Mnoho lidí se dříve setkávalo s dietou č. 5 nebo tabulkou č. 1 – lékaři je obvykle předepisují při určitých onemocněních a z preventivních důvodů. V posledních letech však o nich slýcháme stále méně často a z dobrého důvodu – byly zrušeny. Natalja Sokolová, lékařka a lékařská novinářka, nám říká, proč se tak stalo a co je nahradilo.
Obsah článku:
- Dietní tabulky: historie vzniku
- Proč byly dietní tabulky zrušeny?
- Současné výživové směrnice
- Které diety se ve studiích ukázaly jako prospěšné
-
Středomořský typ potravin
-
DASH dieta pro hypertoniky
-
- Jak se stravovat při nemocech
- Lékař předepsal dietní tabulku – co dělat?
Dietní tabulky: historie výskytu
Číselné terapeutické tabulky se objevily před sto lety. Sovětský odborník na výživu Pevzner vypracoval systém výživy, v němž bylo při různých onemocněních nutné dodržovat určitá doporučení týkající se příjmu potravy. Celkem existovalo 15 takových tabulek. Každá z nich byla určena k léčbě určitého problému: 1 – žaludeční vřed, 5 – žlučníku a jater, 9 – diabetes mellitus, 10 – patologie kardiovaskulárního systému atd.
Systém výživy podle Pevznera je 15 terapeutických tabulek odpovídajících určitým skupinám nemocí
Dietní tabulky předepisovaly četnost jídel na den, způsoby přípravy (dušení, dušení, vaření), preferované a zakázané potraviny. Podrobně byly uvedeny povolené pokrmy: sušený chléb, polévky na zeleninovém vývaru, pyré polévky z masa, slizové vývary z obilovin s vývarem, masové kuličky vařené v páře, bílkovinné omelety, polévky na slabém masovém vývaru, suché nepečené sušenky a další. V závislosti na tabulce bylo zakázáno mnoho potravin: tučné maso, koření, čerstvá zelenina, ovoce, luštěniny, smažená nebo natvrdo vařená vejce, kakao, káva, čaj, alkohol atd.
Systém léčebných tabulek se používal ve všech sanatoriích a nemocnicích. Otevřeny byly i jídelny s dietní stravou. Při domácím stravování se pacientům také doporučovalo dodržovat určitou tabulku. V sovětském a poté v ruském zdravotnictví byly dietní tabulky známy každému lékaři. Systém léčebné výživy byl na svou dobu pokrokový a Pevzner vstoupil do dějin medicíny.
Proč byly číselné diety zrušeny?
V Rusku existovaly Pevznerovy tabulky až do roku 2003. Na příkaz ministerstva zdravotnictví byla změněna pravidla pro organizaci stravování v nemocnicích: místo 15 tabulek existovala standardní dieta s několika variantami, dieta pro pacienty s chirurgickou patologií (například s krvácením do žaludku), vykládací diety a další.
Proč už Pevznerovy léčebné tabulky nejsou aktuální? Medicína nestojí na místě a za sto let se představy o léčbě nemocí změnily. To neznamená, že se všechny body léčebných tabulek ukázaly jako chybné. Například omezení soli, předepsané v tabulce číslo 10 pro pacienty s kardiovaskulárními chorobami, radí i nadále. Ale tatáž tabulka zakazovala tučné ryby, a nyní je známo, že jsou vynikajícím zdrojem polynenasycených mastných kyselin, zvláště užitečných pro pacienty s cévními problémy.
Další příklad zastaralých informací z Pevznerovy diety. V dietě č. 6 pro lidi s dnou bylo povoleno jakékoli ovoce a šťávy, zakázána byla káva. Moderní představy hovoří o škodlivosti fruktózy pro tyto pacienty (doporučuje se jim omezit ovocné šťávy), ale káva není zahrnuta v žádném omezení.
