Ne všichni milovníci kávy mohou pít kávu v její čisté podobě: silná hořkost charakteristická pro černou kávu není každému po chuti. Proto mnoho lidí do nápoje přidává další přísady. Ukazuje se však, že některé z těch nejoblíbenějších tělu výrazně škodí.
Může se zdát, že umělá sladidla (např. aspartam) jsou vynikající náhradou cukru. Podle odborníků však škodí střevům a mohou způsobit dysbiózu, která vede k poruchám trávení a zánětům. Proto se přidávání umělých sladidel do kávy (a dalších nápojů a pokrmů) nedoporučuje.
Totéž platí pro smetanu: je velmi kalorická a obsahuje nasycené tuky. To způsobuje nárůst hladiny cukru v krvi a vede k přibývání na váze. Přidání smetany do kávy navíc může zvýšit hladinu cholesterolu v krvi.
Pokud často navštěvujete kavárny, pravděpodobně milujete neobvyklé kombinace kávy s různými sirupy. Bohužel je to sice chutné, ale také škodlivé. Příliš častá konzumace sirupů může vést nejen k nárůstu hmotnosti, ale také k cukrovce. Také vysoké množství cukru v nich obsažené může způsobit záněty a předčasné stárnutí pokožky. Nejenže jsou sirupy vysoce kalorické, ale jsou to také prázdné kalorie, které nemají žádnou výživovou hodnotu, řekla v rozhovoru pro SheFinds odbornice na zdraví Rachel Scottová.
A konečně, odborníci nedoporučují pít kávu se šlehačkou – koneckonců je to také smetana, jen s přidaným cukrem. Taková poleva může být pro náš metabolismus zničující. Stejně jako sirupy obsahuje šlehačka prázdné kalorie, které nejenže mají negativní vliv na organismus, ale také nezasytí hlad, což může vést k přejídání během dne.
Výživová specialistka Dana Alice Hannes, PhD, nabízí alternativy k těmto škodlivým přísadám. Odbornice se domnívá, že rostlinné mléko by se skvěle hodilo ke kávě. Navrhuje také přidat do nápoje koření, například skořici a kardamom.
Již dříve Gastronom.ru uvedl, proč Italové přidávají do kávy čokoládu.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #šlehačka #káva #cukr #šlehačka**]. ?