Do hlavního svátku už nezbývá mnoho času a krásný a chutný novoroční dezert bez pečení se stane nejen ozdobou stolu, ale i záchranou pro hostitelky. „Smrkové šišky“ se připravují velmi rychle a bude k nim potřeba minimum surovin. Tento dezert lze právem označit za jeden z nejjednodušších, ale zároveň originálních a slavnostních.
O čem si povíme v článku:Nepečený dezert v podobě kornoutů: trend na sociálních sítíchJak připravit novoroční dezert bez pečeníDruhý způsob 1. Novoroční kornouty na bázi piškotůDruhý způsob 2. Novoroční kornouty na bázi piškotůDruhý způsob 3. Novoroční kornouty s brandyJednoduchý způsob 4. Novoroční kornouty na bázi jahodJednoduchý způsob 5. Novoroční kornouty na bázi vloček a piniových oříškůJednoduchý způsob 6. Novoroční kornouty z vloček a vlašských ořechůJednoduchý způsob 7. Novoroční kornouty na bázi perníkuNěkolik tipů.
Nepečený dezert v podobě kornoutků: trend sociálních médií
Nepečené dezerty vždy zaujímaly čestné místo v arzenálu každé hostitelky. Je to opravdu pohodlné, protože to šetří čas. Letos na sociálních sítích zavířil recept na novoroční „smrkové šišky“. Jako základ se používají piškoty, hotový piškot, jahody, vločky a ořechy.
Dezert se podává na stůl jako samostatný pokrm a také kornoutky lze ozdobit slavnostním dortem. Sladké „smrkové šišky“ budou pěkným doplňkem dárku. Dezert můžete například vložit do dárkové krabičky a věnovat ho jako novoroční dárek. Nebo můžete šišky použít jako dekorativní prvek při prostírání slavnostního stolu.
Tento dezert může připravit doslova každý – existuje několik způsobů. Navíc je velmi rychle hotový, takže ho můžete připravit i hodinu před příchodem hostů.
Jak připravit novoroční dezert bez pečení
Existuje několik způsobů přípravy dezertu „Smrkové šišky“. Stačí si jen vybrat jeden podle své chuti.
Způsob 1. Novoroční šišky na bázi piškotů
Zkušené hostitelky při pohledu na složení ingrediencí v něm okamžitě rozpoznají recept na slavný sovětský dort „Bramborák“. A skutečně, novoroční dezert se připravuje stejným způsobem – ale v jiné podobě.
Novoroční kornouty na bázi sušenek
K přípravě potřebujete
- sušenky – 400 g
- máslo – 100 g
- kakao – 3 polévkové lžíce.
- mléko – 1/2 šálku
- hořká čokoláda – 80 g
- čokoládové cornflakes – 70 g
- Sušenky rozdrťte v mixéru nebo je rozválejte válečkem. Do mléka přidejte kakaový prášek a pánev postavte na mírný oheň. Do mléka vložte máslo a nechte ho rozpustit. Nevařte ho!
- Do směsi čokolády a mléka nasypeme rozdrcené sušenky a uhněteme těsto. Pokud je těsto řídké, přidejte další porci rozdrcených sušenek. Z těsta vytvarujte pyramidy ve tvaru kornoutků. Kousky těsta vložte do chladničky asi na 1 hodinu.
- Po této době můžete začít moučník zdobit. Jako „vločky“ se budou hodit čokoládové cornflakes nebo čokoládové kalíšky (čokoládu ve formě kapek koupíte v supermarketech nebo objednáte na tržištích). Hodit se budou také mandlové plátky. Můžete je střídat – například část vánočních kornoutů udělat s kalíšky a druhou část s mandlemi.
- Mimochodem, kornouty budou obzvlášť chutné, pokud mandlové plátky před zdobením opražíte a posypete kakaovým práškem. Kromě toho se nebudou barevně lišit od samotného dezertu. Posypeme moučkovým cukrem a podáváme.
Metoda 2: Novoroční kornoutky na bázi piškotového těsta
Tento dezert „Smrkové šišky“ se připravuje na stejném principu jako u piškotů. Tentokrát je však jeho základem piškot. Jeho přípravou nemusíte ztrácet čas a můžete si koupit hotové dorty.
Novoroční kornouty na bázi piškotového dortu
K přípravě potřebujete:
- čokoládové sušenky – 400 g
- máslo – 100 g
- kakao – 2-3 polévkové lžíce.
- cukr – 2 polévkové lžíce.
- mléko – 1/2 šálku
- čokoládové cornflakes – 70 g
- Sušenky nasekejte v mixéru, vzniklou drť smíchejte se změklým máslem. Kakao a cukr zředíme v horkém mléce. Mícháme, dokud se zcela nerozpustí. Čokoládovou směs vlijeme do sušenek a důkladně promícháme.
- Vytvarujte kornoutky a nechte je hodinu chladnout. Ozdobte podle libosti – vločkami, mandlovými lístky nebo kalíšky.
Metoda 3. Novoroční šišky s koňakem
Tento novoroční dezert samozřejmě nebude vhodný na dětský stůl, ale dospělí ho ocení. Koňak nebo likér (nejlépe s muškátovou příchutí) dodá dezertu lehce trpkou chuť.
Novoroční šišky s koňakem
K přípravě potřebujete
- křehké sušenky – 200 g
- máslo – 100 g
- kakao – 3 polévkové lžíce.
- kondenzované mléko – 5 polévkových lžic.
- brandy – 2 lžičky.