Současná dietní doporučení
Od zrušení stravovacích tabulek se stravovací doporučení stala méně přísnými. Podle moderních představ neexistují žádné speciální diety pro většinu nemocí. Obvykle jsou pacientovi popsány základní zásady výživy, vyjmenovány nejvhodnější potraviny s přihlédnutím k individuálním vlastnostem člověka. V některých případech mohou doporučit něco omezit, například při dně alkohol, ovocné šťávy, maso.
Které diety se ve výzkumech ukázaly jako prospěšné
Středomořská strava je považována za základ zdravé výživy. U lidí, kteří dodržují její pravidla, byla méně často diagnostikována obezita, cukrovka 2. typu a kardiovaskulární onemocnění. Řada studií prokázala snížení rizika vzniku rakoviny a Alzheimerovy choroby.
Řada studií potvrdila účinnost středomořské stravy
Hlavní produkty středomořského typu stravy:
- zelenina, ovoce – denně;
- olivový olej – denně;
- ořechy, celozrnné výrobky, luštěniny;
- ryby (zejména bohaté na polynenasycené mastné kyseliny: tuňák, losos, makrela atd.);
- drůbeží maso (kuřecí, krůtí);
- nízkotučné mléčné výrobky.
Doporučuje se omezit: červené maso, sladkosti, sladké nápoje.
Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) je speciální dietní systém, který se ukázal jako účinný pro osoby s vysokým krevním tlakem. V mnoha ohledech se podobá středomořské dietě: v jídelníčku převažuje zelenina, ovoce, celozrnné výrobky, luštěniny, nízkotučné mléko, drůbež, ryby a ořechy. Kromě červeného masa a sladkostí je omezena sůl. A navíc se doporučuje zvýšit příjem draslíku, vápníku a hořčíku.
Dieta DASH, která je založena na velkém množství ovoce a zeleniny, je vhodná pro osoby s vysokým krevním tlakem.
Jaké potraviny mají vysoký obsah těchto mikroživin:
- K – avokádo, špenát, banán, meruňky, zelené rostliny (petržel, kopr, koriandr);
- Ca – játra, makrela, mořské plody, sýry, mléčné výrobky, sezam;
- Mg – mandle, kakao, pohankové kroupy, mořské řasy.
O této dietě jsme více psali v samostatném článku.
Jak se stravovat při nemocech
Výživové návyky ze středomořské diety můžete použít jako základ pro plánování vlastního jídelníčku. V případě chronických onemocnění byste měli získat další rady od svého lékaře.
Například v případě zhoršení zánětlivého onemocnění střev s poruchami stolice a zvýšenou frekvencí stolic je vhodné na určitou dobu omezit vlákninu (ovoce a zeleninu).
Středomořskou dietu lze použít jako základ pro plánování vlastního jídelníčku. V případě zdravotních potíží je lepší požádat o další radu svého lékaře.
Pokud trpíte chronickým onemocněním ledvin, může vám lékař doporučit snížení množství soli ve stravě (protože toto opatření podle studií snižuje riziko komplikací).
U vředové choroby žaludku a dvanáctníku se nyní klade důraz spíše na farmakologickou léčbu než na přísná dietní omezení. Negativní účinky alkoholu byly prokázány. Existují důkazy, že některé produkty mohou bojovat proti bakterii škodlivé pro žaludek – Helicobacter pylori. Jedná se o med, probiotika v jogurtech, mléko, šťáva ze zelí, brusinková šťáva, borůvky. Tyto produkty však nejsou zahrnuty do oficiálních doporučení.
Lékař předepsal dietní tabulku – co dělat?
Pokud lékař předepsal tabulku č. 1, 8, 9 (nebo jakoukoli jinou) – je to důvod domnívat se, že se lékař z hlediska výživy řídí zastaralým systémem poznatků, položit upřesňující otázky nebo získat alternativní názor od jiného odborníka.
Je třeba jíst pestrou, vyváženou stravu (z hlediska bílkovin, tuků, sacharidů a kalorií), získávat dostatek vitaminů a mikroživin. Správná výživa a fyzická aktivita pomáhají udržovat a zlepšovat zdraví.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #diet**]. ?