Časté nachlazení v zimě se připisuje nedostatku vitaminů, ale odbornice na výživu Sofia Kovanová našla příčinu jinde.
V chladném období má člověk skutečně nedostatek vitaminů a minerálů. Nejvíce jich je v čerstvé zelenině, ovoci, bobulovinách a bylinkách, ale zima na ně není vhodná. Podle odborníka má nedostatek další živiny vliv na imunitní systém. Jedná se o bílkoviny.
Nedostatek bílkovinných potravin ve stravě může vést k častým akutním infekcím dýchacích cest. Domníváme se, že bílkoviny jsou potřebné výhradně pro růst svalů, ale není to pravda. Bílkoviny jsou zodpovědné za všechny procesy v těle. Bez nich trpí i imunitní systém.
„Pokud tedy ve stravě chybí bílkoviny, objevují se problémy s imunitou a časté nemoci,“ vysvětluje tazatelka publikace Argumenty i Fakty.
Pokud člověk nemůže jíst živočišné bílkoviny, je vhodné přejít na rostlinné bílkoviny: z olejů, ořechů, avokáda.
Samozřejmě, že pro rovnováhu budou potřeba i mikroprvky a vitaminy. Například vitamin C hraje důležitou roli při posilování obranyschopnosti organismu. V zimě ho můžete získat ze stejných citrusových plodů.
Již dříve Gastronom.ru poradil, jak vybrat ten nejužitečnější med.
Pokud si všimnete chyby nebo nepřesnosti, dejte nám prosím vědět. #veverky**]. ?