5 druhů rostlinného mléka, které chutnají lépe než kravské mléko

5 druhů rostlinných mlék, která chutnají lépe než kravské mléko

Alternativní mléko, tedy vyrobené z ořechů, obilovin nebo luštěnin, si mohou dopřát nejen lidé s alergií na laktózu. Kapučíno s mandlovým mlékem, kaše s kokosovým mlékem, palačinky s ovesným mlékem – s rostlinným mlékem se jídlo stává nejen zdravějším, ale také chutnějším.

O čem se v článku dozvíte:Kokosové mlékoMandlové mlékoOvesné mlékoRýžové mlékoSojové mlékoSojové mléko Sojové mléko

1. Kokosové mléko

Mnozí z těch, kteří znají anatomii kokosového ořechu, si možná myslí, že kokosové mléko je čirá tekutina, která je obsažena uvnitř kokosového ořechu. Není to však mléko, ale kokosová voda! Proto se kokosovým mlékem nejčastěji označuje nápoj, který obsahuje směs kokosové dužiny a obyčejné pitné vody. Kokosové mléko obsahuje vitaminy B, A a C a cenné minerální látky, zlepšuje metabolismus a stimuluje trávení, posiluje imunitu a má antibakteriální účinky. Je lehce stravitelné, přitom bohaté na sacharidy a dodává energii.

Kokosový nápoj prodávaný v kartonových baleních je vhodný pro přípravu různých čajů a káv, ale hustý kokosový krém v plechovkách lze použít na pečení, zmrzlinu a pokrmy asijského typu: kari, polévky tom yam a tom gha, stejně jako různé pyré, omáčky apod.

2. Mandlové mléko

Hlavní výhodou mandlového mléka je jeho úžasná chuť, která dodá náladu všem nápojům na jeho bázi. Mandle mají protizánětlivé účinky a obsahují vápník a vitamin D, který je vhodný pro zdraví kostí a prevenci osteoporózy. Jedna sklenice mandlového mléka obsahuje polovinu denní hodnoty vitaminu E, antioxidantu, který podporuje imunitní systém a zpomaluje stárnutí mozku. Uvádí se, že mandlové mléko má nízký obsah bílkovin (ve srovnání například se sójovým mlékem), málo kalorií a málo tuku.

Mandlové mléko používejte vždy, když chcete svému nápoji nebo pokrmu dodat jemnou marcipánovou příchuť. Zvláště dobře se hodí k náhradě kravského mléka v receptech na pečení. Zvýrazní také oříškovou chuť ovesných vloček a cereálních lupínků s ořechy a lze ho přidávat do koktejlů včetně proteinových.

3. ovesné mléko

Ovesné mléko je skvělou rostlinnou alternativou pro lidi s alergií nejen na kravské mléko, ale také na ořechy. Profesionální baristé si ho váží pro jeho svěží pěnu, vysoký obsah tuku a dokonalou kombinaci s horkým kávovým nápojem bez vrstvení (nesráží se). Ovesné mléko má méně bílkovin než sójové mléko, ale více než kokosové a rýžové mléko. Má také vysoký obsah vlákniny, která je nezbytná pro zdraví střev, včetně beta-glukanu, rozpustné vlákniny, která prospívá srdci. Ovesné mléko je také zdrojem draslíku, který pomáhá udržovat krevní tlak pod kontrolou, a železa, které zabraňuje chudokrevnosti.

Ovesné mléko lze přidávat do teplých i studených nápojů, používat k přípravě kaší, koktejlů a cereálií. Velmi chutné jsou palačinky a lívance s ovesným mlékem a také různé druhy pečiva.

4. Rýžové mléko

Rýžové mléko je považováno za nejjednodušší ze všech rostlinných nápojů. Jednak je zcela hypoalergenní a nedráždí imunitní systém ani střeva. Za druhé má velmi málo tuku. Zároveň má rýžové mléko vysoký obsah sacharidů a obsahuje řadu živin, jako jsou vitaminy skupiny B a antioxidanty, například mangan a selen.

Během procesu výroby rýžového mléka se sacharidy štěpí na cukry, což dodává rýžovému mléku sladkou chuť bez přidaného cukru. Může se přidávat do nápojů, kaší, vařených snídaní.

5. Sójové mléko

Sójové mléko je klasická, univerzální varianta s neochucenou chutí, nízkým obsahem tuku a dostatkem bílkovin. Sójové mléko je svým složením považováno za nejpodobnější kravskému mléku. Mimochodem, mnozí výrobci obohacují sójové mléko o chybějící prvky, jako je vápník a vitamin D, aby získali plnohodnotnou alternativu k mléku živočišného původu. Zároveň je sója jedním z mála rostlinných zdrojů plného složení aminokyselin, včetně 8 esenciálních, které můžeme získat pouze potravou. Obsahuje také fytoestrogeny a biologicky aktivní flavonoidy, které mají antioxidační, protizánětlivé a kardioprotektivní vlastnosti.

Sójové mléko je všestranné: má krémovou konzistenci a skvěle se hodí k přípravě kávových nápojů a různých smoothies. Ačkoli má sójové mléko nízký obsah sacharidů, někdy obsahuje přidaný cukr a další složky, proto je důležité si před nákupem přečíst složení na etiketě. Všestranné sójové mléko je dobré, protože z něj lze připravit další rostlinné nápoje, jako je banánové mléko, vanilkové mléko nebo čokoládové mléko.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #udržitelné mléko**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: