Jak koupit kvalitní čokoládu a nesplest se při výběru?

Jak koupit kvalitní čokoládu a nesplest se při výběru?

Podle jakých kritérií vybírat čokoládu? Ovlivňuje její čerstvost její chuť? Jak doma zkontrolovat kvalitu čokolády? V jakém věku lze tuto pochoutku podávat dětem?

O čem se v článku dozvíte:

  • Na co si dát při nákupu pozor?
  • Jak doma zkontrolovat kvalitu čokolády?
  • V jakém věku lze dítěti podávat čokoládu?

Na co si dát pozor při nákupu čokolády?

V první řadě byste měli věnovat pozornost obsahu kakaa, které je součástí čokolády. Čím více ho je a čím méně cukru, mléka a dalších složek, tím je takové zboží atraktivnější. Důležitá je samozřejmě i doba trvanlivosti. Pokud je prošlá, je velká pravděpodobnost, že se změní její chuť.

K tomu může dojít i v případě porušení technologie přípravy, kdy se v důsledku nesprávného temperování objeví tukový výsev. Stejná vada může nastat i při nesprávné přepravě nebo skladování čokolády – při teplotách nad 30 °C se začne rozpouštět, kakaové máslo vystupuje na povrch a vzniká šedavý povlak.

Kromě toho může dojít k šednutí cukru. Pokud byla čokoláda skladována při nízké teplotě a poté přenesena do teplé místnosti, objeví se na povrchu kondenzační kapky, ve kterých se cukr rozpouští. Pokud čokoláda ležela v blízkosti zapáchajících výrobků, může zachytit jejich pach. Podle článku 3 zákona „O jakosti a bezpečnosti potravin“ jsou výrobky, které nesplňují požadavky na organoleptické ukazatele, klasifikovány jako nebezpečné, musí být staženy z oběhu a zničeny i bez dalšího zkoumání.

Pokud jste si koupili nekvalitní čokoládu, máte dvě možnosti: můžete napsat stížnost na webové stránky Rospotrebnadzoru nebo se vrátit do prodejny a výrobek vrátit – bude vám povinen vyměnit zboží za kvalitní nebo vrátit peníze.

Jak zkontrolovat kvalitu čokolády doma?

Když rozbalíte tabulku čokolády, podívejte se na její vzhled. Pokud je matná, deformovaná, znamená to, že byla nesprávně skladována. Pokud je povrch lesklý, tabulka má křupavý lom, křupe, když ji ukousnete nebo odlomíte – to je jeden ze znaků čerstvé, kvalitní čokolády. Při nákupu se také zaměřte na mastné skvrny na obalu – to znamená, že výrobek nebyl správně skladován.

Známka kvalitní čokolády
Znak kvalitní čokolády

– rovnoměrný lesklý povrch

Někteří lidé zkoušejí kvalitu čokolády tím, že ji zapálí. To však nic neznamená – obsahuje kakaové máslo a bude hořet jako každý organický výrobek s vysokým obsahem tuku. Pokud najdete čokoládu s bílou polevou, můžete ji doma otestovat tak, že v blízkosti čokolády podržíte zapálenou sirku. Pokud je poleva tvořena kakaovým máslem, bude se postupně vlivem tepla rozpouštět.

V jakém věku je možné dát dítěti čokoládu?

Pokud jde o dětskou výživu, čokoládu lze dětem podávat nejdříve ve třech letech, a čím více mléka v této čokoládě je, tím lépe. Dospělým se naopak doporučuje konzumovat hořkou nebo hořkou čokoládu (v první polovině dne). Obsahuje totiž aminokyselinu tryptofan a hořčík – ty jsou zodpovědné za pocit štěstí, který čokoláda vyvolává. Snižuje také riziko akutního infarktu myokardu, zlepšuje paměť a zdraví cév.

Ještě více informací o vyvážené stravě a pravidlech zdravé výživy – v online projektu Rospotrebnadzor zdravá výživa.rf

Projekt podporují odborníci z různých oblastí medicíny, přední média, ambasadoři, pedagogické a rodičovské komunity.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #čokoláda**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: