Jak skladovat čerstvé a kysané zelí, tipy a tajemství

Jak skladovat čerstvé a kysané zelí, tipy a tajemství

Blíží se čas příprav a otázka skladování zelí – čerstvého i kysaného – se stává obzvláště aktuální. Zelí je poměrně náročné na skladovací podmínky, ale pokud jsou zajištěny, může si zelenina udržet čerstvost až do jara. Povíme vám o tipech a tajemstvích skladování zelí.

O čem se v článku dozvíte:

  • Jak skladovat čerstvé zelí
  • Jak skladovat kysané zelí

Jak skladovat čerstvé zelí

Ihned po nakrájení je třeba zelí nechat chvíli odpočívat při pokojové teplotě. Zelí lze na několik dní položit na suchý povrch, aby vnější listy mírně zvadly a ztratily svou křehkost.

Pokud žijete v bytě, je důležité skladovat čerstvé zelí pouze v chladničce. Po zakoupení ho bez odstranění vrchních listů vložte do přihrádky na zeleninu. Ideální teplota pro skladování zelí je mezi 0 °C a 5 °C. Nestačí ho však pouze vložit do přihrádky na zeleninu. Zabalte zelí do 2-3 vrstev potravinové fólie nebo vlhké papírové utěrky, abyste zabránili jeho vysychání a vadnutí.

Zelí je nejlepší skladovat vcelku a nekrájet ho. Po nakrájení má zelí tendenci rychleji ztrácet vlhkost a čerstvost.

Zelí skladujte odděleně od ovoce a zeleniny, které uvolňují etylen – patří mezi ně jablka, banány, avokádo, meruňky, hrušky, švestky, mango a broskve. Tento plyn může urychlit vadnutí zelí.

Pokud žijete v soukromém domě, můžete zelí skladovat ve sklepě. Ideální je dřevěná bedna, ve které lze zeleninu větrat. Před uložením zelí do bedny byste měli odstranit všechny zkažené listy a odříznout kořeny. Bedny umístěte do jedné řady, aniž byste je zakrývali.

Ideální je sníst zelí do několika týdnů, ale při správném skladování si může udržet čerstvost po celou zimu.

Jak skladovat kysané zelí

Pokud si kysané zelí vyrábíte sami, po ukončení procesu kvašení zelí přendejte do čisté vzduchotěsné nádoby a uložte ho do chladničky při teplotě 0 až 5 °C.

Nejlepší je použít skleněnou nádobu, předem vydezinfikovanou vroucí vodou a vypláchnutou octem. Zelí by mělo být zcela pokryto nálevem, pokud nebude dostatek tekutiny, horní vrstva vyschne.

Abyste zabránili vzniku plísní, posypte zelí cukrem nebo hořčicí, případně ho potřete křenem. Do nálevu můžete přidat brusinky nebo brusinky, mají také antibakteriální účinky.

Pokud chcete, aby zelí vydrželo o něco déle, než je průměr, přidejte při kvašení více soli nebo do nádoby nalijte rostlinný olej (postačí hořčičný nebo dýňový). Do nádoby můžete také přidat trochu kyseliny octové pro další konzervaci.

Pokud jste si koupili kysané zelí v obchodě, můžete ho skladovat v uzavřené sklenici na jakémkoli chladném a tmavém místě, například ve spíži. Dbejte na to, aby sklenice nebyla vystavena přímému slunečnímu záření a aby v ní nedocházelo k výkyvům teplot.

Při nákupu také zkontrolujte těsnost sklenice. A při skladování kysaného zelí v konzervě se ujistěte, že je víčko pevně zavřené. Pokud sklenice protéká nebo je poškozená, obsah nekonzumujte.

Zkontrolujte datum spotřeby na obalu a kysané zelí spotřebujte v této lhůtě. Při správném skladování může vydržet rok i déle.

Pokud vyndáváte kysané zelí, ujistěte se, že máte čisté ruce a náčiní. V opačném případě mohou bakterie, které se v něm zachytily, výrobek zkazit. Kysané zelí vždy kontrolujte, zda nevykazuje známky kažení: plíseň, nepříjemný zápach nebo neobvyklé změny barvy. Pokud se objeví pochybnosti, raději zelí nekonzumujte.

Vyvarujte se skladování kysaného zelí v kovových nádobách. Kyselost kysaného zelí může reagovat s kovy a ovlivnit jeho chuť a kvalitu.

Dodržováním těchto pravidel skladování si můžete dlouho pochutnávat na čerstvém nebo kysaném zelí. A pokud chcete pochopit, jak udržet pořádek v lednici a spíži podle systému Marie Kondo, přečtěte si náš další článek.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #kvašené zelí #kvašené zelí #konzervace potravin**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: