Jak dlouho uchovávat potraviny v chladničce

Jak dlouho uchovávat potraviny v chladničce

Pokud nám po obědě nebo večeři zůstane v hrnci nebo na pánvi zbytek jídla, dáme ho do nádoby nebo misky a uložíme do lednice. Je dobré, když zbytky sníme druhý den, ale stává se, že nádobu otevřeme za 24 hodin nebo i později, ucítíme vůni, pochybnosti, sníme nebo… vyhodíme. Kolik dní můžete v lednici uchovávat jídlo připravené ke konzumaci?

O čem se v článku dozvíte:

  • Malá lekce chemie
  • Užitečné tipy pro skladování uvařených potravin v lednici
  • Doba skladování v chladničce s konkrétními příkladyTepelně zpracované maso a drůbežPizzaPolévkyJaponská jídla
  • Příčinou otravy není jen jídlo!

Podle amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv by se zbytky uvařených jídel nebo tepelně upravených potravin měly 2 hodiny po uvaření zchladit nebo zmrazit a po maximálně 4 dnech skladování v chladničce, nikoliv v mrazničce, by se měly sníst nebo zlikvidovat.

A tady je to, co nám radí Roskachestvo: „Neměli byste jíst rychle se kazící hotová jídla (maso, drůbež, vejce a nákypy), která byla mimo chladničku déle než 2 hodiny při pokojové teplotě nebo 1 hodinu při teplotě vzduchu nad 35 °C.“. Je zřejmé, že tato časová omezení se vztahují nejen na doma připravené pokrmy, ale také na jídla od firem dodávajících hotová jídla. Jedná se o obecné doporučení založené na rychlosti růstu bakterií a pravidlech skladování. Roskachestvo také uvádí doporučení pro ty případy, kdy se jedná o dlouhé hodování: je žádoucí pod talíře se studeným občerstvením umístit nádoby s ledem a snědený pokrm je nutné zcela nahradit čerstvým z lednice a nepřidávat ke zbytkům novou porci.

Hrachová polévka na masovém vývaru, která bude druhý den skladování v lednici ještě chutnější.

Malá lekce chemie

Ale jak víme, každé pravidlo má své výjimky. A trvanlivost může záviset na kvalitě samotného výrobku, technologii jeho přípravy a chemických vlastnostech. Každá vařená potravina má svou vlastní acido-alkalickou rovnováhu (pH) a obsah vlhkosti. Rajčatová omáčka nebo citronový koláč mají nízké pH (pod 6), tj. vysokou kyselost. A čím je vyšší, tím nepříznivější jsou podmínky pro růst bakterií. Takové pokrmy lze skladovat v chladničce až 5-7 dní. A ty, které ji mají od 6 a vyšší, například z ryb nebo vajec, je lepší do 3 dnů sníst nebo vyhodit.

Podobně je to i s vlhkostí pokrmů. Čím je nižší, například v sušenkách nebo muffinech s vysokým obsahem cukru, tím horší jsou podmínky pro růst bakterií a plísní. Takové pokrmy lze skladovat bez chlazení ve vzduchotěsné nádobě po dobu jednoho týdne. Například vařené maso a zelenina s vysokým obsahem vlhkosti budou náchylné k růstu bakterií i v chladničce. Měly by být zkonzumovány maximálně do 3 dnů.

Nyní je jasné, že nejodolnější při skladování bude pečivo s citronem, například – citronový koláč. Je kyselý a zároveň sladký, což znamená, že v uzavřené nádobě a při pokojové teplotě „přežije“ týden.

Citronový koláč

Užitečné tipy pro skladování uvařených potravin v lednici

  • Při skladování vařených potravin je nutností vzduchotěsná nádoba, protože kyslík podporuje růst bakterií. A abyste zabránili kondenzaci vlhkosti, stačí pod víko umístit papírovou utěrku a čas od času ji vyměnit.
  • Pravidelně kontrolujte teplotu v chladničce: neměla by být vyšší než 4 °C.
  • Teplota v zadní části chladničky je nižší než u dveří, proto myslete na umístění nádob.
  • Nezapomeňte nádobu označit časem a datem uložení, zejména pokud máte rodinu, která ráda svačí individuálně.
  • Nevkládejte do chladničky nádoby s horkými nebo teplými zbytky jídla, protože se tím zvyšuje rychlost růstu bakterií a poškozuje se výkon chladničky.
  • Malé množství citronové šťávy přidané do pokrmu prodlouží jeho trvanlivost.
  • Pokud chcete výrobek uchovat delší dobu, použijte mrazničku. U vývarů to můžete udělat tak, že je nalijete do formiček na led nebo naplníte ziplocky do poloviny tekutinou.
  • Pokud byl pokrm skladován déle, než by měl, nezmrazujte ho, ale bez lítosti ho vyhoďte. Pečujte o sebe a své blízké!

Veškeré potraviny připravené ke konzumaci skladujte v nádobách na potraviny.

Trvanlivost v chladničce s konkrétními příklady

Vařená vejce, kuřecí nebo tuňákový salát

Vařená vejce a saláty s vařeným/uzeným kuřecím masem nebo konzervovaným tuňákem lze skladovat v chladničce až 7 dní při teplotě do 4 °C. A před uskladněním nemusíte celý salát potírat majonézou, ale pouze tu část, kterou z nádoby vyndáte na talíř ke konzumaci. Zbytek skladujte bez zálivky.

Těstovinový salát s konzervovaným tuňákem

Tepelně upravené maso a drůbež

Vařené kuřecí maso, steaky a vepřová panenka vydrží v chladničce 3-4 dny. Tyto pokrmy uchovávejte při pokojové teplotě alespoň 2 hodiny, během nichž se dobře zchladí. Pokud uvažujete o uložení vařeného masa (zejména smaženého) do mrazáku, dobře si to rozmyslete: podle šéfkuchařů po rozmrazení ztrácí chuť a původní strukturu.

Vepřová panenka s ořechovým máslem

Pizza

Stejně jako vařené maso a drůbež lze pizzu obvykle skladovat v chladničce 3-4 dny. Stačí již vychlazené plátky pevně zabalit do pečicího papíru, aby se zachovala jejich chuť, nebo nejlépe do potravinářské fólie, aby pizza nepáchla po okolních potravinách. Ohřívejte na pánvi, přikryté fólií jako pokličkou. V troubě bude pizza sušší a na okrajích se může i připálit.

Zeleninová pizza s mozzarellou

Polévky

Ať už jste uvařili hrnec minestrone, kuřecí nudličky nebo kharcho, polévka téměř vždy zůstane a druhý den je ještě chutnější. Polévky jezte 3-4 dny, samozřejmě je před odesláním do lednice nezapomeňte vychladit.

Vydatná zeleninová minestrone s perličkou a masovými kuličkami

Japonská jídla

Ačkoli většinu zbytků lze skladovat 3-4 dny, existují výjimky, jako je sushi a závitky! Neskladujte je déle než 1 den, ale raději je ihned snězte – ryby jsou produkt podléhající zkáze, zejména proto, že jejich čerstvost je vždy sporná, nežijeme na moři-oceánu.

Rolka Philadelphia v karamelu s červeným kaviárem

Příčina otravy není jen v jídle!

O některých lidech se říká, že mají „železný žaludek“ – dokáží strávit cokoli. Ve skutečnosti mají jen silný imunitní systém: ten hraje klíčovou roli v prevenci otravy jídlem. Podle lékařů může imunitní systém posílit konzumace velkého množství ovoce, ořechů a zeleniny a vedení zdravého a aktivního života.

Pro zdravý žaludek je však velmi důležitá čistota. Nedostatek čistoty je častou příčinou otrav. Escherichia coli a další destruktivní mikroorganismy milují teplo a vlhko. Milují kuchyňská prkénka a houbičky, špinavé ledničky a neumyté nádoby na potraviny. To znamená, že jejich výskyt nemusí mít nic společného s porušením doby skladování potravin. Vyměňujte proto častěji houbičky, důkladně myjte nádoby na potraviny a udržujte lednici v pořádku. Mějte různá prkénka na krájení masa, ryb, zeleniny a chleba.

V roce 1899 získal minnesotský inženýr Albert Marshall patent na vynález chladničky. Od té doby uplynulo více než sto let, ale naučili jsme se stoprocentně využívat možnosti tohoto zázračného přístroje? Zde je 7 užitečných rad, jak udržet potraviny v chladničce čerstvé..

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #skladování potravin #lednice #jak skladovat #připravené potraviny**]. ? Další nápady a recepty na našich sociálních sítích

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: