Hotové listové těsto je velmi užitečné, zejména o svátcích. S jeho pomocí lze i z těch nejběžnějších výrobků připravit originální a chutné, ale přitom snadno připravitelné pokrmy: lodičky, obálky, rolády a tartaletky s nejrůznějšími náplněmi. Zde je 10 chutných a krásných předkrmů z listového těsta na sváteční stůl.
Svačinové rohlíčky se sýrem a slaninou
Z listového těsta se nejčastěji vyrábějí koláče a obložené chlebíčky. Během chvilky si však můžete připravit báječné svačinové buchty, které si najdou své obdivovatele na slavnostní hostině nebo se stanou ozdobou první snídaně v novém roce. Rychlost přípravy je dána tím, že se každý výrobek netvoří zvlášť – listové těsto s náplní se jednoduše sroluje a nakrájí na porce.
Svačinové housky se sýrem a slaninou (Gastronom Publishing House LLC)
30 min.
Na přípravu 8 porcí budete potřebovat:
- listové těsto bez droždí – 300 g
- slanina (tenké plátky) – 50 g
- strouhaný sýr – 1/2 šálku
- zelená cibule – 3 snítky
- žloutek – 1 ks
1. Předehřejte troubu na 180 °C. Slaninu opečte na suché pánvi do křupava a dejte ji na papírové utěrky, abyste odstranili přebytečný tuk. Když slanina vychladne, nakrájejte ji na malé kousky. Zelenou cibuli nakrájejte na tenká kolečka.
2. Těsto rozválejte na obdélník o rozměrech 10×30 cm a tloušťce 3-4 mm. Těsto posypeme slaninou, sýrem a cibulí. Začněte od kratší strany a srolujte obdélník do těsné rolády.
3 Roládu ostrým nožem nakrájejte na 8 dílů a položte je na plech vyložený pergamenem, 3-4 cm od sebe. Žloutek smíchejte se 2 lžícemi vody a potřete jím boky rohlíčků.
4. Pečte 12-15 minut, dokud okraje nezezlátnou. Buchty podávejte teplé nebo vychladlé.
Užitečný tip
Při mazání buchet žloutkem dbejte na to, aby se nedostal na plátky, jinak těsto správně nevykyne.
Obálky z listového těsta se šunkou a sýrem
Šunka se sýrem je pravděpodobně nejoblíbenější. náplň z listového těsta. Jestliže buchty s touto náplní lze označit za levnou variantu, pak obálky – naopak, „rich„. Vůbec tam není moc těsta, ale nádivka, jak se říká, od srdce. Jsou také hotové „na jeden nebo dva způsoby“. Hlavní je dodržovat několik jednoduchých pravidel: za prvé, listové těsto rozmrazovat pomalu (pokud je mražené), a za druhé, nepřehánět to s válením.
Obálky z listového těsta se šunkou a sýrem ()
30 minut
Příprava 3–Potřebujete 4 porce:
- Listové těsto bez droždí – 250 g
- mouka na vyválení těsta – 2 polévkové lžíce. л.
- vařená šunka – 120 g
- polotvrdý sýr – 120 g
- žloutek – 1 ks
- Sezam
1. Zmrazené listové těsto bez droždí by mělo být předem přeneseno do chladného varného prostoru (např. večer před přípravou listového těsta). Pokud se rozmrazí rychle, může dojít k narušení vrstev a pečivo bude tuhé.
2. Těsto položte na kuchyňský stůl posypaný moukou a lehce ho rozválejte válečkem v jednom směru (ne příliš tence). Listové těsto rozkrojte na 3 díly.–4 čtverce.
3. Nakrájejte šunku a sýr na tenké plátky. Šunku naaranžujte na čtverečky těsta a přikryjte sýrem. Uprostřed nad náplní spojte rohy těsta. Přišpendlete je k sobě a poté i okraje. Položte na plech vyložený pečicím papírem.
4. Žloutek lehce rozšleháme vidličkou nebo metličkou se lžící studené vody. Směsí potřete kousky těsta na plechu.
5. Troubu předehřejte na 200 °C. Pečeme 12-15 minut. Před podáváním je nechte mírně vychladnout, naaranžujte po dvou na talíř a podávejte teplé.
Užitečný tip
Plnění obálky se šunkou a sýrem můžete přidat nasekané bylinky (kopr, petrželku): nasypte je mezi vrstvy šunky a sýra, bude to chutnější i aromatičtější.
Vrstvy s vaječným salátem
Je těžké si představit bufet nebo slavnostní bez vaječného salátu v té či oné podobě. Obvykle se plní koláčky z listového těsta, ale my máme alternativu – jednoduchou, ale neméně úžasnou: obložené chlebíčky. Jak ji připravit. svačina z listového těsta se stala ještě chutnější, přidejte do salátu nadrobno nakrájenou sladkou papriku různých barev.
Vrstvy s vaječným salátem
1 hodina
Na přípravu 24 porcí potřebujete:
- mražené listové těsto bez droždí – 500 g
- vejce (vařená natvrdo) – 8-9 ks.
- solené okurky (křupavé) – 3 ks.
- pažitka – 1 malý svazek a/nebo 3-4 snítky estragonu
- domácí majonéza
- extra panenský olivový olej
- sůl
- mletý černý pepř
1. Sotva rozmražené těsto nakrájejte na 12 obdélníků, položte je na pergamenem vyložené plechy a vložte do studené (musí být!) trouby. Nastavte teplotu na 180 °C a zapněte ohřev.
2. Asi po 25 minutách byste měli mít vysoké obláčky. Mírně je nechte vychladnout a každý obláček rozdělte na 2 části. Nechte je zcela vychladnout.
3. Vejce uvařená natvrdo oloupejte a nakrájejte je poměrně najemno.
4. Pokud je slupka okurek příliš tvrdá, odřízněte ji příborovým nožem. Okurky nakrájejte na malé (4-5 mm) kostičky. Bylinky nakrájejte nadrobno (pouze listy tarchunu, stonky nepotřebujete).
5. Vejce smíchejte s okurkami a bylinkami, zakápněte olivovým olejem a podle chuti přelijte majonézou. V případě potřeby dochuťte pepřem a solí.
6. Vzniklý salát naaranžujte do kopečků na vychladlé obložené chlebíčky a podávejte. Vaječný salát lze připravit až 12 hodin předem. Obložené chlebíčky by se však měly upéct až těsně před podáváním.
Obálky z listového těsta s náplní z fety a jehněčího masa
Tyto obálky s fetou a jehněčím masem jsou bezpochyby hodné. slavnostní tabulky. Lze je podávat jako teplý předkrm. Díky řeckému sýru je masová náplň šťavnatá a křehká a zároveň pikantní. Na přání lze náplň ochutit také vydatnou porcí pikantních bylinek, například koriandrem.
Obálky z listového těsta s náplní z fety a jehněčího masa
30 minut
Na přípravu 6 porcí budete potřebovat:
- hotové listové těsto – 400 g
- červená sladká paprika – 1 ks.
- česnek – 2 stroužky
- sýr feta – 60 g
- jehněčí filé – 300 g
- rostlinný olej – 2 polévkové lžíce.
- sušené oregano – 1 špetka
- vejce – 1 ks.
- sůl
- čerstvémletý černý pepř
1. Den předem přeneste listové těsto z mrazničky do chladničky, aniž byste odstranili obal, a zcela ho rozmrazte. Nebo postupujte podle pokynů na obalu.
2. Papriky položte na plech vyložený alobalem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C, 15 minut.–20 minut nebo do tmavě hnědé barvy. Opatrně přendejte do plastového sáčku, zavažte a nechte 20 minut odpočívat.–30 minut. Poté balíček otevřete, odstraňte slupku a semínka. Dužinu nakrájejte na proužky.
3. Současně rozdrťte česnek. Fetu nakrájejte na středně velké kostky, maso na malé kousky. Jehněčí maso osmahněte na rozehřátém oleji dozlatova. Dochutíme oreganem, česnekem, solí a pepřem. Maso nechte mírně vychladnout.
4. Těsto rozválejte na tenký plát a nakrájejte na 6 čtverců. Na každý čtvereckaždý Do misky vložte maso, fetu a sladkou papriku. Protější rohy spojte a okraje pevně uzavřete. Položte na plech vyložený pečicím papírem.
5. Vymažte . plněné obálky z listového těsta lehce rozšleháme vejce a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C, 12 minut.–15 minut nebo do úplného uvaření. Nechte mírně vychladnout a podávejte teplé se zeleným salátem.
Závitky z listového těsta se sýrem, šunkou a zeleninou
V těchto závitky z listového těsta сsireу a šunkye keep company yarkiе a šťavnatéе cuketa a bulharštinaande pepřыa také ochucenéochucené tymián. СPoměr zeleniny a výživy zde velmi harmonický – přibližně 1:1. A nebojte se, náplň se v předkrmu nikam neztratí, protože ho drží pohromadě díky náplni. „floated„ z tepla sýra.
Závitky z listového těsta se sýrem, šunkou a zeleninou (Gastronomické nakladatelství LLC/E. a S. Morgunovi)
50 minut
Na přípravu 10 porcí budete potřebovat:
- Listové těsto bez droždí – 500 g
- sýr edamame nebo gouda – 300 g
- šunka – 300 g
- sladká paprika – 1 ks.
- cuketa (malá) – 1 ks.
- česnek – 1 stroužek
- tymián – 10 snítek
- vejce – 1 ks
- olivový olej
- sůl
- mletý černý pepř
1 Oloupejte sladkou papriku od stopek a semen. Papriky a cukety nakrájejte na malé kostičky. Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte rozdrcený česnek a smažte 1 minutu, dokud se nerozvoní.
2. Do pánve vložte zeleninu a tymián a 3 minuty smažte, osolte a opepřete. Nechte vychladnout.
3 Sýr a šunku nakrájejte na malé kostičky.
4. Předehřejte troubu na 190 °C. Těsto rozválejte na obdélník o tloušťce 3 mm. Rozetřete náplň a srolujte. Okraje přitiskněte. Položte na plech a potřete rozšlehaným vejcem. Vložte roládu do trouby a pečte 25 minut.–30 minut, dokud nezíská zlatavou barvu. Nechte 15 minut vychladnout a poté ostrým nožem nakrájejte na porce.
Závitky z listového těsta s houbami a sýrem
ДPro přípravu těchto závitky z listového těsta najdete pro ně mnoho příležitostí. Můžete je podávat nejen jako předkrm ke slavnostnímu jídlu, ale také s bohatým kuřecím nebo masovým vývarem k obědu, se salátem k večeři nebo si je vzít s sebou jako svačinu do práce.
Závitky z listového těsta s houbami a sýrem
1 hodina
Na přípravu 10 porcí budete potřebovat:
- Listové těsto bez droždí – 500 g
- žampiony – 500 g
- smetanový sýr – 250 g
- strouhaný parmazán – 1/4 šálku
- cibule (velká) – 1 ks (150 g)
- zelená cibule – 2 snítky
- vejce – 1 ks.
- čerstvémletý černý pepř
- sůl
1. Nakrájejte houby na malé kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Rozehřejte pánev s olivovým olejem a osmahněte cibuli do měkka. Přidejte houby a smažte 10 minut. Nechte vychladnout.
2. Vyšlehejte smetanový sýr se solí a pepřem. Zelenou cibulku nakrájejte nadrobno. Ke smetanovému sýru přidejte osmažené houby, zelenou cibulku a nastrouhaný parmazán a dobře promíchejte.
3. Listové těsto předem rozmrazte. Předehřejte troubu na 200 °C. Plech vyložte pergamenem na pečení. Listové těsto rozválejte na moukou vysypaném povrchu na obdélník o rozměrech 40×24 cm. Podélně ho rozřízněte na polovinu, aby vznikly dva obdélníky o rozměrech 40×12 cm.
4. Vejce rozšleháme s 1 lžící vody. Náplň rozetřeme do středu obdélníků a zploštíme. Okraje těsta potřeme vejcem pomocí štětce na pečivo, zvedněte je nad náplň a přitiskněte je k sobě..
5. Rohlíky položte na plech v malé vzdálenosti od sebe. Povrch potřete vejcem a lehce posypte čerstvě mletým černým pepřem. Pečte 20-25 minut dozlatova. Před podáváním nechte mírně vychladnout a nakrájejte na kousky.
Užitečný tip
Listové těsto vždy krájejte ostrým nožem a tlačte směrem dolů. Pokud budete krájet pohybem zapnuto nebo vypnuto, okraje výrobku nebudou rovnoměrně a dobře vykynout. Protože i ten nejostřejší nůž zmáčkne několik horních vrstev, obraťte těsto na druhou stranu – vykyne výše a rovnoměrněji.
Slavnostní kanapky na podkladu z listového těsta
В horní seznam Předkrmy z listového těsta pro slavnostní tabuli kanapky mohl přijít jako první. Ale za prvé, o chuti není sporu, a za druhé, recept jsme neuvedli na začátku, abyste se nepletli: nabízíme hned 8 lahodných náplní. Podívejte se na foto – jak jsou všichni dobří! A věřte mi, že kanapky z listového těsta jsou mnohem chutnější než ty……