Jak správně skladovat koření

Jak správně skladovat koření

Když si koupíme koření v obchodech, na trzích nebo si ho přivezeme z exotických zemí, někdy nás zajímá, jak ho správně skladovat. Chceme přece zachovat jejich jedinečnou chuť a vůni. Pro některé lidi je koření příjemným zpestřením pokrmů, pro jiné je to kulturní zvyk, který se stal nutností. Koření je přitom široký pojem. V souladu s tím mohou být i podmínky jejich skladování značně odlišné.

O čem si povíme v článku:

  • Jak skladovat koření
  • Kde skladovat koření
  • Jak skladovat koření, celé nebo mleté

Jak skladovat koření

Nejprve si obecně ujasněme, co je to koření. Tento pojem zahrnuje koření (sůl, cukr, ocet, hořčici, glutaman sodný atd.) a koření, které dodává pokrmům chuť a vůni především díky obsaženým éterickým olejům. A pokud koření neztrácí chuť zejména v závislosti na podmínkách skladování (škodí pouze vysoká vlhkost), pak s kořením je vše složitější. Působí na ně vše, co zhorší kvalitu éterických olejů, které jsou jejich hlavní hodnotou.

U všech druhů koření platí důležité pravidlo, že je třeba je skladovat mimo dosah nadměrné vlhkosti. Hermeticky uzavřené nádoby, sklenice s víčky jsou běžným požadavkem pro skladování koření – jak koření, tak kořenících přípravků. Nejlepším materiálem pro dokonalé skladování je sklo.

Skleněné nádoby s víčkem umožňují dlouhodobé uchování chuti a vlastností koření a kořenících přípravků.
Skleněné nádoby s víkem umožňují dlouhodobě uchovat aroma a vlastnosti koření a kořenících přípravků.

Jakkoli se plastové dózy na koření mohou zdát pohodlné, kvalita plastu není vždy šetrná k životnímu prostředí. A spousta pěkných sklenic z jiných materiálů ne vždy zajišťuje vzduchotěsné uzavření. Ač se to může zdát zvláštní, nádoby z keramiky s víčkem absorbují vlhkost: cukr, sůl v nich zvlhne.

Dřevo pohlcuje vůně, a tím „krade“ aromatické éterické oleje z koření.

Kov může také změnit chuť koření, proto by ideálním materiálem, z něhož by měly být vyrobeny nádoby na koření, mělo být sklo s těsně uzavřeným víkem. Ano, mohou to být i běžné malé sklenice se šroubovacími víčky. V ideálním případě by měly být vyrobeny z tmavého skla.

Koření zakoupené „ve velkém“ by se mělo po příchodu domů přendat do hermeticky uzavřené nádoby. A pokud je objem koření větší než sklenice pro stálé použití, měl by se přebytek nasypat do zipového sáčku, odvětrat a uzavřít. Sáček skladujte na suchém, tmavém a chladném místě.

Nemáte vhodnou sklenici na uskladnění koření zakoupeného v obchodě? Dobří výrobci dbají nejen na kvalitu výrobku, ale také na skladování po nákupu. Zásadně jsou sáčky vyrobeny z kvalitního vzduchotěsného materiálu a opatřeny zipovou sponou. V těchto sáčcích je lepší koření ponechat. Pokud sáčky nemají zip, kupte si speciální kolíčky na oblečení a sáčky s kořením uložte do zásuvky psacího stolu.

Kde skladovat koření

V kuchyni je několik míst, kde je přísně zakázáno skladovat koření.

Police nad sporákem, varná plocha – hospodyňky tam rády odkládají krásné dózy s kořením. Nad varnou deskou vždy při vaření stoupá aktivní pára a koření bude pod přímým vlivem vlhkého vzduchu. V důsledku toho rychle ztratí chuť, mohou se tvořit hrudky. Obecně i jejich podíl na chuti pokrmu se sníží na minimum. Police nad varnou deskou není místem pro skladování koření.

Okenní parapet také není tou nejlepší volbou. Lehké, přímé sluneční světlo je pro všechna koření zničující. Ztratí se chuť, vůně i barva koření, například mleté chilli papričky a papriky. Mimochodem, mletou červenou papriku lze uchovávat v chladničce, aby si zachovala svou barvu, pokud je hermeticky zabalená.

Otevřené police nejsou nejvhodnějším místem pro koření. Vhodnější jsou pro tento účel skříňky s dvířky nebo zásuvky.
Otevřené police nejsou nejvhodnějším místem pro koření. Pro tento účel jsou vhodnější skříňky s dvířky nebo zásuvkami.

Pro ostatní koření je však chladnička kontraindikována, protože je v ní poměrně vysoká vlhkost. Koření by se nemělo ani zmrazovat, protože zmrazením ztrácí svou chuť.

Nejlepší místo pro skladování – police v uzavřených skříňkách nebo zásuvky stolu, penály. Pokud chcete, aby si koření zachovalo své aroma a chuť co nejdéle, neměly by být skříňky umístěny nad sporákem, ale zásuvky stolu mimo dosah zdrojů tepla. Na koření nepříznivě působí veškeré zdroje světla, a to jak přirozené, tak umělé.

Pokud je tedy pro vás chuť a vůně vašeho oblíbeného koření důležitá, dbejte na správné místo skladování. Pokojová teplota, hermeticky uzavřené sklenice, mimo zdroje tepla, vlhkosti a světla – a vaše koření bude dlouho těšit svou chutí. Samozřejmě ne navždy, ale pouze v rámci doby trvanlivosti uvedené na obalech. Nekupujte koření „do zásoby“, je lepší doplňovat v malých množstvích, podle potřeby.

Jak skladovat koření, celé nebo mleté

Mnoho druhů koření, koření, se prodává vcelku, nikoliv mleté. Celé trubičky skořice, hvězdičky kardamomu, zrnka pepře a hořčice, hřebíček, krabičky kardamomu, muškátový oříšek a mnoho dalších. Prodávají se také v mleté formě. Které z nich upřednostnit? Samozřejmě těm, které se prodávají celé. V této podobě by se měly skladovat podle stejných pravidel jako mleté koření – v hermeticky uzavřených sklenicích, mimo dosah tepla, vlhkosti a slunečního záření.

Krása nákupu a skladování koření v celé formě spočívá v tom, že si vždy můžete těsně před použitím namlít to správné malé množství. V takovém případě bude chuť mnohem výraznější. Můžete použít hmoždíř, mlýnek na kávu nebo speciální mlýnek. A takové koření by se mělo použít ihned, než z něj uniknou éterické oleje, a ne je skladovat rozemleté.

Mimochodem. Etymologie slova „pryanik“ ve Fasmerově slovníku pochází z přídavného jména kořeněný (dr.-rus. ppyryan’y), které je utvořeno od slova pepř (dr.-rus. ppyry), označujícího koření, koření.

Pro hospodyňku na poznámku. Při používání koření a koření nepoužívejte mokrou lžičku a nedržte otevřenou nádobu nad pokrmem s vařeným jídlem.

Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #koření**]. ?

Drahý příteli! Pokud článek není dopsán celý, možná je useknutý, dejte nám vědět do komentářů, budeme vám vděčni!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Blog - Motorest Milovice u Hořic

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: