Září je prvním chladnějším počasím a příležitostí k tomu, abychom v potravinách využili zbytek letních vitamínů. Čeká nás chladné počasí, takže je třeba se zásobit silou a energií. Pomoci nám může zelenina, ovoce a sezónní ryby. Povíme vám o 5 potravinách, které byste v září rozhodně měli jíst a vařit.
O čem budeme v článku hovořit:KdouleCo uvařit s kdoulemiRybízové jablkoCo uvařit s granátovým jablkemCuketaCo uvařit s cuketouLechCo uvařit s brynzouRutabagaCo uvařit s brukví
Kdoule
Je známo, že kdoule pomáhá těhotným ženám vyrovnat se s nevolností a také léčit žaludeční vředy.
Kdoule vypadá jako hruška a někdy chutná kyseleji než citron. Kvůli její tvrdosti je problematické jíst ji syrovou, ale dá se z ní uvařit spousta věcí. Kdoule obsahuje draslík, vitaminy C a A a vlákninu, pomáhá podporovat trávení a poskytuje antioxidační ochranu.
Ve studiích bylo prokázáno, že fenoly v tomto ovoci pomáhají při žaludečních vředech. Tento účinek však byl zaznamenán především u šťávy, nikoli u dužiny kdoulí. Právě šťáva smíchaná s medem pomáhá těhotným ženám s toxikózou.
Před konzumací nezapomeňte kdoule oloupat od slupky a jádřince, protože tyto části plodu jsou obvykle nejtvrdší a nejvíce svíravé. Kdoule by neměli jíst lidé se zánětem pohrudnice, zánětem střev, chronickou zácpou a sklonem k alergiím.
Co vařit z kdoulí
Jedním z nejoblíbenějších způsobů využití kdoulí je vaření džemu z tohoto ovoce. Má přirozeně vysoký obsah pektinu, takže je pro tento pokrm jako stvořený.
Kdoule lze také vařit v cukrovém sirupu s pikantním kořením a pak je jíst jednoduše jako dezert nebo je přidávat do zmrzliny, jogurtu a dalších pochoutek.
Chcete-li si připravit méně sladký kdoulový dezert, můžete ho upéct s medem, hnědým cukrem a kořením. Při pečení kdoule zvláště zkřehnou a získají na chuti.
K masu nebo jakémukoli jinému dezertu se dobře hodí kdoulová omáčka. Na tu je třeba kousky kdoulí rozemlít s cukrem a kořením. Můžete také například rozemlít pečené kdoule s cukrem a medem v mixéru. V orientální kuchyni se kdoule často přidávají do zeleninových a masových pokrmů. Dodává hotovému pokrmu příjemnou chuť a pikantní sladkost.
Pokud se neostýcháte kyselé chuti ovoce, přidejte kdoule do smoothies rozmixováním s banánem, jablky, hruškami, mangem nebo kiwi.
Z kdoulového pyré lze také připravit lahodný sorbet, nezapomeňte ho však zkombinovat s trochou citronové nebo pomerančové šťávy.
Granátové jablko
Granátová jablka mají vysoký obsah antioxidantů a látek, které brzdí růst rakovinných buněk.
Hlavním důvodem, proč jíst granátová jablka v sezóně, je vysoký obsah antioxidantů, a to těch nejsilnějších. Tyto látky pomáhají chránit buňky před stárnutím a oxidačním stresem a mohou snižovat krevní tlak, hladinu cholesterolu a zabraňovat tvorbě arteriálního plaku. Antioxidanty obsažené v granátových jablkách pomáhají zdravému fungování cév.
Některé studie ukazují, že sloučeniny obsažené v granátovém jablku mohou brzdit růst rakovinných buněk, zejména rakoviny prostaty a prsu. Pokud se potýkáte se zhoršením funkce mozku, může vám konzumace granátového jablka pomoci i zde. Je známo, že látky v něm obsažené podporují kognitivní funkce a paměť díky svým neuroprotektivním vlastnostem.
Co vařit z granátového jablka
Nejjednodušší a nejsnazší způsob, jak získat všechny výhody granátového jablka, je připravit si z jeho zrnek šťávu. Lze ji přidávat do smoothies, míchat s jinými šťávami a perlivou vodou. Důležité je, aby šťáva byla čerstvá – v sáčkované se část vlastností ztrácí. Takovou šťávou se nenechte unést, protože má stejně jako každá jiná šťáva vysoký glykemický index a málo vlákniny. Ze šťávy můžete připravit omáčku narsharab smícháním s cukrem a kořením. Tato omáčka se hodí k drůbeži, jehněčímu nebo grilovanému masu.
Zrnka granátového jablka můžete přidat do jakéhokoli pokrmu – od ranní kaše až po salát nebo maso k večeři. Jeho kyselá chuť a křupavá struktura rozzáří každé jídlo. Celá zrnka lze také přidat do jakéhokoli smoothie.
Pokud granátové jablko a cukr rozmixujete v mixéru a zmrazíte, můžete si vyrobit sorbet z granátového jablka.
Cuketa
Takto vypadají cuketové těstoviny
Pokud budete cuketu jíst pravidelně, možná si všimnete, že vaše váha začne klesat. To vše díky tomu, že tato zelenina má vysoký obsah vody a vlákniny, které podporují pocit sytosti a pomáhají vám nepřejídat se.
Draslík obsažený v cuketě pomůže regulovat krevní tlak, čímž se sníží riziko srdečních onemocnění. Vitamin C a beta-karoten bojují proti oxidačnímu stresu, snižují riziko chronických onemocnění a zlepšují imunitu. A kyselina listová, která je v cuketě hojně zastoupena, je velmi užitečná pro těhotné ženy a ty, které právě plánují přírůstek do rodiny.
Co vařit z cukety
Cuketu můžete smažit nebo péct nakrájenou na plátky nebo nastrouhanou. Při smažení na plátky nakrájejte cuketu na tenké proužky, potřete ji olejem a upečte, dokud není propečená.
Pokud připravujeme cuketové lívance, po nastrouhání na hrubém struhadle je dobře vymačkáme a necháme okapat, přidáme vejce, mouku, koření a sůl, vytvarujeme lívance a usmažíme. Nastrouhanou cuketu lze použít také při pečení, kdy dodá vlákninu, vodu a živiny do chleba, buchet nebo koláčů.
Pokrm, jako jsou cuketové nudle, je stále oblíbený – milují ho zejména keto dietáři a lidé držící redukční dietu. Cuketu je třeba nastrouhat speciálním nožem na tenké dlouhé proužky a pak ji osmažit s bílkovinami a oblíbenou omáčkou na těstoviny. Někteří tvrdí, že jsou pak téměř k nerozeznání od běžných těstovin.
Můžete si také připravit plněné cukety: k tomu vykrojte vnitřek a naplňte ho zeleninou a omáčkou nebo masem, poté pečte asi půl hodiny v troubě. Cukety se budou vždy hodit do soté, do pečeně nebo do guláše.
A cuketové chipsy jsou skvělou alternativou chipsů.
lečo
Škeble je vynikající pečená, smažená i dušená
Září je vhodným měsícem pro lov cejnů, z nichž někteří jsou obrovští. Tuto rybu hledejte na rybích trzích. Největší šanci najít čerstvý exemplář máte, pokud bydlíte v místě, kde je poblíž sladkovodní rybník.
Pstruh je dobrým zdrojem vitaminů, které jsou nezbytné pro dobré zdraví a vitalitu – vitaminů skupiny B.12 a D, stejně jako minerály selen a jód. Tato ryba má ve srovnání s jinými živočišnými bílkovinami poměrně nízký obsah nasycených tuků, ale vysoký obsah prospěšných omega-3 mastných kyselin.
Stejně jako mnoho jiných druhů ryb poskytuje i cejn vysoce kvalitní bílkoviny s širokým aminokyselinovým profilem. Pokud nejste vegetariáni, rozhodně se vyplatí jíst ryby alespoň 2krát týdně.
Co vařit z cejna
Škeble se může přidávat do polévky, péct s kořením nebo smažit v těstíčku. Výborný je dokonce i dušený. Škeble se dobře hodí ke slaným přísadám, takže z ní můžete připravit kari s rýží.
Pokud chcete neobvyklé chutě, zkuste si připravit cejna ceviche. Marinujte rybu v citrusové šťávě (například pomerančové, limetkové nebo citronové) spolu s nakrájenou cibulí, rajčaty, koriandrem a chilli papričkami. Chuť bude stejně jasná a osvěžující jako při přípravě ceviche z mořských plodů. Vůni tina, která je sladkovodním rybám vlastní, právě pomůže rozbít citrus.
Gastropub
Tato kořenová zelenina je nezaslouženě podceňována
Brukvovitá zelenina vznikla náhodným křížením tuřínu a zelí. Tato kořenová zelenina není v Rusku na rozdíl od skandinávských zemí příliš oblíbená a je považována spíše za obskurní a exotickou. Pokusme se tento názor vyvrátit.
Brujewka je skvělou náhradou brambor pro ty, kteří chtějí jíst méně škrobnaté zeleniny. Má téměř 2krát více vlákniny a 4krát více vápníku než brambory. Je také méně kalorická než nejoblíbenější kořenová zelenina. Díky vápníku je brukev vhodná zejména pro děti a starší lidi.
Brukev obsahuje antioxidant vitamin C a vitamin K, který hraje důležitou roli při srážení krve a zdraví kostí.
Co uvařit z brukve
S brukev můžete vařit vše stejně jako s běžnými bramborami. Můžete je smažit na pánvi nebo fritovat, zapékat, rozmačkat se smetanou, přidávat do polévky, salátů nebo teplých jídel.
Zkuste si připravit zelný salát na švédský způsob. K tomu nastrouhejte brukev a smíchejte ji se zelím a mrkví, ochuťte pikantní omáčkou na bázi octa a majonézy. Z brukve můžete vyrobit užitečné chipsy. K tomu kořenovou zeleninu nakrájejte na tenké plátky, potřete olivovým olejem, posypte kořením a upečte do křupava.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #Září #aiva #tsukini #granát #chovatelé**]. ?