Jak rozlišit meloun na holčičí a klučičí a jak poznat dobrý meloun podle poklepání na něj?

Jak rozeznat dívčí nebo chlapecký meloun a jak poznat dobrý meloun podle ťukání.

Výběr zralého melounu s jiskřivě sladkou dužinou je celá věda. Ale ne tak složitá, jak byste si mohli myslet. Dnes si povíme, proč se meloun liší samičím a samčím pohlavím, jak to ovlivňuje chuť a co je třeba vědět, abyste s výběrem ovoce neudělali chybu.

O čem se v článku dozvíte:

  • Jaký je rozdíl mezi melounovou „dívkou“ a melounovým „chlapcem“?
  • Jak si vybrat meloun.
    • Podle velikosti

    • Podle žluté skvrny
    • Peel
    • Klepáním
    • Vztlak
    • Podle buničiny

Jaký je rozdíl mezi „dívčím“ melounem a „chlapeckým“ melounem?

Jedná se o gastronomický sexismus, ale melouny mají jiné „pohlaví“. Nemá to nic společného s botanikou nebo šlechtěním, ale spíše s nashromážděnými spotřebitelskými zkušenostmi a pozorováním. Tato teorie nemá žádný železný důkaz, takže je na každém, zda se doporučením bude řídit, nebo ne.

Předpokládá se, že „dívčí“ melouny jsou sladší, a proto nejžádanější. Melouny „kluci“ jsou častěji vodnaté, to není nejlepší vlastnost. Zkušení milovníci tykví vědí, jak na první pohled určit „pohlaví“. Doporučují věnovat pozornost dvěma věcem: tvaru plodu a místu, kde měl květ (na opačné straně ocasu). „Chlapec“ je oválnější a jeho místo (neboli „pupek“) je mělké a mírně konkávní. Abychom přesně rozpoznali, který meloun je „dívka“, doporučujeme podívat se především na velké a kulaté plody s plochou skvrnou velkého průměru (asi centimetr). Tímto způsobem je větší šance vybrat opravdu chutný meloun. Všimněte si však, že proti této teorii existují poměrně přesvědčivé botanické argumenty. Mnoho lidí ji považuje za mýtus. Proto vám přinášíme několik dalších tipů, jak vybrat dobrý meloun.

Jak si vybrat sladký meloun – podle klepání a nejen podle něj

Podle velikosti

Hodně samozřejmě záleží na odrůdě, takže začněte odhadem průměrné velikosti melounů, které máte v hledáčku. Nemusí to být ani největší, ani nejmenší. Nejlepší melouny jsou střední velikosti. Je dobré, když je plod na pohled o něco lehčí, než vypadal od oka.

Podle žluté skvrny

Určitě by měla být na melounu. Není to vada, je to jen místo, kde ovoce leželo na zemi. A má jinou barvu, protože se neohřál na slunečním světle – to je vše. U zralých melounů má skvrna jasně žlutou nebo oranžovou barvu. Příliš bledá skvrna vám napoví, že plod ještě nestačil dozrát. Jeho chuť bude travnatá a nevýrazná.

Podle slupky

Důležitých je zde několik věcí. Zaprvé vám musí meloun chutnat. Jasné pruhy, sytá barva, příjemný lesk – zkrátka jako z obrázku. Za druhé, pozorně si prohlédněte povrch melounu: neměl by mít žádné vady, promáčkliny, známky hniloby a praskliny. Kůra bez poškození je zárukou bezpečnosti výrobku. V prasklinách se rychle množí bakterie a potlučený meloun může být otrávený.

Vlevo meloun
Meloun „chlapec“ vlevo, „dívka“ vpravo

Klepáním

Vzít do ruky meloun a poklepat na něj není jen kuriozita. Takto můžete zjistit, zda je zralý přímo na místě, ještě než ho přinesete domů, rozkrojíte a ochutnáte. Dobrý meloun zní pikantně, ale hluboce. Tlumené zadunění je známkou toho, že je plod přezrálý. Meloun, který je příliš zvučný, je s největší pravděpodobností nezralý a travnatý. Doporučuje se poklepat na meloun celou dlaní, mírně uvolněnou, nikoliv plochou.

Vztlak

Dobré umytí melounu doma je povinný rituál. Smyjete tak nečistoty a chemikálie, které se mohou snadno dostat dovnitř ostřím nože. Pokud je to možné, napusťte na něj vanu se studenou vodou a nechte meloun chvíli plavat, aby vychladl. Zároveň se ukáže, jaká je jeho zralost. Pokud plave, je připraven k použití; pokud se potopí, je nedozrálý nebo byl naopak z melounu sundán příliš pozdě.

Podle dužiny

Podle řezu se určuje bezpečnost melounu. Samozřejmě by měl být uvnitř červený a semena by měla být černá. Melouny bez semen mají také semena, ale ta jsou malá a bílá a snadno se žvýkají.

Špatný meloun prozradí lesklá dužina nepřirozeně syté barvy, fialový lesk a žluté žilky. Pravděpodobně obsahuje vysoké množství dusičnanů, takže se nevyplatí ho jíst. A na chuti by samozřejmě nemělo být nic alarmujícího. Důvěřujte své intuici a získejte z melounové sezóny maximální požitek.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #vodní meloun #jak vybírat #kulinářské tajemství**]. ? Další nápady a recepty na našich sociálních sítích

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: