Gluhwein není jen horký nízkoalkoholický nápoj z vína, koření a ovoce: je to pocit slavnosti, tepla a pohody. Samotné slovo „svařené víno“ pochází z německého „glühwein“ a v překladu znamená „horké víno“. Ve středověké Evropě a viktoriánské Anglii se pilo všeobecně, takže v průběhu uplynulých staletí dosáhlo složení nápoje dokonalosti. Podělme se o nejlepší recepty na domácí přípravu glühweinu.
O čem se v článku dozvíte:Svařené víno z červeného vínaSvařené víno s whiskySvařené víno „Horký jablečný mošt a pikantní mandarinka „Svařené víno s mandarinkami a citronovou trávou „Uzené“ svařené víno se sušenými švestkamiKávové svařené vínoSvařené víno tropickéSvařené víno s bílým vínem domaSvařené víno s bílými jablkyNealkoholické svařené víno v domácnosti
Svařené víno z červeného vína
Jak si doma uvařit svařené víno? Ujišťujeme vás, Není to nic složitého: stačí vybrat kvalitní suché nebo polosuché víno a správné koření. Podle pravidel by jich nemělo být více než 5, jinak může být chuť nápoje nevysvětlitelná.
Glintwein z červeného vína (Gastronomické nakladatelství LLC)
30 min.
Na přípravu 8 porcí budete potřebovat:
- červené suché víno – 1 láhev
- pomeranč – 2 ks.
- zelené jablko – 1 ks
- citron – 1 ks
- sušené švestky – 4 ks
- med – 4 polévkové lžíce. l.
- skořice – 2 tyčinky
- fenykl – 2 větvičky
- hřebíček – 5-10 pupenů
1. Do velkého hrnce vložte tyčinky skořice, hřebíček, kardamom a sušené švestky. Zalijte 500 ml studené vody a přiveďte k varu. Přidejte med a na mírném ohni vařte 10 minut.
2 Pomeranče a citron nakrájejte na plátky. Jablko nakrájejte na stejné plátky (odstraňte jádřinec). Ovoce přidejte do hrnce a vařte dalších 5-7 minut na mírném ohni.
3. Přilijte červené víno, přiveďte téměř k varu (ale nevařte!) a ihned nalijte do žáruvzdorných hrnků nebo sklenic.
Svařené víno s whisky
Náš recept na svařené víno s whisky není nový – do tohoto zahřívacího zimního nápoje se poměrně často přidávají všechny druhy silného alkoholu, jako je rum nebo brandy. Místo kumquatu můžete vzít jakékoliv jiné ovoce nebo bobuloviny. K červenému vínu se hodí zejména ostružiny, maliny, borůvky a brusinky.
Svařené víno s whisky (My Magnet)
20 minut
Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:
- suché červené víno – 750 ml
- whisky – 100 ml
- pomeranč (šťáva a kůra) – 1 ks.
- cukr – 3 polévkové lžíce.
- skořice – 2 tyčinky
- vanilka – 1 lusk
- hřebíček – 6 poupat
K podávání:
- kumkváty – 6 ks.
1. Do hrnce dáme cukr, skořici, hřebíček, vanilku a kůru. Přilijte 60 ml vody, pomerančovou šťávu a whisky. Pánev postavte na mírný oheň a za stálého míchání zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí, 3 až 4 minuty.
2. Přilijte víno, zvyšte teplotu na středně vysokou a přiveďte svařené víno téměř k varu. Hrnec ihned stáhněte z ohně.
3. Kumkváty nakrájejte na kolečka. Nalijte svařené víno do sklenic, do každé sklenice dejte několik kumkvatů a ihned podávejte.
Horký mošt a kořeněné mandarinkové svařené víno
K přípravě lahodného a aromatického svařeného vína můžete použít nejen víno, ale také jablečný mošt. Přidejte do něj jakékoli citrusové plody: mandarinky, pomeranče nebo klementinky.
Svařené víno „Horký mošt a kořeněná mandarinka“ (poskytl tiskový servis)
25 min.
Čas navíc: 10-15 minut
Na přípravu 5 porcí budete potřebovat:
- polosuchý jablečný mošt – 1 litr
- velké zralé mandarinky – 2 ks.
- hnědý cukr – 60 g
- čerstvý kořen zázvoru – 2-3 cm
- skořice – 1 tyčinka
- fenykl – 1 hvězdička
- hřebíček – 3-5 pupenů
K podávání:
- dlouhé skořicové tyčinky – 5 ks.
1. Z mandarinek odkrojte kůru, vymačkejte šťávu. Skořicovou tyčinku rozlomte na několik kousků. Oloupejte a nahrubo nasekejte zázvor.
2. Do hrnce se silným dnem nalijte 200 ml jablečného vína. Přidejte cukr, zázvor, skořici, hřebíček, kardamom a kůru. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni, dokud nezíská konzistenci sirupu.
3. Snižte teplotu. Přilijte zbylý jablečný mošt a mandarinkovou šťávu. Přiveďte k mírnému varu a ihned stáhněte z ohně. Nechte vařit 10-15 minut a poté sceďte. Podávejte ve sklenicích na svařené víno a ozdobte skořicí.
Svařené víno s mandarinkami a citronovou trávou
Historici se domnívají, že první svařené víno se objevilo ve starém Římě, kdy se do džbánů s vínem přidávaly sladké datle a koření. Nyní se tento nápoj obvykle pije horký, nalévá se do speciálních silnostěnných hrnků a zdobí se plátky citrusů. O tom, jak vybrat víno pro svařené víno, si přečtěte zde.
Svařené víno s mandarinkami a citronovou trávou
35 minut
Vaření 10–Potřebujete 12 porcí:
- červené suché víno – 2 láhve
- pevné zralé mandarinky – 6 ks.
- citron – 1 ks.
- hnědý cukr – 100 g
- citronová tráva – 2 stonky
- čerstvý kořen zázvoru – 4 plátky
- kardamom (kardamomové lusky) – 2 polévkové lžíce.
- koření na hrášek – 1 lžička.
1. Mandarinky a citron i s kůrou nakrájejte na kousky. Vložte do velkého hrnce, zalijte 500 ml vody, přidejte všechno koření a cukr.
2. Stonky citronové trávy poklepejte jakýmkoli těžkým předmětem, aby se srovnaly. Vložte je do hrnce s plátky zázvoru.
3. Hrnec postavte na mírný oheň, přiveďte k varu a vařte 5-7 minut. Poté přilijte víno a zahřejte téměř k varu. Ihned stáhněte z ohně.
4. Po přecedění nalijte svařené víno do žáruvzdorných hrnků. Podávejte.
Užitečná rada
Pro zpestření chuti můžete nejprve spařit 1-2 sáčky kvalitního ovocného čaje v 500 ml vody a tento nálev pak použít k přípravě svařeného vína.
„Uzené svařené víno se sušenými švestkami
Svařené víno připravené podle našeho receptu se ukáže jako neobyčejně voňavé. Vše je o třešňové šťávě a další tajné přísadě – černém čaji lapsang souchong. Pro zvýraznění dřevitých, kouřových tónů v chuti použijte tmavý pohankový med.
„Uzené“ svařené víno se sušenými švestkami.
15 minut
Dodatečný čas: 20 minut
Na přípravu 1 porce potřebujete:
- červené suché víno – 150 ml
- pomeranč – 50 g
- třešňová šťáva – 50 ml
- med – 20 g
- sušené švestky – 4 ks
- skořice – 1 tyčinka
- černý čaj – 5 g
1. Zahřejte třešňovou šťávu, aniž byste ji přivedli k varu. Uvařte s ní černý čaj, nechte ho 5-7 minut louhovat.
2. Přidejte víno, med, skořici, sušené švestky a nakrájený pomeranč. Zahřejte na mírném ohni. Nevařte.
3. Nechte svařené víno 10-15 minut louhovat. Přecedíme, nalijeme do hrnků a podáváme.
Kávové svařené víno
Horké svařené víno s příchutí kávy a koření – není to ten nejžádanější nápoj po zimní procházce nebo bruslení? Pokud chcete, můžete množství koření snížit a místo černého pepře přidat trochu muškátového oříšku. Mimochodem, skořici můžete nahradit cenově výhodnější skořicí kassiovou..
Kávové svařené víno (poskytla tisková služba)
15 minut
Dodatečný čas: 5 minut
Na přípravu 2 porcí budete potřebovat:
- čerstvě uvařené Americano – 120 ml
- víno – 100 ml
- med – 20 ml
- zázvor – 20 g
- skořicová tyčinka – 1/4 ks
- kardamom – 2 krabičky
- anýz – 1 hvězdička
- pepř (hrášek) – 4 ks.
- hřebíček – 2 poupata
1. Připravte si Americano. Nalijte do malého hrnce, přidejte med a všechno koření. Zahřívejte na mírném ohni po dobu 3-5 minut. Med by se měl zcela rozpustit.
2. Do hrnce nalijte víno a zahřívejte, aniž byste ho přivedli k varu, po dobu 3-4 minut.
3. Nechte svařené víno 5 minut louhovat, poté sceďte, nalijte do hrnků a podávejte.
Tropické svařené víno
Nealkoholické svařené víno s jasnou chutí tropického ovoce a koření jistě dodá elán a dobrou náladu. A pokud chcete ještě přidat pár stupňů, použijte silný alkohol – brandy, rum nebo whisky.
