O Vánocích je v naší zemi zvykem jíst hodně a vydatně. Tradiční sváteční pokrmy obvykle nelze označit za zdravé, k poškození jater přispívá i alkohol. To se však dá změnit a obvyklé vánoční pokrmy lze udělat zdravější. Zkusme oslavit Vánoce ve stylu PP. Tedy téměř.
Obsah materiálu:
- Zelenina: čím více, tím lépe
- Pálivé: vybírejte méně tučné maso a nesmažte je.
- Klasické saláty: bez uzenin a majonézy
- Dezerty: lepší ovoce nebo nic
Zelenina: čím více, tím lépe
Snažte se do silvestrovských svačin a hlavních jídel přidat co nejvíce zeleniny, a to jak čerstvé, tak vařené. Přidávat do pokrmů bílkoviny také není nerozumné. Zelenina a bílkoviny ve svačinách vám umožní nepřejídat se později a pomaleji se opíjet. Nejlepší je připravovat takové občerstvení, které se snadno udrží a není příliš náročné na přípravu. Tímto způsobem pro vás budou snadné i zdravé pokrmy.
Můžete si připravit například předkrm z krevet se zeleninou v salátových listech. K tomu si omyjte a osušte krevety, poté je 5 minut smažte na rostlinném oleji se solí a pepřem, dejte je do samostatné misky a později je nakrájejte nadrobno. Na oleji osmahněte nadrobno nakrájenou červenou papriku, celer a zelené fazolky.
Krevety a listy salátu – dokonalá kombinace bílkovin a vlákniny
Krevety a listy salátu – dokonalá kombinace bílkovin a vlákniny
V malé misce smíchejte sójovou omáčku, med a rýžový ocet (med ohřívejte 10 sekund v mikrovlnné troubě, aby změkl), přidejte nakrájené krevety zpět do pánve a poté omáčku nalijte na krevety a zeleninu a nechte 2 minuty prohřát, aby byla omáčka teplá a zelenina křupavá.
Směs naaranžujte na listy salátu, posypte sezamovými semínky a sušenou pažitkou nebo nadrobno nakrájenou pikantní směsí nori.
Pálivé: vybírejte méně tučné maso a nesmažte je.
Nejlepší tip pro zdravý nový rok – snižte množství tuku ve všech jídlech. Snažte se nepoužívat vepřové, jehněčí nebo kachní maso, je lepší je nahradit rybami, kuřecím, králičím nebo libovým hovězím masem. Na marinádu je nejlepší řecký jogurt s kořením, med s citronem, zázvorem a sójovou omáčkou a sezamový olej s kořením. Vyhněte se omáčkám zakoupeným v obchodě s přidaným cukrem.
Pokud jste na návštěvě a máte na stole tučné maso, vybírejte kousky s menším obsahem tuku.
Místo smažení masa je lepší ho upéct. Pokud chcete, aby maso mělo kůrčičku, pečte ho na soli nebo ho dejte na posledních 5 minut na konvektomat.–Pečte 7 minut a odstraňte fólii z formy.
Zelenina bude ještě chutnější, když ji upečete spolu s masem
Chcete-li si na Silvestra připravit chutné a zdravé kuře, potřete ho česnekem a pod kůži vložte tenké plátky másla nebo ghí oleje. Pokapejte máslem a citronovou šťávou a posypte italskými bylinkami. Kolem kuřete naaranžujte brokolici, fazolky, batáty a jablka. Kuře bude šťavnaté a zelenina bude po uvaření ve šťávě uvolněné masem aromatická.
Klasické saláty: bez uzeniny a majonézy
Hlavní problém oblíbených salátů mnoha lidí: obsahují příliš mnoho nasycených tuků z majonézy a uzenin, stejně jako soli z okurek nebo sleďů. Salát podle zásad ZOJ by měl mít nízkokalorickou zálivku, snížené množství soli a cukru a zvýšené množství bílkovin.
Aby byl salát zdravější, nahraďte domácí majonézu majonézou koupenou v obchodě.
PP majonézu připravíte tak, že vezmete 15 % zakysané smetany (250 g), 30 ml olivového oleje, lžíci citronové šťávy, 2 lžičky hořčice, 1 lžičku medu, sůl a pepř podle chuti. Vše rozmixujte v mixéru.
Klobásu v salátu lze nahradit hovězím jazykem nebo jakýmkoli libovým masem. A k nakládaným okurkám přidejte také čerstvé okurky. – salát tak získá zajímavější chuť. Ujistěte se, že hrášek je bez přidaného cukru. Na bramborách v salátech není nic špatného, pokud je máte rádi. – ale existuje rychlý trik, jak ji udělat ještě zdravější. Po uvaření kořenovou zeleninu zchlaďte v lednici a teprve potom ji nakrájejte na salát. Vychlazené brambory totiž obsahují spoustu rezistentního škrobu neboli probiotik, která jsou prospěšná pro naše střeva. Jen vařené teplé brambory jich mají asi o polovinu méně.
Dezerty: lepší ovoce, nebo nic
Představa, že si po hutné večeři dáte dezert, zejména pokud je s alkoholem, není zpočátku příliš zdravá. Pokud se však bez závěrečné tečky za jídlem neobejdete, volte co nejméně kalorické varianty s krátkým složením: ovoce, nízkotučnou čokoládu, chia semínka s kokosovým mlékem, sušené ovoce, pusinky nebo marshmallow bez cukru.
Sušené ovoce je nejlepší jako dezert
Tučné verze se spoustou cukru jen zhoršují stav jater a zhoršují účinky alkoholu. – moučník spolu s ním může být dalším spouštěčem kocoviny.
Servírování slavnostní tabule podle zásad PP není vůbec složité. Nejdůležitějším trikem je, abyste se cítili dobře a druhý den se probudili svěží, – je nepřejídat se a nepřehánět to s pitím. Pak si můžete dovolit i nezdravé jídlo a alkohol.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #Zdravý životní styl #Zdravé stravování #Silvestr**]. ?