Sezóna čerstvých okurek ze záhonu skončila, ale zelená zelenina z našich ledniček rozhodně nezmizí. Jak vlastní úrodu, tak kupované okurky lze udržet čerstvé, pokud znáte několik tajemství. Mimochodem, jedna z metod je poměrně neobvyklá a téměř zapomenutá (ale fungující). Vyzkoušejte jich několik a vyberte si metodu podle svých představ.
O čem se v článku dozvíte:
- Jaké odrůdy okurek jsou lépe skladovatelné
- Jak vybrat ovoce
- Jak připravit čerstvé okurky ke skladování
- Ideální podmínky skladování
- Skladování ve vodě
- Skladování v bílkovinném povlaku
- Skladování čerstvých okurek v chladničce
- Skladování v písku
- Skladování v sudu
- Skladování nad octem
- Skladování ve vakuu
- Skladování ve studni
- Skladování v zelí
- Jak neskladovat čerstvé okurky
Které odrůdy okurek se lépe skladují
Okurky, které se dostanou na pulty supermarketů, jsou nejčastěji hybridy. Tyto odrůdy byly vyšlechtěny tak, aby vydržely déle a neztratily svůj atraktivní vzhled. Obvykle mají silnou, tmavě zelenou slupku. Najít v obchodě světlé, křehké okurky – velká vzácnost, ale na trhu v sezóně to jde. Je pravda, že se budou skladovat hůře než ty, které od zemědělců nakupují velké obchodní řetězce.
Pro dlouhodobé skladování jsou ideální mořicí odrůdy okurek. Nejsou raně zrající a jsou vhodné pro pěstování v zemi. Picklingové okurky se sklízejí pravidelně poté, co dorostou do střední velikosti. Podrobněji o tom, co jsou okurky, jsme psali v tomto materiálu.
Zahrádkáři a autoři odborných zdrojů chválí tyto odrůdy pro vytrvalost a výborné skladování: „Rais“, „Kurazh“, „Rodnichok“, „Liliput“, univerzální odrůdy a hybridy označené F1.
Jak vybírat ovoce
Čerstvá okurka by měla být pevná a chladná, se stejnoměrně zbarvenou slupkou bez prasklin a promáčklin. Ani mírně ospalé plody by se neměly kupovat – dlouho nevydrží, ať už použijete jakýkoli trik. Se zvláštní opatrností zvažte okurky prodávané na podložce pod potravinářskou fólií. Nezřídka se stává, že výrobek vypadá na první pohled dokonale, ale po rozbalení vykazuje zadní strana známky hniloby. Okurky lehce stiskněte prstem – slupka by se neměla deformovat. Může však mírně ztmavnout – to znamená, že ovoce má tenký a jemný „kabátek“.
Pokud kupujete okurky na zavařování, je lepší dát přednost plodům přibližně stejné velikosti. Tak budou mít stejnou chuť a rovnoměrně absorbují nálev. Zkuste si k okurce přivonět – dobrá okurka má svěží a travnatou chuť. Nezapomeňte si prohlédnout všechnu zeleninu od stejného výrobce (v obchodě) nebo prodejce (na trhu) – podle plodů ze stejné várky můžete posoudit, jak bude daná odrůda ležet. A rozhodně nedoporučujeme brát zeleninu, která nemá stonky. Je to s největší pravděpodobností známka nedbalé sklizně. Okurky bez stopek se začnou rychleji kazit.
Jak připravit čerstvé okurky ke skladování
Nejprve prohlédněte všechny plody a vytřiďte čerstvé, ale ty s vadami, například bez stopek nebo mírně poškozené. Ty nejprve snězte, protože je nebudete moci dlouho skladovat. Nakrájejte je do salátu s jinou zeleninou, přidejte je do koktejlů s bylinkami a mrkví, naložte je do rychlé marinády, uvařte je v nalámané okurce – každá varianta se bude hodit.
Zbytek – ty dobré – okurky uvolněte z obalu a v případě potřeby osušte kapesníkem. Ovoce není třeba omývat.
Ideální podmínky skladování
Okurky mají rády chladné a vlhké podmínky. Při pokojové teplotě začnou vadnout, i když v obchodech se ne vždy dávají do chladniček. Za ideální se pro okurky považuje teplota kolem 10-12 stupňů a 85-95% vlhkost vzduchu. Čerstvé okurky mají nezjevného nepřítele – etylen, plyn, který vylučují banány, rajčata, melouny a některé další druhy ovoce a zeleniny. Na to je třeba pamatovat při výběru skladovacích prostor.
Způsoby, jak udržet okurky čerstvé
Ve vodě
Tato metoda je vhodnější pro krájené okurky. Vezměte nádobu s víkem, vložte do ní plátky zeleniny, naplňte ji studenou filtrovanou vodou a uzavřete. Poté ji odložte do chladničky.
V bílkovinném obalu
Zde je třeba okurky nejprve důkladně omýt a poté osušit na ručníku. Oddělíme bílky od žloutků a vyšleháme je metličkou. Každou okurku obalíme tak, aby ji bílky zcela pokryly. Osušte – ideálně, pokud to můžete dělat ve visuté poloze. Potažené okurky pak můžete uložit do lednice nebo do krabice.
V chladničce
The Kitchn uspořádal v roce 2022 rozsáhlý kulinářský experiment – jeho autor testoval různé způsoby skladování okurek. Dva z nich jsou nejlepší a pro každý z nich potřebujete ledničku a zipový sáček. V prvním případě musíte do sáčku vložit suchou čerstvou okurku spolu s obyčejnou čajovou lžičkou. Tímto způsobem vydrží ovoce téměř dva týdny. Druhý způsob je triviálnější: každou okurku jednotlivě zabalte do papírové utěrky, pak ji vložte do zipového sáčku a položte na polici chladničky. Tímto způsobem vydrží zelenina čerstvá něco málo přes dva týdny.
V písku
Vezměte hliněný hrnec s víkem nebo dřevěnou bedýnku, vložte do ní okurky a zasypte je pískem (je lepší ho předem dobře umýt). Takto uskladněné ovoce je nejlepší skladovat ve sklepě. Slibuje se, že vydrží nejméně tři týdny.
V sudu
Jedna ze starých metod, která se dnes již téměř nepoužívá, ale můžete ji vyzkoušet. Vezměte dřevěný sud, omyjte ho vařící vodou, dno pokryjte křenem. Okurky by měly být rozloženy svisle, velmi těsně k sobě. Můžete vytvořit několik řad – mezi ně položte křenové listy. Když je sud naplněn, pevně jej uzavřete víkem a odneste na chladné místo. V minulosti se nádoba spouštěla na dno studeného rybníka.
Přes ocet
Pro tuto metodu je třeba najít hrnec a vybrat mřížku tak, aby se dala vložit dovnitř, aniž by se dotýkala dna. Nalijte trochu octa (vrstvu asi půl centimetru), položte mřížku, na ni okurky a přiklopte pokličkou. Vložte je do chladničky. Takto můžete skladovat asi měsíc.
Ve vakuu
Dobrý způsob uchování nakrájených okurek (zejména nakrájených na tyčinky). Vložte je do vakuového sáčku – ne příliš těsně, aby byla šance je uzavřít. Vakuovačkou odstraňte vzduch a sáček uzavřete. Skladujte v chladničce.
Ve studni
Zahrádkáři mohou zkusit skladovat okurky následujícím způsobem: vložte je do kbelíku, přikryjte bavlněnou látkou nebo ručníkem a spusťte je do studny tak, aby se dno kbelíku dotýkalo vody.
U zelí
Poněkud zapomenutá metoda, velmi účinná, ale obtížná. S přípravou je třeba začít na začátku zeleninové sezóny. Na stejný záhon vysazujte okurky a pozdní zelí. Jak rostou, je třeba mezi listy zelí vkládat drobné okurky, takže se pak jeví jako „zabalené“ v bobu. Pokud věříte recenzím, v takovém pancíři lze plody skladovat až osm měsíců.
Jak neskladovat čerstvé okurky
Okurky by se neměly skladovat při pokojové teplotě – pravděpodobně nevydrží déle než pět dní. Okurky také nesnášejí sucho, vysoké teploty, sousedství s jinou zeleninou, přímé sluneční světlo. Pro skladování vybírejte tmavá, chladná a vlhká místa.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #okurky #skladování potravin #jak je skladovat**]. ?