míse smíchejte černou a bílou rýži, zalijte velkým množstvím studené vody a nechte 12 hodin odstát. Poté rýži vyklopte do síta a silně protřepejte.
Krok 2
Rýži vložte do žáruvzdorného síta vyloženého látkovým ubrouskem, vložte na vodní lázeň do hrnce naplněného asi do 1/2 vroucí vodou a vařte na prudkém ohni bez pokličky 35 minut. Po 15 minutách rýži promíchejte.
Krok 3
Kokosové mléko nalijte do hrnce, přidejte cukr a za občasného míchání vařte na velmi mírném ohni 25 minut. Odstavte z ohně, vsypte rýži do kokosového sirupu, promíchejte a nechte stát při pokojové teplotě 30 minut až 3 hodiny.
Krok 4
Rýži podávejte s ovocem nakrájeným na tenké plátky.
BTW.
Černou rýži nebo její směs s bílou rýží je vhodné namočit přes noc a ráno si připravit lahodnou snídani na kokosovém mléce. Počítejte však s dobou, kterou uvařená rýže potřebuje k vyluhování.
TIP PRO ŽENY V DOMÁCNOSTI
Sladkou černou rýži můžete podávat s plátky manga. Vybírejte měkké zralé plody s příjemnou sladkou chutí u stopky, bez tmavých skvrn nebo vrásek na slupce.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. Zdroj: Gastronome Books: O rýži a obilovinách, 2009 #rýže #snídaně #dezerty #muscowado #kokosové mléko #thajská kuchyně*****]. ?