Tropické svařené víno (fotografie uživatele, autor receptu)
15 minut
Na přípravu 1 porce potřebujete:
- lehký hroznový džus – 150 ml
- citron – 50 g
- pomeranč – 50 g
- kumquat – 20 g
- mučenka – 20 g
- sušené švestky / meruňky – 10 g
- skořicové tyčinky – 5 g
- fenykl – 2 g
- dřišťál – 2 g
- kardamon – 1 g
- hřebíček – 1 g
1. Nakrájené ovoce vložte do hrnce, přidejte koření a šťávu.
2. Vařte na mírném ohni za občasného míchání, dokud se téměř nerozvaří.
3. Vypněte oheň, nechte 5 minut louhovat, sceďte a podávejte.
Domácí svařené víno z bílého vína
Lahodné domácí svařené víno na bílém víně se nepřipravuje o nic složitěji než klasické svařené víno. Nezapomeňte použít badyán, hřebíček a skořici – právě toto koření dodává nápoji charakteristickou hřejivou chuť. Pokud chcete, můžete svařené víno připravit nealkoholické nebo dokonce připravit jiný oblíbený zimní nápoj. – sbiten https://www./recipe/40744/sbiten.
Domácí svařené víno z bílého vína (Shutterstock/FOTODOM)
20 min.
Na přípravu 5 porcí budete potřebovat:
- bílé polosuché víno – 1 láhev
- pomeranč – 2 ks
- med – 50 g
- skořice – 1 tyčinka
- badyán – 2 ks
- hřebíček – 2–3 pupeny
1. Do hrnce nalijte 150 ml vody, přidejte med a všechno koření a přiveďte k varu.
2. Do hrnce vložte na plátky nakrájené pomeranče (neloupejte je) a 2 minuty povařte.–3 minuty.
3. Přilijte bílé víno, zahřejte na teplotu přibližně 80 °C. °C, nalijte do skleněných pohárů a ihned podávejte.
Užitečný tip
Jablka a hrušky se dobře hodí k bílému vínu, takže je můžete bez obav přidat do svařeného vína nakrájené na tenké plátky.
Bílé jablečné svařené víno
Pro takové svařené víno vybírejte světlá suchá nebo polosuchá vína: sauvignon blanc, cinandali, chardonnay. Pokud jde o jablka, je lepší zvolit odrůdy Grenny Smith, Fuji a Gala.
Bílé jablečné svařené víno (Uživatelské foto, autor receptu)
20 minut
Dodatečný čas: 20 minut
Na přípravu 8 porcí budete potřebovat:
- bílé víno – 1 litr
- jablečný džus – 500 ml
- kyselé jablko – 1 ks.
- sladké jablko – 1 ks.
- pomeranč – 1 ks.
- mandarinkaы – 2 ks.
- med – 1,5 polévkové lžíce.
- skořice – 3 tyčinky
- mletý muškátový oříšek – 1 lžička.
- hřebíček – 4 hřebíčky
- nové koření – 4 hrášky
1. Jablka nakrájejte na tenké plátky. Kůru z pomeranče a mandarinky nakrájejte na proužky.
2. Všechny ingredience smíchejte ve velkém hrnci. Vložtepečení na mírném ohni a vařte 10 minut, dokud jablka nezměknou. Odstavte z plotny a nechte 10 minut louhovat.
3. Jablka vyjměte pomocí plátýnka, přeceďte přes síto a vraťte je do svařeného vína. Nechte louhovat dalších 10 minut, poté nalijte do sklenic a podávejte.
Domácí nealkoholické svařené víno
Jak vyrobit svařené víno bez alkoholu? Je to jednoduché – musíte si najít dobré nealkoholické víno (prodává se v mnoha obchodních řetězcích), přidat koření, ovoce, sladidla a zahřát ho na 80-90 °C. °C, bez varu. V případě potřeby můžete víno nahradit džusideálně hroznové vínoм nebo přírodníм granátová jablkaм.
Nealkoholické svařené víno v domácích podmínkách ()
20 minut
Dodatečný čas: 5 minut
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- nealkoholické červené víno – 750 ml
- pomeranč – 1 ks
- skořice – 1 tyčinka
- fenykl – 2 hvězdičky
- kardamon – 4 krabičky
- hřebíček – 3 poupata
- třtinový cukr
1. Škrabkou na zeleninu odřízněte kůru z pomeranče.
2. Z poloviny pomeranče vymačkejte šťávu a druhou polovinu nakrájejte na plátky.
3. V malém hrnci svařte 150 ml vody, přidejte skořici, hřebíček, kardamom, fenykl a pomerančovou kůru. Zahřívejte na mírném ohni 10 minut.
4. Do hrnce nalijte nealkoholické víno a pomerančovou šťávu. Zahřívejte na mírném ohni…