- moučkový cukr na ozdobu
- Sušenky rozdrťte v mixéru nebo válečkem na těsto. Máslo necháme změknout ve vodní lázni. Do rozdrcených sušenek přidejte kakao, kondenzované mléko, alkohol a máslo. Znovu spusťte mixér a proměňte ingredience v homogenní hmotu. Vytvarujeme ploché kornoutky, malým nožem uděláme lehké zářezy napodobující šupiny a dáme na 1 hodinu do lednice.
- Před podáváním posypeme moučkovým cukrem. Jako ozdobu je lepší použít čokoládové kalíšky. Dobře se hodí ke koňaku i likéru.
Metoda 4: Vánoční kornoutky na bázi jahod
V tomto případě nebudete potřebovat ani mixér a samotný dezert je vhodný pro ty, kteří si hlídají kalorie.
Novoroční kornouty na bázi jahod
K přípravě budete potřebovat:
- jahody – 7-8 ks.
- mandlové lístky na ozdobu – 70 g
- hořká čokoláda – 100 g
- moučkový cukr
- Jahody omyjte a odstraňte z nich okvětní lístky. Bobule navlékněte na párátko, čokoládu rozpusťte ve vodní lázni. Do bobulí zapíchněte mandlové plátky, aby vznikly šupinky. Jakmile jsou šupinky hotové, namočíme šišku jahody do čokolády a pošleme ji asi na hodinu do lednice. A aby byl dezert suchý ve vzpřímené poloze, zapíchneme kornoutky párátky do jablka nebo brambory.
- Po uplynutí doby párátka odstraníme, dezert položíme na slavnostní talíř a posypeme moučkovým cukrem.
Metoda 5: Novoroční šišky na bázi vloček a piniových oříšků
Tyto smrkové šišky budou ideální sváteční snídaní pro malé labužníky. Šišku vložte do hluboké misky a jednoduše ji zalijte mlékem. Vydatná a velmi chutná novoroční snídaně je hotová!
Novoroční šišky na bázi vloček a piniových oříšků
K přípravě budete potřebovat:
- čokoládové sušenky – 150 g
- kondenzované mléko – 5 polévkových lžic.
- máslo – 80 g
- kakao – 3 polévkové lžíce.
- vanilin – 5 g
- piniové oříšky – 1/2 šálku
- čokoládové cornflakes – 70 g
- moučkový cukr a snítky rozmarýnu na ozdobu
- Sušenky nakrájejte na drobky. V samostatné misce smíchejte změklé máslo, kondenzované mléko, kakao a vanilku. Do směsi porcujte sušenky a uhněťte těsto. Nakonec přisypte piniové oříšky a znovu promíchejte.
- Ručně vytvarujte kornoutky a dezert ozdobte čokoládovými cornflakes. „Jedlové šišky“ položíme na talíř a posypeme moučkovým cukrem. A větvičky čerstvého rozmarýnu jsou ideální jako imitace jedlových větviček.
Metoda 6: Vánoční šišky z vloček a vlašských ořechů
Tato metoda se bude líbit těm, kteří nechtějí trávit čas (nebo nemají volný čas) ručním zdobením každé šišky vločkami nebo mandlovými lístky. Novoroční moučník dopadne možná ne tak elegantně, ale chuťově si nezadá s vyšňořenými analogy.
Novoroční šišky z obilovin a ořechů
K přípravě budete potřebovat:
- vařené kondenzované mléko – 1 plechovka
- čokoládové cornflakes – 150 g
- vlašské ořechy – 1/2 šálku
- moučkový cukr k imitaci sněhu na šiškách
- Smíchejte vařené kondenzované mléko s kukuřičnými lupínky a ořechy. Míchejte opatrně, aby se kukuřičné lupínky nerozpadly na drobky. Na výrobu kornoutů budete potřebovat úzké sklenice. Do každé z nich dejte 1 lžíci připravené směsi a pevně je utlačte.
- Sklenice zabalte do potravinářské fólie a pošlete je na 2-3 hodiny do lednice. Poté sklenice vyjměte, tenkým nožem naberte okraje zmrzlé hmoty a vyjměte připravený kornout. Dezert naaranžujte na krásný talíř a posypte moučkovým cukrem.
Postup 7: Novoroční kornoutky na bázi perníku
Mátové nebo čajové perníčky, které se berou jako základ, dodají novoročnímu dezertu svěží chuť a příjemný chlad, aniž by se musely péct.
Novoroční kornouty na bázi perníku
K přípravě potřebujete:
- perník – 200 g
- vařené kondenzované mléko – 1/2 plechovky
- kondenzované mléko – 2-3 polévkové lžíce.
- máslo – 1/2 balíčku
- moučkový cukr a kukuřičné lupínky na ozdobu
- Perník nasekejte mixérem. Přidáme uvařené kondenzované mléko a změklé máslo. Pokud je těsto příliš tuhé a špatně se míchá, přidejte trochu obyčejného kondenzovaného mléka.
- Z těsta vytvarujte úhledné pyramidy a obvod ozdobte kukuřičnými lupínky. Vložte na 1 hodinu do chladničky. Zbývá už jen moučkový cukr.
Užitečné tipy
Při zdobení berte v úvahu pořadí vloček (vločky, lístky a kalíšky), aby váš novoroční dezert vypadal co nejvíce jako kornout. Větší vločky umístěte na dno dezertu a nejmenší vločky blíže k vrcholu. Vločky nebo mandlové plátky rozmístěte postupně po celém obvodu dezertu.
Pro větší pohodlí při zdobení můžete kornoutky navléknout na špejle nebo párátka. Takto můžete kornoutky otáčet, aniž byste těsto roztrhali.
Pokud budete cukroví pokládat nejen na talíř, ale i na kulaté piškoty (budou fungovat jako stojánky), nebudou se kornouty k misce lepit.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #jak vařit #porady #co vařit**]. ?