Rolky s červenou rybou – nenáročná a nepříliš drahá svačina. Chuťově i kombinací textur si ji oblíbilo velmi mnoho lidí. Nejoblíbenější varianta je s tvarohem nebo smetanovým sýrem, ale my vám nabídneme nejen ji. Zde je několik zajímavých receptů na pita roládu s červenou rybou.
Jak vybrat červenou rybu do závitků
Není to nic složitého a měli byste se řídit především vlastními preferencemi a rozpočtem. Výhodnější a praktičtější než plátky je koupě celého kusu lehce osolené červené ryby. Ostrým nožem ji lze nakrájet na plátky libovolné tloušťky – někdo má rád silnější a masitější závitky, jiný je má rád jemnější.
Pokud vidíte, že červené ryby jsou lehce solené, neměli byste je kupovat:
- nerovnoměrné zbarvení, například pruhy, matné skvrny nebo zarudnutí;
- příliš jasná barva u ryb, které nejsou přirozeně zbarvené, např. u lososa;
- poškození a jiné vady. Ryby by neměly být ochablé, jejich tkáň se nesmí odlupovat. To je nejčastěji známkou nesprávného skladování nebo kažení.
Pita rolka s červenou rybou
Netriviální recept, vhodný na hostinu, raut i na nejobyčejnější den, pokud si chcete dopřát. To vše proto, že zohledňuje to hlavní: pita rolka s červenou rybou bude obzvlášť chutná, pokud použijete zeleninu a citrusové plody. Náplň mimochodem můžete trochu vymyslet: například zelenou cibuli nahradit červenou.
Pita rolka s červenou rybou
30 minut
Čas navíc: 30 minut
Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:
- kopr – 2 větvičky
- zelená cibule – 30 g
- smetanový sýr – 200 g
- citronová šťáva – 1 polévková lžíce.
- nastrouhaná citronová kůra – 1 polévková lžíce.
- lehce osolený pstruh – 200 g
- tenká pita – 1 kus.
- čerstvě mletý černý pepř
- Pro přípravu pita rolky s červenou rybou omyjte kopr a zelenou cibuli pod tekoucí studenou vodou a osušte je papírovými utěrkami. Nakrájejte nadrobno.
- Na náplň dejte smetanový sýr do malé misky a rozmačkejte ho vidličkou. Přidejte nasekaný kopr a zelenou cibulku. Důkladně promíchejte. Přidejte citronovou šťávu a nastrouhanou citronovou kůru. Dochuťte pepřem. Můžete mírně osolit (nepřehánějte to: červená ryba je zodpovědná za slanou chuť nádivky). Důkladně promíchejte vidličkou.
- Lehce osoleného pstruha vyjměte z obalu a položte na prkénko. Nakrájejte ho na tenké dlouhé plátky, ne na kostičky, aby ryba z rolády nevypadávala.
- Pita plát položte na stůl vyložený kouskem potravinové fólie. Na něj položte předem připravenou náplň ze smetanového sýra. Rozetřete ji stěrkou na pita plát.
- Na krémový sýr a bylinky rovnoměrně rozložte tenké plátky pstruha. Posypte čerstvě mletým černým pepřem.
- Opatrně srolujte pitu s náplní do těsného závitku. Zabalte ji do potravinářské fólie a dejte alespoň na 30 minut do nejchladnější police chladničky.
- Vyjměte pita rolku s červenou rybou, odstraňte potravinovou fólii. Nakrájejte ji na velké plátky a naaranžujte na velký talíř plátky směrem nahoru. Ozdobte lístky petrželky.
Užitečná rada
Každý kousek rolády lze upevnit dřevěnou špejlí.
Závitky s rybou, zelím a mrkví
Křupavá čerstvá zelenina a jemný pstruh – kombinace, která potěší každého příznivce zdravé výživy. Kromě toho se taková roláda s červenou rybou hodí vzít s sebou do práce. Upozorňujeme, že pokrm nevydrží dlouho – maximálně 2 hodiny bez chlazení.
Závitky s rybou, zelím a mrkví ()
15 minut
Dodatečný čas: 1 hodina
Na přípravu 2 porcí budete potřebovat:
- hustý přírodní jogurt nebo zakysanou smetanu – 125 ml
- kopr nebo koriandr – 2-3 větvičky
- strouhaná mrkev – 100 g
- lehce nasolený pstruh nebo losos – 200 g
- tenká pita – 1-2 listy
- okurka – 2 ks.
- mladé zelí – 2 listy
- čerstvě mletý černý pepř
- sůl
- Jogurt nebo zakysanou smetanu smíchejte s nadrobno nasekanými bylinkami a omáčkou potřete pitu.
- Vmíchejte mrkev a koření.
- Rozložte pitu na stůl. Položte na ni rybu, navrch dejte nakrájené listy zelí, mrkev a plátky okurky.
- Vše pečlivě zabalíme do ruličky a nakrájíme na malé plátky silné 3-4 cm. Před podáváním je lepší nechat alespoň 1 hodinu odležet.
Užitečný tip
Pro roládu zvolte nepříliš tenkou pitu. Mrkev a zelí jsou poměrně tvrdá zelenina, která ji může poškodit. Navíc namáčení v omáčce ji ještě zhorší její odolnost.
Slavnostní pita rolka s rybou
Do náplně pita rolek s červenou rybou se nejčastěji přidává tvaroh. Je jemný a zjemňuje slanost lososa nebo pstruha. Mozzarella se s tímto úkolem také výborně vyrovná. Vybírejte velké kuličky, aby se lépe krájela.
Slavnostní pita rolka s rybou ()
15 minut
Dodatečný čas: 1 hodina
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- lehce solená červená ryba – 120 g
- petržel – 2 větvičky
- zelená cibule – 20 g
- bazalka – 1 snítka
- mozzarella – 125 g
- tavený sýr – 90 g
- tenký plát lavaše – 1 kus.
- Petrželku, zelenou cibulku a bazalku omyjte a dobře osušte na papírové utěrce. Nakrájejte nadrobno. Mozzarellu nakrájejte na plátky.
- Plát lavaše potřete taveným sýrem. Na něj rozprostřete nadrobno nakrájené bylinky a mozzarellu.
- Červenou rybu nakrájejte na tenké plátky a položte na mozzarellu. Rolku srolujte. Zabalte do potravinářské fólie a dejte na 1 hodinu do chladničky.
Užitečný tip
Do náplně takové pita rolky s červenou rybou můžete dát také rukolu. Ta pokrmu dodá pikantní tóny.
Pita závitky s kétou
Keta je další druh červené ryby. Je chutná a levná. O víkendu z ní můžete připravit roládu na rodinnou večeři – bude rychlá, krásná a finančně nenáročná.
Pita závitky s ketou (Shutterstock/FOTODOM)
15 min.
Dodatečný čas: 1 hodina
Na přípravu 8 porcí budete potřebovat:
- lehce solené plátky lososa obecného – 300 g
- kopr – 1 malý svazek
- měkký tavený sýr – 200 g
- čerstvý arménský lavaš – 1 list
- Kopr nakrájejte nadrobno.
- Pitu rozložte a potřete tenkou vrstvou taveného sýra, posypte koprem a rozložte plátky lososa.
- Pitu srolujte a uložte na 15-20 minut do chladničky.
- Před podáváním nakrájejte na kolečka.
Užitečný tip
Roládu můžete nechat v chladničce déle, například hodinu. Tak se lépe vsákne a bude měkčí.
Rolka s červenou rybou a sýrem dor bleu
Neobvyklá kombinace, která vás jistě zaujme – losos a lehce ostrý sýr s modrou plísní. Kuriózní a velmi zdařilá kombinace.
Rolka s červenou rybou a sýrem dor bleu (Shutterstock/FOTODOM)
15 min.
Na přípravu 4 porcí budete potřebovat:
- lehce soleného lososa – 300 g
- sýr bleu – 80 g
- tenká arménská pita – 2 listy
- majonéza – 3-4 polévkové lžíce. l.
- Jednu stranu pity potřete majonézou.
- Tence nakrájené kousky osolené ryby uspořádejte tak, aby neležely těsně u sebe.
- Sýr dor bleu nakrájejte na tenké plátky a položte je na rybu a pitu. Potřete ještě trochou majonézy.
- Přiklopte druhou pitou. Potřeme ji majonézou, položíme další vrstvu ryby, sýra a majonézy.
- Rolku srolujte. Zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 1 hodinu do lednice. Před podáváním nakrájejte na porce.
Užitečná rada
Místo lososa lze použít jiné červené ryby s nízkým obsahem soli. Například pstruh nebo losos obecný.
Pita rolka s červenou rybou a koprem
Klasika žánru rolek – kvarteto pita chleba, červené ryby, smetanového sýra a kopru. Není třeba vymýšlet nic dalšího. Až na přidání trochy citronové kůry a citrusové šťávy pro jemnou kyselost.
Pita rolka s červenou rybou a koprem ()
20 minut
Na přípravu 10 porcí budete potřebovat:
- smetanový sýr – 200 g
- kopr – 1 svazek
- zelená cibule – 1 svazek
- citronová šťáva – 1 polévková lžíce.
- citronová kůra – 1 polévková lžíce.
- Lehce solený losos – 200 g
- tenký arménský lavaš – 1 list
- Smetanový sýr přendejte do mísy, přidejte jemně nasekaný kopr, zelenou cibulku, citronovou šťávu a nastrouhanou kůru. Promíchejte.
- Lososa nakrájejte na tenké plátky.
- Potřete lavaš smetanovým sýrem a bylinkami a položte na něj plátky lososa.
- Srolujte pitu do rolády a nakrájejte ji na 2,5-3 cm široké plátky.
Užitečný tip
Do rolády můžete přidat více různých bylinek – petrželku, rukolu.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #snacks #vánoční recepty #Roulettes #červená ryba #lavash**]. ?